sobota 5. března 2016

Bezlepkový dort s mascarpone a malinovým pyré

Bezlepkový korpus peču v této podobě už několik let a dalo by se říci, že s velkým úspěchem. Nebýt čtenářky Jany, která se zmínila o bezlepkovém pečení, asi by mě ani nenapadlo se s Vámi o něj podělit. A byla by to škoda, protože korpus je chuťově moc dobrý, k nerozeznání od klasického.  


Základem je mandlová mouka, kterou jsem doplnila kakaem a pudingovým práškem. V podstatě jsem si upravila klasický recept na dortový korpus na tuhle variantu bez mouky. Korpus je krásně měkký a nadýchaný, jen je možná trochu křehčí, než ten moučný. Doporučuji péct ho den předem, na noc zabalit do folie a uložit do chladu, lépe se s ním pak pracuje. 


Ke korpusu můžete použít jakýkoliv svůj oblíbený krém nebo se inspirovat na mém blogu. Pro tento příspěvek jsem vybrala krém z mascarpone a smetany doplněný o malinové pyré. V zimním období mi ovocné pyré přijde do dortu ideální. Jednoduše si ho připravíte ze zmraženého ovoce a chutná mnohem lépe, než čerstvé ovoce z dovozu.

Dort s tímto bezlepkovým korpusem si klidně upečte, i když nepatříte k lidem s bezlepkovou dietou, zaručeně Vám bude chutnat. Nebo si upečte klasický kakaový korpus s mouku a použijte uvedený krém s malinovým pyré. 

Bohužel jsem nebyla u krájení dortu, byl to dárek, takže Vám ho neukážu nakrojený. Pro lepší představu jsem pořídila alespoň pár fotek ze samotné přípravy.


Bezlepkový kakaovo-mandlový korpus (průměr 23 cm):
6 vejce, odděleně
180 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
80 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
40 g kakaa
80 g kakaového pudingového prášku (2 sáčky)
30 g rostlinného oleje 


Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. 
V míse smíchejte pudingový prášek s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosejte do mísy pudingový prášek s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. 

Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 15-20 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.



Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, většinou během této doby trochu klesne vyboulený vršek do roviny. Pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.


Malinové pyré:
cca 250 g mražených malin
2 lžíce cukru krupice
trochu vody

Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a asi lžíci vody. Na mírném ohni chvilku povařte, pak ještě teplé přepasírujte přes sítko. Pokud máte pyré hodně tekuté, nechte ještě chvilku povařit do zhoustnutí. Dejte do lednice vychladit, nejlépe přes noc.

Smetanový krém:
350 g mascarpone
300 g smetany ke šlehání 35-40%
100 g cukru krupice (případně více či méně podle chuti)

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do pevného krému.

Sestavení dortu
Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou Vám tři pláty. První plát položte na tác a pokapejte trochou malinového pyré. Rozetřete asi třetinu smetanového krému a na něj lžící naneste malinové pyré, lehce "promíchejte" s krémem. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Nakonec dejte třetí plát a dort pomažte na bocích i na vrchu dortu. Dejte do lednice vychladit, klidně i přes noc.



Čokoládová poleva:
180 g hořké čokolády min. 50%
180 g smetany ke šlehání 33%



Smetanu zahřejte těsně pod bod varu (v mikrovlnné troubě nebo na sporáku) a vmíchejte nasekanou čokoládu. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout, poleva lehce zhoustne.

Dort se nejlépe polévá na mřížce, kterou položíte na větší talíř či tác. Přebytečná poleva tak steče dolů a můžete ji použít opakovaně. Politý dort přendejte z mřížky na servírovací tác a dejte do lednici. Zbytek čokoládové polevy můžete použít opakovaně, skladujte v lednici.













39 komentářů:

  1. Myslíte si, že kdybych udělala toho krému o ždibeček více, dal by se potom navrch dortu nastříkat jako šlehačka třeba? :) S malinami okolo? Přemýšlím, že tohle udělám sestře k narozeninám..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě :) můžete klidně vynechat i čokoládovou polevu a dort jen pomazat krémem :) krém drží lépe než šlehačka, dobře se s ním zdobí :)

      Vymazat
  2. Pavlovův reflex funguje spolehlivě i bez žárovky-fakt ;o), vypadá skvěle Míšo, určitě časem vyzkouším, u nás se o víkendu jelo repete pistáciového dortu, mňam, mňam,přeji krásnou neděli,Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji :) hmmm pistáciový je taky fajn :) pěkný zbytek dne. Míša

      Vymazat
  3. Dobry den,
    dort vypada krasne! Muzu se prosim zeptat ohledne formy, ve ktere jste pekla dort? Na obrazku je nastavitelna forma ze ano? Mam ji doma take, ale kdyz jsem v ni jednou zkousela pect, tak mi testo presakovalo a vubec se mi to nepovedlo. Pouzivate neco pod tu formu treba?
    Dekuji a preji hezky den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne, děkuji :) ano, používám tuhle nastavitelnou formu na bezlepkový i klasický piškotový korpus.Těsto je husté a neproteče. Formu pokládám jen na pečící papír, který mám položený na plechu. Plech musí být rovný :) Na tekutější těsta bohužel tato forma není moc vhodná. I když "dno" se dá lehce vytvořit pomocí pečícího papíru nebo alobalu :) mám tuhle formu nejradši, protože si velikost přizpůsobím jak potřebuji a navíc korpus je pak hezky rovný :)

      Vymazat
  4. Dělala jsem předně podle návodu a korpus mam tak poloviční.. Vůbec nevyběhl, budu ráda, když ho vůbec rozpůlím.
    Neměl by se náhodou dávat sníh až nakonec?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tak to mě moc mrzí, že se korpus úplně nepovedl. Tězko říct proč, musela bych vidět. Nešlehala jste bílky příliš rychle hned zpočátku? Byl sníh dostatečně pevný? postup je správně, pekla jsem už mnohokrát :)

      Vymazat
    2. Asi to bude v tom šlehání bílků, ale vždy je šlehám hned z počátku rychle.. Nevím...

      Vymazat
  5. Dobry den, pouzivate bezlepkovy puding?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, každý puding by měl obsahovat jen kukuřičný škrob, který je přirozeně bezlepkový, nicméně doporučuji raději kontrolovat složení na obalu. Mila

      Vymazat
    2. Dobry den, dekuji za uzasny recept. Byl to muj prvni dort v zivote a vsem moc chutnal. Je uzasny.

      Vymazat
    3. Skvělé :) to mě moc těší, že byl Váš první dort tak úspěšný :)

      Vymazat
  6. Jeste se zeptam, muzu dat na tuto polevu fondan?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte na mysli ozdoby z fondánu? Poleva neztuhne úplně, ale nějaké drobnosti určitě dát můžete, jen nedávejte hned po polití, ale až poleva trochu zatuhne.

      Vymazat
  7. Děkuji Vám za recept, upekla jsem dort manželovi k narozeninám a byl výborný :-). Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, moc děkuji, jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  8. Dnes jsem zkoušela a taky mi korpus moc nevybehl, nechybi tam prasek do peciva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, nicméně prášek do pečiva do korpusu nepatří. Základem receptu jsou dobře ušlehané bílky, pozor nesmí se přešlehat, těsto se musí míchat velmi opatrně. Pekla jsme již mnohokrát a vždy bez problému.

      Vymazat
    2. Nakonec byl dortík jen jednopatrový, ale chutově výborný :) děkuji za recept, všem moc chutnal. Určitě zařadím do repertoáru.

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, že se nakonec i přes drobné komplikace povedl :)

      Vymazat
  9. Musím říct, že korpus je vynikající a u nás doma už zaujal čestné místo. Chutnal zatím všem i s různými obměnami krémů. Nemáte zkušenost s využitím jiného pudinku (příchutě) a vynechání kakaa? jesli dát např. 3 pudinky nebo více mandlové mouky? Moc děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, děkuji :) párkrát jsem pekla variantu s vanilkovým pudingem, mandlemi a bezlepkovou moukou, přesný poměr si už nepamatuji :) ale pokud nahradíte kakao bezlepkovou moukou, mělo by to být ok :)

      Vymazat
  10. Dobrý den, zaujal mě tento recept na dortík a chtěla bych ho zkusit upéct dceři k narozeninám, ale mám prosbičku, lze péct v obyč. dortové formě? Nemám ji tak vysokou.Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, korpus můžete upéct i v klasické dortové formě :) ty jsou obvykle vysoké cca 6 cm a to by mohlo stačit. Jaký máte průměr formy?

      Vymazat
    2. ...tak formu jsem nakonec koupila nastavitelnou. Dort je tedy výborný, ale ač jsem dělala vše podle pokynů, taky jsem neměla tak vysoký, jako ho máte vy. Opravdu nevím kde se stala chyba. Vše bylo nadýchané, ale postupným přidáváním dalších ingrediencí už pochopitelně těžklo. Vše mícháno pak jen zlehka ručně. Tak snad to časem vylepším. Jen takový dotaz, nemáte zkušenosti, kdyby se přidala jiná bzl mouka než mandlová? Třeba schar nebo jizerka? Ale dcera byla nadšená, chuť jedinečná. Máte můj obdiv. Super.

      Vymazat
    3. Tak to jsem moc ráda, že se dort povedl a chutnal :) nastavitelná forma je skvělá, určitě ji využijete :) korpus chce trochu cviku, pozor nepřešlehat bílky, určitě to časem bude lepší :)
      Korpus jsem pekla několikrát ve světlé variantě, kdy jsem místo kakaa dávala bezlepkovou mouku, ale k ní ještě mandlovou. Chuťově mi to přijde lepší a těsto je díky mandlím i více nadýchané :)

      Vymazat
  11. Zdravím, chci se zeptat, kde kupujete 40% šlehačku? Já kupuji v Německu 30% a mám s ní lepší zkušenosti než s naší 33%.A ještě se chci zeptat, kdy použít troubu s vrchním a spodním pečením s ventilátorem a kdy pouze vrchní a spodní pečení.Receptů jsem vyzkoušela již více a samá chvála.Sladké tak akorát.Jsem ráda, že se s námi dělite o tak výborné recepty. Přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím Vás, 40% smetanu vyrábí Kunín a běžně ji kupuji v Tescu, Bille nebo Albertu :) v Makru se pak dá koupit litrové balení smetany 35%, ta je také dobrá. Nicméně pokud se Vám 30% vyšlehá do tuha, tak není třeba měnit :)
      Všechno "sladké" peču pouze na horní a dolní ohřev, bez horkého vzduchu. Ale každá trouba peče jinak, takže je to na zvážení každého. Horký vzduch využívám obvykle jen při "vaření".
      Mějte se fajn a díky za návštěvy :) Míša

      Vymazat
  12. Dobrý večer Mišo,
    dívala jsem se na pudinky a všude jsem našla info pro alergiky, že mohou obsahovat lepek.Tak ted nevím,co použít:( Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím, ano, výrobci to uvádí na většině výrobků, nicméně dle mého názoru by to mělo být ok :) stejně, tak se hodně píše, že výrobky mohou obsahovat stopy ořechů ... ale to neznamená, že tam budou :) nebála bych se toho. Míša

      Vymazat
  13. Mě jen fascinuje,jak krásně hladkou máte tu čokoládovou polevu :-) já mám dopečeno,tak snad zítra uspěji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) to je jen praxe a desítky dortů za mnou :) věřím, že bude určitě chutnat :)

      Vymazat
  14. Zdravím, recept mě hrozně moc zaujal a mám ho v plánu udělat příteli k narozeninám. A chtěla sem se zeptat jak jste udělala ty čokoládové ozdůbky nahoře? Taky bych je rada zkusila:3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušejte, dort je skvělý :) ty čokoládové ozdoby se dělají pomocí lžičky. Rozpuštěnou čokoládu si kápnete na pečící papír a lžičkou rozmáznete :)

      Vymazat
    2. Zdravím, recept mě hned zaujal, stále zkouším nové bezlepkové recepty pro vnučku. Dort jsem již upekla v tmavé podobě i světlý a oba se dobře povedly. Chtěla bych se jen zeptat, jestliby se ten krém dal udělat čokoládový-třeba mascarpone a pařížská šlehačka? Do světlého dortu jsem dala krém ganache, ale po ztuhnutí se mi zdál strašně tuhý. Děkuji

      Vymazat
    3. Zdravím, tak to jsem ráda, že jste si korpus oblíbila :) do dortu můžete použít jakýkoliv jiný krém, není nutné se držet přesně celého receptu :) pařížská šlehačka je skvělá volba, případně můžete do výše uvedeného z mascarpone opatrně po částech zašlehat rozpuštěnou a zchladlou čokoládu. Nicméně za mě určitě spíše ta pařížská :)

      Vymazat