sobota 14. listopadu 2015

Pařížský dort

Těžko říct, jaký je ten "správný" recept na pařížský dort, ani jak přesně by měl vypadat, protože i cukrárny se v tomhle docela liší. Ale vůbec mě to netrápí, protože mám svou vlastní verzi dortu a je na Vás, abyste ji posoudili :)


Korpus je klasický kakaový, ale přidávám do něj mleté mandle, díky kterým je krásně měkký a nadýchaný. Zkoušela jsem mandle loupané i neloupané, lepší výsledek dosáhnete s těmi loupanými, tedy mandlovou moukou. 

Pařížskou šlehačku dělám z čokolády a smetany, řekla bych, že už je to taková "těžší" paříž, chuťově ale velmi povedená. Zkoušela jsem různé druhy čokolád a měnila poměr smetany a čokolády, výsledkem je tato kombinace. 


Krém je potřeba udělat minimálně den předem, aby se dostatečně vychladil. Já peču den předem obvykle i korpus, ale není to nutné. Většina pařížských dortů má jen jeden korpusový plát a na něm vyšší vrstvu šlehačky. Já dělám korpus vyšší, dvakrát prokrajuji a plním jako klasický dort. Na dortu samozřejmě nesmí chybět pořádná čokoládová poleva.


Protože jsem pekla dort jako dárek a nemohla bych Vám ho tak ukázat v řezu, připravila jsem zároveň i několik malých dortíků. Recept jako takový je na dort o velikosti 23 cm. 


Čokoládový krém:
750 ml smetany ke šlehání 33%
150 g nugátové čokolády Ritter Sport nebo Schogetten
150 g hořké čokolády 55-60%



Smetanu dejte do hrnce a na mírném ohni zahřejte. Přidejte nugátovou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přiveďte k varu a nechte povařit asi minutu, pak stáhněte z kamen a vmíchejte hořkou čokoládu. Tu již nevařte. Míchejte do rozpuštění, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Nechte vychladnout, zakryjte a dejte přes noc do lednice.




Kakaovo-mandlový korpus (průměr 23 cm):

6 vejce, odděleně
180 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
60 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
40 g kakaa
100 g hladké mouky
30 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. 
V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. 
Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, většinou během této doby "spadne" vyboulený vršek do roviny. Pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.


Sestavení dortu:
Korpus dvakrát vodorovně prořízněte, vzniknou Vám tři pláty. Čokoládový krém vyšlehejte při nižších otáčkách na pevný krém. Doporučuji šlehat velmi opatrně, krém se lehce přešlehá. Používám na to ruční šlehač, nikoliv robot, abych tak měla krém více pod kontrolou.
První plát korpusu položte na tác, pokapejte rumem (čokoládovým nebo vaječným likérem) a naneste asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Přiklopte třetím plátem a celý dort pomažte zbylou třetinou krému. Dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc. 


Čokoládová poleva:
200 g hořké čokolády 50-60%
180-200 g smetany ke šlehání

Smetanu zahřejte, vsypte čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu.

 

Tím, že je polevy trochu více, krásně se rozlije po celém dortu, steče na boky a není potřeba upravovat nožem. Případně si můžete pomoci nakláněním dortu na strany, poleva tak lépe steče i na boky dortu. Zbylou polevu můžete použít opakovaně, skladujte v lednici.




69 komentářů:

  1. Co říct, MiLo, snad jen velkou pochvalu za Vaši preciznost a nápaditost. Tyhle dortíčky mě vždycky dostanou - jednak miluji jejich chuť, ať už jsou čokoládové, oříškové, nebo ovocné a hlavně se mi děsně líbí ta prezentace a dokonalost! Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji, Vaše slova mě vždy potěší :) také mám tyhle mini dortíky moc ráda a ještě radši je připravuju, jsou roztomilé :)

      Vymazat
  2. Náhodou jsem narazila na Vaše stránky a je to něco úžasného,již jsem zkoušela mrkvovou dortu,všem moc chutnala.Na tyto dortíky se chystám o víkendu,doufám že se podaří.Vaše stránky doporučuji dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se Vám můj blog připletl do cesty :) a děkuji za Vaše slova, velmi si jich vážím. Doufám, že budete s recepty spokojena a těším se na komentáře :)

      Vymazat
  3. Pařížský dortík chutná zcela užasně, ten krém je užasný. Máte to nádherně ozdobené a pěkně nafoceně.

    OdpovědětVymazat
  4. Draha Milo, trochu zoufala se k Vam obracim s prosbou - chci muzi k svatku upect dort, nejvice me zaujal Vas cokoladovy s visnemi a tento. Pak jsem si ale vzpomnela na dort Royal, ktery prodavaji v Ovocnem svetozoru a dalsich cukrarnach, je hodne podobny parizskemu a jeho kouzlo spociva v uzasnych krupinkach, ktere jsou schovane v kremu. Po rozpitvani dortu jsem zjistila, ze krupinky jsou vlastne miniaturni podrcene oplatky, ale dosud se mi nepodarilo Royal replikovat, mne se oplatky v kremu vzdy rozmoci a nekrupou, zkousela jsem je nahradit musli nebo orechy, ale neni to ono. Jelikoz jste jedna z nejlepsich cukrarek, co znam, chtela jsem se Vas zeptat, zda byste nemela nejaky napad. :)
    Preji hezky den.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, tak si představte, že dort Royal jsem ještě asi nikdy neměla :) ale je pravda, že do cukráren moc nechodím. Myslím si, že dříve či později se v krému všechno rozmáčí, ať už to budou oplatky nebo třeba krokant, ten má také tendenci vlhnout. Jediné, co mě napadá jsou cereální křupinky máčené v čokoládě. Jak už jsem zmínila, dort jsem neochutnala, takže nedokážu posoudit, zda budou vhodné. Ale tím, že jsou obalené v čokoládě, by dle mého názoru změknout neměly :) koupit se dají obvykle v cukrářských obchodech, ale možná je budou mít v běžné obchodní síti - přikládám pro představu - http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/krupinky-coko-50g.html
      Případně druhá varianta, přidat do krému želatinu, ta by mohla možná taky pomoct, ale jistá si tím nejsem :) Mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  5. Upekla jsem tento dort letos sestře k narozeninám a byl moc dobrý a všem chutnal. Děkuji za úžasný recept. Jen ta čokoládová poleva se mi nějak nepovedla....dort nebyl po polití hladký...poleva byla asi ještě dost hustá a to jsem ji nenechala chládnout moc dlouho. Čím by to mohlo být? Použitou čokoládou? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak to jsem moc ráda, že se dort povedl a chutnal :) a jestli se poleva nepovedla úplně perfektně, tak to vůbec nevadí :) příště to bude lepší. Mě to také nešlo hned na poprvé :) Určitě je dobré použít kvalitní hořkou čokoládu, nejlépe 50-60%. Pokud byla víc hořká, může to být důvod, proč je hustá. Určitě je ale potřeba, aby byla úplně studená před politím. Důvod může být samozřejmě i jinde, ale to bych musela vidět, jak jste postupovala :) Příště zkuste přidat trochu víc smetany, jestli se Vám zdála poleva hustá. Míša

      Vymazat
  6. Vzdávám hold Vaší kreativitě, ten velký dort je tak překrásně ozdobený, vkusně, elegantně, prostě perfektní práce. Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeno, moc děkuji :) vážím si Vašich slov. Míša

      Vymazat
  7. Dobrý den Míšo, již nějaký ten čas, peču dorty podle Vás a mají obrovský ohlas. Moc děkuji. Fantastické korpusy a ještě lepší krémy. Jste moc šikovná. Máte vždycky moc krásnou prezentaci. Nějak se mně nedaří dort ozdobit a pak ho bez úhony předělat na ozdobný tác. Můžu se Vás zeptat na nějaký osvědčený fígl? Moc děkuji za odpověď a ať se Vám dál daří jako doposud. Vždycky čekám na nový recept. Zdraví Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, zdravím Vás a moc děkuji za Vaše krásná slova :) to potěší. Tak jedna z možností je, plnit a zdobit dort už na ozdobném tácu, nemusíte pak přenášet. Akorát v případě čokoládové polevy o nejde :) já používám dlouhý cukrářský nůž, kterým si dort podeberu a pak vsunu dlaň pod dort a přenesu. Chce to jen trochu cviku a nebát se :) Nicméně další možnost je, dát pod dort kartonovou dortovou podložku, která má stejnou velikost jako dort. Nebude vidět ani překážet při zdobení, ale s dortem se pak bude lépe manipulovat, bude pevnější a stabilnější :) na podložce ho pak klidně můžete dát i na tác, ničemu to vadit nebude. Míša

      Vymazat
  8. Milá Milo,chtěla by jsem Vám velice poděkovat,jelikož jsem nevěřeila,že dokážu ta krásný dort:D...Vše se povedlo na 1 a snad neudělám přiteli v nemocnici ostudu:D...Velké DÍKÝ:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že se dort tak pěkně povedl :) určitě s ním ostudu neuděláte :)

      Vymazat
  9. MiLa tortu som urobila, chutí výborne, len som mala strach z tej plnky, aby sa mi nezrazila. Poraďte, kedy je ten správny čas prestať šľahať, čakala som, že plnka bude taká nadýchaná, ale moja je skôr tuhšia. Dávala som len čokoládu z lidlu, inú som nemala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle krém je tzv. těžká paříž, je takový hutnější, než je pařížská jen z kakaa a smetany :) ale určitě by neměl být tuhý jako třeba máslový. Těžko popsat, kdy je správné přestat šlehat, krém by neměl být tekutý, měl by držet tvar. Čokoláda z Lidlu je fajn :) dala jste ji i místo té nugátové? Protože to by pak krém byl hodně tuhý :)

      Vymazat
  10. Použila som len čokoládu z lidlu, tú mám najradšej, je taká fajn čokoládová, nepresladená. Možno preto sa mi zdal ten krém tuhší, ale musím napísať, že torta bola supéééééér, všetci chválili, že si pochutili. Možno raz vyskúšam paríž aj s tým kakaom, keď ho tu niekde objavím.
    MiLa, máte tu toľko skvelých receptov, že neviem, čo skôr vyskúšať - mám v pláne každý týždeň niečo nové. :-)
    Škoda, že som vás objavila až teraz, ale na druhe strane sa teším, že som vás vôbec našla. Prajem pekný týždeň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak pokud jste použila jen hořkou čokoládu, je jasné, že je krém tak tuhý :) ta nugátová ho totiž hezky zjemní :) když příště trochu čokolády uberete, bude krém nadýchanější :)
      Pěkný den a budu se těšit na další Vaše komentáře. Mila

      Vymazat
  11. Chystám se dlouho na tento dortík...ale sehnala jsem jen mléčnou Schogetten čokoládu, myslíte, že bude hodně vadit, že nebude nugátová:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že i s mléčnou to půjde :) můžete také použít nugátovou Ritter sport nebo ledové kaštany :)

      Vymazat
    2. Jé, super, dám tam mléčnou - ledové kaštany také dobrý nápad, krém z ledových kaštanů máme taky rádi. děkuji za tip:)

      Vymazat
  12. Milá Milo,moc Vám děkuji za úžasný recept,dort se mi povedl perfektně a všichni byli nadšení.Nejvíce mne potěšila pochvala od mé kamarádky,která je cukrářka a velmi dobře peče,prohlásila ,že takto vynikající dort už léta nejedla.Ještě jednou díky,přeji mnoho úspěchů a to nejen v pečení.Krásný den Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, tak to mě velmi těší a mám radost i za Vás :) zvládla jste to na jedničku a co může být víc, než poklona od cukrářky :) děkuji a doufám, že stejné úspěchy budete mít i s nějakým dalším receptem. Mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  13. Ahoj Milo:chtela jsem se zeptat,na ty dortiky pouzivate formicky nebo jde korpus upect na plechu a pak vykrajovat kolecka.Jinak moc dekuji za vase skvele recepty Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím, ty malé dortíky vykrajuji z většího korpusu, přesně jak píšete :) většinou to dělám ze zbytků korpusů, které mi zbydou :) děkuji za přízeň, pěkný víkend. Mila

      Vymazat
  14. Dobrý den, MiLo, je možné na tento dort dát foto z jedlého papíru? Prý se na čokoládu nemá dávat - foto pak zhnědne od polevy. Mohla by se dát pod foto na čokoládu potahová hmota? Prosím, jestli víte jak na to, poraďte. Děkuji Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, zdravím Vás, ano, jedlý papír se dává buď na krém nebo na bílý fondán (potahovací hmotu). Na čokoládu a tmavé povrchy není vhodný. Ale můžete to udělat přesně, jak píšete. Jedlý papír dejte na potahovací hmotu, kterou ořízněte přesně podle velikosti obrázku a to pak položte na dort. Jen je potřeba nechat čokoládovou polevu zcela zatuhnout, aby se Vám obrázek do polevy nezabořil :)

      Vymazat
    2. MiLo, děkuji za odpověď. Ten dort i s dortíky je nádherný, máte to super načinčané. Také se mi Vaše stránky moc líbí. Marie

      Vymazat
    3. Marie, moc děkuji :))

      Vymazat
  15. Dobrý den Milo, tento paříž jsem již jednou pekla a dostala jsem neskutečnou pochvalu :-) Proto moc děkuji za úžasný recept. Nyní se chystám dort péct podruhé, ale chtěla bych se zeptat, zda jej je možné upéct z bezlepkové mouky Schar.
    Děkuji Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, zdravím Vás a moc děkuji, jsem ráda, že se dort povedl :) s uvedenou bezlepkovou moukou nemám zkušenosti, ale mohu doporučit kakaovo-mandlový korpus bez mouky, který mám mnohonásobně vyzkoušený :) recept najdete u příspěvku Bezlepkový dort s mascarpone.
      Každopádně jestli to zkusíte s tou bezlepkovou moukou, dejte vědět, jak dopadl :) Míla

      Vymazat
    2. Dobry den pani Milo,
      Dekuji za odpoved. Asi to zkusim z te bezlepkove a pak Vam napisu jak se povedl :-)
      Hezky den
      Pavla

      Vymazat
    3. Dobry den pani Milo,
      Dort se z bezlepkove mouky povedl a vsichni jej moc chvalili :-) Dekuji za perfektni recept.
      Pavla

      Vymazat
    4. Pavlo, děkuji za zprávu :) to jsem moc ráda, že se dort povedl i z bezlepkové mouky :)

      Vymazat
  16. Opět naprosto dokonalý recept, díky :) Petra

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, tento dort jsem pekla svému otci k narozeninám, ochutnala tedy celá rodina. Já osobně jsem snad nikdy nic lepšího nejedla (mám dojem, že to píši i u dalších vašich dortů co jsem zkusila :-))Jen do krému jsem přidala mascarpone, tak jako máte u jednuho receptu na cupcaky..byl naprosto boží! Je to sice poměrně dahá záležitost, ale stojí za to. Moc díky!! Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím Vás a moc děkuji :) klidně se opakujte, taková chvála se poslouchá moc dobře :)) je lepší použít kvalitní suroviny a pochutnat si, než levné náhražky. pěkný den a děkuji. Míša

      Vymazat
  18. Dobrý večer Milo, chystám se na Váš další dort, dokonce jsem si už objednala zlatý tác, zlaté perličky na ozdobu, i mandlovou mouku :-D (i když se říká, že když dva dělají totéž, není to totéž :-), ale já už jsem holt smířená s tím, že tak krásně nazdobený dort jako Vy mít nebudu). Mimojiné jsem objednala také šlehačku Hoplá, byla za fajn cenu, tak jsem to riskla. Chtěla jsem se zeptat, jestli máte s touto značkou zkušenost? Abych tím dort nakonec celý nezkazila. Děkuji, pěkný večer, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím Vás, nesmíte být na sebe moc přísná :) dort nemusí vypadat stejně, hlavně když bude chutnat. Z vlastní zkušenosti vím, že kdykoliv se snažím něco udělat podle předlohy, moc se mi to nepovede :) takže se radši řídím vlastním citem.
      Pokud jde o šlehačku Hopla, nevím zda jste si všimla, že se jedná o rostlinnou šlehačku? Z čehož plyne i ta nižší cena. Já osobně rostlinnou nepouźívám, nechutná mi a jestli mohu doporučit do tohoto dortu ji raději nepoužívejte :)
      Hezký večer a hodně zdaru při pečení. Mila

      Vymazat
  19. Moc děkuji za upozornění, nevšimla jsem si, že je rostlinná. Uf, to by mě tedy mrzelo, kdyby to všechno ztroskotalo na šlehačce. Ještě jednou děkuji, krásný den a spoustu inspirace do pečení dalších úžasných dortů :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Dekuji za dalsi vyborny recept, Miso.
    Vse vyslo bezvadne :).( A to jsem v te rychlosti nejak zapomnela na olej do korpusu...)Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji :) jsem moc ráda, že se povedlo (i bez oleje :))

      Vymazat
  21. Vybrala jsem si tento dort asi z milionu receptu na internetu. Protentokrat jsem rozhodnuta dodrzet presny postup, coz nikdy nedelam😄 a vzdycky to nejak prizpusobim. Jedine, co jsem proste nesehnala je nugatova cokolada, maji bambilion vsech ruznych prichuti, ale ani v Lidlu, Kauflandu, Bille, Albertu, Tescu jsem ji nesehnala, tak jsem vzala prichut tiramisu bohuzel, prislo mi to nejpodobnejsi. Myslite, ze by sla nahradit napr. nugatovymi bonbony z bonboniery? Jeste se chci zeptat na pouziti misto hladke mouky spaldovkou, myslite,ze by to slo? Dekuji za odpoved, Gabriela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabrielo, děkuji za důvěru, věřím, že budete s dortem spokojena :) zatím ještě nikdy nezklamal. Určitě doporučuji držet se postupu i použitých surovin :) tak to je zvláštní, že jste nesehnala nugátovou, protože Ritter sport nebo Schogetten v Lidlu i Tescu běžně kupuji. Jen pozor, na obalu je obvykle nápis Praline a malými písmenky pak "nugátová" náplň, čokolády maji tmavě modro fialový obal :) nicméně pokud nesežete, pouźijte místo toho Ledové kaštany, ty klasické červené :) Přichuť tiramisu bych nedávala, je to kávové a chuť dortu by pak byla někde jinde :)
      Pokud použijete bílou hladkou špaldovou je to ok, také ji používám, celozrnnou bych nedoporučovala :)

      Vymazat
  22. Diky, ok ledove kastany. Jeste jedna otazecka, cokoladu miluju, bohuzel ji ani kakao moc casto nesmim, prakticky bych ho mela jen velmi vyjimecne, ma obrovsky obsah purinu, coz se neblaze podepisuje na obsahu kyseliny mocove v tele, mate nejake zkusennosti s karobem misto kakaa? Kdyz udelam karobove susenky, prakticky nejde poznat rozdil, proto kdybych mohla kakao zcela nahradit, mohla bych dort i ja a nejen ho pect☺ jeste jednou diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že vzhledem k Vašemu omezení jste si nevybrala vhodný dort :) je čokoládou a tedy kakaem doslova nabitý :)) zkušenost s karobem mám, mě osobně nechutná a do dortu bych ho nedala. Nicméně volba je na Vás .)

      Vymazat
  23. Piekla som Váš paríž tortu manželovi k sviatku bol výborný len tie malé tortičky vykrajujete a potom plníte? ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) ano, malé dortíky dělám tak, že vykrojím kolečka korpusu a promažu krémem :) stejně jako velký dort.

      Vymazat
  24. Dobrý den Míšo, chtěla jsem se zeptat, zda můžu na čokoládovu polevu tohoto dortu položit marcipán? Nemám s tím zkušenosti. Konkrétně se mi jedná o velkou "pětku" vyválenou z marcipánové placky. Zároveň jsem se chtěla zeptat, jaký je rozdíl mezi marcipánem a fondantem? Obojí mají v Kauflandu v takových bílých válečcích. Dá se popřípadě obarvit podle potřeby potrav.barvivem? Moc děkuji za odpověď i tenhle skvělý recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, menší marcipánová nebo fondánová ozdoba to "přežije" :) klidně ji tam dejte, jen počkejte, až poleva trochu zatuhne. Marcipán by měl obsahovat minimálně 30% mandlí, aby se mohl nazývat marcipánem, díky mandlím není čistě bílý, spíše krémový, není tak pružný jako fondán, ale chuťově lepší. Fondán je jen z cukru, je čistě bílý, lépe se s ním pracuje, ale mě osobně nechutná :) barvit se dají oba dva, fondán trochu lépe, ideálňe gelovými barvami nebo se prodávají již obarevené :)

      Vymazat
  25. Míšo, moc děkuji za odpověď, snad se s tím nějak poperu :-) Chtěla jsem Vás poprosit ještě o jednu radu. Dort budu péct dvoupatrový, ale vlastně nevím, jak na to. Mám spodní korpus nejdřív polít čokoládou a teprve pak na něj položit vrchní? Nebo spodní nepolévat, položit oba korpusy na sebe a polít až poté? A jak se takový dort krájí? Odshora až dolů nebo můžu nejdřív vrchní a pak spodní díl? Omlouvám se za takový dotaz, ale tohle bude má premiéra, tak se raději obracím na Vás, zkušenou cukrářku :-) Moc děkuji, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím, abych byla upřímná, dvoupatrový dort politý čokoládou jsem nikdy nedělala a asi bych se do něj moc pouštět nechtěla :) právě proto, že se bude hůře polévat :) já osobně bycj asi polila každé patro zvlásť a pak teprve posadila na sebe, i když to bude docela oříšek, protože poleva neztuhne úplně a lehce se může poškodit. Možná by bylo lepší udělat jen "stékaný" dort, kdy poleva jen lehce stéká po stranách. Každopádně určitě doporučiji dát horní patro na dortovou podložku, dort se pak bude lépe přenášet a i krájet. Obvykle se krájí každé patro zvlášť. Já osobně bych dala ještě do spodního dortu výztuhy, aby se horní patro nepropadlo :)

      Vymazat
  26. Dobrý den, Míšo. Chtěla jsem se zeptat, zda jste někdy dělala tento dort ve větším provedení, než těch 23cm? Chystám se péci velikost A4, tak přemýšlím, o kolik navýšit suroviny. Nemáte zkušenost? Děkuji moc! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím, ano, občas peču i větší, teď naposledy kulatý 26 cm. Pekla jsem z 1,5 dávky, to by mohlo odpovídat té A4, ale hodně záleží, jak velký dort chcete :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji za rychlou odpověď! :) Bude stačit kompletní výška dortu 8cm. Když bude vyšší, bude to bonus, ale nemusí být :). Akorát, že Vám vždy krásně vyběhne ten korpus. Mně se tento kakaový povede tak 1xz ze 4 pokusů. |Tak uvidíme, jestli bude 1,5 dávky stačit. :) Děkuji moc za radu. Pěkný den,Jana

      Vymazat
    3. Není zač :) zkuste někdy kakaový korpus, který mám u receptu na Švarcvaldský dort, ten obvykle vyběhne hezky do roviny :) a je chuťově ještě lepší :)

      Vymazat
    4. Dekuji, nakonec jsem zkusila presne ten a je opravdu skvely. Jen miprijde krehci. A mohu se jeste zeptat, zda lze dat ten cokoladovy krem ( nugatovou cokoladou) pod potah?

      Vymazat
    5. Tak to jsem ráda, že se povedl :) krém dovnitř dortu bez problému, zvenku dort vždy obmazávám něčím máslovým nebo používám čokoládou ganache v poměru 2:1 čokoláda a smetana :) přímo na tento krém jsem potah nikdy nedávala.

      Vymazat
    6. Dala jsem nakonec ganache v pomeru 1:1 , uvidme co to udela, ale zatim drzi. Je tam 70%kakaa, tak snad to bude ok. :) Vzpomnela jsem si totiz, ze me trochu pod potahem zlobil krem z led.kastanu a to je, myslim, obdoba. Po vyndani z lednice rychle tal, radeji jsem udelala jeste ganache. Je to napinave :D. Jestli vydrzi do zitra, mam vyhrano. :) Dekuji za rady, hezky den preji!

      Vymazat
  27. Dobrý den chci se zeptat jak jste přendala dort z mřížky na papírový tác? Aniž by jste se dortu dotkla ☺️ a ještě bych se zeptala zdobení na dortu je co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím, dort si na mřížce opatrně přizvednu dlouhým nožem a vsunu pod něj ruku, na ruce přenesu na podložku a pomoci nože zase opatrně položím :) dort je ozdoben čokoládovými lanýži, ořechy a čokoládovými kuličkami.

      Vymazat
  28. Dobrý den ještě se zeptám zbyl vám něaky krém který se dával dovnitř? Já že bych zbylí krém použila na ozdobeni kolem dokola nahoře s pytlikem a zdobitkem nebo by jste použila jiný krém?😊 moc děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím, ano, určitě můžete krémem dort i nazdobit :) je vhodný.

      Vymazat
  29. Dobrý den, máte tu krásně napečeno, jen se zakousnout :) pokusím se udělat pařížské cheescake podle vašeho receptu. Snad to půjde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, díky :) tohle není cheesecake, ale klasicky dort :)

      Vymazat