úterý 17. února 2015

Čokoládový dort s tvarohovým krémem

Dnes mám pro Vás další zdařilou variaci ve stylu oblíbených Míša řezů. Po oblíbených Míša cupcakes, tak přišla řada i na Míša dort. Přestože to byla sázka na jistotu, byla jsem sama překvapená, jak je dobrý :) Vláčný kakaový korpus, lehký tvarohový krém a úžasná čokoládová poleva. Dokonalá kombinace chutí. A navíc tip, jak upéct rovný korpus :)


Tvarohový krém jsem našlehala jen se smetanou, bez másla, s malým množstvím cukru. Dort tak není zbytečně přeslazený a vynikne chuť tvarohu. V korpusu je poměrně velké množství kakaa, takže jeho kvalita docela zásadně ovlivní jeho chuť. Doporučuji tedy použít opravdu dobré kakao, stejně tak i čokoládu do polevy. Nejčastěji používám čokoládu 55%, je to přesně tak akorát. Mimochodem, před časem jsem ochutnala čokoládu 90% a docela zajímavá chuť, vůbec není sladká :)


Přípravu dortu si můžete klidně rozdělit do více dnů. Jako první doporučuji upéct korpus, pokud nebudete hned promazávat, zabalte do folie a dejte přes noc na chladné místo. Korpus tím krásně zvláční. Tvaroh do krému je dobré nechat alespoň pár hodin vykapat, aby se zbavil přebytečné vody a byl pevnější. Po promazání je dobré opět pár hodin chladit, než budete polévat. Nicméně dort se dá zvládnout celý i během jednoho odpoledne, tenhle je toho důkazem.


Ale teď už slibovaný tip na rovný korpus. Také se Vám stává, že Vám korpus vyběhne uprostřed hodně do výšky a po stranách zůstane nízký? Prozradím Vám jeden malý trik, díky kterému bude Váš korpus krásně rovný. Je to úplně jednoduché, stačí formu na dort kolem dokola omotat mokrým pruhem látky nebo utěrky. Korpus tak vyběhne rovnoměrně a nevytvoří se Vám uprostřed Sněžka :) Tuhle skvělou radu mám od své kamarádky a nadšené pekařky Péti, kterou tímto zdravím do Kadaně a děkuji za radu. 


Na kakaový korpus o průměru 23 cm si připravte:
6 větších vajec, bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
150 g hladké mouky
50 g kvalitního kakaa
vanilkový cukr
30 g oleje

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy vyložte pečícím papírem. Pokud chcete mít korpus rovný, formu omotejte mokrým pruhem látky - viz. můj tip výše.
V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách, nakonec lehce vmíchejte olej. 
Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, plech můžete otočit, a pečte dalších 15-20 minut, až je korpus upečený. Zjistíte starou osvědčenou metodou pomocí špejle.
Korpus nechte 5-10 minut vychladnout, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte do folie a uložte do chladu.



Tvarohový krém:
500 g měkkého tučného tvarohu
350 g smetany ke šlehání 40%
5-9 lžic krupicového cukru
vanilkový cukr nebo extrakt

Tvaroh nechte v látkovém ubrousku nebo kávovém filtru lehce odkapat. Ideální hmotnost po odkapání cca 400 g. Smetanu vyšlehejte společně s cukrem do tuha, pak přidejte vanilku a pár kapek citronového oleje (nemusí být). Tvaroh lehce našlehejte a pak stěrkou ručně vmíchejte ušlehanou smetanu. Dle chuti případně přislaďte. Já mám radši cukru méně, aby více vynikla chuť jednotlivých surovin. 


Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, jednotlivé pláty prokapejte rumem nebo vaječným koňakem a promažte krémem. Trochu krému si nechte i na pomazání boků a vršku dortu. Promazaný dort nechte několik hodin ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.  

Čokoládová ganache (poleva):
150 g hořké čokolády min. 50%
150 g smetany ke šlehání 33%

Smetanu zahřejte těsně pod bod varu (v mikrovlnné troubě nebo na sporáku) a vmíchejte nasekanou čokoládu. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout, poleva lehce zhoustne.

Dort se nejlépe polévá na mřížce, kterou položíte na větší talíř či tác. Přebytečná poleva tak steče dolů a můžete ji použít opakovaně. Pokud má poleva tu správnou konzistenci, stačí ji celou nalít na vršek dortu a ona krásně steče po stranách a vytvoří jednolitý hladký povrch. Když se nepovede, nic se neděje, boky dortu jednoduše upravte nožem.

Dort přendejte hned po polití z mřížky na servírovací tác a dejte do lednici. Opět ideálně na pár hodin, klidně i přes noc. Tohle je typ dortu, který je lepší lehce odležený, kdy se jednotlivé chutě krásně propojí. Dort je dobré krájet nahřátým nožem a po každém zakrojení nůž otřít. No řekněte, nevypadá ten Míša k nakousnutí? :) 


Recept na korpus je z Velké cukrářky od Pavlíny Berzsiové

62 komentářů:

  1. Vypada nadherne!!!! Jsi zlaticko! Dekuji za tve pratelstvi! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) potěšení je na mé straně :)

      Vymazat
  2. Milo dekuji za dalsi skvely recept,uz se po nem zaprasilo a vsechny recepty,ktere jsem zkousela od leta,byly pochvaleny☺ mate to moc hezky popsane,hezk vecer...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) tak to mě moc těší, snažím se psát srozumitelně, tak aby pochopili i úplní pečící začátečnici :) hezký večer Mila

      Vymazat
  3. Wow, tak tenhle je fakt dokonalý!!! Kéž bys mi mohla poslat aspoň kousek :D

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) jo, to by bylo fajn, posílat kousek na ochutnání :)

      Vymazat
    2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat dělala jsem váš dort včera a vůbec mi nevyskočil korpus, byl hrozně tenký takže jsem ho musela dělat na dvakrát.. chtěla bych se zeptat čím to může být? Dělala jsem vše podle návodu. Jinak dort je velice dobrý až na ten korpus nemám ho tak vysoký jako vy.Děkuji s pozdravem S.

      Vymazat
    3. Míšo, tak to mě moc mrzí, že se korpus tak úplně nepovedl. Kakaový korpus občas může zlobit, někdy nevyběhne moc vysoko a důvodů může být více. Přešlehané bílky, přemíchané těsto, ale hlavně i kakao. Těsto se musí míchat velmi opatrně. Hodně pomůže ta mokrá utěrka kolem formy nebo můžete ještě zkusit nahradit 50 g mouky loupanými mletými mandlemi. Na chuti to není moc poznat, ale těsto je pak nadýchanější :)

      Vymazat
    4. Dobrý večer, dopadla jsem, bohužel, stejně. Dort zůstal nízký. Už když jsem těsto lila do formy, tak jsem to tušila. Během přidávání mouky se to dalo předpokládat a olej už zkázu jen dokončil. Co znamená, prosím, přešlehat bílky? Děkuji. Jitka

      Vymazat
    5. Jitko, dobrý večer, to je mi líto, že to nedopadlo :( těžko říct, kde je chyba, musela bych vidět celý postup na vlastní oči. Každopádně mouka s kakaem se musí vmíchat velmi opatrně jen stěrkou, ne šlehačem, těsto jen lehce obracet. Pokud bílky šleháte moc dlouho, až jsou jakoby suché, tak pak může být problém. A těsto Vám vůbec nevyběhlo?

      Vymazat
    6. i Já jsem dopadla stejně, korpus jsem prokrojila jen 1x, nevyběhl. udělala jsem tedy ještě jeden z poloviční dávky, který taky nevyběhl, tak to bylo akorát :-). Kde jsem udělala chybu nevím, ale chuťově je korpus moc dobrý.

      Vymazat
    7. Eličko, tak to mě mrzí, že se tak úplně nepovedl. Jak už jsem psala výše, důvodů může být několik. Bílky je potřeba zpočátku šlehat pomalu a teprve až se vytvoří bílá pěna, tak zvýšit otáčky. Sníh musí být pevný, zároveň se ale nesmí přešlehat :) mouku s kakakem je potřeba vmíchat velmi opatrně jen stěrkou a těsto jen lehce obracet. Použila jste mokrou utěrku kolem formy?

      Vymazat
    8. nepovedl - jak se to vezme :-). Dort je výborný a jelikož jsem holka šikovná, poradila jsem si a upekla další korpus. Utěrku kolem formy jsem dala, to je bezva vychytávka, ale myslím, že jsem mouku vmíchala néé úplně opatrně. Nicméně na chuti to skutečně neubralo. Maliny a čokoláda je skvělá kombinace. Už se těším na víkend, až zase zrealizuji některý Váš recept :-)

      Vymazat
  4. Děkuji mockrát za recept! Hlavně že je psaný tak podrobně :) Nejsem žádná velká kuchařka a toto byl úplně první dort, který jsem kdy pekla. Bylo to překvápko pro celkem dost lidí, tak to bylo trochu napínavé, ale... byl báječný! Všichni ho chválili a já sama jsem se po něm mohla utlouct. Asi štěstí začátečníka. Dělala jsem ho jako dvoupatrový a navíc přidala do jednotlivých vrstev borůvky, co mám zamražené z léta. Mňam :)

    Na druhý pokus už jsem moc zpychla, nečetla pořádně a trošku spletla postup, takže mi těsto nenaskočilo, ale poživatelný byl i tak :)

    Díky moc! Těším se, až vyzkouším Vaše další recepty!
    Janča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jančo, tak to jsem moc ráda a děkuji za Váš komentář :) snažím se psát recepty srozumitelně, protože i já sama mám ráda, když je vše hezky popsané. Z malých neúspěchů si nic nedělejte, učený z nebe nepadá a čím víc budete péct, tím to bude lépe :) mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  5. Chystám se upéct na sobotu, na synovy druhé narozeniny, tak jsem zvědavá jak to dopadne. Nejsem úplný kuchařský začátečník, ale občas se mi povede "za stálého míchání vléváme do záchodu"....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že dort není složitý :) určitě ho zvládnete. A mohu Vás uklidnit, že i mě se občas něco nepovede :)

      Vymazat
    2. Dort měl úspěch, i když se obávám, že částečně to byla shovívavost hostů....korpus mi moc nenakynul, spíše vyrostl do špičky, takže jsem ho musela ořezávat. Šlehačka do krému mi nešla úplně vyšlehat (i když na domácího "pribináčka" se mi to dříve podařilo X-krát... Myslím že další pokus na tento dort určitě přijde, jen musím načíst triky jak na to.

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, že se dort povedl :) žádný učený z nebe nepadá a při každém dalším pokusu bude určitě lepší a lepší :) dávala jste při pečení korpusu kolem formy mokrou utěrku? Ta totiž zabrání tomu, aby korpsu vyběhl do špičky. Nebo můžete 50 g mouky nahradit mletými mandlemi, mám to u receptu na Pařížský dort a to také pomůže :)

      Vymazat
  6. Dalsi vikend + dalsi navsteva = dalsi super dort od Misi :D Opet jsem se potrebovala tak trochu vytahnout, tak jsem sahla po vasem receptu na tento dortik. A opet byl vynikajici a dneska zmizel posledni kousek. Diky moc za super recept! Lucka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuji :) to moc ráda slyším :) jen abyste za chvíli neměla návštěvy každý víkend, každý bude chtít ochutnat :)

      Vymazat
  7. Dobrý večer,také jsem dělala dort, je výborný. Ale také mi nevyskočil. dělala jsem ještě jednou, na oslavu, a zjistila jsem, že chybí prášek do pečiva. prášek jsem přidala a dort krásně vyskočil. Mám už uloženo a v létě se chystám dělat i Míša nanuk prolitý čoko polevou. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, to mě těší, že dort chutná :) prášek do pečiva přidat asi můžete, ale v receptu nechybí, nemá tam být :) korpus vyběhne díky bílkům a pokud použijete trik s utěrkou, je to ještě lepší :) Mila

      Vymazat
  8. Prosím, pečícím papírem se vyloží jen dno a boky se nijak nevymazávají? Nebo se papírem vyloží celá forma - ale to na obrázku nevypadá. Díky :) RM*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, papírem stačí vyložit jen dno formy. Boky nevymazávat ani nedávat papír :) těsto hezky přilne a pak ostrým nožem oříznete :)

      Vymazat
  9. Vynikající dortík, děkuji za vaše rady a recepty, určitě podle vás nepeču naposledy. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, děkuji :) doufám, že i další recepty budou úspěšné :)

      Vymazat
  10. Zdravím a moc děkuji za recept! Celý dort se povedl tak jak měl, vypadal uplně stejně jako Váš a to jsem jej dělala z jeden a půl dávky :) Mám větší dortovou formu :) A byl vynikající, přítel pochválil, prý ještě nikdy nejedl lepší dort - zákusek. Jen jsem dala do krému i do těsta méně cukru, nesladíme tak moc jak máte u jednotlivých receptů psáno..Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím a děkuji :) jsem ráda, že se dort povedl a chutnal, tvaroh a čokoláda je osvědčená kombinace. S tím cukrem je to těžké, nemyslím, že by moje recepty byly přeslazené, také dávám spíš méně, ale je to hodně individuální :) každý máme chuťové buňky trochu jinak seřízené :) Míša

      Vymazat
  11. Pěkný den MíLo, dort se povedl na jedničku a byla jsem odměněna velikou pochvalou.
    Děkuji za Vaše skvělé recepty, které hojně využívám.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, skvělé :) to moc ráda slyším a děkuji za přízeň. Mila

      Vymazat
  12. Úžasný dortík, korpus se mi podaril až na druhý pokus,jelikož mě zklamala trouba... Jinak úžasný, nadýchany, lahodný... Máte úžasné kombinace chuti a recepty...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, moc děkuji :) konec dobrý, všechno dobré, jsem ráda, že chutnalo. Míša

      Vymazat
  13. Mate naprosto uzasny blog, velke diky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji Vám :) za přízeň.

      Vymazat
  14. Děkuji pekla jsem synovi k 6 narozeninám všem chutnal mně asi nejvíc fakt všechno vyšlo presne podla receptu bomba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším, že se dort tak pěkně povedl :) věřím, že i další recepty budou mít úspěch :) děkuji. Míša

      Vymazat
  15. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké používáte kakao? Už jsem podle Vás pekla a vše vyšlo skvěle, teď se chystám na tento dortík a pokud je opravdu důležité kvalitní kakao, jaké to je? Hořké holandské? Děkuji moc za radu a hlavně za super recepty, vždy se vše povedlo jak mělo, tak snad i tenhle se povede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, zdravím Vás, já kupuji kakao v kilovém balení na cukrářském eshopu (odkaz), máme doma velkou spotřebu :) ale v běžném obchodě určitě sáhněte po holandském, to je skvělá volba.
      Jinak jsem moc ráda, že se Vám recepty osvědčily a věřím, že to tak bude i nadále :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  16. Dobry den, tak jsem se odhodlala tento Vas recept upect z bezlepkove mouky.Takovy zkusebni pokus bez velkych nadeji na uspech. A povedlo se. Vynikajici! Pro mne je to jako zazrak. Moc dekuji.
    Tana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táňo, tak to je prima, že se korpus povedl :) zázraky se ději, nejen o Vánocích :))

      Vymazat
  17. Těsto se povedlo! Jsem moc ráda, protože jsem měla strach, že mi taky spadne. Nicméně mám jeden zásadní dotaz. Upekla jsem korpus o týdne dřív (nějaký zkrat v mozku). Můžu ho dát do mrazáku? Díky Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, tak to jsem moc ráda, že se korpus povedl :) korpus můžete bez obav zamrazit, zabalte do folie a před použitím pak nechte v klidu při pokojové teplotě rozmrazit, bude jako čerstvý :)

      Vymazat
  18. Dobrý večer MiLo,
    tak dort dopadl na výbornou. Korpus super aniž bych použila vaši vychytávku, krém bomba a poleva škoda mluvit. Zvládla jsem ho během chvíle, dělala jsem ho dneska synovi k zítřejším 3. narozeninám do školky pro kamarády :-)
    Moc děkuji za recept

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, zdravím Vás, tak to mě moc těší, že se dort povedl :) syn bude mít určitě radost a děti ve školce si pochutnají :)

      Vymazat
  19. tip na rovný korpus je výborný a ještě sem korpus krájela nití nožem to nešlo na polevu jsem dala bílou čokoládu a lentilky a 7 svíček. dort byl výborný a i když mi je 11 let nic se nepokazilo uff.:-D jako třeba mé minulé muffiny do kterých sem zapomněla dát mouku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to seš tedy opravdu moc šikovná :) v tomhle věku zvládnout takový dort :) určitě se malému oslavenci moc líbil.

      Vymazat
  20. Dobrý večer MiLo, váš čokoládový korpus peču už podruhé a je výborný. Poprvé byl taky moc nízký, tak jsem musela péct nadvakrát. Tentokrát to bylo lepší, ale korpus nemám po stranách rovný, směrem nahoru se zužuje. Když jsem při pečení kontrolovala špejlí, jestli je pečený, dort se začal odtahovat od formy, po vyndání se mírně "vyfoukl" a ztratil pravidelný tvar. Nevíte čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zdravím Vás, některé formy jsou konické, tzn. že průměr nahoře i dole trochu liší :) Pokud se korpus odtahuje od formy, možná se peče příliš dlouho. Zkuste dobu pečení trochu zkrátit, mohlo by to pomoct. Jinak je obvyklé, že korpus po vyndání z trouby trochu klesne :)

      Vymazat
    2. Formu nemám konickou, mám nastavovací, podobnou jako vy. Při kontrole špejlí korpus ještě pečený nebyl a právě, když jsem otevřela troubu pro kontrolu, se začal smrskávat. I mokrou utěrku jsem měla omotanou, ale dala jsem pro jistotu dvě a to bylo možná moc, po vyndání byly ještě trochu vlhké. Tak do třetice se mi to snad už povede. Mějte se fajn a děkuji!

      Vymazat
  21. Korpus i krém jsem udělala dle receptu, nazdobila máslovým krémem a odvezla synovi do školky. Mohli se utlouct. :-) Ještě jsem si kousek odvezla domů. Byl vážně výborný a určitě ho udělám znovu i s polevou. :-) Moc děkuji za recept. Lucka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, tak to jsem moc ráda, že měl dort takový úspěch :) u dětí je oblíbený :) čokoládovou polevu určitě zkuste, k dortu hezky chuťově ladí. Pěkný víkend.

      Vymazat
  22. Byly další narozeniny a tudíž příležitost vyzkoušet další z vašich sladkých pokušení :-) Dort dopadl skvěle, sice jsem taky připekla ještě polovinu dávky ale mám asi větší formu protože dort krásně naběhl a byl lehoučký, nadýchaný. Moc děkuji za všechny recepty a vaši ochotu se dělit.
    Ještě mám jeden dotaz, čím prosím prokapáváte korpus když to má být dětský dort.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuji :) tak to mě moc těší :) jsem ráda, že se recepty daří a chutnají. Děkuji za důvěru i přízeň.
      I pro děti většinou dorty prokapávám vaječným koňakem :) alkohol obvykle vyprchá a není cítit. Můźete prokapat i štávou z kompotu, dělám obvykle u ovocných dortů :)

      Vymazat
  23. Začátečnice :-)9. března 2017 13:31

    Dobrý den, chystám se dort udělat dceři k narozeninám a ráda bych udělala pár úprav, ale jelikož jsem v pečení nováček, potřebuji poradit ;-). Do krému chci přidat maliny, v tom by neměl být žádný problém, ale na vrch na polevu budu dávat jedlý papír s obrázkem (mám i to lepidlo) a ještě bych to ráda dozdobila krémem- mohu použít ten samý jako dovnitř (bez malin), bude držet tvar a neudělá na čokoládové polevě nějakou neplechu???
    Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Začátečnici :) pokud dáte maliny čerstvé, je to bez problému, s mraženými už by to bylo horší. Jedlý papír určitě nedávejte na čokoládovou polevu, podklad by měl být světlý, nejlépe bílý ... ideálně na nějaký krém nebo pokud bystě měla kousek fondánu či marcipánu, tak doporučuji vyválet kolečko, na něj dát jedlý papír a to celé pak položit na dort, v tomto případě můžete i přímo na polevu :) zkušenost s tímto krémem na polevu bohužel nemám, ale neměl by být problém, určitě zdobit až po ztuhnutí polevy :)

      Vymazat
  24. Dobrý večer,
    dortík vypadá báječně. Rád bych se zeptal, zda je tvarohová náplň z tvarohu ve vaničce nebo ten balený, jako máslo? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, děkuji, i báječně chutná :) použila jsem tvaroh ve vaničce, který se nechá vykapat, aby se zbavil přebytečné vody. Pokud použijete ten balený v kostce, nemusíte nechat odkapat, jen doporučuji promixovat, aby byl hezky jemný :)

      Vymazat
  25. Dobrý večer, ten krém je dokonalý! Dala jsem jen 3 lžíce cukru a přidala nadrcená Orea a je fakt skvělý. V kombinaci s čokoládovým korpusem to bude dobrota. A můžem slavit ségry maturitu 😋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, zdravím a moc děkuji :) to s těmi sušenkami Oreo zní dobře :) ať se oslava vydaří :)

      Vymazat
  26. Dobrý den Míšo,
    nejprve chci poděkovat za Váš úžasný blog, na který jsem šťastnou náhodou narazila. Plno skvělých receptů, krásných fotek, ale co je jiné od ostatních - do nejmenších detailů popsané recepty, to jak se o všechny triky ochotně podělíte, jak komunikujete s ostatními. Ani neumím popsat, jak ráda pročítám tento blog :) Už jsem upekla dort Kuba pro maminku, sklidil velký úspěch a to díky Vám :) Včera jsem pekla korpus na Míša dort, zkusila jsem Vaši vychytávku a použila mokré utěrky kolem formy a prvně jsem měla dokonale rovný korpus! A to už jsem jich upekla opravdu hodně. Bohužel po vyndání z trouby (byl jistě dobře upečený, špejle suchá) se mi kraje odchlíply a celkově korpus klesl. Netušíte, co jsem udělala špatně? Moc mokré utěrky? Nicméně i tak jsem korpus 2x prořízla a výšku doženu krémem, udělám více, jednu vrstvu nechám podle receptu a do druhé přidám Oreo.
    Ještě jednou díky za tento blog a krásné léto:)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, zdravím a moc děkuji za krásný komentář :) Jsem moc ráda, že se blog i recepty líbí :) mrzí mě, že se míša korpus úplně nepovedl, ano, problém by mohl být díky příliš mokré a třeba i silné utěrce ... utěrku je možné i v průběhu pečení sundat ... nebo mě ještě napadá, zda jste nešlehala bílky zpočátku příliš rychle, to také způsobí, že korpus po vyndání z trouby hodně spadne :) i když menší spalsknutí je zcela běžné :) jinak skvělý nápad s těmi oreo sušenkami :) pěkný víkend. Míša

      Vymazat