pátek 19. září 2014

Cupcakes ala Míša řezy

Kdo by neznal Míša řezy? Kakaový piškot, tvarohový krém a čokoládová poleva. Sama je mám moc ráda a tak jsem pořád přemýšlela, jak je udělat trochu jinak. No a protože mám sklony k mini dezertům, výsledkem jsou tyhle cupcakes. Těsto je ultra mega čokoládové a krém krásně nadýchaný a jemný. Ozdobit můžete klasicky čokoládovou polevou nebo třeba čerstvým ovocem.


Na krém jsem použila měkký tvaroh ve vaničce, který jsem nechala přes noc vykapat, abych ho zbavila nadbytečné tekutiny. Dobře se na to hodí velký kapesník, ale můžete použít i kávový filtr. Máslo v krému jsem nahradila vyšlehanou šlehačkou a božský krém byl na světě. Měla jsem se co držet, abych ho nesnědla jen tak, samotný :)

Na 12 ks cupcakes budete potřebovat:
100 g másla
56 g hořké čokolády (min. 60%)
42 g kakaa
106 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
2 velká vejce, pokojové teploty
100 g krupicového cukru
55 g třtinového cukru 
120 ml mléka, pokojové teploty

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffinky vyložte papírovými košíčky.
Máslo a čokoládu dejte do mísy a společně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Nechte stranou, aby směs lehce vychladla.
V menší misce smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve vetší míse vyšlehejte vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše prošlehejte a rozdělte do připravených košíčků.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-18 minut, dokud nejsou pečené. Tento typ těsta nevyběhne příliš do výšky, je spíš takové placaté :)
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 



Na tvarohový krém si připravte:
cca 400 g měkkého tvarohu ve vaničce (po odkapání cca 220 - 240 g)
cca 220 - 240 g smetany ke šlehání
3-4 lžíce krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu nebo cukru

Tvaroh nechte přes noc vykapat, aby se zbavil přebytečné tekutiny. Po odkapání by ho mělo být cca 220 - 240 g, lehce ho našlehejte. Smetanu vyšlehejte společně s krupicovým cukrem a vanilkou do tuha a opatrně vmíchejte do tvarohu. Ideální je poměr smetany a tvarohu 1:1, ale když bude jednoho trochu více či méně, vůbec nevadí. 
Krém si přendejte do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé dortíky.

Čokoládová poleva:
50 g hořké čokolády
50 g smetany

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát a pak vymíchejte do hladké emulze. Nechte chvilku vychladnout, aby poleva lehce zhoustla a pak nastříkejte na krém. Zdobte dle vlastní fantazie. 



Inspirace na http://www.christinamarsigliese.com/ a v Kadani :)

33 komentářů:

  1. Jeeeeeeeeeeeee, ty vypadají úžasně. budu muset vyzkoušet. Cupcakes jsem nikdy nedělala :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)) Já peču cupcakes moc ráda, určitě stojí za vyzkoušení :))

      Vymazat
  2. Perfektní nápad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!zkusím určitě......

    OdpovědětVymazat
  3. Díky :) určitě stojí za vyzkoušení :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den! máte blog plný krásných fotek a receptů! Prosím Vás, chtěla bych si koupit takové čokoládové "ozdoby" jako jsou na cupcakes ala Misa řezy, nevíte jak se ty čokoládové penízky jmenují? nebo pod čím je hledat...děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, děkuji :)) čokoládové penízky nejsou žádné speciální dekorace, je to čokoláda. Většina kvalitních čokolád se prodává takto v peckách různé velikosti. Lépe se pak rozpouští, než klasické tabulky. Tohle je konkrétně belgická Belcolade, balení 5 kg, k dostání u Fiala Praha na Zličíně, ale určitě seženete i od jiné značky.

      Vymazat
  5. Dobrý večer. Dnes jsem je dělala a jsou výborné. Korpus je nadýchaný jako nebíčko a krém je výborný. Skvělý recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, děkuji, jsem moc ráda, že i Vám Míša cupcakes chutnají :) je to příjemná změna.

      Vymazat
  6. Jukla jsem se na další vaše recepty a určitě neodolám i jim :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezké jsou, povedly se vám :)

    OdpovědětVymazat
  8. Chci se zeptat jestli vadí když nepřidám jedlou sodu? děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušené to nemám, ale protože je tam zároveň i prášek do pečiva, myslím, že by se mohla jedlá soda vynechat, případně dejte prášku o trochu více :) celou lžičku.

      Vymazat
  9. Dnes jsem je pekla jsou opravdu křehké a vynikajíci:-) jen mě hodně vyběhly:-) děkuji za moc moc dobrý recept��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji :) jsem ráda, že chutnaly :) také mi někdy vyběhnou více do výšky, ale to vůbec nevadí :)

      Vymazat
  10. Dneska jsem pekla a jsou velice dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tyhle cupcakes jsou luxusní záležitost, málem na me nezbylo :) pekla jsem v silikonových formickach o průměru dna 3,5 cm a vyšlo mi jich 15 (plnila jsem je ale možná az příliš nahoru). Kremu jsem se dost bála, zvlášť proto ze vykapany tvaroh po naslehani spis připomínal drobenku :D leč i krém byl naprosto excelentní, lehoučký a v kombinaci s nadychanym testem naprosto neodolatelny :) recept ukládám a rozhodne jsem je nepekla naposledy :)
      Zuzana

      Vymazat
    2. Zuzko, děkuji :) moc mě těší, že mají cupcakes takový úspěch :)

      Vymazat
  11. Tak jsem zase neodolala a upekla. Naprosto báječné- mizely rychle. Extra čokoládové těsto super. budu muset brzy zopakovat. děkuji za inspiraci :-) Eva Marková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji za zprávu, tak to jsem moc ráda, že měly cupcakes takový úspěch :) Míša

      Vymazat
  12. Dobrý den
    Mužů se zeptat kolik tam dáváte tech lzicek prášku do pečiva? 3 nebo 4 ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prášku do pečiva se dáva jen tři čtvrtě lžičky :) tedy necelá jedna lžička. Stejně tak jedlé sody je jen půl lžičky.

      Vymazat
  13. Po vanilkovych cupcakoch s citronovym mascarpone, ktore sa vydarili, som sa rozhodla vyskusat tieto cokoladove. Prave som ich dokoncila. Snad budu chutit tak dobre ako vyzeraju. Pri zdobeni kremom mam vsak jeden problem. Neviem, co robim zle, ale cez platene zdobiace vrecko mi vzdy "tecie" voda. Mascarpone, tvaroh ci jogurt pritom davam na noc odkvapkat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám na zdobení silikonový sáček, takže tento problém nemám. Ale zdá se mi to divné, protože krém je pevný a určitě nepouští vodu ... mimochodem mascarpone není nutné nechat odkapávat, to je hodně tučné, obsahuje málo vody :) Jakou používáte smetanu ke šlehání? Máte krém pevný, drží dobře tvar?

      Vymazat
    2. Smotanu pouzivam vacsinou 40%, aj teraz som taku pouzila. Krem mi drzi tvar. Asi je cas na kupu noveho zdobiaceho sacku, ked uz som prepadla cupcakom.

      Vymazat
    3. Dobrá volba :) silikonový sáček mohu vřele doporučit :)

      Vymazat
  14. Tak jsem vyzkoušela další Váš receptík. Cupcakes byly výborné. Dělala jsem hned z dvojité dávky a donesla i chlapům do práce, tak teprve musím počkat na jejich reakci. Ale doma si všichni pochvalovali :-) Děkuji. Opravdu jsou Vaše recepty srozumitelné a hlavně vždy výborné :-) Jinak já jsem také bohužel měla problém s tím, že mi přes sáček prosakávala voda. Řekla bych až v nadměrném množství. Bylo to neskutečné. Přitom tvaroh byl odkapaný. Asi bude také na čase koupit silikonový sáček. Chtěla jsem se ještě zeptat, kde kupujete transferfólii na čokoládu? Nikde jsem na podobně hezké nenarazila. Mnohokrát děkuji za Váš blog, že máte čas a také chuť ho psát. Krista

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristo, zdravím a moc děkuji za komentář :) jsem ráda, že Míša cupcakes chutnaly. Silikonový sáček mohu vřele doporučit, dělá se i v různých velikostech. Transfer folii na čokoládu kupuji nejradši v kamenném obchodě u Fialy v Praze na Zličíně, www.fialapraha.cz. Mají tam velký výběr a hlavně folie je kvalitní. Párkrát jsem objednala z eshopu, ale potisk byl horší a plně se nepřenesl na čokoládu. A máte pravdu, výběr není nic moc :)
      Mějte se krásně, děkuji za přízeň i návštěvy mého blogu. Míša

      Vymazat
  15. Dobrý den asi hloupý dotaz, ale přes co nebo jak se nechává tvaroch odkapávat? děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádný dotaz není hloupý, klidně se ptejte :) nejlépe to jde v plátěnném ubrousku nebo látkovém kapesníku, zavažte ho jako raneček a zavěste třeba na vařečku do vyšší mísy, kam bude voda kapat. Tvaroh se tak zbaví přebytečné vody a bude hezky hustý. Nebo vyložte sítko kapesníkem, do kterého vyklopíte tvaroh a posaďte na mísu, kam bude voda odkapávat, nicméně první způsob mi přijde více efektivní :)

      Vymazat
  16. Další vyzkoušený recept a všem moc chutnal! Jenom mě napadlo, zda-li by šly udělat v malých košíčkách, když na ně nemám plech, nebo se úplně roztečou? Moc nemám s pečením zkušenosti a nedovedu si to představit. Nebo bych je mohla dát do plechu na klasické velké muffiny, ale nevím, jestli by to pomohlo. Děkuji za odpověď :) :)
    Vaše věrná fanynka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že cupcakes chutnaly :) papírově košíčky se při pečení roztečou, neudrží svuj tvar, možná snad kdybyste jich dala více do sebe .... ale vyzkoušené nemám. Ty klasické velké se dělaji i tzv. samodržící, které můzete dát jen na plech, ale u těch malých jsem se s tím nesetkala.

      Vymazat