sobota 7. října 2017

Kynuté rohlíčky bez kynutí

Tak jsem vyzkoušela zase další recept na kynuté těsto. Tentokrát takové, které se nenechává kynout a rovnou se s ním pracuje. Ideální, pokud nemáte čas a potřebujete rychle nějakou dobrotu. Podobná těsta už na blogu mám, na malé svatební koláčky a šátečky, ale tohle se liší tím, že neobsahuje máslo. Což by se zvláště dnes mohlo hodit :)


Těsto je nejen bez másla, ale nepřidávají se ani vejce, pouze se žloutkem potírá. Dalo by se říct, že je to takové "chudší" těsto. Dobře se s ním pracuje, je téměř bez cukru, takže doporučuji volit spíše sladší náplň nebo dostatečně pocukrovat. Já jsem vybrala domácí jablečná a švestková povidla, ale hodit se bude skvěle tvaroh, mák nebo nutela. Rohlíčky jsou krásně měkké a vláčné. Za mě jednoznačně nejlepší v den upečení, ale poživatelné jsou i další dny :)



Kynuté těsto (16 rohlíčků):
300 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
100 ml vlažného mléka
lžíce cukru krupice
20 g čerstvého droždí
100 g zakysané smetany
50 ml rostlinného oleje
------------------------------
náplně dle chuti - použila jsem domácí jablečná a švestková povidla
žloutek + trochu mléka na potření

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Do vlažného mléka přidejte cukr a čerstvé droždí, nechte vzejít kvásek.
Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidejte kvásek, olej a zakysanou smetanu a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Dobře to jde v robotu. 
Těsto rozdělte na dva bochánky, každý vyválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů (jako pizzu). Na každý díl (na širší stranu) dejte náplň, rohy zahněte do středu, aby náplň nevytékala a zatočte. Cíp by měl být dole pod rohlíčkem. 


Rohlíčky nechte na plechu asi 15 minut odpočívat, pak potřete rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a dejte péct asi na 15 minut do vyhřáté trouby, až jsou hezky do zlatova. 
Nechte vychladnout, pak pocukrujte. 


inspirace z webu https://dobruchut.azet.sk/recepty/

Vytisknout recept





26 komentářů:

  1. Zdravím a děkuji:-) zrovna uvažuju co Odpoledne návštěvě..jen můžu poprosit o postup na kvásek? Už 2* se mi nepovedl... děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Postup na kvásek je uvedený v receptu :) pokud se kvásek nedaří, na vině může být příliš studené nebo horké mléko, případně i špatné droždí.

      Vymazat
  2. To vypadá opravdu luxusně. :) Možná se nechám inspirovat a také vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. ....no vida,už vím co upeču dnes na chalupě ke kávě! Mňam.

    OdpovědětVymazat
  4. to bude dobrota už jsem si recept uložila-díky H.

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto IN recept v době kdy je máslo OUT :-) Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, říkala jsem si, že by se recept bez másla mohl hodit :)

      Vymazat
  6. Podle Vašich receptů je radost péci, hodně jich vyzkoušeno.

    OdpovědětVymazat
  7. Opět skvělý recept a těsto vypadá skutečně zajímavě. Jj. máslo je hodně drahé, takže se hodí. Také ukládám. Zatvrzele použiji sušené droždí a zapojím pekárnu. Věřím, že to dopadne dobře. Mějte krásnou neděli a těším se na další.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, děkuji :) vidíte, já zase nedám dopustit na čerstvé droždí :) s tím sušeným se mi tak dobře nedaří :)

      Vymazat
  8. Dobrý den, chci něco rychlého upéct, ale nemám k ruce právě zakysanku. Co myslíte, jde to nahradit jogurtem? Děkuji, Ivana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano V., pokud je jogurt smetanový, tak bych asi neváhala, u klasického si bohužel nejsem jistá :)

      Vymazat
    2. Děkuji za superrychlou odpověď :). Zkusím to a dám vědět, možná přidám kousíček másla. Krásný večer!

      Vymazat
    3. Jogurt nebyl žádný problém, dala jsem ho trochu méně a přidala dvě lžičky másla. Těsto šlo krásně zpracovat a děti byly spokojené. Moc děkuji za vaši skvělou inspiraci. Ivana V.

      Vymazat
    4. Díky za zprávu :) tak to je fajn, že to šlo i s jogurtem :)

      Vymazat
  9. Dobrý den Míšo, dnes upečeno pro návštěvu, jako náplň-domácí hrušková povidla. Jako vždy vynikající a opravdu snadné-to se někdy vážně hodí, když je méně času:-) Díky moc za recept a těším se na další:-) Zdraví Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, moc děkuji :) jsem ráda, že i tahle rychlovka si našla své příznivce :) ano, někdy se to hodí. pěkný den. Míša

      Vymazat
  10. Super! Před chvílí jsem dodělala (povidlové) a už jsou pryč.
    Rychlé, jednoduché, a přitom dobré. A taky dobře vypadají... Příště zkusím tvarohové nebo makové. Martina

    OdpovědětVymazat
  11. Úžasný recept. Pekla jsem pro návštěvu ku příležitosti oslavy svátku. Neměla jsem po ruce zakysanou smetanu, tak jsem ji nahradila bílým selským jogurtem, náplň jsem dala tvarohovo, zužitkovala jsem do ní bílek, který zbyl od žloutku, jímž se rohlíčky potírají (z bílku jsem udělala sníh a zamíchala do tvarohu spolu s dalšími přísadami). Rohlíčky byly opravdu výborné, jen se po nich zaprášilo a návštěva div neměla boule za ušima =D =) Moc Vám děkuji za recept, je opravdu úžasný, rychlý a jednoduchý, a hlavně chutný =) Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, moc děkuji za komentář :) krásně jste si s tím poradila. Věřím, že s tvarohem budou ještě lepší, než s povidly :) děkuji a mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  12. Naprosto geniální těsto!!! Uz jiné dělat nebudu!! Ještě jednou moc a moc děkuji. Plnila sem tvarohem a nutelou. ���� s pozdravem Jana. ��

    OdpovědětVymazat