středa 3. června 2015

Kynuté nekynuté šátečky

Receptů na kynuté koláče nebo buchty na mém blogu moc nenajdete. Sama kynuté těsto moc nemusím a když už si dám, tak ho mám nejradši čerstvé, hned po upečení. Na co ale nedám dopustit, jsou malé svatební koláčky. Díky vysokému obsahu tuku jsou vláčné a dobré i několik dní po upečení. Jenže co si budeme povídat, k běžné konzumaci jsou zbytečně pracné :) 


Takže jsem začala pokukovat po nějakém podobném receptu, ze kterého by se daly udělat třeba šátečky nebo plněné koláče. No a po několika pokusech jsem myslím objevila ten správný. Šátečky jsou vynikající, nejen v den upečení, ale i další dny. Abych si tohle mohla ověřit, musela jsem jich ale několik schovat, protože jinak by se snědly hned :)



Těsto obsahuje větší podíl másla, než je obvyklé u kynutého těsta a také smetanu. Po zadělání se nenechává kynout, ale rovnou zpracovává. Naplnit můžete čímkoliv, co máte rádi nebo zrovna doma po ruce. Já jsem vybrala oblíbenou tvarohovou náplň a trochu makové, která mi zbyla z předchozího pečení. Skvěle budou chutnat i s povidly nebo ořechovou nádivkou. 


Tím, že těsto nekyne, je příprava i pečení poměrně rychlé a jednoduché. Šátečky není nutné mazat ani vajíčkem, po upečení se jen obalí v moučkovém cukru. Některé šátečky se mi při pečení lehce otevřely, ale náplň nevytekla a na chuti jim to vůbec neubralo :) 


Na asi 30 šátečků si připravte: 
125 g polohrubé mouky
125 g hladké mouky
125 ml smetany
125 g másla
špetka soli
1 žloutek
1 lžíce cukru
2 lžíce mléka
15 g čerstvého droždí

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Do vlažného mléka přidejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a zalijte smetanou. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Já tuhle práci svěřuji robotu, ale můžete udělat i ručně. 



Těsto nenechávejte kynout, hned rozválejte a rozkrájejte na čtverečky. Já dělala asi 8 x 8 cm a vyšlo mi to na 30 kousků. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně, já jsem nešetřila, takže se mi tak trochu "valila" ven. Ale máme rádi více náplně a méně těsta :) Všechny čtyři rožky každého čtverečku trochu vytáhněte do stran, přeložte přes sebe a lehce zmáčkněte.

 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Doba pečení je závislá na velikosti šátečků. 
Ještě teplé (ne horké) šátečky obalte v moučkovém cukru nebo jednoduše pocukrujte z obou stran.

Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu (ne ve vaničce)
1 žloutek
1 lžíce vanilkového pudingu
vanilkový cukr, extrakt
cukr dle chuti
rozinky máčené v rumu

Všechny suroviny (kromě rozinek) dobře prošlehejte, cukr přidejte podle chuti. Vmíchejte hrst rozinek předem namočených v rumu. Náplň by měla být hustá, aby neztékala, proto není dobré použít tvaroh ve vaničce.



Na výše uvedenou dávku těsta by měla stačit jedna tvarohová náplň, nicméně záleží, jak hodně budete náplně do šátečků dávat.
Recepty na další náplně - makovou, ořechovou nebo povidlovou najdete u příspěvku Svatební koláčky.


Jak už jsem se zmínila výše, šátečky jsou skvělé hned po upečení, ale krásně vláčné vydrží i několik dní ... teda pokud zbudou :)






recept z webu www.mamincinyrecepty.cz


23 komentářů:

  1. Mňam vypadá to báječně :-) miluji tvarohové šátečky.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Milo,
    tyhle šátečky z maminčiných receptů jsou moc dobré a chuťově velmi podobné Vašim svatebním koláčkům. Zrovna jsem koláčky o víkendu dělala a vzpomněla jsem si na tu povidlovou nádivku - já kromě strouhaného perníku zahušťuji povidla ještě Solamylem nebo pudinkem. Jednou mě to napadlo, že když to funguje u tvarohu, mohlo by i u povidel a daří se mi...zkuste:-) Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím Vás :) děkuji za tip na povidla, někde jsem dokonce četla, že se přidává kakaový puding, aby to barevně ladilo :) ono asi hodně záleží, jaká povidla se použijí. Teď naposledy jsem zkusila přidat rozmixované perníčky, takové ty křupavé z Ikea a fungovalo to perfektně :) Mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  3. Zdravim vas Miso
    Tyhle kolacky-satecky jsem delala tento vikend poprve a musim rict, ze jste opet nezklamala, protoze jsou vynikajici. I muj manzel, ktery tomu sladkemu moc neda, se poradne nacpal. Byly opravdu vyborne... S testem se pracovala suprove, akorat jsem pridala trosku mouky navic. Delala jsem napln tvarohovou, jablecnou a povidlovou, ktera mi bohuzel zase vytekla. Priste zkusim zahustit pernikem, jak tu nekdo doporucoval ;-)
    Diky moc za super recept, ktery jsem urcite nedelala naposledy ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím, tak to jsem moc ráda, že šátečky chutnaly, také je mám moc ráda :) povidla mi většinou tečou jen z malých svatebních koláčků, tam nefunguje ani strouhaný perník, ale do šátečků nebo koláčků by to mělo být v pohodě. Mějte se fajn a děkuji.

      Vymazat
  4. Výborné koláčky a budu se k tomuto receptu určitě vracet, těsto je vynikající. Přesně jak píšete - jsou jedlé i několik dní. Děkuju za recept. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji, to moc ráda slyším :) u nás většinou moc dlouho nevydrží :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, nová ovocná sezóna se blíží a já přemýšlím, kde udat zavařené meruňky z loňska. Myslíte, že by se daly použít do těchto šátečků?

    Jinak moc děkuji, že s námi sdílíte vaše úžasné recepty :)
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím Vás, klidně můžete použít i meruňky, jen je nechat pořadně odkapat :) těsto je téměř bez cukru, s meruňkami bude dobře ladit.
      Já děkuji za návštěvy a důvěru v mé recepty :) Mila

      Vymazat
    2. Klidně můžete udělat i kombinaci tvaroh a meruňky, to je hodně oblíbené :)

      Vymazat
  6. Dobrý večer Milo,ráda bych koláčky vyzkoušela, vypadají báječně. Chtěla bych se vás zeptat, jakou smetanu do těsta používáte? Kolika procentní a ještě zda bych místo šátečků z tohoto těsta mohla udělat klasické svatební koláčky potřené na náplni čepičkou z našlehaného másla a cukru. Nevěsta prostě na ťěch pomazaných koláčcích trvá, takže zkouším a zkouším...Mockrát děkuji za odpověď.Alice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, dobrý den, šátečky zkuste, jsou moc dobré a krásně vláčné. Smetanu používán ke šlehání 30-33%, hned do receptu doplním :) svatební koláčky peču z jiného těsta, které je mimochodem velmi podobné, recept zde. Nikdy jsem neslyšela o čepičce z našlehaného másla :) Myslím ale, že to se bude více hodit na klasické kynuté koláčky :) tohle těsto obsahuje hodně másla, takže přidávat tam další už mi nepřijde moc vhodné :) Mila

      Vymazat
  7. Dobrý den, šátečky jsou jednoduché, rychlé a naprosto luxusní:)
    Výborný recept, děkuju. Týnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týnko, zdravím a moc děkuji za tak skvělé hodnocení :)

      Vymazat
  8. Hezký den Míšo, právě jsem je dopekla :). Mohu říci je ach :). Dělala jsem šátečky s jablečnou náplní (ze 2 dušených jablíček) a povidlové. Dala jsem na radu výše a přidala jsem na tři lžíce povidel jednu lžící pudingu. Ani jeden nevytekl. Těsto je vláčné, jen jsem musela přidat více mouky. Opět dávám bod, škoda, že se nedá vložit fotka, vypadají všechny krásně :). Peťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Péťo a děkuji za recenzi :) šátečky jsou super, rychlé a jednoduché. Fotku můžeš vložit na FB nebo mi pošli do majlu :) pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  9. Mila Miso, opet Vas po nejake dobe zdravim. Dnes jsem delala Vase satecky a jsou excelentni! Vsichni byli nadseni. Ja jsem jen mela malinko problem s tvarohem, bohuzel se tu neda sehnat ten klasicky nas, tudiz ridsi nemecky, zkusim ho priste dat pres noc "vykapat". Delala jsem jeste makove a orechove. Skutecne recept velmi doporuceji, jako ostatne vsechny dalsi. Jsem tu castym hostem a rada podle Vas pecu. Jeste jednou moc diky za Vase precizni recepty. Dana, Gibraltar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, zdravím Vás :) tak to jsem moc ráda, že Vám šátečky chutnaly. Ano, už jsem podobný problém v zahraničí řešila, tvarohy jsou tam více "tekuté" :) odkapání by mělo pomoct nebo přidat trochu škrobu.
      Jinak moc děkuji za přízeň, moc si toho vážím. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  10. Právě jsem je dopekla a jsou luxusní. Budeme dělat často...hodně často :) Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat