úterý 2. září 2014

Svatební koláčky

Když mě před lety požádala kolegyně, zda bych jí neupekla svatební koláčky, byla jsem docela na rozpacích. S kynutým těstem velký kamarád nejsem a představa, že budu dělat stovky kuliček, vytlačovat a plnit, mě moc nelákala. Naštěstí mě zachránila moje kamarádka Dáša a recept její maminky na tyhle úžasné koláčky. Hned po upečení jsou křehké a křupavé, další dny pak jemné a vláčné. Údajně vydrží i několik dnů, ale to se nám nikdy nepovedlo vyzkoušet, protože se hned snědí :) jsou vynikající.



Mě si kromě chuti získaly koláčky hlavně svojí přípravou. Do těsta se sice dává droždí, ale těsto nekyne, pouze ho necháte chvilku odležet v lednici. Pak rozválíte na placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujete kolečka. Nastříkáte náplně, ozdobíte mandlí nebo rozinkou a šup s nimi do trouby. Nemusí se mazat vajíčkem, ani sypat drobenkou, jen se po upečení pocukrují.




Náplň si můžete udělat jen jednu oblíbenou nebo jich udělat víc a pak zkoušet, která na koláčku chutná nejlépe. Já dělám obvykle tvarohovou, makovou, jablečnou a povidlovou, ale těžko říct, která z nich je nejlepší :) Teď naposledy jsem vyzkoušela i ořechovou a ta je taky naprosto fantastická. 

Na těsto si připravte:
500 g hladké mouky
350 g změklého másla
3 žloutky
špetka soli
1 lžíce rumu
1 lžíce bílého jogurtu nebo 1/2 lžíce majonézy
na kvásek: 5 lžic vlažného mléka, 2-3 lžíce cukru, 30 g droždí

Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí, nechte v teple vzejít kvásek.
Mezitím si prosejte do mísy mouku se solí, přidejte kousky změklého másla, žloutky, rum a jogurt nebo majonézu. Nakonec přilijte kvásek a vypracujte pružné těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu, ale šikovné kuchařky to určitě zvládnou i ručně.
Těsto zabalte do folie a dejte na půl hodiny až hodinu do lednice. Hodně záleží, jak změklé máslo jste měli, těsto by nemělo ztuhnout úplně na kost, ale zase by Vám nemělo téct pod rukama. 



Než těsto ztuhne, můžete si připravit náplně, nejlépe tvarohovou, jablečnou nebo povidlovou. Makovou nebo ořechovou náplň je lepší připravit den předem, aby vystydly. Množství náplní, které uvádím, je spíše orientační, z hlavy Vám teď neřeknu, na kolik koláčků Vám která náplň vystačí. Bez obav ale použijte recept na své oblíbené náplně. 

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (ne ve vaničce)
4 lžíce moučkového cukru
1 vejce
1 lžíce vanilkového pudingu
vanilkový cukr
citronový olej/kůra
rozinky máčené v rumu na zdobení
Všechno společně vyšlehejte, podle chuti můžete případně přisladit. Směs by měla být hustá, tak aby z koláčku neztekla.

Maková náplň:
150 g mletého máku
200 ml mléka
3 - 4 lžíce cukru krupice
mleté piškoty
rum, citronový olej, vanilkový extrakt nebo cukr
loupané mandle na zdobení
Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní povařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a citronový olej nebo kůru. Až maková směs vychladne, přidejte podle chuti rum a zahustěte mletými piškoty. Směs se Vám možná bude zdát po uvaření řídká, ale po vychladnutí a přidání piškotů bude mít tu správnou chuť i konzistenci. 



Ořechová náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
150 ml mléka
120 g cukru
75 g mletých piškotů
1 - 2 lžíce rumu (nemusí být)

vlašské ořechy na zdobení
Mléko svařte společně s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout a vmíchejte mleté piškoty. Můžete přidat trochu rumu, já mám moc ráda jeho vůni, takže ho používám při pečení kamkoliv to jde.

Jablečná náplň
Používám domácí jablečná povidla, přidám špetku skořice a trochu piškotových drobečků. Zdobím kousky vlašských ořechů.



Povidlová náplň
Švestková povidla rozmíchám s trochou rumu a skořice a zahustím strouhaným perníkem. Nicméně i přes perník mi povidla téměř vždy z koláčků lehce ztečou. Pokud máte někdo nějaký "fígl", prosím podělte se se mnou :)) Povidla zdobím stejně jako makové koláčky loupanými mandlemi. 

Když je těsto správně tuhé, zapněte si troubu na 200 stupňů a vyložte si plechy pečícím papírem. Koláčky se pečou velmi krátce na vyšší teplotu a je potřeba je opravdu bedlivě hlídat. 
Vyndejte si z lednice část těsta, rozválejte na plát silný 3-4 mm a vykrajujte kolečka. Já používám klasické vykrajovátko na vánoční cukroví o průměru asi 3,5 cm, ale dobře Vám to půjde i s menší skleničkou. Kolečka přeneste na plech a zdobte náplněmi. Nejlépe to půjde, když si náplně přendáte do zdobícího sáčku a na kolečka náplň nastříkáte. Podle druhu náplně ozdobte mandlí, rozinkou nebo ořechem a dejte péct do vyhřáté trouby na 7 - 9 minut. Ke konci je potřeba dobře hlídat, protože koláčky budou shora ještě světlé, ale zespodu už krásně zlatavé.



Po vytažení z trouby koláčky rychle přendejte z horkého plechu na chladicí mřížku nebo je jednoduše stáhněte i s pečícím papírem, aby se nedopékaly. Stejným způsobem pokračujte, až do úplného zpracování těsta, které nechte po celou dobu v lednici. Z výše uvedené dávky připravíte 230 - 250 koláčků. Ale nebojte, zmizí tak rychle, že je ani nestačíte spočítat :)



Po mírném vychladnutí koláčky pocukrujte moučkovým cukrem a honem ochutnejte :)



Koláčky sice mají v názvu "svatební", ale věřte mi, že s nimi budete mít úspěch i u nedělního kafíčka, budou chutnat dětem i dospělým.

50 komentářů:

  1. No tak to je mobma! Na podzim mám péct kamarádce na svatbu a musím říct, že se mi hodně orosilo čelo při představě, jak budu v noci ještě péct pidi svatební koláčky, aby byly druhý den čerstvé. Takže tenhle recept určitě velmi brzy vyzkouším, vypadá naprsoto úžasně! Ještě kdyby tak byla bezlepková varianta :-) S povidlovou náplní moc neporadím, taky mi vždycky trošku teče, ikdyž zahušťuju strouhaným perníkem.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se na ně chystám dnes, budu je péct poprvé, i když jsem je měla už na své svatbě skoro před dvaceti lety :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, ať se Ti povedou :))

      Vymazat
  3. A já jsem poprvé životě upekla koláčky, děkujiiiii, povedly se.

    OdpovědětVymazat
  4. Včera jsem je zkoušela a moc nám chutnala kombinace tvarohu a hruškovojablkové náplně, děkuji za super recept! Příště určitě vyzkouším i makové a ořechové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)) hruškové zní také dobře, ty jsem zatím nedělala, ale určitě také zkusím :)

      Vymazat
  5. Díky kamarádce jsem objevila váš blog a hned zkusila tyhle koláčky.. jsou vynikající děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirusko, děkuji :) budu se těšit na Vaše další komentáře :)

      Vymazat
  6. Vcera jsem kolacky pekla poprve, jsou vynikajici. Upekla jsem tvarohove a povidlove. U povidel doporucuji neredit rumem, jen zahustit piskoty nebo pernikem. Ja si delam domaci povidla, ty mam tuzsi, nestekaly mi. I kdyz jedny mam ridsi a ty jen zahustim.. Urcite budu pect casteji. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, děkuji za Vás komentář :) jsem ráda, že koláčky chutnaly, jsou fakt úžasné. Povidla také zahušťuji strouhaným perníkem a přesto občas stečou :) teď jsem začala přidávat trochu mletého máku a to jediné mi zatím zabírá :) každopádně díky za tip :)

      Vymazat
  7. Dobrý večer, mám za úkol upéct svatební koláčky. Podotýkám, že poprvé v životě :) Proto se chci ujistit, že jsou Vaše koláčky opravdu, ale opravdu dobré :) Vím, že tu nejenom Vy píšete,jak jsou výborné, ale chci mít opravdu jistotu, že na svatbě bude vše bez chybičky.. Opravdu není potřeba je potírat vajíčkem? Nebude těsto po upečení suché? A co máčení v másle a rumu..je to u tohohle těsta možné? Asi hodně otázek, viďte? :) Ale budu moc ráda, když mi na ně odpovíte.. Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, hezký den, jak se zmiňuji nahoře v příspěvku, i já tyhle koláčky pekla před lety poprvé :) a od té doby jsem jich napekla už několik tisíc, takže si troufám říct, že jsou opravdu dobré :) Těsto obsahuje hodně másla, díky čemuž jsou krásně vláčné i několik dní po upečení, v žádném případě nejsou suché. Potírat vajíčkem je zbytečné, koláčky jsou hodně malé, po upečení stačí pocukrovat. Myslím, že máčet do másla a rumu je také zbytečné, to se dělá spíše u klasického kynutého těsta. Zkuste si koláčky udělat na zkoušku jen z poloviční dávky, třeba jen s jednou náplní a ochutnejte, abyste mohla posoudit :) zatím ale opravdu všem chutnaly. Případný další dotaz Vám ráda zodpovím. Hezký den. Mila

      Vymazat
  8. Dobry den Pani Milo, zkousela jste pect tyhle kolacky se susenym drozdim? Pokud ano, kolik suseneho drozdi je potreba? A jsou stejne dobre? Dekuji, Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, zdravím Vás, bohužel sušené droždí v tomto receptu vyzkoušené nemám, používám vždy jen čerstvé. Na každém sáčku ale obvykle bývá návod, kolik použít. Na netu jsem našla přepočet, který uvádí, že místo 100 g čerstvého droždí se použije 40-50 g sušeného, ale vyzkoušené to nemám. Třeba se přidá někdo do diskuze a poradí :) hezkou sobotu. Mila

      Vymazat
  9. Dobrý večer, jsem tu s další otázkou.. :) Tušíte kolik ks koláčků vyjde na 1kg? Předem děkuji za odpověď. Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško zdravím Vás, mě vychází do jednoho kila asi 120 - 130 koláčků. Nicméně hodně záleží, jak silné válíte těsto a kolik náplně dáváte :) Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  10. Ahoj Mílo,chci se zeptat jestli by šlo toto těsto zadělat v pekárně a jak dlouho ho tam nechat ?Děkuji za radu Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Marie, s pekárnou bohužel nemám žádné zkušenosti, ale zadělat těsto by se tam podle mě myslím dalo. Pak bych ho ale hned vyndala a dala do lednice, protože tohle těsto se nenechává kynout ... Hezký den. Mila

      Vymazat
  11. Zdravím Mílo, právě jsem dopekla vaše koláčky . Zkusila jsem potěšit děti než se vrátlily ze školních lavic a uuuuuspěch senzace, koláčky jsou senzační, lahodné uplně se rozplývají. Dělala jsem jen poloviční dávku s tvarohem a bomba. Díky díky za krásný stránky a za skvělý dobroty. Zas budu muset na dlouhou procházku protože ty vaše dobroty to je o linii. Díky Irča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irčo, pěkný den a děkuji :) ráda slyším, že koláčky měly úspěch, jsou opravdu moc dobré :) a děti si je zaslouží, když dneska "musely" zase do školy :) jojo sladké je trochu útok na linii nás všech, ale zase zpříjemní člověku život :)

      Vymazat
  12. No ty teda jsou!! Svatební koláčky já nejím, ale tyto bych klidně i ochutnala :-D

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) tyhle opravdu za ochutnání stojí :) a troufám si říct, že by jen u ochutnání nezůstalo :)

      Vymazat
  13. Sú to najlepšie svadobné koláčiky aké som kedy piekla, veľká vďaka za recept

    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, moc děkuji :) jsem ráda, že koláčky mají takový úspěch :)

      Vymazat
  14. Díky moc za inspiraci. Slavili jsme s manželem narozeniny (oba 40 let) a potřebovala jsem připravit pro naše přátele něco sladkého. Svatební koláčky mi přijdou moc složité ale tenhle recept je super. Pekla jsem ho poprvé (manžel mi i s dcerou říkali, že jsem blázen, když peču tento recept poprvé a hned na oslavu, ale peču ráda, tak jsem do toho šla) a měla jsem obrovský úspěch, celý večer jsem slyšela jen samou chválu. Takže ještě jednou díky.Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jolo, to já děkuji, že jste vložila důvěru do mého receptu :)) a moc mě těší, že měly koláčky takový úspěch :) přeju vše nejlepší a doufám, že zkusíte i nějaký další recept :) mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  15. Dobrý večer Milo, tentokrát i mně se přihodilo, že budu poprvé připravovat svatební koláčky a tak jsem si hned vzpoměla na vaše opravdu krásné koláčky. Vůbec nevím, zda to zvládnu, ale zkusím s vašim jako vždy podrobným postupem. Měla bych ale ještě pár dotazy - zda byste mi prozradila jakou zdobicí špičku jste stříkala tvaroh? Tvarohová náplň je efektně plastická a prosím kolik tvarohu bych měla mít, pokud bych z vámi uvedené dávky pekla jen tvarohové? Poslední dotaz se týká konečné úpravy. Svatebčané chtějí , abych , jak už někdo uvádí výše hotové koláčky nahoře pokapala máslem s rumem a cukrem. Je to tady krajové (plzeňsko) a budu jim muset vyhovět, nezkazím tím koláčky? Moc a moc děkuji předem za vaši radu, vaši laskavost a čas. Alice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, dobrý den, děkuji, že jste si vzpomněla právě na "moje" koláčky :) musím říct, že jsou opravdu vynikající a zatím mě nikdy nezklamaly. S těstem se dobře pracuje, nelepí, netrhá se, takže to určitě zvládnete. I tak bych ale doporučila zkusit si udělat pár koláčků předem jen tak nanečisto :) myslím, že jsem tvaroh stříkala řezanou trubičkou, špiček mám totiž několik a ne vždy sáhnu po stejné, zkuste Wilton 1M nebo nějakou podobnou. Tvarohy by myslím měly stačit čtyři, ale když tak si přiděláte. Záleží, jak hodně náplně budete na koláček dávat.
      Tyhle koláčky vždy jen hodně cukruji po upečení. Těsto je tak trochu podobné lineckému těstu, takže hned po upečení jsou krásně křehké, další dny pak vláčné. Pokapání rumem u nich nemám vyzkoušeno, nevím co to s nimi udělá. Tenhle způsob konečné úpravy dělám u klasických kynutých koláčů, kdy se těsto nechává kynout. Takže bych opět doporučila na pár kouscích vyzkoušet a uvidíte :) myslím, že když se to pokape jen lehce, tak by to nemělo uškodit :)
      Držím palce, ať se koláčky povedou a dejte mi pak vědět. Mila

      Vymazat
  16. Milá Mílo, mnohokrát děkuji za nezištné rady podané s laskavostí. Špičku určitě vyzkouším a vašich koláčcích, které jsou tak excluzivní a věřím, že tak i chutnají. Jakmile je vyzkouším, dám vám vědět. S úctou Alice

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, také mám v plánu vyzkoušet vypadají úžasně. Jen má jednu otázku. Když bych pekla z poloviční dávky, budu půlit i dávku krásku? Tedy 15 g kvasnic, polovinu mléka a cukru? Děkuji za radu. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím, určitě je zkuste, jsou moc dobré :) Ano, pokud budete péct poloviční dávku, tak všeho jen půl, přesně jak píšete. Troufám si říct, že příště budete péct z celé dávky :) dají se dobře i zamrazit. Míša

      Vymazat
  18. Dobrý večer Mílo, včera jsem vyzkoušela Vaše koláčky. Luxusní! Snědli jsme celou dávku skoro za jeden den, jsou opravdu vynikající.. Zkoušela jsem ořechové, tvarohové a povidlové, příště se pustím i do makových. Syn (5 let) je chce péct hned zítra :-) Děkuji i za Vaše jiné recepty, vyzkoušela jsem toho už dost, a všechno moc dobré a chutné,Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, hezký večer, moc děkuji za komentář :) vůbec se nedivím, že jste je tak rychle snědli, jsou to takové jednohubky :) myslím, že všechny náplně jsou skvělé, nejlepší je při konzumaci střídat :)) děkuji za důvěru v mé recepty a budu se těšit na další komentář. Mila

      Vymazat
  19. Vypadaji uplne luxusne, taky vyzkousim co nejdrive!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) určitě zkuste, jsou moc dobré :)

      Vymazat
  20. Dobrý den. Od známé jsem dostala kontakt na Vaše emailové stránky s tipem na svatební koláčky a musím říci, že jsou vynikající. Těsto je skvělé, krásně se s ním pracuje, dobře se peče.... Upečené koláčky vypadají luxusně a vydrží dlouho měkké. Ráda bych Vám poděkovala a popřála hodně inspirace a spoustu dobrot :-). Určitě Vaše stránky budu nyní častěji vyhledávat :-). Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, hezký den, děkuji za Vaši chválu na koláčky, musím souhlasit, jsou vynikající :) budu ráda, pokud Vás zaujmou i další recepty a občas na blog zavítáte :) Míša

      Vymazat
    2. Míšo :-), Váš recept na koláčky si už vyžádalo více kolegyň. Takže budete mít i větší návštěvnost. Vzala jsem "pár" na ochutnávku. Jinak už je po svatbě a všichni pěli chválu na koláčky :-). Líbila se jim i malá velikost. No a další kolegyně mě požádala, jestli bych jí neupekla koláčky na oslavu narozenin...:-). Takže velký úspěch a díky patří Vám. Ať se Vám jen a jen daří...těším se na Vaše další nápady a dobroty. Zdenka

      Vymazat
    3. Zdenko, moc děkuji :) to jsou samé dobré zprávy, koláčky jsou prostě skvělé. Jsem vděčná, že jsem před lety tento recept získala a mohu tak šířit dál :) mějte se fajn a hodně spokojených strávníků, nejen na koláčky :) Míša

      Vymazat
  21. Hledala jsem nějaký rychlý recept na svatební koláčky (peču si je sama, tak ať se nepředřu) a narazila na ten váš. Dneska jsem je udělala na zkoušku a nikdy už jiné dělat nebudu. Jsou prostě nepřekonatelné! Děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těší mě, že mají koláčky úspěch a jsem ráda, že jste můj blog objevila, děkuji :) Doufám, že Vás v budoucnu zaujme i nějaký další recept :) Míša

      Vymazat
  22. Dobrý den, nyní jsem objevila Vas recept :-). Ráda bych Vaše koláčky upekla do skolky pro děti. Jen jsem se chtěla zeptat. Máte vyzkousene koláčky s tvarohem z vaničky? Ziju v Německu a tady jiný neprodávají :-(. Tak si teď nevím rady. Syn má přinést něco typicky českého a tak si myslim, ze svatební koláčky budou perfektní. Tady je nikdo nezná. Jen jsem je také nikdy nepekla, tak doufám, že se mi podaří. Děkuji a budu se těšit Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, zdravím Vás do Německa :) je velmi milé, že se moje recepty dostanou i do zahraničí :) koláčky jsou opravdu skvělé a myslím, že je zvládnete, s těstem se pracuje dobře, vyvaluje se jako třeba linecká kolečka. Tvaroh ve vaničce jsem kdysi zkusila a hrozně tekl, ale mám radu, nechte ho přes noc vykapat v plátěném ubrousku nebo kapesníku, zavažte jako raneček a zavěste třeba na vařečku do vyšší mísy, kam bude voda kapat. Tvaroh se tak zbaví přebytečné vody a bude hezky hustý. Budete ale potřebovat větší množství tvarohu, protože po odkapání ho bude míň :) věřím, že se koláčky povedou a budu moc ráda, když mi dáte vědět :) Míša

      Vymazat
    2. Dobrý den Míšo, velice Vám děkuji za radu. Určitě to vyzkouším. Včera jsem ještě sháněja nějaký tvaroh podobný tomu našemu v kostce, aby nebyl vaničkový. Ale je to fakt něco ... No, zkusím to a uvidím. Už se na ně těším! :-D - určitě Vám napíši, jak to dopadlo.

      Vymazat
    3. A je lepší jogurt nebo majonéza?

      Vymazat
    4. Zdravím Zdenko, ano, s těmi surovinami je to někdy těžké :) Je možné, že třeba vaničkový tvaroh v Německu neobsahuje tolik vody jako u nás, ale každopádně to odkapání ničemu neuškodí.
      Jinak do těsta je jedno, zda dáte jogurt nebo majonézu, ve výsledku v tom rozdíl není :) používám obvykle to, co mám doma po ruce.
      Mějte se fajn a ať se koláčky podaří. Míša

      Vymazat
    5. Ještě jednou děkuji za recept! Koláčky jsou výborné! Tvaroh jsem nechala odkapat přes noc v ledničce a opravdu to pomohlo. Navíc jsem byla překvapená, kolik vody tam bylo. Skvělé, děkuji. Tak teď se ještě naučit buchtičky se šódo a už nebudu mít z droždí strach :-D

      Vymazat
    6. Zdenko, tak to jsem moc ráda, že se koláčky povedly :)) ano, překvapivě kupujeme s tvarohem i dost vody :)) Také jsem se dříve kynutého těsta bála, ale stačí mít dobrý recept. S buchtičkami Vám bohužel neporadím .... mějte se fajn. Míša

      Vymazat