pondělí 20. března 2017

Mrkvový cheesecake

Možná není "mrkvový" ten správný název, výstižnější by asi bylo "cheesecake na mrkvovém korpusu", ale to zní zase divně :) Každopádně, pokud máte rádi mrkvový dort a milujete klasický cheesecake, stejně jako já, tak v tomhle koláči najdete obojí. A věřte mi, že chutná vážně skvěle :) 


Základem je mrkvový korpus, který nahrazuje klasickou sušenkovou vrstvu. Je to možná trochu pracnější, ale chuťově geniální. Po upečení se korpus nechá vychladnout ve formě, pak se na něj přidá sýrová vrstva a pokračuje se v pečení. Pár hodin chlazení a můžete servírovat. 


Aby z nás doma nebyla rodina Otesánků, připravuji většinu dortů v menší formě, cca 18 cm. Pokud chcete cheesecake upéct větší, připravte ho z dvojité dávky a použijte formu cca 24-25 cm. 


Mrkvový základ (forma 18 cm):
1 vejce
50 g třtinového cukru
60 ml rostlinného oleje
80 g polohrubé mouky
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky skořice
30 g mletých vlašských ořechů
100 g oloupané, jemně nastrouhané mrkve

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Boky nevymazávejte ani nevykládejte papírem.
V misce společně vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, ke konci pomalu zašlehejte olej. 
Prosátou mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Přidejte k vyšlehanému vejci s cukrem a olejem. Promíchejte, pak přidejte ořechy a nakonec mrkev.
Těsto rovnoměrně rozetřete do formy, je to jen slabá vrstva, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10-15 minut (ověřte si špejlí). Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě, nevyklápějte. Můžete si upéct i den předem. 

Sýrová vrstva:
320 g krémového sýra typu Lučina, Philadelphia ... (použila jsem Palouček z Lidlu)
60 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
2 vejce
25 ml smetany ke šlehání
citronová kůra nebo citronový olej
+ 150 g zakysané smetany a lžička vanilkového cukru

Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 stupňů. 
Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte smetanu a citronovou kůru (citronový olej). 
Směs nalijte na předpečený zchladlý mrkvový základ a dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté snižte teplotu na 120 stupňů a dalších 40-50 minut dopékejte. Cheesecake by měl být pevný, nicméně střed se může trochu třást :)
V misce si smíchejte zakysanou smetanu se lžičkou vanilkového cukru a rozetřete po celé ploše horkého koláče. Dejte ještě na 10-15 minut do trouby. Cheesecake můžete nechat chladnout v pootevřené troubě, po pár minutách chladnutí ořízněte vnitřní boky formy. To zabrání, aby při chladnutí cheesecake popraskal. 
Protože vrstva sýra není příliš vysoká, stačí chladit několik hodin a můžete podávat. Nic ale nezkazíte, pokud vychladíte přes noc :) 








17 komentářů:

  1. Mňam, nedávno jsem někde viděla něco podobného a hned jsem si říkala, že to musí být dobrůtka :) Já teď zase dělala oreo cheesecake :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amellie, děkuji :) dobrůtka to určitě je, stejně jako všechny cheesecaky :)

      Vymazat
  2. dobre rano....Milo daji se vynechat orechy nebo necim nahradit? dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zdravím, ořechy můžete vynechat :) případně nahradit mletými mandlemi ...

      Vymazat
  3. Paní Milo,recept od Vás opět nezklamal. Dnes jsme si dali s manželem k "čaji o páté", ani jsme nevydrželi do páté��. A jak jsem prvně jásala nad malým množstvím pro nás dva, tak nyní vím, že příště budu dělat rovnou z dvojité dávky.Katka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji :) jsem ráda, že koláč chutnal, dvojitou dávku si určitě zaslouží.

      Vymazat
  4. Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela váš recept. Já jsem věděla, že bude výborný, jen manžel se na recept s mrkví a sýrem moc netvářil. Ale po ochutnání moc chválil, že je dort skvostný. Určitě v nejbližší době ho zase upeču. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda, že koláč chutnal, i manželovi :)) mrkvové dezerty jsou skvělé, i když je k nim spousta lidí zpočátku nedůvěřivá :)) pěkný den.

      Vymazat
  5. Dobrý den, mám jen velkou formu, tak jsem udelala dvojitou dávku. Jak ale přizpůsobit čas při pečení? Děkuji -)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, nebude potřeba o moc déle, koláč není vysoký :) u korpusu ověřte špejlí, aby byl propečený, u cheesecaku cca 10 minut déle, mel by být pevný, uprostřed se muže trochu třást :)

      Vymazat
    2. Myslela jsem si to, děkuji. Už se na něj doma všichni těšíme, mrkvánky milujeme -)

      Vymazat
  6. Dnes jsem pohostila kamaradky timto dortem a sklizela jsem velky uspech. Opravdu lahoda doporučuji všem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to moc ráda slyším :)

      Vymazat
  7. Dobrý den,již několikrát jsem dělala dort cheesecake a pokaždé v trobě nádherně vyběhl,ale po schládnutí splaskl.Čím to je ,má to tak být.Chutově jsou dobré.Ale nemám je prostě takové vysoké,jako vy. Díky za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, důvodů může být více :) cheesecake se peče obvykle při nižší teplotě a bez horkého vzduchu, sýrová náplň se šlehá jen na nízké otáčky nebo ručně ... může to být i druhem sýra ...

      Vymazat
  8. Dobrý den,
    v receptu uvádíte 25 ml smetany ke šlehání. Nemá tam být 250 ml nebo se skutečně dává jen tak malé množství. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, ano, množství 25 ml je opravdu správně :) koláč je hodně malý :)

      Vymazat