neděle 18. ledna 2015

Mrkvový dort s javorovým sirupem

Netušila jsem, kolik lidí v mém okolí nikdy neochutnalo mrkvový dort. Považovala jsem ho tak nějak za samozřejmost. Takže jsem byla docela překvapená, když se mě ptali "to je jako fakt z mrkve?". Myslela jsem si, že mrkvový dort zná prostě každý. Nabízí ho většina kaváren i kávových řetězců, přestože se jeho chuť a kvalita někdy docela liší :)


Recepty jsou si většinou hodně podobné, tedy spousta strouhané mrkve, ořechy, někdy třeba i celozrnná mouka ... Tento recept není výjimkou, ale přidává se do něj javorový sirup, který mu dodá zajímavou a velmi příjemnou chuť. Při pečení Vám provoní celou kuchyň. Korpus je díky mrkvi krásně vláčný a perfektně ladí se sýrovo-smetanovým krémem. Každý, kdo tak trochu váhal s ochutnáním, přeci jen mrkev není zrovna atraktivní surovina pro dorty, byl mile překvapen a dort moc chválil. 


Javorový sirup se dává do korpusu i do krému a určitě doporučuji v tomto případě ničím nenahrazovat. Jeho chuť je opravdu specifická a výjimečná. Dort peču obvykle v kulaté dortové formě o průměru 26 cm, ale klidně udělejte jen z poloviční dávky. Pak Vám bude stačit forma o velikosti 18 cm, stejnou velikost vidíte i na těchto fotografiích. 


Na korpus o velikosti 26 cm si připravte:
330 g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
2 vrchovaté lžičky mleté skořice
špetka soli
4 větší vejce
220 g třtinového cukru
2 lžíce javorového sirupu
300 ml rostlinného oleje 
400 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve
100 g hrubě mletých vlašských ořechů 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dortovou formu vyložte pečícím papírem. 
V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte a nechte stranou.
Ve velké míse vyšlehejte společně vejce s třtinovým cukrem a javorovým sirupem do pěny. Pomalu a po částech zašlehejte olej. Přisypte moučnou směs a prošlehejte do hladka. Nakonec přidejte strouhanou mrkev a ořechy. Bude se Vám zdát, že mrkve je hrozně moc, klidně přidejte do těsta po částech. Je lepší použít stěrku nebo vařečku, do těsta se tak lépe vmíchá. 
Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 50 - 60 minut. Peče se opravdu dlouho, ke konci vyzkoušejte špejlí ve středu formy, zda je hotový, případně pečení o pár minut prodlužte. 
Korpus nechte chvilku ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Je lepší upéct korpus den předem, protože stydne opravdu dlouho a je po upečení křehký. Zabalte do folie a dejte do lednice. 



Na krém si připravte:
250 g krémového sýra Philadelpia (dvě krabičky á 125 g)
400 ml smetany ke šlehání, nejlépe 40% tuku (dva kelímky á 200 ml)
2 - 3 lžíce krupicového cukru
3 - 4 lžíce javorového sirupu
pár kapek citronové šťávy nebo citronový olej

Vše dejte do mísy a dobře prošlehejte, nejdříve na nižší otáčky, až se vše spojí. Pak zvyšte rychlost a vyšlehejte do hustého, ale jemného krému. 
Vychladlý korpus vodorovně jednou nebo dvakrát prokrojte a naplňte krémem. Vršek dortu můžete ozdobit vlašskými ořechy glazovanými v cukru. 
Pokud budete péct korpus z poloviční dávky, udělejte i krému jen polovinu :)


Ořechy glazované v cukru:
100 g vlašských ořechů
60 g cukru krupice
20 g vody

Vodu s cukrem dejte do menšího kastrolu a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Přisypte ořechy a restujte, až jsou ořechy krásně obalené v cukru a nelepí se k sobě. Přesypte na talíř a lehce od sebe oddělte. Nechte vychladnout a skladujte v uzavřené dóze nebo sklenici. Moc dobré jsou i samotné.



Recept na mrkvový dort mám z prodejny Sklizeno v Rudné u Prahy, kde se peče pravidelně a u zákazníků je velmi oblíbený. Věřím, že zachutná i Vám :)





A pokud nemáte doma javorový sirup a nechcete ho kupovat jen kvůli tomuhle dortu, upečte si mrkvový dort s ořechy.


28 komentářů:

  1. Mrkvový dort je opravdová dobrota, ale s javovrovým sirupem jsem ho nikdy nezkoušela. A je pravda, že v takovýchto zeleninových dortících (ať už mkrvových, cuektových, řepných) většinou zeleninu nikdo neodhalí. Hned bych si dala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, receptů je fakt hrozně moc, ale ten sirup mu dodá úžasné aroma i chuť :) a máš pravdu, zeleninu málo kdo odhalí :)

      Vymazat
  2. Mmmm, vypadá výborně. Vím, že se spousta lidí právě kvůli té zelenině mrkvového dortu bojí.. Neví o co přichází! ;) Koukněte na můj recept na -marakujovou buchtu- na mém blogu cukrovakralovna.wordpress.com ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) exotické ovoce mě taky láká, ale passion fruit mě docela zklamal. Na Váš dezert ale určitě kouknu, inspirace není nikdy dost :)

      Vymazat
  3. Dobry den,udelala jsem ho na plech a vykrajela kolecka a je to bomba! Vase recepty jsou moc dobre ,tesim se co bude priste....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) to zní jako dobrý nápad, jsem ráda, že dort chutnal :) další recept už mám připravený, tak snad se bude líbit.

      Vymazat
  4. Zdravím,
    opravdu skvělé provedení a úžasné fotky. Dnes ho chci vyzkoušet, určitě bude výborný.
    Mohu se zeptat, kde jste sehnala tak nádhernou podložku pod dort? A ty talířky jsou také úžasné, sháním takové jednoduché bílé a stylové nádobí, kde se dá něco takového pěkného pořídit???
    Vaše stránky jsem objevila náhodou, jsou velmi povedené... vždycky mě láká něco nového vyzkoušet.
    Těším se co bude příště....Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, hezké odpoledne, moc děkuji za Váš komentář, věřím, že Vám dort bude chutnat :) Podložka pod dort je plastová, vyrábí se v několika velikostech, jen nejsou moc pevné, ale stojí pár korun. Koupit je můžete třeba i Fialy v Praze na Zličíně nebo třeba na www.svetpeceni.cz. Talíř jestli se dobře pamatuji, mám od firmy Banquet z běžných domácích potřeb :) Budu se těšit na Vaše další komentáře :) dejte vědět jak dopadl mrkvák :)

      Vymazat
  5. Zdravim, zaujal me Vas recept, jen bych k tomu mela malou otazecku. Daji se ty orechy necim vhodnym nahradit,jsem totiz alergik a vse s orechama je pro me tabu ... Dekuji za odpoved, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, dobré ráno, pokud máte alergii na ořechy, tak je vynechejte, bude to lepší, než je něčím nahrazovat. Nicméně pokud máte ráda třeba rozinky, můžete jich pár přidat :) hlavním je tady ale stejně javorový sirup :) hezký den a ať se dort povede.

      Vymazat
  6. Dneska jsem vyzkousela bezlaktozovy a bezlepkovy mrkvovo jablecny dort podle vaseho receptu a byl vynikajici. Moc diky za napad, delam obvykle podle Apetit Edice mrkvickovy dort, ale byla jsem rada za zmenu. Krasny vecer, DZ Recept prikladam:) bezlepková, bezlaktozová verze:
    Na korpus o velikosti 18 cm:
    smíchat: 170 g rýžové mouky
    1 lžička jedlé sody
    1 lžička prášku do pečiva
    1,5 vrchovaté lžičky mleté skořice
    špetka soli
    v misce vyšlehat: 2 větší vejce
    110 g tmavého cukru (ten úplně tmavý)
    2 lžíce javorového sirupu
    150 ml olivového oleje
    Smíchat sypké a tekuté dohromady a přídat: 300 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve (použila jsem zbytky z odšťavňování – 200g mrkve a 100 jablek)
    60 g hrubě mletých vlašských nebo lískových ořechů
    formu vymazat bezlaktózovým máslem a vysypat moukou, aby se to nepřípeklo kousek
    Na krém jsem bohužel neměla bezlaktózový tvaroh, tak jsem smíchala bezlakt.zakysanku s cukrem moučkou, citronem a vychladlým bezlakt.máslem. Příště třeba tvaroh, poleva dost tekla. Dort jsem po vychladnutí rozkrojila, dala polevu, znovu rozkrojila, polevu a vrchní část. A šup s tím do lednice. Dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danielo, moc děkuji za Váš příspěvek, určitě se bude někomu hodit i tahle varianta bez lepku a laktózy. Je skvělé vědět, že se dá takhle jedoduše upravit běžný recept. Díky :)

      Vymazat
    2. Myslíte, že by šla část rýžové mouky nahradit mandlovou? Chystám se na něj tento týden pro betlepkáře, tak to musím nějak vychytat :-)

      Vymazat
    3. Vyzkoušeno nemám, ale mandlovou moukou občas nahrazuji i tu běžnou, takže u rýžové by to neměl být problém :)

      Vymazat
    4. Paní Míšo, omlouvám se za další dotaz. Tak myslíte, že bych mohla klasickou mouku v tomhle receptu celou nahradit mandlovou? Já to taky nějak uplácám a dám vědět, jak to dopadlo ��

      Vymazat
    5. Neomlouvejte se :) myslím, že by to taky šlo :)

      Vymazat
  7. Včera jsem pekla a je absolutně vynikající !!!!
    Maruš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, děkuji :) dávám Ti za pravdu, je fakt dobrý :)

      Vymazat
  8. Dnes jsem je upekla jako muffiny a jsou opravdu výborné.Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, děkuji :) pořád jsem to chtěla jako muffiny taky vyzkoušet :) a už nemusím :) těsto je fakt skvělé. Míša

      Vymazat
  9. Dort jsem upekla na narozeninovou oslavu a musím říct, že byl naprosto úžasný! Fakt neměl chybu, všichni si ho pochvalovali. Navíc příprava není zase tak náročná, když jsem to zvládla i já :) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak to jsem moc ráda, že jste dort zvládla a navíc s takovým úspěchem :) jsem ráda, že Vám chutnalo a nebojte se pustit i do dalších, na první pohled možná složitých, receptů. Míša

      Vymazat
  10. Zdravím Mílo, hm vidím, že javorový sirup je asi dost podstatný :-) Ale musím se zeptat, myslíte, že by se dal tento dort udělat s datlovým sirupem? Díky Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím, tak určitě by se dal javorový nahradit datlovým, jen ta chuť bude trochu jiná :)

      Vymazat
  11. Dobrý večer, Míšo. Nemohu se zdržet komentáře. Tento dort je absolutně BOŽSKÝ! Právě jsme si doma odbyli premiéru na svátek dcerky a všichni jsme doslova hltali, vč. 2 leté princezny a ta na dortiky moc není ;). Místo ořechů jsem nahoru použila jahody a byla to mana pro oko i chuť. Opětovné díky za Váš čas s tímto blogem i Vaši lásku k pečení a chuť se dělit o zkušenosti. Hezký večer, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, hezký den, moc děkuji za krásný komentář :) jsem ráda, že celé rodině dort chutnal, je opravdu skvělý :) Těší mě Vaše přízeň mému blogu :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  12. Krásný večer, ani já si nechci nechat komentář pro sebe.. dort jsem vyzkoušela a musím říct, že je to naprostá bomba. I když jsem všeho sladkého trochu z receptu odebrala, tak vůně a chuť naprosto perfektní a korpus krásně měkoučký jako peříčko.. děkuji, že se s námi dělíte nejen o recepty (těch je všude plno), ale hlavně o cenné rady. O vydání knížky stále neuvažujete? Věra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, hezký večer, moc děkuji za komentář :) musím říct, že mrkvák zatím nikdy nezklamal :) jsem ráda, že chutnal i Vám :) máte pravdu, receptů koluje poslední dobou čím dál víc a víc, proto si moc vážím každého věrného čtenáře :) a knížka? Zatím o ní opravdu neuvažuji, ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy :) měte se fajn. Míša

      Vymazat