úterý 15. dubna 2014

Mrkvový dort s ořechy

Když se řekne mrkvový dort, spousta lidí si ho spojí s vtipem o zajíčkovi a "hnusné" mrkvové zmrzlině a tak nějak předpokládají, že i dort bude chutnat stejně "hnusně". Jenže se pletou, mrkvový dort je velká dobrota a je škoda, že ho někteří odsoudí, aniž by ho ochutnali. Zvláštní, protože třeba cuketová buchta je u nás docela rozšířená a nikomu nepřijde divné, dávat zeleninu do moučníku. A přitom mrkev je na rozdíl od cukety přirozeně sladká a má krásnou oranžovou barvu.



Většina receptů na mrkvový dort je hodně podobných, v podstatě se liší pouze poměrem jednotlivých surovin. Některé obsahují zbytečně moc cukru, jiné zase hodně mouky. Já jsem si vybrala recept od Hanky Michopulu, protože množství mrkve jednoznačně převyšuje všechny ostatní ingredience. A tak by to přeci mělo být :o) když je to mrkvový dort. 

Nicméně když jsem dort upekla, rozkrojila a následně i ochutnala, možná bych se přiklonila spíše k názvu ořechovo-mrkvový. Chuť ořechů je velmi výrazná a barevně je korpus spíše do hněda, než do oranžova. Zřejmě proto, že jsem ořechy předem lehce opražila na suché pánvi. Každopádně takhle "buchta" je moc dobrá sama o sobě i bez krému. Díky mrkvi je krásně vláčná a umím si jí představit s hrnkem čaje k snídani. Pokud ale přidáte krém, máte báječný velikonoční moučník k odpolední kávě. 



Recept jsem si upravila na velikost dortové formy o průměru 23 cm, ale klidně můžete použít i menší pekáček nebo hlubší plech.

Mrkvový dort:
350 g mrkve
130 g vlašských ořechů
165 g polohrubé mouky
200 g třtinového cukru
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky skořice
3 menší vejce
160 ml rostlinného oleje
60 g rozinek (můžete vynechat)

Dortovou formu vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 170-180 stupňů. 
V míse smíchejte mouku se sodou, skořicí a třtinovým cukrem. Mrkev nastrouhejte na jemno, ořechy nasekejte nebo namelte nahrubo. 
Celá vejce vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a pomalu zašlehejte olej. Přidejte strouhanou mrkev, rozinky, ořechy a směs mouky s cukrem. Těsto nalijte do formy a dejte péct na 40 - 50 minut.
Původně jsem měla tendenci vejce vyšlehat s cukrem, tak jak se to obvykle dělá. Pak jsem ale odolala pokušení a těsto připravila přesně podle receptu. 
Po upečení nechte dort ve formě pár minut chladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku. 
Po úplném vychladnutí můžete dort jednou vodorovně prokrojit a promazat krémem. 


Na lehký smetanový krém si připravte:
400 g čerstvého smetanového sýra 
5 - 6 lžic moučkového cukru (případně více či méně dle chuti)
pár kapek citronového oleje nebo citronovou kůru
200 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40%)

V míse vyšlehejte sýr společně s cukrem a citronem. Pak vmíchejte smetanu a pomalu vyšlehejte do pevného krému. Je opravdu důležité šlehat na nízké otáčky a delší dobu, krém krásně zhoustne. 
Polovinou krému namažte spodní díl dortu, přiklopte a druhou polovinu použijte na vršek dortu. Můžete ozdobit strouhanou mrkví nebo sekanými vlašskými ořechy. Případně můžete krémem zdobit až jednotlivé porce na talířku, fantazii se meze nekladou. 


14 komentářů:

  1. Dobrý večer Míšo,
    opět skvělý recept, chtěla jsem vyzkoušet něco nového, nemá to chybu :-)
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Marcelo, děkuji :) mrkvové dorty jsou skvělé, kdo neochutnal, obvykle nevěří :)

      Vymazat
  2. Skvělý, rychlý dort. Čekala jsem kamarádku a měla jsem chuť na něco jiného než bábovku nebo štrůdl. A ten krém...snědla bych ho samotný :-D Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, moc děkuji :) jsem ráda, že chutnal, mrkvové dorty jsou skvělé :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, cukrář amatér se ptá co se rozumí pod ppojmem smetanový sýr? Děkuji za odpověď. Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, zdravím Vás, obvykle se používá čerstvý sýr typu Lučina, Philadelphia, Buko ... pokud chodíte do Lidlu, tak Palouček nebo Goldessa :) určitě ne tavený sýr :)

      Vymazat
    2. Míšo, zdravím, tak dnes další produkt z Vaší kuchyně...v této chvíli se krém moc nedaří, budu muset opravovat...

      Vymazat
    3. Pavle, zdravím, copak se pokazilo?

      Vymazat
    4. Dobrý večer, právě schytávám chválu na dortíky podle Vašeho receptu....i ta špaldová mouka má něco do sebe

      Vymazat
    5. Skvělé :) taky používám často špaldovou :)

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    opravdu vynikající dort! Lepší krém jsem snad ještě nejedla :D Všichni si dort chválí:) Ema

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emo, zdravím a moc děkuji :) jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, na kolik stupňů jej pečete?
    Děkuji, Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, zdravím, 170-180 stupňů jak je uvedeno v receptu :)

      Vymazat