neděle 29. června 2014

Cheesecake s ovocem

K tomuhle cheesecaku není potřeba nic dodávat. Jemný, krémový, s bohatou chutí sýra a tenkou vrstvou zakysané smetany. Pro mě jednoznačně nejlepší recept na základní cheesecake. Dle chuti si ho můžete nazdobit oblíbeným ovocem, přelít ovocnou omáčkou nebo slaným karamelem. Skvěle chutná s citronovým krémem lemon curd nebo prostě jen tak. 



Je krásně nadýchaný a sametový, přestože se nepeče ve vodní lázni. Příprava není nijak zvlášť složitá a pokud dodržíte pár základních pravidel, budete odměněni úžasným dezertem.




Sušenky pro tento pečený cheesecake vybírám s menším obsahem tuku, perfektní jsou Bebe Rodinné nebo podobné "suché" sušenky. Stávalo se mi, že když jsem použila nějaké tučnější jako třeba máslové nebo Bebe dobré ráno, korpus byl hodně mastný. 
Sýrovou náplň dělám výhradně z krémového sýra. Žádný tvaroh nebo jiné náhražky. Nemám ráda, když se takhle "kazí" originální recepty, ale hlavně chuť sýra je prostě nezaměnitelná. A nemusíte hned kupovat Philadelphii. Skvěle chutnají i sýry od privátních značek jednotlivých supermarketů. 




Na cheesecake o průměru 23 cm si připravte:
200 g sušenek
50 g cukru krupice
115 g rozpuštěného másla

900 g krémového sýra
200 g cukru krupice
3 lžíce hladké mouky
5 velkých vajec
80 ml smetany ke šlehání
lžička vanilkového extraktu
citronový olej nebo kůra

240 ml zakysané smetany
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky vanilkového extraktu 

Suroviny na náplň je dobré vyndat předem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.

Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem, boky vymažte máslem. Troubu zapněte na 180 stupňů. 
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem. Přesypte do formy a vytvarujte dno a okraje. Dobře vmáčkněte do formy. Mě se na to nejlépe osvědčila polévková lžíce. Díky tomu, že jsou boky formy vymazané máslem, sušenky lépe drží. Dejte chladit do lednice, než si připravíte náplň.
V míse smíchejte sýr, cukr a mouku a prošlehejte do krémova. Přidejte vejce, jedno po druhém. Každé pečlivě zašlehejte, asi půl minuty, než přidáte další. Vlijte smetanu, přidejte vanilkový extrakt a citron. Dobře prošlehejte, ale jen na nižší výkon. Pokud byste šlehali na vysoké otáčky, dostane se do náplně příliš vzduchu a cheesecake by mohl popraskat. 


Náplň nalijte do připravené formy se sušenkami a dejte péct do vyhřáté trouby. Formu je dobré položit ještě na plech, který zachytí případnou tekutinu, která může během pečení z cheesecaku vytéct. Nejprve pečte 15 minut při teplotě 180 stupňů. Pak snižte teplotu na 120 stupňů a pečte dalších 60 - 90 minut, až je cheesecake pevný, ale uprostřed se ještě trochu "třese".
Doba pečení je závislá na typu trouby, já mám elektrickou a pekla jsem asi 75 minut. Cheesecake vyndejte opatrně z trouby, nechte ji zapnutou. V misce smíchejte zakysanou smetanu, cukr a vanilku a nalijte opatrně na cheesecake. Vraťte ho zpátky do trouby a pečte ještě 15 minut. Troubu vypněte, otevřete dvířka a cheesecake nechte uvnitř další čtvrthodinku chladnout. Pak ho opatrně vyndejte a ostrým slabým nožem objeďte vnitřní boky formy. Tím zabráníte popraskání cheesecaku během chladnutí.
Po zchladnutí dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc. Je lepší cheesecake nezakrývat folií ani alobalem, protože se na něm pak sráží voda.


Servírujte dle vlastní chuti a fantazie, teď v létě je ideální čerstvé ovoce nebo studená ovocná omáčka. Skvělý je i citronový krém, recept najdete u citronových makronek nebo slaná karamelová omáčka.




inspirace z www.joyofbaking.com

44 komentářů:

  1. Ochutnala jsem ho a můžu potvrdit, že lepší jsem ještě nejedla, ještě jednou moc děkujeme za všechny sobotní dobrůtky, ještě teď se mi při pomyšlení na ně sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Dáši :o)) bylo mi potěšením pro Vás upéct a jsem moc ráda, že Vám chutnalo. Budu muset přijet častěji :o))

      Vymazat
  2. Dobrý den, zaujalo mne, že Philadephii nahrazujete sýry privátních značek. Měla byste nějaký konkrétní tip?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, nejčastěji používám čerstvý sýr z Lidlu, Cream cheese classic od firmy Goldessa, modrá hranatá krabička, mají ho ještě v nízkotučné podobě a s pažitkou :)) Ale vyzkoušené mám podobné sýry i z Kauflandu, Billy nebo Intersparu, krabičky jsou hodně podobné. Mohu jen doporučit, pečený cheesecake je z něj skvělý.

      Vymazat
    2. Dobrý večer, je možné použít Mascarpone nebo to je úplně jiný druh sýru? Děkuji Tereza

      Vymazat
    3. Zdravím Terezo, mascarpone má trochu jinou strukturu, doporučila bych raději ten sýr. Nicméně pokud byste použila mascarpone, dejte ho půl na půl s tvarohem :))

      Vymazat
  3. Dobrý den, děkuji za další skvělý recept, Vaše stránky jsou pro mě velkou inspirací :) Cheesecake jsem o víkendu dělala a je opravdu výborný. Udělala jsem i slaný karamel, ale jelikož jsem udělala celou dávku, je ho moc. Jak dlouho vydrží v lednici? Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Petro, moc děkuji za Vaše milé řádky, velmi si jich vážím :)) slaný karamel vydrží určitě min. 2-3 týdny v lednici, možná i déle. Nebo ho použijte do slaných košíčků http://www.vikendovepeceni.cz/2014/06/kosicky-se-slanym-karamelem-cokoladou.html

      Vymazat
    2. Děkuji, díky za tip, na recept už jsem koukala a určitě vyzkouším:) Hezký den Petra

      Vymazat
  4. Milá paní Mílo, máte úžasně stránky plné fantastických receptů a překrásných fotografií. Dědečkovi k 80tinám jsem upekla tento cheesecake s ovocem a musím se přiznat, že bych ho pekla denně. Neměl chybu a byl opravdu famozně dobrý. Děkuji za podrobný návod plný vychytávek "jak na to" a moc se těším, že v budoucnu opět něco upeču. Ať se Vám daří! Pavla K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, zdravím Vás a moc děkuji za Vaše milá slova, kterých si velmi vážím :) souhlasím s Vámi, tenhle cheesecake je opravdu skvělý a jsem ráda, že jste si ho vybrala pro tak důležitou událost :) budu se těšit na Vaše další návštěvy a snad Vám i nějaký další recept padne do oka :) hezký den. Mila

      Vymazat
  5. Vcera vyzkouseny, prelity omackou z lesniho ovoce a byl naprosto dokonaly. Do ted jsem pekla verzi se syrem a s ricottou, ale tato varianta je bezkonkurencni. Moc dekuji za uzasne recepty! Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, děkuji za Váš komentář :) jsem moc ráda, že cheesecake slaví úspěch i ve Vaší domácnosti. A plně si to zaslouží, je fakt skvělý :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  6. Milá Milo, máte nádherné stránky, nemůžu se vynadívat. Chystám se na tenhle cheesecake a chci se zeptat, jak moc s předstihem ho lze péct, aby vydržel v plné kondici. Potřebuju ho na neděli, můžu péct už v pátek? Díky. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, zdravím Vás a moc děkuji za Vaše slova :) obvykle peču cheesecake den předem, ale párkrát jsem pekla i dva dny předem a bylo to v pohodě :) jen doporučuji zabalit nebo skladovat v uzavřené "dóze", samozřejmě v lednici, a ovocem zdobit až před podáváním. Doufám, že bude chutnat :) Mila

      Vymazat
    2. Tak jsem ho dělala a naprostá spokojenost. Ač jsem ke svým výtvorům obvykle dost kritická a s výsledkem málokdy zcela spokojená, tentokrát musím říct, že tomuhle cheesecaku nebylo co vytknout, byl fakt dokonalý - na chuť i na pohled. A to nejsem zase tak zkušená, byl to teprve můj druhý cheesecake v životě.
      Jinak jsem dělala i Vaše svatební koláčky - také sklidily spoustu pochval:)
      Takže díky za skvělé recepty i způsob, jakým je píšete. I naprostý laik podle nich může vytvořit něco úžasného. Rozhodně jsem podle Vás nepekla naposledy. Martina

      Vymazat
    3. Martino, pěkný den, tak to jsem moc ráda, že se Vám cheesecake povedl :)) a spokojenost byla po všech stránkách. Musím souhlasit, je fakt dokonalý :) moc mě těší Vaše přízeň a ráda slyším, že jsou mé recepty použitelné. Budu se těšit na další komentář. Mějte se prima. Míša

      Vymazat
  7. Cheesecake dopadl dobre, je vynikající :) ale jedina chybička se vloudila. Při pečení mi z dortu kapala "voda", trouba cela mokra, v kuchyni cerny dym :D nevím, jestli jsem to tu přehlédla nebo jestli na to v receptu neupozorňujete... kazdopadne Stephanie na joy of baking radí dat po dortovou formu plech ;)
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, děkuji, jsem ráda, že cheesecake chutnal a moc mě mrzí ten problém při pečení. Máte pravdu, někdy se při pečení uvolňuje z formy tekutina, řekla bych spíše tuk. Já peču cheesecake vždy na plechu, ne na roštu, takže mě ani nenapadlo, na tohle upozornit :( ale připíšu to do příspěvku. Děkuji za tip :) Míša

      Vymazat
  8. Dobry den bomba recept!uz jsem delala 3 vas recept (dorty)a jeden lepsi nez druhy!jste skvela dekuji😊Veronika V.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý večer, úžasný recept, skvělý stránky! Dort se mi povedl, pekla jsem přítelovi k narozeninám a musím říct, že první dort, za který se nemusím stydět a mám z něho obrovskou radost! Zítra bude ochutnávka. Děkuji moc za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřino, hezký den, tak to mě moc těší, že se dort povedl :) Věřím, že bude i chutnat. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  10. Dobrý den, cheesecake jsem už dělala a byl perfektní! Chci ho ted o víkendu upéct znovu, myslíte, že bych ten lemon curd mohla vmíchat přímo do sýru, aby byl citronový? Nebo se něco stane? :) Díky za odpověd! Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím, jsem moc ráda, že cheesecake chutná :) lemon curd klidně do sýra přidejte, bude to zajímavá obměna :) Míša

      Vymazat
  11. Dobrý den, jaký sýr byl přesně použit prosim? Tento recept mě velmi zaujal a chci ho mít přesně perfektní jako vy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne, používám Cream cheese classic z Lidlu :) foto sýra naleznete u příspěvku Cheesecake jako minidezert :)

      Vymazat
  12. Moc děkuji za bezvadný recept, cheesecake se mi povedl hned na poprvé a je naprosto luxusní, jak chuťově, tak konzistencí. Rozhodně vyzkouším z dalších Vašich receptů, rozesílám odkaz na Váš blog všem svým známým. Velmi děkuji a pokračujte, děláte to dobře. Se srdečným pozdravem Boháčová Blanka, Bystřice nad Pernštejnem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Blanko, tak to jsem moc ráda, že se cheesecake povedl :) věřím, že budete mít šťasnou ruku i při výběru dalšího receptu. Děkuji za šíření mých receptů, budu moc ráda za nové čtenáře :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  13. Pěkný den Míšo, vynikající recept, cheescake všem moc chutnal. Díky Petra

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den,vypadá krásně a chutně,jen jsem se chtěla zeptat,jestli myslíte,že je vhodný jako dort k prvním narozeninám? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaké sušenky používáte?

      Vymazat
    2. Děkuji :) cheesecake je opravdu skvělý, určitě zkuste. K prvním narozeninám mi vhodný přijde, hodně ale záleží, co všechno už malý baští :) případně je možné část sýra nahradit tvarohem. Sušenky používám obvykle Bebe rodinné nebo jim podobné, prostě takové sušší.

      Vymazat
    3. Děkuji za odpověď,malá jí už skoro všechno jen ten tvaroh se může od roka a ještě mame do prvních naroznenin chvíli čas,tak si zkusím na nečisto a snad bude taky tak krásný...

      Vymazat
  15. Dobrý den,
    včera jsem upekla, to je opravdu ten nejlepší cheesecake, který jsem kdy vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den,

    chtěla bych cheesecake vyzkoušet, ale mám dortové formy pouze v průměru 30 a 20 cm. 30 je moc velká. Chtěla bych se zeptat.. Do té menší formy bych měla ubrat na množství nebo si myslíte, že se to tam vejde? Jsem pořád začátečník a nemám moc odhad. A taky aby se to propeklo :)

    Mockrát děkuju. Váš blog je pro mě velkou inspirací ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, zdravím, určitě vyzkoušejte nejdříve ten menší :) ta 30 cm forma už je hodně velká :) suroviny doporučuji ponížit, koláč by byl hodně vysoký a pekl by se příliš dlouho. Na 20 cm formu budete potřebovat jen 3/4 všech surovin, tj. stačí vše vynásobit 0,75 ... Ať se povede, je fakt skvělý :)

      Vymazat
  17. Dobry,den. Mam formu o centak vetsi,myslite ze muze byt na stejny pomer surovin i tato forma? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně použijte tu 24 cm, to není velký rozdíl, max bude koláč o malinko nižší :)

      Vymazat