pátek 28. března 2014

Citronové makronky

Ano, je to tak, další citronový dezert. Možná bych měla zvážit název blogu a přejmenovat ho na "citronové pečení". Tentokrát jsem v tom ale nevině, protože makronky byly jako dárek pro mou kamarádku k narozeninám, která má citronovou příchuť nejradši. A vlastně se jí ani nedivím, sladká mandlová pusinka v kombinaci s nakyslým citronovým krémem a smetanovým mascarpone, hmmm, prostě dobrota. Vaše chuťové buňky si budou slastně pobrukovat. 



Také je na čase, abych Vám představila francouzskou techniku, o které už jsem se zmínila v příspěvku u pistáciových makronekZákladní suroviny se neliší, je to mandlová mouka, moučkový a krupicový cukr a bílky, které by měly být v tomto případě několik dní staré. Tedy alespoň tak se to píše ve všech receptech. Nevím, zda je to bezpodmínečně nutné, ale tohle pravidlo dodržuji. 


Obvykle si střádám bílky v mrazáku a den před pečením je vyndám a nechám při pokojové teplotě. Zatím mi to vždycky vyšlo. Osobně si myslím, že důležitá je především ta pokojová teplota, při které se bílky lépe našlehají. A šlehání je u této francouzské techniky opravdu důležité. Troufám si říct, že ruční šlehač na to stačit nebude. Tedy alespoň ten můj by to nezvládl. Šlehá se poměrně dlouho a na vysoké otáčky, proto dávám přednost raději kuchyňskému robotu. 



Na makronky si připravte:
138g mandlové mouky
125g cukru moučka
105g bílků
105g cukru krupice
žlutou barvu (gelovou nebo tekutou)


Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a prosejte přes jemné síto.
Do mísy dejte bílky a krupicový cukr a začněte šlehat na nízké otáčky. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte otáčky na střední výkon a šlehejte do lesklé tekuté pěny. Pak začněte pomalu zvyšovat otáčky až na maximum a pokračujte, dokud Vám nevznikne pevný a na pohled suchý sníh. V kuchyňském robotu to trvá 9 - 10 minut, s ručním šlehačem možná o trochu déle. Přidejte barvu a zašlehejte do bílků na maximální výkon, asi minutu. Barvy stačí opravdu trochu, protože přidáním mandlí a pečením makronky ještě ztmavnou. 



Další postup je úplně stejný jako u italské techniky. K bílkům přisypte mandlovou směs, míchejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí. Tento krok je velmi důležitý, pokud bude těsto příliš husté, budou Vám na makronkách zůstávat špičky, pokud bude příliš řídké, makronky se Vám roztečou, případně mohou popraskat. 
Hmotou naplňte cukrářský sáček a hladkou trubičkou o průměru  cca 1 cm nastříkejte makronky na plech vyložený pečícím papírem. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. Plechem rázně bouchněte o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin. Nechte 20 - 30 minut zaschnout, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Můžete zkusit prstem, při doteku by se nemělo těsto lepit. 
Mezitím si předehřejte troubu na 150 stupňů. Makronky pečte 15 - 18 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Po vytažení z trouby ihned sundejte papír z plechu, aby se makronky nedopékaly. Až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru. 


Citronový krém (lemon curd) je lepší připravit předem a nechat v lednici ztuhnout. Recept je trochu jiný, než ten co jsem použila do tartaletek, je pouze ze žloutků a připravuje se ve vodní lázni. 

Potřebovat budete:
2 žloutky
35 g třtinového nebo krupicového cukru
35 ml citronové šťávy
25 g másla 
citronová kůra nebo citronový olej

Všechny ingredience dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí, konzistence podobná husté kaši. Nemusíte mít strach, že Vám krém bude z makronek vytékat, po zchladnutí v lednici krásně ztuhne. 
Já ho dělám obvykle víc a pak chodím jen tak ulizovat ze skleničky. Výborný je třeba na cheesecake, palačinky nebo do ovocného dortu. V lednici vydrží dva až tři týdny. 



Polovinu makronek namažte citronovým krémem a polovinu mascarpone. Já ho jen trochu našlehám a rovnou mažu, případně můžete dle chuti trochu přisladit. Já cukr nepřidávám, makronky jsou dost sladké samy o sobě. Pokud si chcete práci urychlit, použijte cukrářský sáček a citronový krém i mascarpone na makronky nastříkejte. Spojte a nechte v lednici rozležet. 


Tato náplň je úžasná, jen pár hodin po naplnění jsou makronky krásně vláčné a křehké. Doporučovala bych skladovat maximálně dva dny, což je ale dobrý důvod, proč je sníst všechny hned. Snad Vám budou chutnat stejně jako mé kamarádce. Dáši, ještě jednou všechno nejlepší :)


inspirace na www.kitchenette.cz a www.chezlucie.cz

68 komentářů:

  1. Ty vypadají naprosto nádherně O:) už dlouho váhám nad tím je zkusit, ale teprve teď jsi mě přesvědčila! :) Krásně se ti povedly :)...!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :o)) makronky určitě stojí za vyzkoušení, nejen tyhle citronové :o)) držím palce, ať se povedou.

      Vymazat
  2. Ještě že mám fajn kamarádku, která mi je jednou za čas upeče, netroufla bych si na ně sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co by člověk neudělal pro kamarádku :o)))

      Vymazat
  3. Tak dneska jste mě konečně zlomila a jdu na to!!! Trochu se toho bojím, ale kdo se bojí nesmí do lesa:-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, v tom citronovým krému, se mi zdá ten poměr nějak divný, nemá tam u té gramáže být ještě nula? Másla je fakt 35 gramů? díky Majka, pošilhávám po nich totiž :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, je to správně, másla je tam opravdu jen 25 gramů :) Není to máslový krém, spíš něco jako pomazánka nebo džem, konzistenci podobné jako puding :)

      Vymazat
  5. Dobry deň, uz som makronky robila a to cokoladove a podarili sa mi. Ale aj tak sa chcem opytat. Ake mnozstvo citronovej kory alebo oleja je potrebne dat do kremu? Syn bude mat narodeniny a chcel by aj ovocne makronky. Nemate recept aj na jahodove? Dakujem Miriam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miriam, dobrý den, citronového oleje stačí 1-2 kapky, citronové kůry bych dala tak z jednoho citronu .... recept na jahodové makronky bohužel nemám, mě osobně přijdou moc sladké :) zkuste třeba malinové nebo lesní směs, recept na mém blogu http://www.vikendovepeceni.cz/2015/04/makronky-naplne-z-bile-cokolady.html
      Hezký den. Míša

      Vymazat
  6. Dobrý den Míšo, moc se mi líbí Vaše stránky a díky za ně. Jsou první adresou, na kterou se jdu podívat po zapnutí počítače a těším se na nové dobroty. S úspěchem jsem upekla několik Vašich receptů a dnes jsem se popasovala i s makronkami. Byl to můj několikátý pokus a asi čtvrtý zkoušený recept. Makronky se vlastně povedly až na to, že u většiny se vytvořila patka pouze po polovině obvodu. Jsou svezlé k jedné straně a z celé várky na 2 plechy jsem našla vždy jen 2 makronky na každém plechu, které byly pěkně pravidelně naskočené (jako ty Vaše na fotkách :-)). Na chuť to vliv nemá, ale když už se s tím člověk mazlí, tak ať to také vypadá. Asi jsem náročná, ale Vaše fotky jsou důkazem, že to musí jít a to mi nedá spát. Nemáte pro mě prosím radu, v čem by mohl být problém? Postupuji přesně podle Vašeho receptu, včetně teploty a doby pečení a používám klasický pečící papír (žádné speciální podložky nemám). Italská technika s rozvarem se mi nedaří vůbec, tam mi pro změnu většina makronek popraská.
    Děkuji za odpověď a hlavně za skvělé recepty. Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, hezký podvečer, ani nevíte, jak moc mě Vaše slova těší a mám z nich radost :) Makronky jsou takové malé potvůrky, které občas potrápí. Jestli chápu dobře, makronky Vám vybíhají k jedné straně. Může to být způsobené troubou, některé pečou z jedné strany více. Nebo jsou makronky málo vysušené před pečením. Zkuste je nechat "sušit" déle, až jsou i na dotek hodně pevné, skoro jako suché, mohlo by to pomoct. Někdy suším i skoro dvě hodiny, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Ze stejného důvodu makronky obvykle i praskají :) zkuste, jestli to pomůže, příčin může být několik, to jsou prostě makronky :))
      Na pečení používám klasickou pečící folii, žádnou silikonovou na makronky, protože na téch to nejde vůbec :) s papírem jsem měla trochu problém, makronky se mi na něm roztékaly :(
      Tak držím palce, ať se další pokus povede. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
    2. Děkuji za rady, příště určitě vyzkouším. Mám ještě jeden (poslední) dotaz :-). Když pečete čokoládové makronky, kolik dáváte kakaa a ubíráte mandle nebo cukr ze základního receptu?
      Díky za ochotu, pěkný večer. Štěpánka

      Vymazat
    3. Štěpánko, hezký den, kakao dávám obvykle od oka :) 1 - 2 vrchovaté lžičky, podle toho, jak chci makronky tmavé a o stejné množství ponížím moučkový cukr. Mějte se fajn a když budete cokoliv dalšího potřebovat, klidně napište :) Míša

      Vymazat
  7. Dobrý den. Musím Vám moc pochválit jak recepty tak fotky a celý styl Vašich stránek. Je to prostě úžasné. Chtěla jsem se zeptat, když stříkáte makronky na pečící papír jak vysoké je máte? Neměla by jste třeba fotečku?? Za odpověď předem moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji za Váš komentář, velmi si Vašeho názoru vážím :) výšku makronek před pečením Vám neřeknu, musela bych změřit :) fotku myslím nějakou najdu. Na jaký e-mail ji mohu případně poslat? Díky. Míša

      Vymazat
  8. Dobrý den, ráda bych se zeptala kolik kousků makronek vyjde z uvedeného množství? A pečete je na silikonové podložce? Mám podložku přímo na makronky, ale ještě jsem jí nezkoušela. Děkuji Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, dobrý den, z uvedené dávky počítejte cca 40 ks makronek v závislosti na jejich velikosti. Makronky peču na pečící folii, se silikonovou podložkou mám velmi špatné zkušenosti :) mám doma tři různé podložky a ani na jedné to nejde :) ale zkuste, třeba ta Vaše bude lepší. Míša

      Vymazat
  9. Tak to dám určitě na Vás. Po zkušenostech vím, že Vaše rady jsou zaručené a podle Vašich postupů se vždycky všechno podaří :) Ještě se chci ujistit, jedná se o 40ks celých makronek nebo skořápek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že jsou mé rady k něčemu dobré :)) ano, 40 makronek je celých slepených :)

      Vymazat
  10. Ještě bych měla malou prosbičku..neměla byste tip na kokosový krém do makronek? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do makronek dávám kokosový krém ze smetany a bílé čokolády :) buď čokoládu a smetanu 1:1 a pak vyšlehat nebo čokoládu a smetanu v poměru 2:1 a už nešlehat. V obou případech přidat kokosové aroma, promixovat tyčákem a na noc do lednice. Postup je stejný, jako mám tady http://www.vikendovepeceni.cz/2015/04/makronky-naplne-z-bile-cokolady.html

      Vymazat
  11. Dobrý večer, ještě jednou bych Vám ráda poděkovala za recept a za cenné rady. Makronky se povedly na jedničku..jen byly po upečení trochu křupavější než jsem čekala, ale spoléhám na to, že po naplnění a vychlazení změknou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, tak to jsem moc ráda, že se povedly :) někdy totiž dokáží pěkně potrápit :) francouzskou technikou jsou makronky možná trochu křupavější, ale pokud dáte mascarpone a lemon curd, určitě změknou :)

      Vymazat
  12. Dobrý den,
    makronky vypadají úžasně, pokud je to Vaše foto : )).. Chtěla jsem se zeptat, zda makronky nejsou moc sladké a na kolik skořápek je toto množství? Nemám ráda přeslazené makronky, kdy si mohu dát jen jednu a dost : )).. Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji, všechny fotografie na tomto blogu jsou moje :) a samozřejmě se jedná i moje "výtvory" :))
      Z uvedené dávky připravíte cca 80 skořápek (v závislosti na velikosti), tedy asi 40 celých slepených makronek. Makronky obecně jsou sladší, ale zrovna tahle příchuť je díky citronovému krému krásně vyvážená. Určitě zkuste :) Hezký den. Mila

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Ano vím, že makronky jsou sladší, už jsem jich měla několik a některé byly, až moc sladké.. tak proto se ptám : ))..
    Jinak veliká poklona za Vaše tvoření ! : )

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, velmi krasne makronky robíte a urcite musia aj dobre chutit,chcela by som Vás poprosit, ci by ste mi neporadili z cokoladovou naplnou do makroniek, dakujem Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuji :) čokoládovou obvykle dělám velmi jednoduše, v poměru 1:1 smíchám horkou smetanu s hořkou čokoládou (min. 50%), vymíchám do hladké emulze a nechám za občasného míchání ztuhnout. Pak už jen do sáčku a může se plnit :) pro urychlení je možné dát chladit do lednice, ale hlídat, aby ganache neztuhla příliš :)

      Vymazat
    2. Dakujem velmi pekne za odpoved, pekný vecer!

      Vymazat
  16. Moc děkuji za krásný a přehledný recept :-). Zkoušela jsem poprvé, né že by se všechny hned na 100% povedly, ale zmizely ze stolu během chvilky (takže ani nevím jaké jsou když se rozleží). Dělala jsem je na silikonovou podložku, ale asi jsem tam toho dala moc, tak se mi roztékaly (příště zkusím dát jen malinko těsta) tak jsem část odebrala a pak to bylo ok, a možná příště nechat déle oschnout.
    moc děkuji za krásné recepty
    eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji, jsem moc ráda, že se makronky povedly hned napoprvé :) S každou další várkou budou určitě lepší a lepší :) mě osobně se nejvíce osvědčila na pečení folie, silikonové podložky mám tři, ale ani na jedné mi to nejde :) Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  17. Dobrý den, Vaše makronky jsou prostě úžasné. Sama ji již tak rok piluji, je to prima relaxace, pochvaly za vynikající makronky také potěší, ale ty Vaše jsou opravdu bezkonkurenční, i Vaše další recepty. Dnes jsem Vás objevila, jsem teprve na začátku, ale neuvěřitelně nadšená. Jste první, na koho reaguji a moc se těším na všechny Vaše recepty. Jste ÚŽASNÁ !!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, zdravím Vás a moc děkuji za Vaše slova :) ani nevíte, jak moc to potěší :) doufám, že Vás některé recepty osloví a vyzkoušíte. Makronky jsou úžasné, i když občas dovedou pěkně potrápit. Mějte se fajn a budu se těšit :) Míša

      Vymazat
  18. Dobrý den mohu se prosím zeptat co je pečící folie ? Není to ani papír na pečení ani silikonová folie tak co tedy ? Nikde jsem to nenašla. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím Vás, pečící folie je obvykle teflonová, dělá se buď v černé nebo světle hnědé barvě. Je to něco mezi papírem a silikonem :) používá se opakovaně a mě osobně na makronky vyhovuje nejlépe. Použít se dá samozřejmě na cokoliv :) černou má v nabídce myslím Tescoma, hnědou např. Orion, ale dá se koupit i bežně v obchodech s domácími potřebami. Míša

      Vymazat
  19. Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o radu, jak na to, aby se mi makronky jakoby "nepřipalovaly" a neměnily tak svoji barvu( netmavly od okraje). peču na 140, tak nevím, jestli je to pořád moc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radushko, zdravím, vím přesně, co máte na mysli, občas se barva tak trochu "vypeče", zvlášť u světlých odstínů je to někdy více patrné. Obvykle je to vysokou teplotou v troubě, ale na vině může být druh použité barvy. Pečete na horký vzduch nebo bez?

      Vymazat
    2. Tak asi tam mám horký vzduch :), to bude tím. Peču tak všechno, zkusím bez horkého tedy? Barvy mám, myslím, kvalitní. Používám Wilton gelové stejně jako na potahovku..Nebo máte špatnou zkušenost? A druhá věc je, že se někdy stane, že uprostřed mají takové drobné prasklinky (nebo jak bych to řekla?), myslím, že asi nemíchám dostatečně..:). Potřebovala bych je ještě více lesklé a hladší. Na chuť jsou výborné, nohu mají:), ale teď už spíš zase řeším ten vrchní vzhled :)

      Vymazat
    3. Teď jsem se dívala na ikonku a peču na horní ohřev a ventilátor (je uvedeno pro pečení dortů a zákusků), teď koukám, že na pusinky (což by mohlo platit i pro makronky) doporučují spíš na tradiční (mají uvedeno pro kynuté, listové těsto, pusinky):). No vidíte, nakonec to možná opravdu bude moje "technická" chyba :)

      Vymazat
    4. Ten horký vzduch může být jedna z možností :) určitě zkuste :) já s tím mívám také občas problém, hlavně u čistě přírodních a to peču bez horkovzduchu. Makronky jsou tak specifické, že jakákoliv odchylka může být způsobena čímkoliv :) ty prasklinky třeba nedostatečným mícháním, ale také přemícháním. Nebo jsou mandle hruběji namleté ...

      Vymazat
    5. Je to alchymie:). Mandle mi přijdou docela v pohodě, spíš bych řekla míchání..přijde mi to dobré a ono asi není:). Ale pak to zas může být přemíchané..no uf, člověk by řekl, jaká je to blbůstka, ale je tam tolik faktorů, že už se začínám bát, jestli mi někdy vyjdou dle představ :). Vy je máte krásné. No nic, zítra zkusím znovu :)) Naštěstí se doma sní hned s radostí i ty ošklivější :)

      Vymazat
  20. Dobrý večer, musím pochválit úžasnou náplň do makronek, která mě naprosto uchvátila a budu zkoušet do dalších dezertů ;) už asi rok a kus jsem makronkami posedlá a dlouho jsem se bála do nich pustit, odrazovaly mě negativní komentáře všeho druhu, objevila jsem super blog - nuselská kuchta (snad nevadí že uveřejňuji)a díky ní jsem se do toho pustila, napoprvé s obrovským respektem a dílo se povedlo na jedničku, od té doby katastrofa až včera při pečení citronových po delší odmlce vyšla konečně krabička, která půjde na oslavu, sice nožka nic moc nevyskočila, ale i tak a zbytek nepovedených samozřejmě už zkonzumován a ódy na krém se pěly všude okolo ;) moc děkuji za Vaše stránky a super recepty! PS: citronový olej od Justu se osvědčil už do spousty dobrot ;) Renča z Pardubic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, zdravím Vás, děkuji :) tahle citronová je opravdu povedená. Plně chápu Vaši posedlost, před lety jsem na tom byla podobně :) jakmile se Vám makronky dostanou pod kůži, nemáte klid dokud se nepodaří :)
      Děkuji za slova chvály a jsem ráda, že i citronový olej našel uplatnění :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  21. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  22. Dobry den Milo, moc dekuji za recept na makronky. Trvalo mi docela dlouho, nez jsem konecne vychytala a vyzkousela snad vsechny chyby, ktere jsou mozne :) prosim, prosypavate mandlovou mouku a odstranujete kousky? Prosim, posdilela byste dalsi recepty na naplne? Citronova je luxusni, pistaciova a karamelova jsou take fain :) moc dekuji. Sarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, hezký večer, děkuji :) jsem ráda, že už jste vše vychytala, makronky jsou někdy záludné :)
      Mouku jsem dříve prosívala, ale není to nutné, stačí promixovat do jemna společně s moučkovým cukrem ...
      Na blogu mám ještě recept na malinovou a skořicovo-zázvorovou náplň, už jste zkoušela? http://www.vikendovepeceni.cz/2015/04/makronky-naplne-z-bile-cokolady.html
      Něco nového ještě připravuji, tak se můžete těšit :)

      Vymazat
  23. Dobry den, opravdu uzasne stranky, radost pohledet. Ovocny cheesecake uz se chladi v lednicce na zitrejsi oslavu a vypada paradne...ale makronky..dve davky jsem dnes vyzkousela a spatne..mozna moukou..na jednu jsem pouzila mandlovou ale s amarantem 10% a do druhe davky mlete mandle na hrubsi mouku.. Prvni varka byla chutove ne moc dobra ale pekne vyskocila..druha nizoucke placky. Muzu se zeptat jakou presne mandlovou mouku pouzivate? Dekuji Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím Vás a moc děkuji :) cheesecake je fajn, věřím, že bude chutnat. Mandlovou mouku s amarantem jsem nikdy nezkoušela, ale nemyslím, že by to mělo takový vliv na výsledek, možná ta chuť, jak píšete. Každopádně mandlová mouka musí být velmi jemná, stačí ji pořádně promixovat ... Já kupuji obvykle mandlovou mouku u Fialy v Praze na Zličíně (www.fialapraha.cz), ale koupíte ji i ve většině cukrářských eshopů. Některá je pravda trochu hrubší, ale jak už jsem psala, stačí ji promixovat do jemna. A mandle by samozřejmě měly být loupané ... Mějte se fajn. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  24. Včera jsem poprvé pekla makronky. No vypadají spíš jako pusinky, ale chuťově jsou výborné. Lemon curd jsem rovnou prošlehala s mascarpone. Nesehnala jsem mandlovou mouku, tak jsem rozmixovala mandle na prášek. Kde ji sháníte Vy? Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, jsem ráda, že makronky chutnaly :) příště se určitě povedou i tvarově. Mandlovou mouku kupuji na cukrářských eshopech, mají ale min. kilová balení. Nicméné teď v období Vánoc koupíte mleté loupané mandle třeba v Lidlu, mají 200 g balení :))

      Vymazat
    2. Děkuji, podívám se v Lidlu. Teď mám v troubě korpus na Váš ovocný dort - zbyl mi krém z makronek.Děkuji za krásné recepty. Jana

      Vymazat
  25. Dobrý den, již jsem vyzkoušela několik vašich receptů a všechny měly zatím veliký úspěch. Teď bych ráda zkusila makronky. Jak dlouho vydrží makronky, pokud nebudou naplněné? Děkuji Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, zdravím, tak to jsem moc ráda, že se pečení úspěšně daří :) makronky se obvykle plní nejpozději druhý den, po delší dobře ztrácí svou křehkost. Pokud chcete uchovat déle, doporučuji zamrazit. Lze i na několik týdnů.

      Vymazat
  26. Dobry den,
    chtela jsem se zeptat, jaky kuchynsky robot na makronky pouzivate? Mam jen klasicky slehac (z Lidlu tycak/sekacek/slehac). Tak nevim, jestli by to s nim take slo.
    Dekuji
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím, já mám stolní robot Kenwood, nejen na makronky :) tady u této metody je potřeba šlehat opravdu dlouho a intenzivně a ve stolním robotu je to přeci jen jednodušší. Ze zkušenosti také vím, že ty ruční šlehače se po pár minutách začnou přehřívat ... můžete zkusit italskou techniku přípravy s cukrovým rozvarem, to se dá i s ručním šlehačem :) recept najdete u pistáciových makronek.

      Vymazat
  27. Dobrý den, chtěla jsem požádat o radu, jak zajistit, aby makronky byly krásně barevné a nehnědly. Zkoušela jsem už péct na 130, 140, 150 stupňů, s plechy nad i pod makronkami, ale pořád mi hnědnou a uvnitř jsou nedopečené. Už nevím co dělat :-( Poradíte mi prosím? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eviku, zdravím, problém bývá obvykle ve vyšší teplotě, pak makronky rychle hnědnou, pečete s horkým vzduchem nebo bez? Na vině může být i barva, některé se tzv. vypékají a blednou. Děláte makronky s cukrovým rozvarem nebo jen šleháte bílky s cukrem?

      Vymazat
    2. moc děkuji za odpověď. Peču bez horkovzduchu francouzskou technikou, konkrétně používám Váš recept :-) Barvivo používám gelové od Wiltonu. Po všech zdařilých pokusech (kromě hnědnutí) mi teď všechny makronky praskají, i když nechávám zaschnout. děkuji

      Vymazat
    3. Není zač :) barvy pouzivam obvykle také Wilton nebo sugarflair .... osobně si myslím, že v domácích podmínkách není 100% úspěch u makronek nikdy zaručen :) cukráři používají speciální práškové barvy a mají jiné trouby ...

      Vymazat
  28. Dobrý den, když máte 2 plechy, pečete najednou nebo postupně.
    Moc děkuji za vaši odpověď. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím, makronky peču postupně, vždy jen jeden plech :)

      Vymazat
  29. Dobrý den Mílo,chtěla bych poprosit o radu, zkoušela jsem makronky dvakrát dle Vašich receptů, jedou italskou metodu a jednou francouzskou, ale vždy jsem měla těsto moc tuhé a tvořily se mi pak na makronkách špičky, neměla byste nějaké rady nebo postřehy čím to, že je těsto tuhé??
    Moc děkuji a přjeji hezký den, Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím, těsto bude zřejmě potřeba míchat déle, aby nebylo tak tuhé. Pokud dodržujete přesné množství všechny surovin, problém asi jinde nebude :) nicméně špiček se zbavíte docela snadno poklepáváním ruky zespodu na plech :)

      Vymazat
    2. Děkuji za radu :) budu příště míchat déle

      Vymazat
  30. Zdravim, muzu poprosit o radu?? Nevite proc je mam dute?? Nemam horkovtdusnou troubu ale je na elektriku :( tvar chut a vzhled bomba ale jsou dute a nevim proc:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, důvodů může být několik :) přemíchané těsto, málo vyšlehané nebo naopak přešlehané bílky, příliš dlouhé schnutí ... u makronek jeden nikdy neví :) já peču makronky obvykle bez horkého vzduchu, také jen v klasické elektrické, během pečení otevírám 1-2 dvířka, aby odešla případná vlhkost :)

      Vymazat