sobota 7. června 2014

Košíčky se slaným karamelem a čokoládou

Už si přesně nepamatuji, kdy jsem slaný karamel ochutnala poprvé. Jedno vím ale jistě, byla to láska na první pohled. Tedy spíš na první ochutnání :o)) Kombinace sladkého a slaného zároveň mě naprosto uchvátila. Zpočátku máte pocit, že je to obyčejný karamel, sladký, s lehkým nádechem nahořklosti. Pak ale Vaše chuťové buňky zareagují na sůl, která úžasně zvýrazní chuť a zároveň lehce potlačí sladkost karamelu. A co je nejlepší, okamžitě máte potřebu dát si další sousto, abyste se ujistili, že je to opravdu tak. 



Někomu se možná tohle spojení bude zdát divné, jiní budou ohrnovat nos, aniž by ochutnali. Každopádně je v mém okolí dost jedinců, kteří byli po prvním soustu stejně nadšení jako já. Prostě kdo neochutná, neuvěří. 
Slaný karamel se skvěle hodí do makronek, najdete ho v čokoládových pralinkách, ve zmrzlině nebo dortech. Já jsem si oblíbila "univerzální" karamelovou omáčku. Perfektně se hodí třeba na cheesecake, palačinky, do poháru nebo prostě jen tak na ulizování ze skleničky. A právě tuhle "omáčku" jsem použila i do těchto košíčků.




Určitě si řeknete, že budou díky karamelu a čokoládě hodně přeslazené, ale je tomu přesně naopak. Sama jsem byla překvapená. Do těsta na košíčky se dává jen malé množství cukru, takže nejsou vůbec sladké. Díky tomu dobře vynikne chuť karamelu a čokoládové polevy. Jsou křehké a zároveň křupavé.  


Těsto na košíčky se dělá trochu netradičně, alespoň já jsem se s podobnou přípravou dosud nesetkala. Máslo s olejem, vodou a cukrem se dá ohřát do trouby a pak horké vlije do mouky. Rychle se zpracuje vařečkou na těsto a ještě teplé plní do formiček. Perfektně se na to hodí forma na muffiny. 



Na košíčky si připravte:
90 g másla
3 lžíce vody
1 lžíce rostlinného  oleje
1 lžíce cukru
150 g hladké mouky
špetka soli

Troubu předehřejte na 200 stupňů, připravte si formu na muffiny. Není potřeba vymazávat, těsto je dost mastné samo o sobě. Mouku si nasypte do mísy a nechte stranou. 
Do menší nádoby vhodné do trouby dejte máslo, vodu, olej, cukr a sůl. Já jsem použila malou skleněnou zapékací misku. Dejte do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až se máslo rozpustí, bublá a začíná hnědnout na krajích.
Opatrně vyndejte nádobu z trouby a směs nalijte do mísy s moukou. Rychle promíchejte, až se těsto spojí a odděluje se od stěn mísy. Těsto rozdělte lžící do 12 otvorů na muffiny a vmáčkněte na dno i boky pomocí prstů. Těsto je poměrně mastné a teplé, takže má tendenci po formičce klouzat, nenechte se tím odradit. Také jsem měla pocit, že je těsta málo, ale stačilo to. Krusta košíčků je tenká a krásně křupavá. Každý košíček propíchněte 1-2x vidličkou a dejte péct do trouby na 8 - 12 minut. Až je těsto celé do zlatova upečené. Vyndejte z trouby a nechte ve formě zcela vychladnout. Pak opatrně vyndejte, jsou velmi křehké.



Slaný karamel:
1 hrnek cukru krupice
85 g másla
1/2 hrnku smetany ke šlehání 33%
1,5 lžičky mořské soli

Cukr dejte do hrnce a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až do úplného rozpuštění. Pak přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. 
Tahle dávka je o trochu větší, než budete pro košíčky potřebovat. Zbytek můžete uchovat v lednici a použít třeba na jablečný koláč nebo cheescake. 



Košíčky naplňte zchladlým karamelem a dejte do lednice ztuhnout. Mezitím si můžete připravit karamelové ořechy na ozdobu. 



Karamelové ořechy:
30 g lískových ořechů, loupaných
30 g krupicového cukru

Připravte si kus pečícího papíru, stačí tak velikost A4. Cukr i ořechy dejte do menšího rendlíku a nechte při mírné teplotě společně zkaramelizovat. Opatrně promíchejte a vylijte na připravený pečící papír. Nechte vychladnout, pak nožem rozsekejte na menší kousky. 





Čokoládová poleva:
80 g čokolády s min. 50 % kakaa
80 g smetany 30-33%
lžička másla

Čokoládu nasekejte na menší kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Přidejte máslo a nechte chvilku odstát. Pak vymíchejte stěrkou do hladké emulze a za občasného míchání nechte při pokojové teplotě vychladnout a lehce zhoustnout. 



Na ztuhlý karamel nalijte čokoládovou polevu a ozdobte sekanými karamelovými ořechy. Nechte v lednici alespoň pár hodin odležet, ideálně přes noc. Skvělé jsou košíčky i několik dní po přípravě, nezměknou, zůstanou krásně křehké. 





Největší poctou pro mě byla pochvala od mé maminky. Sladké totiž moc nevyhledává, její nejoblíbenější dezert je řízek :o)) ale na slaný karamel ji vždycky dostanu. 

inspirace z www.butterbakin.com

44 komentářů:

  1. A sakra, ted nebudu celou noc myslet na nic jineho nez karamel :) Krasne fotky i kosicky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :o)) jj karamel je těžce návykový :)

      Vymazat
  2. Ano, ano, třikrát ano, slaný karamel je též moje láska. A úžasný je nejen ve spojení s čokoládou, ale i s hruškami nebo jablky. A vůbec, teď si asi budu muset jít připravit zmrzlinu ze slaného karamelu, protože jinak mi ty vaše nádherné fotky nedají spát :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)) slaný karamel a hrušky? To zní zajímavě, máte nějaký tip na recept? Díky.

      Vymazat
  3. Bohužel mi tedy košíčku pod tíhou mastnoty v troubě sjíždějí :( Co teď? Druhý pokus?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, mě těsto lehce klouzalo jen při vytlačování do formy, ale v troubě to bylo v pořádku? Jakou máte formu na muffinky? Trouba byla dostatečně rozpálená?

      Vymazat
  4. Půjde těsto do formiček na košíčky ? Myslím hlavně vyklopit , nezkoušel jste někdo ? Tereza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušené to nemám, teda jestli myslíte ty klasické plechové formičky. Ale těsto je hodně mastné, takže by to snad mělo jít :)) even. zkuste ještě vymazat máslem.

      Vymazat
  5. Jsou naprosto božské!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)) naprosto souhlasím :) budu muset přidat nějaký další recept se slaným karamelem :))

      Vymazat
    2. Super! Už teď se moc těším!

      Vymazat
  6. Tak vyzkoušeno, košíčky šly krásně vyklopit, jen dejte méně těsta - trochu nabydou a pak se tam vejde méně náplně. Jen jedna připomínka - 1,5 lžičky (i mořské soli) je strašně moc - karamel jsem musela dělat dvakrát - ten s 1,5 lžičkou soli se opravdu nedal jíst..:D
    Tereza.

    OdpovědětVymazat
  7. Uchvatne, lahodne a desne navykove!! Diky za recept. Daniela

    OdpovědětVymazat
  8. Uchvatne, lahodne a desne navykove!! Diky za recept. Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danielo, souhlasím s Vámi, slaný karamel je návykový :) děkuji. M.

      Vymazat
  9. Ahoj super recept zeptam se ten karamel uvnitr uplne ztuhne nebo je polotekuty? Minule kdyz jsem delala (jiny recept) prask mi bok tartletky velke a vse vyteklo ven....diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, karamel je polotekutý, v lednici sice ztuhne, ale při pokojové teplotě povolí :) ale u těch malých košíčků to není taková tragédie, když praskne. Dobře se servírují i v menších papírových košíčkách na cupcakes :) Míša

      Vymazat
  10. Hezký večer, Milo. Prosím Vás, myslíte, že by recept šel udělat jako vánoční cukroví? Tedy jestli vydrží cca 14 dní. Asi to nemáte odzkoušeno, že? :-) Láká mě to zkusit v menších košíčcích. Děkuji, Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno, hezký večer, jako vánoční cukroví by se košíčky asi připravit daly :) týden vydrží bez problému, to mám vyzkoušené, pokud budou v chladu tak asi i těch 14 dní. Nebo můžete upéct košíčky dříve a naplnit až těsně před svátky. Také už pomalu přemýšlím, co letos upeču na Vánoce :))

      Vymazat
    2. Hezký den, Milo. Dobrý nápad, košíčky upeču dřív, naplním třeba až 22., nebo 23. Jsem asi blázen, ale já už mám vymyšleno. :-) Letos jsem si řekla, že udělám spíš méně druhů a více s nimi pohraji + chuťovky. V plánu jsou tedy tyto košíčky, místo perníčků chci dělat zdobené máslové sušenky (se skořicí či mixed spice, aby měly trochu vánoční vůně), pak Masarykovo cukroví, marokánky (ty dělám bez cukru, jen ze sušeného ovoce a ořechů), suchárky Florentýnky, čokoládové lanýže a na vrch klasický anglický vánoční dort. A když přijde návštěva, tak ještě dodělám nějaké chuťovky, třeba panna cotu s omáčkou ze sušeného ovoce, pečená jablka s ořechy, sušeným ovocem, medem a karamelem... Aby to bylo trochu netradiční a lákalo to ještě něco ochutnat, když je už pak klasiky každý přejezený. :-) Děkuji za vaši skvělou inspiraci! :-) Anna

      Vymazat
    3. Anno, pěkný den, musím říct, že to tedy máte pěkně promyšlené :) smekám před Vámi :) já si také každý rok říkám, že upeču něco nového, netradičního, ale obvykle to dopadne tak, že rodina chce prostě klasiku :) já osobně mám třeba moc ráda Melting moments nebo zázvorové cookies, oboje myslím k Vánocům patří. Jinak Florentýnky a Masarykovo cukroví také peču, oboje je skvělé. Jaký pečete anglický dort? Ten s tou spoustou sušeného ovoce a ořechy? Mějte se fajn. Mila

      Vymazat
    4. Hezký den, Milo. Já Vám úplně zapomněla odpovědět, až se vracím na recept, že se kouknu, jestli mám na něj doma vše, tak jsem si toho s hrůzou všimla... :-) Ano, přesně ten, je v něm 900 g sušeného ovoce. Dala jsem rozinky, brusinky, višně, papáju, pekl se 4 hodiny, tak jsem si musela natahovat budík na 2 hodiny ráno, abych jej vytáhla. :-) Když ho teď dokrmuji, tak krásně voní kořením... A taky již solidně i tou brandy. :-) Jinak - o víkendu jsem podle Vás zase dělala krém do dortu, pistáciový s bílou čokoládou. LUXUSNÍ! Opět sklidil úspěch. Děkuji Vám! Anna

      Vymazat
    5. Anno, děkuji za Vaši odpověď :) tak jsem to s tím dortem trefila :) vypadá, že bude pěkně náročný, ale určitě i dobrý :) díky za vyzkoušení pistáciového krému, jsem ráda, že chutnal :) krásné svátky. Mila

      Vymazat
    6. Hezký dne, Milo. Tak jsem je tedy na vánoce pekla do malých košíčků... Měly obrovský úspěch, šmakovalo to hlavně chlapům "co na sladké moc nejsou". ;-) Děkuji moc za inspiraci!!!

      Vymazat
    7. Tak to jsem moc ráda, že košíčky měly úspěch a chutnaly i jako vánoční cukroví :) děkuji. Mila

      Vymazat
  11. Vypadají luxusně! Určitě stojí za hřích a vyzkoušení. :) Jen jeden dotaz, je karamel takový táhnoucí se? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) a ještě lépe chutnají :) karamel je spíš takový tekutější, ale určitě se lehce táhne :)

      Vymazat
  12. Pěkný den, tak košíčky se mi podařily jsou skvělí.Jediná chyba je že jich bylo jn 12ks.Akdyž jsem všem chtěla dát ochutnat tak jen po kousku.Takže brzy upečem zas.Už rozdávám odkaz na Vaše stránky aby holky věděli jak skvěle pečete DARA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daro, moc děkuji :) to ráda slyším, že maji košíčky takový úspěch a dáváte je na přiděl :) díky take za šíření mých receptů dál :)

      Vymazat
  13. Krásný den, paní MiLo, košíčky jsou výborné a musím napsat, že 12 ks je málo.:-)Opravdu mě překvapilo, že nejsou přeslazené.Měla jsem potíže akorát s karamelem, protože byl moc hustý asi jsem někde udělala chybu.Děkuji Mirka z Olomouce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda, že košíčky chutnaly :) tak příště udělejte z dvojité dávky :) Možná jste nechala karamel příliš vychladnout? nebo byl hustý ještě horký? Mila

      Vymazat
  14. Asi ano byl takový vlahý.Karamel jsem znovu roztavila a nalila ještě teplý.Zkoušela jsem od Vás již několik receptů a vždy mám kladnou odezvu.Nakonec jsem byla u výslechu a prozradila jsem, kde koukám a mám inspiraci, tak budete mít další fanynky.��Často koukám na Vaše stránky a vždy se těším na další Vaše přidané recepty.S Vámi mě začalo pečení neskutečně bavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, tak to mě moc těší, že jsem Vás takhle inspirovala k pečení :) a budu moc ráda, když moje recepty rozšíříte dál :)) hezký den. Míša

      Vymazat
  15. Dobrý den, Míšo. Rozhodla jsem udělat slaný karamel jako dárek a napadlo mě hledat recept nejdříve u Vás (zatím jsem u Vás našla vždy vše, co jsem potřebovala :)) ) a jako obvykle jste nezklamala :D. Váš recept mi přišel nejdůvěryhodnější ve výběru s dalšími recepty, které jsem našla. A karamel je opravdu výborný. Dala jsem méně soli raději, chuť je tak velice jemná a delikátní. Bohužel, mám jediný problém- nedoporučuji dělat karamel jako dárek dopředu. Je nutné jej do několika hodin hned předat dál, jinak z dárku nebude nic- večer jsem ho udělala a ráno hned musela načít :D- Musím udělat další várku :D:D. Je neuvěřitelný a jedna lžička na ochutnání opravdu nestačí. :D
    Takže děkuji za skvělý recept, možná by stálo za to připsat radu, že by se měl do košíčků dávat těsně před servírováním :D:D. Hezlký adventní čas přeji! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás a moc děkuji za komentář :) při hledání receptu postupujete stejně jako já :) také vždycky porovnávám několik možností a obvykle vsadím na ověřené zdroje :) ano, slaný karamel je lehce návykový a věřím, že jako dárek udělá obrovskou radost.
      Moc děkuji za důvěru i přízeň a přeji krásné a pohodové předvánoční dny. Míša

      Vymazat
  16. Dobrý den Mílo,
    prosím Vás šli by košíčky upéct i z bezlepkové mouky? A prosim na kolik stupnu košíčky péct?
    Děkuji a přeji hezký den Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, zdravím, bohužel v bezlepkové verzi nemám vyzkoušené a nejsem si jistá, košíčky jsou už takhle velmi křehké .... peče se na 200 stupňů, jak je uvedeno v receptu :)

      Vymazat
  17. Dobry den Miso, finisuji s pripravama na sestry svatbu a resim kdy a jak budu vse stihat :D Narazila jse na tento recept - pravda, jeste jsem ho nezkousela... Ale opravdu se mi moc libi, takze ho zarazuji do sweet baru. ;-) mam ale dotaz - myslite ze nevadi kdyz kosicky udelam do formy na minicupcaky? A zkousela jste kosicky dopredu zamrazit? Moc dekuji ;-) Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím a držím všechny palce :) košíčky jsou skvělé, doporučuji. Bez obav udělejte klidně do mini muffinové formy, budou hezky malé. Zamrazit jsem nezkoušela, ale slaný karamel mrazím běžně, takže půjdou myslím i košíčky. Jen pozor, samotné bez náplně jsou hodně křehké :)

      Vymazat
  18. Ja prave myslela zamrazit jen ty kosicky, ale kdyz pisete ze jsou hodne krehke tak to radsi nebudu zkouset :)))) diky moc Miso, dam vedet jak jsem dopadla ;)

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, vy jste neuvěřitelná................zbožňuji Vaše stránky, dnes jsem dělala tartaletky se slaným karamelem a pak ty božské citronové, luxusní recepty, díky, díky, že se s ostatními tak ráda dělíte o výborné recepty. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji :))) to mě opravdu moc těší, že jsou recepty tak oblíbené :) díky za přízeň ;)

      Vymazat
  20. Jsou vynikající. Dlouho jsem se na ně chystala a stálo to za to. Jana

    OdpovědětVymazat