pondělí 13. dubna 2015

Makronky - náplně z bílé čokolády

Pokud jste někdy zkoušeli péct makronky, jistě mi dáte za pravdu, že to není nic jednoduchého. Takže pokud se Vám konečně povedou, není nic horšího, než je "pokazit" špatně vybraným krémem. Makronky se dají v podstatě naplnit čímkoliv, máslovými krémy, mascarpone, šlehačkou nebo čokoládou. Docela brutální mi přijde plnit tyhle francouzské dobroty marmeládou, ale i to uvádí některé recepty :)


Každý druh krému má svá pro i proti. Mascarpone je chuťově fajn, ale makronky rychle rozmáčí. Takže pokud nejsou určeny k rychlé spotřebě, nedoporučuji :) To máslové krémy Vám udrží makronky pevné docela dlouho, ale chuť není zrovna ta nejlepší. Jaký krém tedy vybrat? Jedna z možností jsou krémy z bílé čokolády, je to něco na způsob ganache. Krémy jsou poměrně jednoduché na přípravu, smícháte čokoládu s horkou smetanou nebo jinou tekutinou a necháte do druhé dne v lednici. U těchto krémů je důležité použít opravdu chuťově dobrou a kvalitní bílou čokoládu. Na Milku, Figaro nebo Orion rovnou zapomeňte :) 



Recept na makronky zůstává pořád stejný, ten asi není potřeba znovu opakovat. Najdete ho v mých předchozích příspěvcích, stačí si jen vybrat techniku přípravy. Italskou techniku najdete u Pistáciových makronek a francouzskou u Citronových makronek



Na začátek jsem pro Vás vybrala tři příchuti. Krém malinový, to je taková klasika mezi makronkami, pistáciový a skořicovo-zázvorový, který mi naprosto učaroval a vedle slaného karamelu je můj nejoblíbenější.

Malinový krém
125 g malinového pyré, neslazeného
150 g bílé čokolády

Malinové pyré je nejlepší udělat doma. Stačí svařit mražené maliny se lžičkou cukru a ještě teplé propasírovat přes sítko. Pyré pak nechte ještě povařit, aby se zbavilo přebytečné vody a zhoustlo. Pyré se dá samozřejmě koupit, ale většinou jen ve specializovaných cukrářských obchodech a ve velkém balení.


Do horkého pyré vmíchejte bílou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Pomocí tyčového mixéru pak vymíchejte do hladké emulze. Dejte do misky, přikryjte folií a dejte do lednice. Folii je dobré položit přímo na krém, nebude se tak na ní srážet voda. 
Druhý den krém přendejte do zdobícího sáčku a naplňte makronky. Krém je lehce tekutý, ale jakmile makronky spojíte, v lednici krásně ztuhnou. 
Stejným způsobem můžete připravit i krém z lesního ovoce, jen zaměníte maliny za lesní plody.


Pistáciový krém
120 g bílé čokolády
120 g smetany ke šlehání 33%
20 g pistáciové pasty

Čokoládu i pistáciovou pastu dejte do misky a zalijte horkou smetanu. Za stálého míchání nechte rozpustit, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Zakryjte folií, opět přímo na krém, a dejte do lednice vychladit. Druhý den krém vyšlehejte šlehačem do pevného krému. Šlehat opatrně, lehce se přešlehá. Dejte do zdobicího sáčku a makronky naplňte.



Dříve jsem dělala pistáciový krém máslový (recept najedete u pistáciových makronek), ale tenhle se s ním vůbec nedá srovnat. Je vynikající. Pokud byste chtěli chuťový zážitek ještě vylepšit, nahraďte část mandlové mouky v těstě na makronky mletými nesolenými pistáciemi.

Skořicovo-zázvorový krém
200 g bílé kvalitní čokolády
100 g smetany ke šlehání min. 33%
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžičky mletého zázvoru


Čokoládu dejte do misky společně s kořením a zalijte horkou smetanou. Stejně jako u předchozího receptu nechte za stálého míchání čokoládu rozpustit, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Zakryjte folií, položte ji přímo na krém a dejte do lednice vychladit. Druhý den přendejte do zdobicího sáčku a naplňte makronky.


Trochu mleté skořice dávám obvykle i do těsta na makronky. Poprvé jsem tenhle recept vyzkoušela předloni na Vánoce, protože mi díky zázvoru a skořici přišel tak trochu vánoční a od té doby ho dělám pravidelně.

Každý druh krému by měl vystačit k naplnění asi 30 - 40 makronek. Samozřejmě hodně záleží, jak velké makronky připravujete a kolik krému do nich dáváte :)

A jaká je Váš oblíbený krém do makronek?



35 komentářů:

  1. No super, na tento clanek jsem cekala! Moc za nej dekuji a tesim se az vyzkousim! Urcite potom dam vedet jak se povedlo a jak chutnalo! Diky Lucka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, díky :) no trochu mi to trvalo, tak snad Vám některý krém padne do oka. Časem přidám ještě ten slibovaný bílkový máslový :)

      Vymazat
  2. No to je nádhera jako ve francouzké cukrárně, jedna jako druhá jako malovaný a ty krémy vypadají úžasně no makroky jsem zkoušela podle zaručených receptů asi 10xz toho vyšly napolo 1x takže to nechám vám odborníkům a budu jen mlsně pokukovat. Makronky vyhrávají nademnou - ikdyž upeču skoro vše tohle se nedaří. Díky za krásnou inspiraci irča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irčo, moc děkuji za krásný komentář :)) žádný recept na makronky není zaručený :)) a máte pravdu, některé věci je asi lepší nechat profesionálům :)) Francouzi jsou prostě mistři :)

      Vymazat
  3. Taky se pokouším o pečení makronek, i když s malým úspěchem. Zaujaly mě Vaše recepty na náplně z bílé čokolády. Neporadila byste mi, kdy sehnat kvalitní bílou čokoládu ? V obchodech jsem kromě obvyklých značek jinou bílou čokoládu neobjevila. Děkuji za Vaše úžasné recepty. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko děkuji :) s makronkami je někdy potíž :) dobrou čokoládu nejlépe přes internet, např. www.monacoint.com, www.cukrarske-pomucky.cz nebo Fiala Praha, ten má v Praze na Zličíně a v Brně kamenný obchod (nevím odkud jste). Většinou jsou to jednokilová balení v peckách, to je ideální, čokoláda se pak dobře rozpouští.

      Vymazat
  4. Zdravím, už se těším na tu malinovou, bude určitě "boží" , dnes jsem nažhavená vyzkoušet po delší době rozvarový recept a když se podaří krásné makronky zaslouží si odměnu v podobě malinové náplně, pokud se povedou tzv. piškoty, půjdou do sušenek. Děkuji za inspiraci Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím :) Váš komentář mě teda pobavil :) já jsem dříve ty nepovedené za trest jedla samotné ještě teplé z plechu :)) mimochodem i ty povedené makronky občas nékdo nazve "ty dva piškoty spláclé k sobě" :)) k tomu není co dodat. Ať se makronky podaří :)

      Vymazat
    2. Brý večer všem fandům makronek, jupíííííííí povedly se!!! KONEČNĚ huráááááá......... holky to je pocit, to známe jen my, které jsme je pokořily, :) a dostaly i tu slíbenou malinovou náplň, která je mimochodem excelentní, super luxusní.... Miluško děkuji Vám za Vaše rady a za to, že se s námi podělíte o takové dobrotky v receptech. (fotku mám na fb, abyste mi věřila :))

      Vymazat
    3. Hanko, tak to je skvělá zpráva :) jsem moc ráda, že se makronky povedly a úplně chápu Vaše pocity štěstí :) snad bude chutnat i malinový krém. Fotku bohužel nevidím, nedostanu se k Vám na profil, ale klidně mi ji pošlete přes zprávy nebo do majlu :)) hezký večer.

      Vymazat
  5. Moc vas zdravim Miso, tak vam dneska muzu konecne napsat s klidnym svedomim ;-) Hned vysvetlim proc - kdyz jste uverejnila tento prispevek o makronkach, tak jsem se hned druhy den vrhla na vec, ale ucinena katastrofa - 5 pokusu = 5x vsechny plechy do kose :( proste se mi nedarilo, tak jsem na nejakou dobu nechala zkouseni... Dneska jsem se na to po dlouhe dobe zase vrhla a svete div se! oba dva plechy bez jedine prasknute makronky... Nechce se mi tomu moc verit, ale mozna to tim bude - vymenila jsem totiz mlete mandle - driv jsem pouzivala z Lidlu a ted jsem nakoupila v Globusu, nevim nevim, ale necim to byt musi ;-)
    Prave se chystam na malinovy krem, takze zase napisu az bdou zkompletovane!
    PS - mam fakt strasnou radost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, hezký večer :) máte pravdu, někdy je potřeba si od makronek odpočinout, jsou to takové malé potvory :) ale jsem moc ráda, že se Vám povedly a doufám, že i náplň bude v pohodě. Jinak praskání je ve většině případů díky krátké době sušení, příště nechte makronky úplně vytvrdnout :)

      Vymazat
    2. Tak malinova napln vyborna - na me mozna trochu sladsi (asi dam priste mene cokolady), ale fakt dobra... Jinak nevim, jestli u me makronky praskaly proto, ze nebyly ususene, nekdy jsem je totiz nechavala i dve hodiny a stejne praskaly... Zatim se drzim mandli, jako duvodu nezdaru :D no uvidime, jakou vymluvu si najdu priste :D Diky moc za super recepty!

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, že náplň chutná :) hodně záleží, jaká bílá čokoláda se použije, ja už zkusila tři různé značky a s každou je náplň trochu jiná :) tak budu držet palce, ať jsou mandle z Globusu ty pravé :) pěkný víkend.

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    tak jsem si myslela, že už všechny super weby s dezerty znám...ale jak vidím, mýlila jsem se! Ten Váš je úžasný, jsem moc ráda, že jsem ho čirou náhodou našla a odteď se sem budu chodit kochat:-)
    Zajímalo by mě, když děláte makronky, jak docílíte tolika barevných variant najednou. To si dávku hmoty rozdělíte a barvíte jen části, nebo děláte opravdu tak velké množství. Udělat najednou tolik barev a druhů je můj sen....Ať se Vám daří, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, vítám Vás na blogu a jsem moc ráda, že jste ho našla :) díky i za milý komentář :)
      Makronky dělám obvykle ve více barvách, rozdělení těsta na více dílů a následné barvení nemám vyzkoušené, ale prý to jde :) někdy peču i z menší dávky, pak makronek není tolik. Také se mi líbí více barev pohromadě, vždycky jsem to obdivovala :) mějte se fajn a těším se na Vaše návštěvy :) Míša

      Vymazat
    2. Byl by recept i na ten marcipanovy krem? Dekuji

      Vymazat
    3. Prošla jsem si celý článek několikrát, ale o marcipánovém krému se nezmiňuji :) jak jste na něj přišla? díky Míša

      Vymazat
  7. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho vydrží makronky s náplní z čokolády? Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, náplně z čokolády by měly vydržet 3-5 dní, možno i déle :) samozřejmě skladované v lednici. Ono vlastně nejde ani tak o trvanlivost jako spíše o křehkost, čím jsou makronky "starší" tím více křehnou a mohou se rozpadat :)

      Vymazat
  8. Dobrý večer, zbyla mě podle vašeho návodu náplň z bílé čokolády - je úžasná - ale prostě jsem jí udělala moc :) můžu jí dát zarazit?
    Makronky peče podle vašeho receptu a vždy jsou perfektní! Díky :)
    Díky za odpověď.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, hezký večer, myslím, že malinová i skořicová půjde zamrazit bez problému. U pistáciové si nejsem jistá, protože jak je vyšlehaná, mohla by se po rozmražení srazit, ale těžko říct, vyzkoušené nemám :) Jinak jsem ale ráda, že se makronky daří :) Mila

      Vymazat
    2. tak já ji tam dám a uvidíme :) díky.

      Vymazat
  9. No jo, makronky :-) U me sazka do loterie, jednou jsou vystavni, jindy leti do kose, i kdyz treba pouziju stejny recept. Tyhle naplne ale vypadaji vyborne, urcite zkusim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, makronky jsou takové malé potvory :) naprosto nepředvídatelné :)

      Vymazat
  10. Chtela bych se zeptat na nakej recept na makronky prosim a kde koupit madlovou moucku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept na makronky mám na blogu u příspěvku Citronové makronky nebo u příspěvku Pistáciové makronky.
      Mandlovou mouku koupíte v cukrářských eshopech, např. tady nebo si ji můžete vyrobit doma, jsou to blanžírované loupené jemně mleté mandle :)

      Vymazat
    2. Tak já jsem už makronky dělala asi 10x, ale teď se mi opravdu povedly. Díky, díky.

      Vymazat
    3. Tak to mě moc těší :)

      Vymazat
  11. Mám prosbu. Dnes jsem strávila v obchodech dost času při hledání "kvalitní bíle čokolády" do malinového krému. Když jsem vyloučila Milku atd., tak už skoro nic nezůstalo a to, co zbylo mělo parametry vyloučených čokolád. Nejsem milovník bílé čokolády, tak jsem v koncích. Můžete mi poradit značku, která je do krému vhodná, nebo parametry, které mám hledat v obsahu. Moc Vám děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S bílou čokoládou je to v běžném obchodě dost špatné, obávám se, že tam asi moc velký výběr nebude :) já kupuji bílou čokoládu na cukrářských eshopech, je v peckách, dobře se rozpouští a chuťově je velmi příjemná. Za sebe mohu doporučit třeba Callebaut, Belcolade nebo Arabesque. Většinou se prodávají v kilovém balení, tu poslední zmiňovanou mají i v menším provedení. Čokoláda by měla obsahovat jen kakaové máslo, cukr, sušené mléko, případně sojový lecitin a vanilku, nic dalšího :) pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  12. Milá paní Mílo, moc Vám děkuji za rychlou radu, to jsou značky, o kterých jsem nikdy neslyšela:-(. Mám Váš blog moc ráda, líbí se mi, jak je příjemný"a "domácí". Vaše recepty, které jsem vyzkoušela jsou výborné. Mějte krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáte vůbec zač :) ráda poradím. Pod jednotlivými názvy čokolád máte odkazy na eshopy :) moc děkuji za přízeň, kterou mému blogu věnujete, Vašich návštěv si velmi vážím. Míša

      Vymazat
    2. Dobrý den, koukám a hlavně pravidelně peču podle Vašich receptů, vynikající ! Zaměřila jsem se na makronky, po dlouhém roce jsem i spokojená s mým výtvorem, hlavně strávníkům moc chutnají. Mám ale trochu problém s náplněmi. Už jsem vyčerpala svůj repertoár jako citronové, pistáciové i slaný karamel. Chtěla bych udělat kávovou náplň, ale nevím si rady, myslíte, že by to šlo např. když do náplně z bílé čokolády přileju kávu, nebo bude lepší přisypat rozemletou kávu ? Poradím si s náplněmi z mascarpone, ale to se makronky rychle rozmáčí, tak bych chtěla zkusit náplně z čokolády. Děkuji za radu a těším se na další recepty.
      Dana

      Vymazat
    3. Tak to mě moc těší, že jsou moje recepty pro Vás inspirací :) kávová náplň je moje oblíbená, dělám ji z bílé čokolády a smetany, obdobně jako výše uvedený zázvorovo-skořicový krém :) kafe můžete použít rozpustné, já používám radši mleté, které zaliju horkou smetanou a nechám několik minut vylouhout. Pak scedím a doliju smetanou na potřebné množství, protože díky louhování se objem smetany zmenší. Kávu dávám obvykle podle chuti, může být výraznější, aby v makronkách pak vynikla :)
      Plně s Vámi souhlasím, mascarpone není příliš ideální, ale můžete zkusit i sněhový máslový krém, dá se různě ochutit a díky máslu makronky déle vydrží :)

      Vymazat