sobota 22. února 2014

Pistáciové makronky

Ještě před rokem byly makronky pro spoustu lidí velkou neznámou. Situace se ovšem změnila a tahle francouzská delikatesa zvaná macarons dorazila i k nám. Zmiňují se o nich časopisy o vaření, na trhu se objevily pomůcky na jejich výrobu a samozřejmě velká spousta receptů, které lákají jak snadno a rychle upéct makronky i doma. S klidným srdcem mohu říct, že tak snadné to rozhodně není. Přestože seznam potřebných ingrediencí je poměrně krátký, jejich výroba skrývá spoustu záludností. 



Já sama jsem velký příznivcem makronek a v posledním roce jsem jim věnovala spoustu času. Na internetu jsem hledala různé recepty a techniky, pročítala postupy a tipy, na co si dát pozor. Dokonce jsme absolvovala kurz na jejich výrobu. Dalo by se říct, že jsem jimi byla celkem posedlá. Prostě jsem se nechtěla nechat odradit občasnými neúspěchy a tak jsem pekla a pekla a pekla. Naštěstí se vždycky našel někdo, kdo si pochutnal i na těch méně povedených kouscích.



Úplné makronkové začátečníky by mohlo zajímat, že existují dvě základní techniky výroby, francouzská a italská. Francouzská technika se může jevit snadnější svým postupem, kdy se "pouze" šlehají bílky s cukrem. Při této metodě je potřeba mít bílky několik dní staré a šlehat opravdu dlouho. Troufám si říct, že klasický ruční šlehač na to stačit nebude. Při italské technice se používá cukrový rozvar, který zašleháte do bílků. Obdobným způsobem se připravuje např. sníh do kremrolí. V tomto případě můžete použít bílky rovnou z lednice a vystačíte si i s ručním šlehačem. 


Já osobně mám vyzkoušené obě techniky a těžko říct, která z nich je lepší. Mé rozhodnutí obvykle ovlivní fakt, zda mám po ruce pár dnů staré bílky či nikoliv. Ale teď už k samotnému receptu. Jako první Vám představím techniku italskou. 

Na pusinky budete potřebovat:
150 g mandlové mouky
150 g moučkového cukru
110 g bílků
165 g krupice
55 ml vody
zelená barva (gelová nebo tekutá)

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a prosejte přes jemné síto. Přidejte polovinu bílků (55 g) a vytvořte pastu. Nechte stranou. 
Druhou polovinu bílků (55 g) šlehejte s 15 g krupicového cukru, zbývajících 150 g cukru svařte společně s vodou na cukrový rozvar. Teplota rozvaru by měla dosáhnout 110 stupňů. Pokud nemáte doma teploměr, svařte cukr tzv. na bublinu. Rozvar pomalu vlijte za stálého šlehání na bílky. Šlehejte do zchladnutí a utažení sněhu. Ke konci přidejte barvu a pořádně zašlehejte. 
Sníh postupně vmíchejte do mandlové pasty, míchejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí. Tento krok je velmi důležitý, pokud bude těsto příliš husté, budou Vám na makronkách zůstávat špičky, pokud bude příliš řídké, makronky se Vám roztečou, případně mohou popraskat. 



Hmotou naplňte cukrářský sáček a hladkou trubičkou o průměru  cca 1 cm nastříkejte makronky na plech vyložený pečícím papírem. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. Plechem rázně bouchněte o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin. Nechte 20 - 30 minut zaschnout, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Můžete zkusit prstem, při doteku by se nemělo těsto lepit. 
Mezitím si předehřejte troubu na 150 stupňů. Makronky pečte cca 15 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Po vytažení z trouby ihned sundejte papír z plechu, aby se makronky nedopékaly. Až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.



Zkoušela jsem makronky péct i na silikonové podložce, ale byla ta hotová tragédie. A to jsem díky své posedlosti zakoupila podložky hned dvě od dvou různých firem. Bohužel, neosvědčila se ani jedna. Vhodnější je určitě papír na pečení nebo ještě lepší varianta, pečicí folie. 
Upečené makronky můžete ihned po vychladnutí plnit krémem nebo je uschovat i na několik týdnů do mrazáku. 

Na krém si připravte:
125 g změklého másla
80 g moučkového cukru
50 - 60 g pistáciové pasty (koupit můžete např. tady)
Změklé másle ušlehejte společně s cukrem do nadýchané pěny a zašlehejte pistáciovou pastu. Dle chuti můžete cukr i pastu ubrat či přidat. Krém dělám obvykle od oka takže uvedené množství je spíše orientační. Pistáciová pasta je sama o sobě také sladká.
Krémem si naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou a nastříkejte na polovinu makronek. Druhou polovinou přiklopte a nechte rozležet, minimálně 1 - 2 dny. Nejlépe v uzavíratelné krabici v lednici nebo chladnější místnosti. Jen tak mimochodem, mezi mými přáteli patří právě tyto pistáciové makronky mezi favority. Konkurují jim citronové a slaný karamel, ale o těch až někdy příště. 



A jaké jsou Vaše zkušenosti s těmito mandlovými pusinkami? Budu moc ráda, pokud se o ně se mnou podělíte. 

inspirace z kurzu www.olakala.cz

55 komentářů:

  1. Jsem makronkami také posedlá. Absolvovala jsem kurz pečení makronek a tím začal můj boj. První pokusy byli velice zdařilé a tak jsem získala dojem, že jsem profík :-). Zakoupila jsem také novou troubu, nakoupila plno surovin a pak to začalo. Makronky stále a stále praskaly. Upekla jsem jich několik desítek a ani křižování a modlení u trouby nepomáhá. Hustota těsta správná, zaschnutí snad také dobré (nikdy mi nelepí na prst), teplota trouby 150°C. S plechem bouchám, že sousedi si myslí, že stále dělám řízky. Jsem v koncích, ale vzdát to nechci. Opravdu nevím kde dělám chybu. Prosím o radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne, plně chápu Vaši vytrvalost, makronky za to opravdu stojí. I mě se občas stane, že popraskají a důvodů může být hned několik. Makronky je dobré péct na střední příčce trouby, pokud se pečou úplně dole, kde je teplo větší, rychle vyběhnou do výšky a pak prasknou. Důvodem prasknutí ale může být i nízká teplota, každá trouba peče trochu jinak, zkuste tedy teplotu nepatrně zvýšit. U makronek nikdy nepouštím horký vzduch, jen elektrickou troubu. Podle mě je ale nejčastější příčinou "přemíchání" těsta. Dostane se do něj příliš vzduchu a makronky pak praskají. Je totiž hodně těžké vystihnout tu správnou hustotu. Myslím, že bouchání plechů zas tak zásadní není, já obvykle bouchnu jen jednou nebo dvakrát. Pečete pořád podle stejného receptu? Zkuste vyzkoušet i jiný a jinou techniku. Mimochodem, kde jste byla na kurzu?

      Vymazat
    2. Dobrý večer, děkuji za vaši rychlou odpověď. Na kurzu jsem byla u Lucie Průšové v Jílovém u Prahy. Makronky peču s cukerným rozvarem. Je pravda, že nás učila Lucka udělat hustou kaši z bílků, mandl. mouky a m. cukru a pak vmíchat bílky s rozvarem. Ale stává se mi že musím hodně míchat než se mi hmota spojí. Kaše je dost hustá a dělají se hrudky a tak musím dost míchat. Ale neřekla bych že mám těsto řídké. Navíc jsem makronky vždy pekla podle stejného receptu a prvních asi 5pokusů bylo super až teď se přestalo dařit. Zítra bude další pokus tak uvidím. Koupila jsem si i cukrářský teploměr. Zítra se také pustím do vašich tartaletek. Moc se mi líbí vaše recepty. Takže je vlastně dobře, že se makronky nedařily aspoň jsem si našla váš blog :-).

      Vymazat
    3. Dobré ráno, je dobré do mandlové pasty (kaše) zamíchat bílky postupně, lépe se Vám pak směs spojí :o) jestli máte kuchyňský robot, zkuste udělat makronky bez cukrového rozvaru, tzv. francouzskou metodou, kterou mám u citronových makronek.
      Každopádně jsme ráda, že se Vám moje recepty líbí a budu se těšit na další komentář :o) držím palce na tartaletky.

      Vymazat
  2. Dobrý den, tak pokus se nepovedl. Makronky mi vůbec nevyskočily a jsou to matné buchty, které nemají nožičku, ale jsou dokulata. Nevím možná těsto bylo příliš tuhé, protože se mi dělaly špičky, ale míchala jsem docela dlouho. Už jsem se bála míchat abych nepřemíchala. No děsný :-). Tartaletly se ale povedly na výbornou :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, jsem ráda, že alespoň tartaletky se Vám povedly, že dnešek nebyl až tak neúspěšný :o)) ještě šteští, že makronky jsou dobré i ty nepovedené, moje dcera se jich díky mým pokusům docela přejedla :o) jestli mohu radit, dejte si od pečení makronek chvilku oddych a zkuste to zase až za pár dnů, uvidíte, jednou se určitě povedou :o)

      Vymazat
  3. Tak na druhý pokus se celkem povedly, alespoň vzhledově. Bohužel jich je většina dutých...:-( je to vysokou teplotou nebo může být chyba ještě někde jinde? Prosím o radu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Makronky jsou opravdu nevyzpytatelné :o) také se mi občas povedly duté. Jedním důvodem může být vysoká teplota, jsou upečeny moc rychle, nestihnou správně vyběhnout. Dobrým pomocníkem je teploměr do trouby. Nebo je v těstě hodně vzduchu. Těsto by se nemělo klasicky moc míchat, ale spíš obracet a roztírat, aby se z něj vytlačil vzduch.
      Kažodpádně musím říct, že máte opravdu výdrž :o) a držím Vám palce. Mohu se ještě zeptat, co děláte s nepovedenými kousky?

      Vymazat
    2. Všechny je jíme, je to stejně dobrota. :-)

      Vymazat
  4. Dobrý den, cca kolik makronek se upeče? A kolik mám použít barviva? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, z této dávky je cca 40 ks již slepených makronek, samozřejmě záleží na jejich velikosti. Množství barvy záleží na jejím typu, gelové dejte nejprve jen na špičku nože a zašlehejte, pokud je odstín světlý, barvu přidejte. Jinak se bude pracovat s tekutou nebo práškovou barvou, vždy je ale lepší začít s malým množstvim a pak přidat. Těsto ještě lehce ztmavne přidáním mandlové mouky. Hodně štěstí :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, prosím o radu. Makronky peču už skoro rok, francouzské se daří (sice někdy jsou duté) šlehám sníh tak 2 minuty, vyzkouším déle podle Vašich zkušeností. Francouzské mi nepraskají. Ale těžce bojuji s italskými - rozvarovými. Je to pro mne šílená výzva. Tyhle se mi zdají i konzistencí vláčnější, lepší. Problém je v tom, že mi neustále praskají. Těsto se zdá od pohledu povedené, ale nikdy se mi nepovedou všechny. Např. ze tří plechů upeču někdy jen 3 páry tak, abych se za ně nemusela stydět. S krásnými nožičkami, hladké prostě tak jak mají být. Je pravda, že peču v plynové troubě, ale uprostřed a na 130 st. Dala byste mi nějakou radu? (Nepovedené makronky rozmixuji a peču z nich příležitostně sušenky s vločkami a otrubami - k snídani např.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, také mi občas makronky popraskají :) myslím si, že je hodně důležité nechat makronky dostatečné zaschnout. Když je v místnosti chladněji, suším někdy i více jak dvě hodiny, až jsou na dotek pevné a na pohled matné. Problém ale může být i v cukrovém rozvaru nebo třeba v druhu barvy, kterou používáte. Trouba bude asi v pohodě, když u francouzské techniky je to v pořádku. Pokud jsou makronky lehce duté, po naplnění to bývá dobré a není to poznat :) u nás se obvykle snědí i ty nepovedené, na chuti jim to nic neubere. A souhlasím s Vámi, chuťově mi také makronky italskou technikou chutnají více. Každopádně zcela chápu Vaše nadšení zkoušet to pořád znovu, než se to povede a přeju hodně štěstí :) hezký večer

      Vymazat
    2. ...... hm , suším a dnes jsem si dala záležet 2 hodiny, nic se nelepilo, makronky byly matné. Rozvar mám 118 st. a barvy gelovky . Je to pro mne nepochopitelné, ale nevzdám to. vy je máte moc krásné, ale nejen makronky. Tak ať se dílo daří.

      Vymazat
    3. Co na to říct, to jsou prostě nevypočitatelné makronky :) zkuste rozvar jen na 110-115 stupňů. Když jsem s makronkami začínala, neměla jsem ani teploměr a vařila jsem rozvar tzv. na bublinu a mám pocit, že se mi tenkrát dařily makronky lépe :)

      Vymazat
    4. Dobrý den, můžu se Vás zeptat jak dlouho asi šleháte ty bílky už s rozvarem? Já asi 2 minuty a pak asi 80x míchám sníh s mandlovou směsí. Už si to i počítám, ale prozatím mi to moc nepomáhá.

      Vymazat
    5. Přesný čas Vám neřeknu, dělám to tak néjak od oka, ale řekla bych, že více jak 2 minuty. Těsto míchám tak dlouho, než mi lehce stéká ze stěrky, určitě nepočítám, není to potřeba. Když mám občas těsto hustší a udělají se mi na makronkách špičky, bouchám rukou zespodu na plech tak dlouho, až zmizí :)

      Vymazat
    6. Já už vážně nevím co změnit, aby to vyšlo, ale budu zkoušet. Nechápu PROČ peču jak já říkám "piškoty", jsem si jista, že nikdo nevydržel tak dlouho jako já s takovým nezdarem... . Držte mi palce a kdyby se přeci jen vyskytla nějaká myšlenka, proč se mi nedaří PROSÍM o ni. Musím ty rozvary pokořit!!!! Máte je tak krásnéééé

      Vymazat
    7. Ano, chce to trpělivost :) jestli dobře chápu, nedělá se Vám u makronek "noha"? Necháváte makronky dostatečně zaschnout? Někdy je potřeba i dvě hodiny, aby krásně zaschly. Pečete s horkým vzduchem? Jestli umite anglicky, na tomto odkazu je popsáno několik problémů s makronkami, třeba Vám to pomůže :) http://notsohumblepie.blogspot.cz/2010/08/macaron-troubleshooting-new-recipe.html hodně štěstí a trpělivosti :)

      Vymazat
    8. Chci upřesnit naši debatu: píšete si pořád s jednou a tou samou osobou od včera 3.1. 2015 17,31 hodin tuším , omlouvám se, asi jsem se měla představit nebo nějak nazvat takže tento anonym jsem já - Hanka, moc mě těší. Anglicky neumím (bohužel , stará škola, tenkrát frčela ruština a já zvolila němčinu jako další jazyk) . Už Vás nebudu zatěžovat mou " noční můrou ", samozřejmě v žertu. Budu se těšit na Vaše další laskominy, které sleduji na fb i zde.........

      Vymazat
    9. Aha :) zdravím Hanko, tak to moje dotazy byly zcela zbytečné :))

      Vymazat
  6. Jsem tak moc šťastná, dnes jsem vyzkoušela dle vašeho receptu makronky a první pokus a zdařily se :-)
    Kromě pár malých chybiček, jako šišatosti, protože jsem kroužila zdobičkou, ale to si snad příště uvědomím, že nezdobím dort :-)
    Každopádně někdo píše, že se povedly jednou a poté už ne, tak uvidíme ale teď jsem spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se povedly :) šišatost vůbec nevadí, na chutí to neubere. Držím palce, ať se daří i příště :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, jsem úplný makronkový začátečník, ale mám sílu i odhodlání dotáhnout svoje pokusy alespoň na úroveň "jedlé". Starosti mi dělá cukrový rozvar. V jednom receptu jsem četla, že se nemá při vaření míchat, že se má nechat "pár minut" vařit a pak "pár minut" vychladnout... Po "pár minutách" (přesněji řečeno čtyřech) byl ovšem už úplně nepoužitelný, ztvrdl. Teploměr bohužel doma nemám, tak jsem se chtěla zeptat, jak na to? :( Mám postavit vodu s cukrem na mírný oheň, dokud se cukr nerozpustí, pak přidat plamen a nechat jak dlouho vařit? A pak hned lít do sněhu? Omlouvám se za dlouhý dotaz...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, makronky jsou většinou jedlé vždy :) i když se nepovedou tvarem. Dříve jsem teploměr také neměla a cukrový rozvar jsem vařila tzv. na bublinu. Určitě by se neměl rozvar míchat a měl by přijít k varu při mírnější teplotě. Po chvilce vaření začne jakoby houstnout, pak je potřeba vystihnout moment "bubliny". Poslouží Vám k tomu drátěné očko nebo nějaká metla, která má na konci kulaté očko. Tak abyste mohla očko namočit v rozvaru a když do něj fouknete, udělá se bublina. Je to stejné jako u bublifiku. Většinou zkusím 2-3x zs sebou, když jde více bublin. Pak hned horký rozvar pomalu po hraně mísy opatrně vliju do bílků, které zároveň šlehám. Nevím, jestli to popisuji srozumitelně, když tak klidně napiśte :)

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      popisujete to skvěle, jen někde musím najít to očko na bublinu :) Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Děkuji!!

      Vymazat
  8. Dobrý den,
    makronky zkouším celý minulý i tento týdn. Zamilovala jsem se do nich. Celé rodině moc chutnají :-)
    Rozvar dělám s teploměrem, peču na 140 stupňů 18 minut bez horkovzduchu. Někde ale musím dělat chybu!
    Většinou mi první plech makronech popraská. Prasklina uprostřed a pak makronka roste do takového kráterku :-( Druhý plech už ne, nebo jen jedna, dvě.
    Před tím, než dám plech s makronkami do trouby, vždy je osahám a nikdy mi nelepí! Schnou cca 1,5 hodiny.
    Nevíte, kde dělám chybu?
    Děkuji Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, hezké odpoledne. Podle toho co píšete, bych nechala makronky schnout ještě o chvilku déle. Až jsou nejen nelepivé na dotek, ale takové pevně zaschlé na pohled. Protože když je druhý plech ok, tak problém asi jinde nebude, i když u makronek jeden nikdy neví :)) Pečete všechny makronky na stejném pečícím papíru nebo folii? Moje kamarádka totiž vypozorovala, že jí makronky praskají na určitém typu pečíci folie :)

      Vymazat
    2. Dobrý večer. Děkuji za velice rychlou odpověď :-) Ano peču na stejném pečícím papíru. Myslím, že jsem je měla zaschlé dost, těžko říct...
      Nemohlo by to být třeba hustým těstem?
      Ty makronky jsou fakt umění :-) Budu zkoušet dál. Já se nedám :-) :-)
      Hanka

      Vymazat
    3. Hanko, máte pravdu, makronky jsou někdy tak trochu nevypočitatelné :)) husté těsto by Vám spíš udělalo na makronkách špičky, nemyslím si ale, že by mělo vliv na praskání. Koukala jsem i na různé diskuze na netu a ve většině případů je praskání způsobené nedostatečným sušením :) Vyjímečně to může být tím, že je těsto buď přemíchané nebo málo zamíchané, opravdu těžko říct. Určitě se ale nenechte odradit :)) hezký den. M.

      Vymazat
    4. Odradit se určitě nenechám. Nechám sušit déle :-)
      Moc děkuji za rady.
      Hanka

      Vymazat
    5. Dobrý večer. Makronky mi díky vaší radě už nepraskají. Opravdu to bylo tím, že byly nedostatečně vysušené.
      Ještě bych však měla jeden dotaz. Čím to, že makronky vyskočí nestejnoměrně?
      Děkuji za odpověď a přeji hezký večer :-)
      Hanka

      Vymazat
    6. Hanko, tak to jsem moc ráda, že to pomohlo :) Nestejnoměrné ... máte na mysli, že jsou zvednuté k jedné straně? Také se mi to občas stane, ale bohužel nevím, čím to je. Mohlo by to být nerovnoměrným teplem v troubě, většinou každá trouba peče z jedné strany více ... ale těžko říct. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
    7. Někde jsem vyčetla, že je to špatným bouchnutím plechu. Prý se to sesune víc k jedné straně. Ale těžko říct.
      Moc Vám děkuji za rady a jdu kouzlit citronové markonky :-)
      Hanka

      Vymazat
  9. Dobrý den :-)
    Chtěla jsem se zeptat, zda je možné makronky (nenaplněné krémem) zamrazit.
    Jak dlouho mi vydrží? Je možné upéct třeba 14 dní dopředu??
    Díky za odpověď
    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím, ano makronky můžete bez obav zamrazit :) někdy to dělám cíleně, protože se pak lépe plní :) vydrží i několik týdnů. Mila

      Vymazat
    2. Super, děkuj za odpověď :-)

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    díky Vašemu blogu mám chuť se do nich také pustit. Chtěla bych se prosím zeptat, kolik jich asi z tohoto množství je? Myslím již celých,naplněných. Samozřejmě zhruba, jen abych asi věděla. Moc díky Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, hezký den, úplně chápu, makronky jsou lákavé nejen k jídlu, ale i k pečení :) z této dávky počítejte asi 30-35 hotových makronek, ale samozřejmě hodně záleží na velikosti každé z nich :)

      Vymazat
    2. Super, moc děkuji za bleskovou odpověď...mějte se krásně...

      Vymazat
  11. Dobrý den,
    Tak jsem přešla od francouzské metody k italské. Trochu jsem se toho děsila, ale když si člověk koupí teploměr, tak je to asi ok. Rozvar tedy i zkouším - "na nit". Mám však problém. Množství surovin mám naprosto stejné, jako uvádíte. Bílka s rozvarem již vic vyšlehat nejdou. Jakmile však sníh přidávám k mandlím a cukru, těsto je VŽDY řídké :( pak je problém i se zaschnutím povrchu. Zkoušela jsem už 3x a pořád je to těsto na tom stejně :( poradíte mi?? :)
    Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeno, dobrý den, tak to je zvláštní, protože těsto bývá zpočátku spíš hodně husté a teprve mícháním "zřídne" do potřebné konzistence. Množství surovin je správně, napadá mě jedině, že jsou ušlehané bílky moc řídké a díky tomu i pak řídké těsto .... ale těžko říct, když nevidím postup na vlastní oči :)) jinak makronky můžete nechat schnout i třeba dvě hodiny, až jsou opravdu suché, někdy je to potřeba :)

      Vymazat
    2. Tak jsem snížila množství vody u rozvaru a nechala jej až na 118 stupňů. To zřejmě bílkům svědčilo. Hmota se zdála být již dobrá, zaschlo asi po hodině. Pak šup s tím do trouby. A od tohoto momentu je všechno špatně :( popraskané, duté... Půlka s nohou, půlka bez... Tak tady me makronkové šílenství asi na nějakou dobu končí. Francouzská technika mi nepraskala, noha byla vždy, jen z větší části duté, že. Protože jsem se dočetla, že bílky s rozvarem jsou stabilnější a tuto metodu používají cukráři, chtěla jsem zkusit také. Říkala jsem si, že konečně třeba nebudou duté. No ale jak se ukázalo, nemají ani nohu a ještě jsou popraskané. Pekla jsem na 140, pak raději i na 130, vařečka strčená v troubě a výsledek stejně katastrofální! :(

      Vymazat
    3. Možná bych ještě dodala, že se spíše nafouknou a explodují :)

      Vymazat
  12. Dobrý den, dnes jsem poprvé dělala makronky a chuťově mňamka. Už teď vím, že jsem je nechala málo zaschnout, takže nejsou "výstavní". Zeptám se ale na cukrový rozvar. Je to tak, že rozvar o teplotě 118 stupňů vmíchám do již ušlehaných bílků a míchám dále? Možná se ptám hloupě, někde čtu, že se mají bílky ušlehat trochu, někde úplně... Moc děkuji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, hezký večer, tak to jsem ráda, že makronky chutnají :) a příště se určitě povedou i vzhledově :) ano, cukrový rozvar pomalu lijete za stálého šlehání do bílků. Bílky obvykle začnu šlehat, když se rozvar začíná vařit, sníh není moc pevný, ale jakmile začnete lít rozvar a šleháte na maximum, sníh se zpevňuje :) snad Vám to trochu pomohlo :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, taky jsem se pustila do makronkoveho maratonu. Zkoušela jsem z rozvarem, ale z toho se mi nedaří. Tak dělám druhy způsob. Konečně testo vypadá jak má. Ale problém mam s nožičkou. Vždy se mi rozjede. Už nevim jak na to. Plech mám uprostřed trouby. Zkoušela jsem horký vzduch i tělesa. Nepraskaji, ale jsou dute a rozjeté. Poradíte mi prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, makronky jsou takové malé potížistky :) těžko říct, kde je problém, musela bych vidět postup, důvodů může být více :) bílky mohou být málo vyšlehané, těsto přemíchané, přiliš dlouho schly nebo naopak ... já mám lepší zkušenosti s cukrovým rozvarem, řekla bych, že tam je úspěšnost vyšší :)

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved. Zkusim dat jeste sanci cukrovemu rozvaru. Bilky sleham tak, ze se pak tvori spicka. Pridam mandlovou mouku prosetou s cukrem, ze se testo tahne jako pasek. Neni tuhe ani ridke.

      Vymazat
    3. U francozské techniky je potřeba bílky šlehat několik minut v robotu, až je sníh jakoby vysušený :)

      Vymazat
  14. Dobry den, dnes jsem delala verzi z cukroveho rozvaru. Testo bylo patadni a makronky konzistencne vyborne. Tak jak maji byt. Jen nevim cim to, ale pul jedne makronky my naskocilo na nozicku a druha pulka kruhu ne. Asi to spatne nanasim pytlikem na plech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, důvodů může být opět více :) mě se tohle stávalo, když bylo hodně vlhké počasí a makronky hrozně špatně zasychaly ... ale může to být i troubou, někdy nepeče rovnoměrně ... nemyslím, že by to bylo špatným nastříkáním makronek :) někde jsem četla, že pomůže troubu nechat lehce otevřenou, jen mezi dvířka zasunout vařečku, ale nezkoušela jsem to :)

      Vymazat
    2. Jste zlata, dekuji za rady. Budu nadale zkouset. Clovek v tom brzo necha majlant :-D uz kvuli te mandlove moucce.

      Vymazat
  15. Dobrý den paní Mílo, musím makronky máte luxusní - přímo výstavní! Můžu se Vás zeptat? Já zatím zkoušela jen francouzkou techniku asi 5x a úspěch jak kdy a který kousek, nyní chci zkusit italskou, pokud bych tento recept a následné makronky chtěla nabarvit - půlku těsta jinou barvou např. zelená a druhá hnědá, kdy si rozdělit těsto na nabarvení u této techniky? Vždy nacházím recepty kdy se barva zašlehává do bílků před spojením. Děkujii za odpověď :)) Sima

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simo, zdravím Vás a děkuji :)) ano, barva se nejlépe zapracovává ke konci šlehání bílků, ale jde to i později :) já jsem si také občas dělila těsto na půl a barvila každou část jinak. Nejlépe ve fázi, kdy přisypete mandle a promícháte, ještě než to bude mít finální lehce tekutou konzistenci ...

      Vymazat