úterý 22. března 2016

Citronové tartaletky

Za pár dnů tu máme Velikonoce, svátky jara, a tak by se hodil recept na něco svěžího, jarního. A protože už jsem před časem slibovala něco citronového, volba byla jasná. Tartaletky z křehkého těsta plné jemného citronového krému. Vyvážená kombinace sladké a lehce nakyslé chuti, která ohromila i odpůrce citronových dezertů :)


Receptů na citronový krém, tzv. lemon curd už jsem zkusila hodně, ale tenhle je fakt dokonalý. Podle zdroje by se mělo jednat o recept od Pierra Hermé a to už mluví samo za sebe. Je to prostě mistr cukrář a tenhle krém je luxusní. Jemnost mu dodává větší podíl másla, ale také příprava v mixéru. Taky už se Vám sbíhají sliny? :)


Z níže uvedeného receptu připravíte asi 8 - 9 tartaletek o průměru cca 8 - 10 cm. Já tentokrát použila ráfek o něco větší, takže mi vznikl takový menší "koláč". 


Křehké těsto na tartaletky:
90 g změklého másla
75 g cukru krupice
špetka soli
1 malé vejce
190 g hladké mouky

Změklé máslo prošlehejte
 s cukrem a solí, pak přidejte vejce. Není třeba šlehat do pěny, jen aby se všechno hezky spojilo. 
Přidejte prosátou mouku a na malé otáčky promíchejte. Těsto se nespojí úplně, stačí drobenka. Těsto vyklopte na vál a rychle rukama dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, asi na hodinu. 
Připravte si formičky na tartaletky a vymažte je máslem. Můžete použít tartaletky různých velikostí, nejlepší jsou ty s vyjímatelným dnem.


Těsto rozválejte na sílu asi 3 mm, dobře to jde mezi dvěma foliemi, vyložte jím jednotlivé formičky. Hezky upravte okraje a lehce zamáčkněte. Dejte do lednice na hodinu vychladit.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Tartaletky lehce propíchejte vidličkou, naskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta. Nechte chvilkou vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček.


Citronový krém (lemon curd):
100 g vajec
120 g cukru krupice
80 g čerstvě vymačkané citronové šťávy
kůra ze 2-3 citronů (chemicky neošetřených) nebo citronový olej
150 g másla, pokojové teploty

Prsty promněte citronovou kůru s cukrem, až se uvolní olej z kůry a cukr lehce zvlhne. Pokud použijete citronový olej, tento krok vynechejte.
Vejce, cukr s kůrou a citronovou šťávou dejte do kastrolku, nejlépe s dvojitým dnem. Na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání, až směs dosáhne teploty asi 85 stupňů.
Stáhněte z kamen a nechte zchladnout na 55-60 stupňů. Pokud Vám vadí kousky citronové kůry, krém můžete v této fázi propasírovat. 
Po malých kouskách začnete přidávat změklé máslo do krému a pomocí tyčového mixéru mixujte do hladké emulze. Když spotřebujete všechno máslo, pokračujte ještě chvíli v mixování, až směs zesvětlí a lehce nabude. Tak trochu připomíná vzhledem majonézu :)) Místo tyčového mixéru můžete samozřejmě použít i klasický stolní mixér. 
Citronový krém rozdělte do připravených, zcela vychladlých tartaletek a dejte chladit do lednice. Můžete ozdobit čerstvým ovocem a sekanými pistáciemi.


inspirace z webu http://gourmetbaking.blogspot.cz/ a http://www.butterbaking.com/


Vytisknout recept



24 komentářů:

  1. Hm, tak to vypadá a určitě i chutná luxusně. Čím jsou "naleštěné" jahody, že se tak krásně lesknou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) jahody jsou potřené meruňkovou glazurou, tj. trocha vody svařená s meruňkovou marmeládou :)

      Vymazat
  2. Milo vypadají nádherně. Rada bych se zeptala, jak odvážím 100g vajec. To jsou vážené rozšlehané? Děkuji Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuji :) ano, můžete si vejce rozklepnout do misky, rozšlehat a pak odvážit. Já obvykle rozklepávám po jednom, u posledního si oddělím bílek a jako první přidám žloutek. Pokud mi část bílku zbude, schovám třeba na makronky :) váha vajec je samozřejmě bez skořápky. Mila

      Vymazat
  3. Tedy paní Mílo, opět obrovský obdiv a uznání. Úžasné, nenacházím slova pro vyjádření obdivu k vašemu umění. Doprovodné texty, nezištně a do detailů popsané, prostě opět se jen klaním. Toto musím zkusit...Krásné svátky a těším se na další vaše skvělé kousky.Alice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, děkuji za Vaše slova :) moc si toho vážím a jsem ráda, že mé příspěvky tak příznivě vnímáte :) tartaletky zkuste, krém se skvělý. Krásné Velikonoce. Mila

      Vymazat
  4. Ahojky Míšo, chci se jen zeptat zda se dají tartaletky naplnit krémem den předem, aby se to těsto nerozmočilo. Vypadají výborně a citrónová chuť s ovocem je super 😊Děkuji M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Maru, klidně můžeš plnit den předem, my jsme jedli část dokonce až druhý den po naplnění a tartaletka byla pořád krásně křehká :) ten citron je příjemná změna :)

      Vymazat
  5. Hezky den,chtela bych se zeptat,kolik kapek citronoveho oleje je potreba v receptu pouzit. Nahradi jedna kapka kuru z jednoho citronu nebo je davkovani jine?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, záleži, od jakého výrobce olej máte, dávkování se bude určitě lišit a je potřeba se řídit pokyny výrobce nebo vlastní chutí. Já mám olej od firmy Just a dala jsem v tomto receptu asi 4 kapky :)

      Vymazat
  6. Moc dekuji! Poridila jsem si stejny olej, jako mate vy :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý večer, recept mě moc zaujal (jako spousta dalších od Vás, smekám),ale nemám zatim formičky na tartaletky...myslíte, že to půjde i do velké dortové formy jako koláč?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, děkuji :) to mě moc těší. Ano, myslím, že můžete udělat i jeden velký koláč. Jen doba pečení bude o něco delší, ale poznáte podle barvy :) citronový krém neteče, takže koláč půjde i dobře krájet. Místo formiček na tartaletky se dají použít třeba formičky na košíčky nebo pokud máte formu na muffiny, můžete upéct malé košíčky i v ní :)

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved. Uz mame po prvni ochutnavce a je to bajecne !:-) A mnozstvi testa s kremem bylo tak akorat do velke kolacove formy.

      Vymazat
    3. Tak to bylo tedy rychlé pečení :)) každopádně jsem moc ráda, že koláč chutnal a povedl se i ve velké formě, inspirace pro ty, kteří nemají malé formičky :)

      Vymazat
  8. Dobrý den,

    dnes jdu na soutěž a vybral jsem si tento recept ale pořád jsou tartaletky takově tvrdší ale křupavé, chtěla jsem aby byly trošku měkčí ale nevím jak na to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, tartaletky by měly být křehké, ale pevné, těsto nesmí být rozmáčené, ale zase na druhou stranu ne tvrdé :) Druhý den po naplnění je mám vždy už dobré ... nesete na soutěž už hotový dezert nebo budete péct až tam?

      Vymazat
  9. Už hotový ;) soutěž byla 15.10 a moc se to povedlo ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda :) Fotku můžete vložit na facebook nebo mi poslat do majlu :)

      Vymazat
  10. Mám i foto jen nevím jak vložit :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,
    nemáte náhodou zkušenost s pečením tohoto receptu do normální koláčové formy? Je to zhruba dávka na 1 koláč?
    A myslíte, že by bylo možné i z velké formy korpus vyklopit? Nebude moc křehký? Chtěla bych to dát jako dárek a vypadalo by to bez formy lépe :)
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, bohužel, tartaletky jsem ve velké formě nikdy nepekla, jen tady ta jedna citronová je trochu větší, cca 15 cm. Ideální je koláčová forma s vyjímatelným dnem, ale myslím, že nebude problém vyklopit i z klasické. Těsto je křehké, ale zároveň pevné, takže bych se nebála. Jen je potřeba nechat vychladnout, protože hned po upečení je těsto měkké a mohlo by se poškodit. Uvedené množství těsta by dle mého odhadu mělo stačit na formu 20-22 cm, u krému si nejsem jistá, záleží, jak vysokou máte formu ...

      Vymazat
  12. Dobre ranko,

    Jen jsem se chtela podelit o zkusenost s citronovym kremem. Delala jsem ho jiz nekolikrat a vzdy se skvele osvedcil a vsem chutnal, jenze jak to tak byva, kdyz pecete na nejakou velkou prilezitost a chcete, aby vse bylo precizni, vzdy se neco nepovede ☺ Mne se to stalo s citronovymi tartaletkami. Krem mi vzdy krasne ztuhnul, ale naposledy kdyz jsem ho nalila do tartaletek, nechala pres noc v lednici a rano chtela prevezt na oslavu...ouha, kremik neztuhnul a lil se ven. Mimochodem miso nevite, cim to muze byt? Nedostatecnym vyslehanim? Nicmene nemela jsem cas uz delat novy, proto jsem ho ze vsech tartaletek vyskrabla a vyslehala s mascarpone. Kremik krasne drzel a byla z toho taky super mnamka. Takze pokud by byl nekdo takovy umelec jako ja 😀 a stalo se mu neco podobneho, muzete ho takhle upgradovat 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdo, děkuji za Vaši zkušenost :) třeba se bude někomu hodit :) musím říct, že mě se tohle zatím nestalo, krém vždy ztuhl. Jako možná příčina mě napadá jedině málo provařený základ, špatné máslo nebo jedině, že jste omylem dala jiné množství surovin :)) ale opravdu jen hádám, občas se něco povede, ani člověk neví jak :) Já dávám citronový krém našlehaný s mascaporne a smetanou na cupcakes a je to také dobrota :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat