sobota 24. ledna 2015

Brownie cupcakes s malinovým krémem

Nemám ráda čokoládu s ovocnou náplní ani příchutí a velmi vzácně přidávám ovoce do čokoládového dortu. Prostě mi to k sobě nějak nepasuje. Velkou výjimkou je banán v čokoládě s kopcem šlehačky a maliny. Těm jediným jsem udělila milost a dost často je používám jak k tmavé, tak i bílé čokoládě. 


Maliny jsou lehce nakyslé, takže dobře ladí se sladkou chutí čokolády. To mě také přivedlo k téhle kombinaci brownies s malinovým krémem, díky kterému jsou jemnější a chuť čokolády není tak výrazná. Spoustě lidí přijdou totiž brownies samy o sobě až moc čokoládové. 


Recept na brownie se nijak zásadně neliší, jednoduše vše smícháte v jedné míse a rozdělíte do košíčků. Doporučuji použít kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Jako první si ale musíme připravit malinové pyré, které musí být studené, abychom ho mohli vyšlehat s mascarpone a smetanou. Pyré si můžete připravit i několik dní předem. 


Malinové pyré:
200 g mražených malin
3 - 4 lžíce cukru krupice

Maliny dejte s cukrem do kastrolku a nechte chvilku povařit. Ještě teplé přepasírujte přes síto, abyste odstranili zrníčka. Z uvedeného množství malin vznikne asi 120 - 140 g pyré, hodně záleží kolik vody maliny pustí a jak intenzivně budete pasírovat. Přikryjte folií a dejte chladit do lednice. 


Na 12 cupcakes si připravte:
120 g hořké čokolády min. 50% (použila jsem 70%)
113 g másla
200 - 220 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
3 velká vejce, pokojové teploty
95 g mouky (dala jsem půl na půl hladkou a polohrubou)
špetka soli

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffinky vyložte papírovými košíčky nebo použijte silikonové.
Čokoládu nasekejte a společně s máslem rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Směs promíchejte do hladka a nechte trochu zchladnout. Pak přisypte cukr a dobře promíchejte, můžete použít ruční šlehač. Vmíchejte vejce, jedno po druhém, každé vždy dobře zašlehejte. Přidejte vanilku. Nakonec vsypte prosátou mouku se solí a dobře promíchejte. Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Středy cupcakes by měly zůstat ještě lehce vlhké. Nechte ve formě chvilku vychladnout, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 


Než cupcakes vychladnou, připravíme si malinový krém:
250 g mascarpone
120 - 140 g malinového pyré 
4 lžíce krupicového cukru
200 ml smetany ke šlehání 40%

Mascarpone promíchejte s malinovým pyré a cukrem. Pak vlijte smetanu a společně vyšlehejte do tuhého krému. Ke konci je lepší šlehat pomalu, abyste nepřešlehali. Dle chuti můžete přisladit. 
Krém přendejte do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé cupcakes. Můžete ozdobit nasekanou čokoládou nebo čerstvými malinami. Cupcakes chutnají skvěle hned po upečení, ale i další den. 



Pokud Vás zaujala kombinace malin a čokolády, vyzkoušejte také Malinovo-čokoládové pěnové dortíky, jsou luxusní :)

Inspirace z webu http://joyofbaking.com/

66 komentářů:

  1. No ty jsou opravdu výstavní a musím je zkusit!!! Už po 3x dělám vaše úúúúúžasné dortíky s malinami a pistáciovým mousse a rodina se nemůže nabažit!!!. Už jsem koupila ji půlkoulovou formu. Jen dotaz k brownies vydrží mi tento malinový krém půl dne aby se nazačal roztékat? opravdu je tak tuhý s tou šlehačkou jak vypadá ..no. přijde mi skoro jako máslový. díky za odpověď a díky za krásný blog chodím k vám pro inspiraci moc moc ráda. Díky pěkný den Ire

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer Ireno, moc děkuji :) jsem ráda, že pistáciové dortíky slaví takový úspěch :) ta forma je super, lehce se pak dortíky polévají :) a už jste zkusila ty malinovo-čokoládové?
      Malinový krém je opravdu krásně pevný a vydrží i několik dní. Určitě ale použijte tu 40% smetanu, výrobce Kunín, běžně v Tescu nebo Bille. Tak jsem si na tuhle šlehačku zvykla, že už ani jinou nepoužívám, i vyšlehaná sama jen s cukrem je krásně pevná. Hezký večer a těším se na další komentář :)

      Vymazat
    2. Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet malinový krém, jen se chci ujistit - 40% smetanu vlijete nevyšlehanou do mascarpone a malin a potom teprve šleháte? trochu se bojím, co to udělá, jestli se vyšlehá. moc děkuji za odpověď

      Vymazat
    3. Dobrý den, ano, je to tak, všechno společně do mísy a vyšlehat najednou :) malinové pyré nesmí být moc řídké a vodnaté a určitě doporučuji použít tu 40% smetanu :)

      Vymazat
  2. Vyzkoušela jsem a jde opravdu o luxusní záležitost. Dělala jsem je do malých mufinových košíčků a bylo jich 20 a i tak málo, zbyl na mě jen jeden.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  3. Terezo, děkuji :) tak hlavně že zbyl alespoň ten jeden :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě zkusím! Dcera bude mít třetí narozeniny a něco takového jsem hledala:). Doufám, že se mi podaří ten krém... Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) když použijete tu 40% smetanu, tak je úspěch zaručen :)

      Vymazat
    2. Super, sehnala jsem jí, tak jsem na to zvědavá:). Určitě se pak zmíním na blogu:-D. Díky, Lucka

      Vymazat
  5. mohla bych se zeptat jaky typ a velikost spicky na zdobeni jste pouzila na tyto cupcakes?predem mockrat dekuji za odpoved:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám velké nerezové profi špičky, průměr 10 mm, je to řezaná uzavřená, někde se uvádí název hvězda. Kupuju v kamenném obchodě, ale našla jsem podobné na tomto odkazu http://www.e-gastroshop.cz/gastroshop/eshop/127-1-Cukrarske-potreby/539-2-Zdobici-koncovky/5/2440-Koncovka-nerezova-lisovana-hvezda-uzavrena-pr-8-mm

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Mockrat vam dekuju!mimochodem mate skvely web,narazila jsem na nej teprve vcera ale urcite ho odted budu navstevovat velmi casto!:)jeste se chci zeptat v jakem kamennem obchode nakupujete?preji pekny den:)

      Vymazat
    4. Děkuji :) budu ráda za každou Vaší návštěvu i komentář :) klasický obchod s cukrářskými potřebami je v Praze na Zličíně - www.fialapraha.cz
      Hezký den. M.

      Vymazat
  6. Vyzkoušela jsem a jsou božské! Ten krém je naprosto famózní! Ten budu odteď cpát všude. A to cupcake těsto je prostě úžasné, už dlouho jsem nic tak dobrého neměla. Akorát musím vymyslet, jak okopírovat tu Vaši nádhernou prezentaci, ani s tou hvězdou mi to nejde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že měly cupcakes takový úspěch :)) krém je fajn, vhodný i do dortu, ideálně opět v kombinaci s čokoládou :) zdobení krémem chce jen praxi, prostě to zkoušet, nic jiného v tom není. Zkuste si najít na netu nějaká videa, myslím, že to pomůže :) taky mi chvilku trvalo, než jsem to tzv. dostala do ruky. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  7. Dobrý den!Chtěla bych zkusit tyto cupcakes. Soda nebo kypřící prášek se nedává?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, recept je v pořádku, do těsta typu brownies se soda ani prášek nedává :) těsto je takové hutnější a po upečení lehce "spadne".

      Vymazat
  8. Dneska jsem se těšila, jak si upeču tyto krásně vypadající cupcakes, ale spíš to vypadalo, že se mi akorát tak nalepila smula na paty :( . Šla jsem krok po kroku se všemi ingrediencemi a i tak se mi z brownie po upečení stala lepivá pasta a o krému radši ani nemluvit. Hlídala jsem si teploty, aby se mi krém nezdrcnul a přesto neúspěšně.Po přilití smetany ke smíchanému mascarpone s malinovým pyré budoucí "krém" nejevil ani nejmenší známku toho, že by se z něj měl stát tak tuhý pěkný krém, který máte Vy. Doufám, že jsem si jen vybrala nějaký špatný den k pečení a příště se mi povedou alespoň z části tak pěkné jako Vám :) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc mrzí, že se cupcakes nepovedly :( přemýšlím, kde mohla být chyba. Je pravda, že brownies obecně jsou takové hutnější, možná i lehce mazlavé. Měla jste je dost upečené? Pokud jde o krém, tak tady mě napadá snad jedině příliš tekuté malinové pyré, smetana s nižším obsahem tuku než 40% nebo druh mascarpone?? Věřím, že příště to bude určitě lepší :) Mila

      Vymazat
  9. Další skvělý recept! Vyzkoušela jsem minulý týden a byly výborné, rozhodně jsem je nedělala naposled :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, moc děkuji :) jsem ráda, že chutnaly a hlavně že se povedly :) hezký večer. Míša

      Vymazat
  10. tento recept mě nadchl z důvodu toho krému. Já stále dělám dorty s krémem se šlehačkou a tvarohem a teď jsem chtěla nějakou změnu a právě takový ovocný krém ale nevěděla jak na něj a dnes jsem na něj narazila a jsem z něj nadšená uvidíme jestli se povede. Dnes jsem se pustila do přípravy malinového pyré ale nechápu jak jste dokázala ze 200 g malin získat 120 g pyré. Já potřebuji dvojitou dávku na dort a ze 400 g malin jsem sotva získala 90 g a to jsem teda pasírovala že mi opravdu zbyly jen ty zrníčka. Vodu jsem celou slila není tam ani trošku nebo se bojím že by se ten krém nepovedl. Tak zřejmě budu muset udělat jednu dávku malinovou a druhou vanilkovou. Nebo další pasírování malin se mi opravdu nechce. :-) Myslíte že by se dal udělat krém i z pomerančů? Syn pořád kňourá po pomerančové příchuti. :-) Dort budu dělat v pátek tak pak napíši jak to dopadlo. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, zdravím Vás, tenhle krém je moc dobrý, také ho občas používám do dortu. Pasírovat se musí opravdu dlouho, i když to vypadá, že už jsou jen zrníčka :) asi taky bude záležet na velikosti malin, ja kupuju mražené a jsou krásně velké. Vodu z malin neslévejte, je lepší pak propasírované pyré trochu povařit, aby zhoustlo. Pomerančový krém jsem nikdy nedělala, obecně se kombinuje spíše s čokoládou. Dávám přednost spíše citronu, tam se dá udělat podobný krém jako tento malinový, najdete v receptu u vanilkových cupcakes s citronovým krémem. Teoreticky by se dal citron zaměnit za pomeranč, ale bude to podle mě hodně sladké. Držím palce, ať se dort povede a budu se těšit na zprávu :) Mila

      Vymazat
  11. Dobrý den, je možné maliny zaměnit i za jahody? :) Děkuji, Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Barčo, vyzkoušené to nemám, řekla bych, že pyré z jahod bude asi trochu jiné konzistence a nevím, co to udělá v krému. Navíc jahody jsou proti malinám poměrně sladké .... osobně bych se radši držela těch malin :)

      Vymazat
  12. Dobrý den Mílo, cupcaky jsou nádherné, asi je vyzkouším. Máme ale hrůzu z toho mascarpone se smetanou. Krémy tohoho typu se mi neosvědčily, většinou spadnou a pouští vodu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Amellie, děkuji :) určitě zkuste. Tak to je zvláštní, já mám tyhle krémy moc ráda, protože nemusíte nic předem připravovat, rovnou z lednice našleháte :) a vždy mi dobře drží. Každopádně doporučuji smetanu 40%, krém je pak krásně pevný. Mila

      Vymazat
  13. Paní Milo, vy mě budete mit na svědomí :) ačkoliv to vypadalo ze začátku všelijak, brownies se nepekly a pyré tekute.. tak všechno nakonec dopadlo jako vzdy uzasne, cela rodina jsme si pochutnali :) Děkuji za další vynikající recept
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, zdravím Vás, to mě mrzí, že Vás cupcakes tak "stresovaly" :)) důležité je, že se povedly :) konec dobrý, všechno dobré. Mějte se prima. Mila

      Vymazat
  14. Ale vůbec me nestresovaly, zrejme jsem se spatne vyjádřila :D myslela jsem to spíš tak, ze mate tak nadherne recepty ze jestli neskoncim s cukrovkou tak se budu divit :D Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, musím přiznat, že i tahle varianta mě napadla :)) snad to nebude tak zlé :) samozřejmě nechci ohrožit Vaše zdraví, ale na druhou stranu mě moc těší zájem o moje recepty :)

      Vymazat
  15. Úžasné dortíčky! Skvělý recept!
    Jen to zdobení musím ještě hodně hodně trénovat. Měla jsem strach, abych krém nepřešlehala, dělala jsem před tím krém na Red velvet a přišlo mi, že jsem ho přešlehala - krém se trochu trhal a mírně hrudkovatěl, vůbec nebyl tak jemný, jako máte vy. :-( No a pak ten malinový byl trochu řídký. Ale na chuti to neubralo, jen na vzhledu a já obdivně pořád koukám na vaše dokonalé zdobení a záááávidíííím. :-)
    Nemáte radu, jak poznat, že už je krém akorát našlehaný?
    Děkuji, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc děkuji :) přesně tak, stačí jen trénovat, nic jiného v tom není, případně zkuste kouknout na nějaká videa na netu, jak se cupcakes zdobí :) přešlehaný krém je takový jako přisražený a už moc nedrží tvar, není nadýchaný. Já obvykle šlehám raději pomalu, ke konci opatrně promíchám stěrkou, abych viděla, jak moc ještě potřebuje šlehat. Když se začnou vytvářet takove varhánky, malé krátery, tak je obvykle našleháno. Nutno ještě zmínit, že se může lišit kvalita sýra i mascarpone, podle výrobce. Jednou jsme měla takto problém s mascarpone, nebylo tak pevné jako obvykle pouźívám a na výsledku to bylo trochu vidět :) hezký večer. Míša

      Vymazat
    2. A mohu se zeptat, jakou značku Mascarpone tedy doporučujete? :)

      Vymazat
    3. Určitě :) kupuji mascarpone v Lidlu, s tím mám nejlepší zkušenosti :)

      Vymazat
  16. Dobrý den
    ráda bych podle tohoto receptu upekla dort. Je množství krému dostačující nebo ho mám zdvojnásobit? A je těsto vhodné na dort?
    Děkuji, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, dobrý den, množství krému závisí na tom, jak velký dort chcete připravit a zda ho budete i krémem zdobit. Na kulatý dort o průměru 23 cm, který bude dvakrát promazaný by mělo stačit 1,5 - 2 dávky výše uvedeného krému.
      Tohle těsto na dort vyzkoušené nemám, je to těsto typu brownie, které je takové hutnější. Já používám na dorty klasický piškotový korpus, najdete např. u receptu na Pařížský dort. Pěkný den. Mila

      Vymazat
  17. Pekla jsem dort o průměru 25cm, dvakrát proříznutý, celý potřený krémem a jím i zdobený a dvojnásobné množství bylo zcela dostačující. Krém byl výborný a krásně se našlehal.
    Máté krásné, velice inspirativní stránky, určitě jsem podle Vás nepekla naposled!
    Děkuji, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, moc děkuji za zprávu, bude určitě inspirací pro další čtenáře :) jsem ráda, že dost povedl a hlavně, že chutnal. Budu se těšit na další "zkoušky". Mila

      Vymazat
  18. Dobrý den,
    úžasný recept ! Opravdu nádhera :) Chtěla jsem se zeptat, zda by místo malinového pyré šla použít malinová marmeláda.
    Nebyl by problém udělat malinové pyré, jen se bojím, že netrefim konzistenci a krém my nevydrží.
    Potřebuji totiž aby vydrželi alespoň hodinku nebo půl venku bez ledničky na oslavě na stole.
    Moc děkuji za odpověď ! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hell, hezký večer, moc děkuji :) klidně můžete místo pyré použít marmeládu, jen je pak důležité ubrat cukr nebo ho zcela vynechat. Samozřejmě záleží, jak sladká je marmeláda a kolik ji přidáte. Řiďte se podle vlastni chuti :)) pro dokonalu chuť bych použila marmeládu bez peciček nebo ji propasírujte :)

      Vymazat
    2. A konzistence krému bude pevná ? :-)

      Vymazat
    3. Pokud použijete 40% smetanu ke šlehání a dobře našleháte, tak bude krém dostatečně pevný :)

      Vymazat
  19. Moc děkuju za tak rychlé odpovědi !
    Krásný den přeju :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, cupcakes jsem dělala, jsou výborný. Jen se mi zatím pokaždé, po vyndaní z trouby, hned propadly. Máte radu jak tou předejít? Moc děkuji za odpověď. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zdravím Vás, u tohoto typu těsta je přirozené, že se těsto po vychladnutí trochu propadne :) nevím, jak moc je to u Vás? Napadá mě jedině nadměrně šlehání těsta ... Ale důležité je, že Vám chutnají. Míša

      Vymazat
    2. Chutnaji moc. Jen se mi pak jakoby i odlepi z kosicku. Zkusim min slehat :) diky moc. Jitka

      Vymazat
  21. skúšala som, ale nechutilo mi to, nvm prečo, lebo ja mám rada práve čokoládu s ovocím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lindo, všechno nemůže chutnat všem :) co človek to jiné chutě.

      Vymazat
  22. Krasn dobry den, tohle je luxusni zalezitost :) Podle Vasich stranek pecu jiz delsi dobu i slozitejsi recepty (jako napriklad makronky), jen krem me trapi... vubec neztuhl z 40% slehacky, kdyz jsem zkousela slehat druhou slehacku zvlast, mela jsem z ni maslo, hadam tedy s velkou jistotou, ze recept je vic nez spravny, jen nenaslehani kremu zpusobilo velke vedro v me kuchyni cca 29°C. Je to hrozna skoda... neb vsechno chutna bajecne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím Vás a moc děkuji za krásná slova. Moc mě těší, že se pouštíte s úspěchem i do složitějších kousků a makronky k nim určitě patří :) Mrzí mě, že tento krém se nepovedl. Pokud se Vám povedlo udělat ze smetany máslo, tak je přešlehaná. Tento krém je lepší šlehat pomalu, zvláště ke konci, právě aby se nepřešlehalo. Důležité je, aby suroviny byly dobře vychlazené, vylepšit to můžete, když ještě šlehací metlu dáte třeba na půl hodiny před šleháním do mrazáku :) Hodně také záleží na hustotě malinového pyré a druhu mascarpone. Těžko říct, čím se to stalo ... jen odhaduji ... věřím, že Vás to neodradí od dalšího pečení :) krásný den. Míša

      Vymazat
  23. Dobry vecer, chtela jsem se zeptat ohledne formy na muffiny. Mam doma formu na 24 minimuffinku, myslite si, ze by uvedene mnozstvi mohlo sedet? Celkove je ta forma stejne velka jako na tech 12......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, vyzkoušené to nemám, ale mělo by to odpovídat :) uvidíte, až budete rozdělovat těsto, pokud by ho bylo méně, tak nenaplníte všechny košíčky :)

      Vymazat
  24. Dobrý den, nedávno jsem objevila Vaše stránky a jsou úžasné :-). Kamarádka se bude vdávat a tzv. nahý dort budeme péct samy, jelikož cukrárny si říkají opravdu nekřesťanské peníze. Myslíte, že pokud by se tyto cupcake upekly a ozdobily den předem, vydrží v chladu do druhého dne? v den svatby již určitě nebudeme mít čas na zdobení. Děkuji Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, zdravím Vás a jsem moc ráda, že jste mě objevila :)) Cupcakes můžete bez obav připravit den předem, vydrží :)

      Vymazat
    2. Skvělé, moc děkuji za info a těším se na realizaci Vašich úžasných receptů :-)

      Vymazat
  25. Dobré ráno, mohu se ještě zeptat, jaký cukrářský sáček byste doporučila? Používáte bavlněný se zátěrem, nebo i jednorázové igelitové? Kdysi jsem si koupila nějaký "šmejd", kdy mi při stisknutí sáčku vytékala voda z krému skrz sáček, toho bych se ráda vyvarovala. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, zdravím, já používám výhradně silikonové sáčky :) mám s nimi ty nejlepší zkušenosti, vyrábí se ve více velikostech, mám jich doma několik, používají se opakovaně. Koupíte v běžném obchodě s domácími potřebami nebo na cukrářských e-shopech.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za zprávu, podívám se po nich :-)

      Vymazat
  26. Dobry vecer MiLo,
    muze se pyré pripravit den pred pečením?
    Dekuji
    Angela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angelo, zdravím, pyré můžete připravit i několik dní předem :) do krému musí být dostatečně vychlazené, je tedy lepši ho připravit dřív.

      Vymazat
  27. Dobry den, dnes jsem poprve udelala a jsou uzasne, lahodne, nadychane a proste dokonale. Ma dvouleta Barunka porad krici mnam mnam! Dekuji za prehledny a presny recept.

    OdpovědětVymazat