sobota 19. července 2014

Malinovo-čokoládové pěnové dortíky

Představte si dvě vrstvy nadýchané pěny, jedna lehce nasládlá s kousky malin, druhá s výraznou chutí čokolády, vše zahalené do úžasné "zrcadlové" polevy a posazené na malém kousku dortového korpusu. Tak nějak by se daly popsat tyhle úžasné malinovo-čokoládové dortíky. Podle ohlasu to bude nejspíš favorit letošního léta. Už dlouho se mi totiž nestalo, že bych nějaký recept dělala třikrát za sebou :))


Na první pohled se Vám možná budou zdát složité na přípravu, ale nebojte, je to jednodušší, než by se mohlo zdát. Velkým pomocníkem bude u tohoto receptu mrazák, protože bude potřeba obě pěny zamrazit. Přípravu je proto dobré rozdělit alespoň do dvou dnů. Pro někoho možná příliš zdlouhavé, já mám naopak tenhle způsob přípravy ráda. Každý den tomu věnujete jen chvilku a zvládnete přitom i něco dalšího. Dortíky navíc můžete mít v zásobě v mrazáku a před podáváním jen přelít polevou. Ideální když potřebujete narychlo okouzlit nějakým dezertem:))




Za inspiraci, neocenitelné rady a velkou část receptu na tyhle úžasné dortíky musím poděkovat paní Petře, mojí spřízněné duši v oblasti pečení. Dlouho jsem tyhle dortíky odkládala, protože jsem měla obavu ze želatiny. Ale vyplatilo se strach překonat, nic strašného na tom není :)) Tímto ještě jednou velké díky Petro a posílám pozdrav do Kadaně :))

Ale teď už jdeme na pečení, teda vlastně spíš mražení :)) Níže uvedený recept je na 6 dortíků o průměru 8 cm, ale klidně si udělejte rovnou z dvojité dávky :)) Alespoň den předem si připravte malinovou pěnu a čokoládovou polevu.


e

Malinová pěna:
125 g mascarpone
125 g smetany ke šlehání 33%
50 - 60 g čerstvých malin
1 - 2 lžíce malinové marmelády nebo moučkového cukru
3 g práškové želatiny + trochu vody
forma na muffiny, nejlépe silikonová

Želatinu dejte do misky, zalijte malým množstvím vody a nechte nabobtnat.
Mascarpone vyšlehejte s marmeládou nebo cukrem, přidejte celé maliny a lehce zašlehejte. V krému by měly zůstat patrné kousky ovoce. Smetanu vyšlehejte a opatrně vmíchejte do mascarpone s malinami. 
Želatinu zahřejte v mikrovlnné troubě, tak aby se rozpustila. Velmi opatrně jen na pár vteřin, nesmí se vařit. Do rozpuštěné želatiny dejte dvě lžíce malinové směsi a dobře promíchejte. Vlijte zpět do mísy s malinovou směsí a dobře promíchejte.


Rozdělte do 6 košíčků na muffiny. Nejlepší je na to forma silikonová, ale půjde to i do klasické plechové, kterou si vyložte papírovými košíčky. Formu přikryjte folií nebo alobalem a dejte na několik hodin do mrazáku. Ke ztuhnutí by měly stačit asi dvě hodiny, ale klidně můžete zamrazit na několik dní. Můžete tak skvěle zužitkovat nadbytek malin nebo jiného ovoce, které by jinak už dlouho nevydrželo čerstvé.

Zrcadlová čokoládová poleva:
4 g želatiny v prášku + 25 g studené vody
45 g kakaového prášku
88 g smetany ke šlehání 33%
125 g cukru krupice
45 g vody

Želatinu dejte do misky, zalijte vodou a nechte nabobtnat. 
Do rendlíku dejte vodu, smetanu a cukr a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vmíchejte prosáté kakao. Za stálého míchaní lehce povařte asi 1 - 2 minuty, stáhněte z kamen a nechte trochu vychladnout. 
Trochu kakaové směsi vmíchejte do nabobtnalé želatiny a míchejte do jejího rozpuštění. Vlijte zpět do rendlíku s kakaovou směsí a promíchejte. Pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké a lesklé emulze. Přelijte do skleněné mísy a přikryjte folií. Folii položte přímo na polevu, aby se neudělal škraloup. Dejte do lednice vychladit přes noc.


Čokoládová pěna:
300 g smetany ke šlehání 33%
125 hořké čokolády min. 50%
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Smetanu vyšlehejte do tuha a po lžících opatrně vmíchejte stěrkou do studené čokolády. 

K sestavení budete potřebovat:

kousek dortového korpusu na vykrojení 6 koleček
kulatý ráfek o průměru 8 cm a výšce 4 cm
pásková folie
sáček a zdobicí trubičku

Ráfkem si vykrojte 6 koleček z korpusu, které budou sloužit jako základna dortíků. Můžete použít jakýkoliv Váš oblíbený recept na korpus. Já pro tyhle příležitosti obvykle střádám v mrazáku malé zbytky a odřezky korpusů. Nebo si můžete upét kolečka do zásoby :))


Vnitřní obvod ráfku vyložte páskovou folii, na dno položte kolečko korpusu. Z mrazáku si vyndejte malinovou pěnu a jeden "muffinek" položte na korpus. Čokoládovou pěnu si dejte do zdobícího sáčku s užší trubičkou a nastříkejte na malinovou pěnu. Vyplňte všechny mezery a povrch uhlaďte. Ráfek opatrně stáhněte a pokračujte stejným způsobem u dalších pěti dortíků. Je dobré umístit si dortíky na tácek, který pak zabalte do alobalu a dejte na několik hodin zamrazit. Nejlépe přes noc, můžete klidně i déle.


 

Čokoládovou polevu ohřejte v 10 vteřinových intervalech v mikrovlnné troubě na teplotu asi 40 stupňů, pokaždé dobře promíchejte. Za občasného míchání nechte chvilku zchladnout. Dortíky vyndejte z mrazáku, sundejte z nich páskové folie a vyskládejte si je na chladicí mřížku. Polevou je jeden po druhém polijte a nechte ztuhnout. Tento druh polevy nikdy zcela neztuhne, vždy bude na dotyk "lepivá". Dortíky opatrně pomocí nože nebo těrky přendejte z mřížky na tácky a zdobte dle vlastni fantazie. Dejte chladit do lednice.



Nenechte se odradit "delší" přípravou a dortíky vyzkoušejte, opravdu stojí za to. Pokud nemáte ráfek odpovídající velikosti, zkuste improvizovat nebo použijte formu na muffinky. Moje první verze byla také do silikonové formy na muffinky a pěny jsem dokonce prohodila :)) jak můžete viděla na fotce.



Mému malému synovcovi dělali největší hlavu makronky kolem dortíků. Chvilku nám ale trvalo, než nám došlo, že si myslí, že jsou to piškoty :)) 





20 komentářů:

  1. Krasa!!! Moc se Vam Miso povedly. Dekuji za Vase krasna slova! Neuveritelne si jich vazim a tesim se na nase vikendove peceni! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Petro :)) to Vám patří velký dík :o))

      Vymazat
  2. Zatím možná nejlepší dortík co jsem kdy jedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Dáši :o)) to bude tedy těžké, příště to něčím překonat :o))

      Vymazat
  3. Ach, to vypadá úžasně! Budu muset vyzkoušet s višněmi, po jejichž nadvládou momentálně úpím :-) A ty fotky, to je prostě úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Madlo :)) s višněmi budou také určitě moc dobré :)

      Vymazat
  4. Dnes se do nich pustím. Držte palce. :) Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadají možná složitě, ale dají se zvládnout :)) budu držet palce, dejte vědět, jak dopadly :)

      Vymazat
    2. Tak včera jsem udělala malinové muffinky, ty dopadly na jedničku. Dneska jsem to skládala dohromady...to už bude slabší výkon...nejsem přiliž zručná se zdobícím sáčkem, takže nemám dobře vyplněné mezery krémem, ale co...tvar to nebude mít tak krásný jako máte vy na fotkách, ale k jídlu to jistě bude. Zítra budu dávat polevu a zdobit, tak to snad vše ještě zachráním :) Tereza

      Vymazat
    3. Já je na první pokus taky neměla dokonalé :)) ale na chuti jim to vůbec neubralo. Určitě budou moc dobré :)) držím palce.

      Vymazat
  5. Měly úspěch, jen se po nich zaprášilo :)) Všichni už se těší na příští recept co od vás vyzkouším :) Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, jste šikulka :))

      Vymazat
  6. Dobrý den, paní Míšo :) Před několika dny jsem objevila Vaše úžasné stránky a od toho dne, jsem zde každou volnou chvilku a studuji Vaše recepty. Nejen, že máte vše perfektně popsáno, ale i vyfoceno :) Je to skutečně pastva pro oči.Na tyhle dortíky se mi sbíhají sliny od první chvíle, kdy jsme je uviděla :D Chystala jsme se na ně teď o víkendu,ale jak jsem nyní zjistila, nemám potřebné malé ráfky.Můžete mi prosím sdělit, kde je pořídit? Myslím si, že Vaše dobroty mne budou mít na svědomí..;) Neustále bojuji s váhou a snažím se omezit sladké, ale Vašim sladkostem nejspíš nedokážu odolat :))
    Přeji Vám krásný den a mnoho spokojených a okouzlených návštěvníků na Vašem webu :)
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, hezký den i Vám. Moc děkuji za Vaše krásné a velmi potěšující řádky :) velmi si toho vážím. Jsem ráda, že Vás můj blog tak oslovil a že budete stejně nadšená i po vyzkoušení nějakého receptu :) Moje pečení už mě také stálo nějaké to kilo navíc, ale beru to jako daň :) stejně nedokážu odolat.
      Ráfky jsou koupila v běžném obchodě s domácími potřebami, ale občas jsem je viděla třeba i v Lidlu. Koupit se dají samozřejmě i ve specializovaných obchodech pro cukráře. Nicméně jak je vidět na jedné fotografii, tyhle dortíky se dají dobře udělat i v silikonových formách třeba na muffiny :)
      Mějte se fajn a budu se těšit na další komentář. Míša

      Vymazat
  7. Dobrý den paní Milo,obdivuji Vaše sladké skvosty,je to pastva pro oči,jsem ráda ,že netloustnu už při pohledu.Měla bych dotaz ohledně želatiny,jestli by se dal použít také želatinový ztužovač za studena od Dr.Oetkera do malinové pěny?Jestli by se mražením nezničil výsledek.Jinak u zrcadlové polevy bych raději zůstala u té klasické.

    Děkuji za odpověď a přeji mnoho dalších úžasných dobrot s pozdravem Vlaďka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlaďko, hezký den, děkuji za krásná slova :) želatinový ztužovač jsem do mražených dortíků nikdy nepoužívala, takže s tím nemám zkušenosti. Troufám si odhadnout, že by to mohlo jít :) já teď používám raději na všechno klasickou želatinu, není třeba se jí bát :)
      Polevu klidně udělejte klasickou, zrcadlová je spíše pro oko, na chuti to velký rozdíl není. Mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  8. Dobrý den Milo, moc ráda čtu váš blog, vše co jsem pekla bylo úžasné! chtěla bych vás požádat radu ohledně želatiny. Jsem zvyklá používat plátkovou želatinu. POradíte mi k těmto vašim receptům, jakou používáte práškovou? Popřípadě, v nemáte tušení, zda by to šlo nahradit plátkovou a v jakém poměru? Děkuji moc! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, dobrý večer, moc mě těší, že s úspěchem pečete podle mého blogu :) vidíte, já mám zase radši tu práškovou, ale princip bude asi stejný :) práškovou kupuji v Lidlu, ale měla jsem třeba i od Dr. Oetkera ... jen pozor nezaměnit s dortovým želé nebo ztužovačem za studena :)
      Už dříve jsem hledala na netu nějaké přepočty, ale docela se to liší, oni se totiž vyrábí i různé velikosti plátků a liší se i sila želatiny :) takový rozumný mi přijde přepočet, kdy jeden plátek nahradíte 2 g práškové ...

      Vymazat
  9. Dobrý deň, rada by som sa spýtala prečo treba dať cokoládovú polevu na noc chladiť keď sa potom opäť zohrieva. Nebolo by lepšie spraviť ju čerstvú? Skôr mi príde vhodné dať chladiť tú čokoládovú penu aby sa s ňou lepšie pracovalo a tortička lepšie držala tvar keď sa ráfek vyberie. Čo myslite? Aké máte skúsenosti? Chystám sa ich robiť pozajtra tak snáď sa vydaria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Janka, obecně se doporučuje všechny zrcadlové polevy nechat přes noc odležet. Mistři cukráři zřejmě vědí proč :) čokoládovou pěnu chladit nemusíte, ztuhla by Vám příliš a nedalo by se s ní pak pracovat. Já v současné době ráfky už nepoužívám, dortíky sestavuji v silikonových formách :)

      Vymazat