středa 29. října 2014

Dýňové cupcakes

Jsem moc ráda, že dýně už není nic mimořádného v našich kuchyních. Je to úžasná surovina, která se dá využít na mnoho způsobů. Pořád si sice nejsem jistá, jestli ji řadit mezi ovoce nebo zeleninu, ale v podstatě je to jedno :) Chutná totiž skvěle na slano i na sladko. No a protože se blíží Halloween a pro něj typické dobroty z dýní, mám pro Vás dnes tyhle dýňové cupcakes se skořicovým krémem.



Do těsta se přidává dýňové pyré, díky kterému jsou cupcakes krásně vláčné a získají zajímavou chuť. Všechno krásně doplňuje voňavého koření ... skořice, zázvor, nové koření a muškátový oříšek. No a skořicový krém je už jen taková třešnička na dortu. 




Na dýňové pyré můžete použít jakýkoliv typ dýně, já zvolila svou oblíbenou dýni Hokaido. Kromě chuti oceňuji také fakt, že ji není nutné loupat. V zahraničí se dá pyré běžně koupit hotové v konzervě, ale proč kupovat polotovary, když výroba je tak snadná :) Já jsem dýni uvařila v páře a pak rozmixovala. Nicméně pokud použijete dýni, kterou je potřeba loupat, lepší bude dýni upéct, slupka se pak lehce sloupne. Tento postup naleznete také ve většině zahraničních receptů.

Na 12 ks cupcakes si připravte:
1 hrnek mouky (hladká a polohrubá 1:1)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru 
1/2 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 hrnek dýňového pyré 
1 hrnek cukru
1/2 hrnku rostlinného oleje
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku jemně sekaných vlašských ořechů (klidně můžete vynechat)

Jako první bude potřeba připravit dýňové pyré, můžete i den předem. Očištěnou a nakrájenou dýni uvařte v páře do měkka, pak rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout.

Formu na muffinky vyložte papírovými košíčky, troubu předehřejte na 170 stupňů.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Dejte stranou.
Ve větší míse smíchejte dýňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku. Dobře prošlehejte. Přidejte prosátou mouku s kořením a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přisypte ořechy. 
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct na 22 - 25 minut. Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 


Než cupcakes vychladnou, připravte si krém. Kdo viděl můj recept na banánový dort, krém mu bude určitě povědomý. Je totiž úplně stejný, jen v menším množství. Na základ krému můžete použít smetanový jogurt, zakysanou smetanu nebo kombinace obou. Důležité je aby vše bylo s vyšším obsahem tuku, protože jogurt se nechá vykapat a pokud by obsahoval hodně vody, po vykapání ho moc nezbude. Po zkušenostech některých z Vás vynechte v tomto případě jinak moc dobrý selský jogurt Hollandia a jemu podobné. 



Skořicový krém:
400 g smetanového jogurtu nebo zakysané smetany (min. 10% tuku)
230 g smetany ke šlehání nim. 33% (ideálně 40%)
3 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky skořice

Jogurt nebo zakysanou smetanu nechte vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžete nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuha. Nejlepší zkušenosti mám se 40% smetanou od Kunína. Díky vyššímu obsahu tuku je hustá, po našlehání je krásně pevná a drží tvar. 
Vyšlehanou smetanu opatrně vmíchejte do jogurtu. Krém pomocí zdobícího sáčku naneste na cupcakes. Můžete ozdobit ořechy nebo třeba malými dýněmi z marcipánu, když už bude ten Halloween :)



inspirace z webu http://www.glorioustreats.com/

17 komentářů:

  1. Tenhle recept můžu vřele doporučit, pekla jsem je pro velký úspěch už dvakrát, prvně jsem neměla pekanové ořechy, nahradila jsem je mandlemi a lískovými ořechy, dýni vařím normálně ne v páře a taky to jde :), podle mého syna chutnají i bez krému :), za tenhle recept Míšo ještě jednou díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Dáši, jsou fakt moc dobrý i bez krému :) a klidně se mohou vynechat i ty ořechy, také už jsem pekla několikrát :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherně nastříkaný krém. Můžete mi prozradit, co je to za druh zdobící trubičky? Děkuji Ivka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivko, děkuji :) jen jsem musela chvilku trénovat, než to vypadalo takhle pěkně :) používám nerezovou profi špičku řezanou průměr 16 mm, je to taková s malými zoubky :) kupovala jsem v kamenném obchodě, ale našla jsem i odkaz na netu - http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/cukrarska-spicka-rezana-16.html

      Vymazat
    2. Díky za radu. Koupím si ji a také budu trénovat

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    prosím kolik ml má hrnek (250ml)?
    Díky Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, hezký večer, ano, používám hrnek o objemu 250 ml :)

      Vymazat
  5. Ja by som ich strasne rada vyskusala. Nikdy som cupcake nepiekla. Ake budu na druhy den? Daju sa spravit vecer? A jest na druhy den? Ten krem vydrzi? Dakujem za radu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, tyhle dýňové vydrží krásně vláčné i několik dní :) krém do druhého dne vydrží bez problému, i další dny, jen skladovat v lednici a nejlépe uzavřené :) jsou opravdu moc dobré, určitě vyzkoušejte. Mila

      Vymazat
  6. Z jaké dýně je dýňové pyré?? děkuji!:)

    OdpovědětVymazat
  7. Já dělám pyré z Hokaidy, ale můžete použit jakoukoliv dýni :) mimochodem, píšu to v příspěvku :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pekla jsem dnes, opět luxusní!!! Sklidily úspěch u všech. Děkuji Vám. A přeji pěkný večer, Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno, moc děkuji za zpětnou vazbu :)) jsem ráda, že opět chutnalo :)

      Vymazat
    2. Moc a všem, kteří se k cupcakes dostali. :-) Dýně je ještě dost, o víkendu zkusím tu roládu. :-) Děkuji Vám za super recepty! Anna

      Vymazat
    3. Anno, jestli máte dýně dost a recepty chutnají, doporučuji pyré zamrazit :) v zimě se bude hodit :) Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  9. Míšo, děkuji za další skvělý recept :) po cupcakes se jenom zaprášilo a za sebe můžu říct, že tohle je muj nový (pod)zimní favorit :) ubrala jsem trošinku cukru a jsou dokonalé. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, děkuji :) ano, tyhle cupcakes jsou skvělé, cukr si dejte podle chuti, výborně chutná i třtinový :) Míša

      Vymazat