středa 15. října 2014

Dort z karamelizovaných banánů

Banány ... je až neuvěřitelné, jak u nás tohle exotické ovoce zdomácnělo. Kde jsou ty časy, kdy se daly koupit jen v zimě a ještě v omezeném množství :) Dnes si banány můžeme koupit celý rok a ještě z nich pečeme úžasné dobroty. Moučníky jsou díky nim krásně vláčné, nemusí se tolik sladit a ještě krásně voní. 



Tak nějak podobně je to i s tímhle dortem. Banány jsou navíc ještě před přidáním do těsta zkaramelizované, takže jejich chuť je více intenzivní a karamelová. Nebojte, příprava není nijak záludná ani složitá a chuťový zážitek Vám to vynahradí. Dort jsem doplnila jogurtovo-smetanovým krémem se špetkou skořice, který ho báječně doplňuje. Opět jsem zvolila postup, kdy necháte jogurt přes noc vykapat. Krásně zhoustne a zbaví se přebytečné vody. Vybírejte dobré a kvalitní jogurty, nejlépe smetanové nebo řeckého typu. Zapomeňte na nízkotučné varianty, přestože je v těstě celozrnná mouka, tohle je dezert, tedy nic dietního :)




Na těsto si připravte:
250 g (150 + 100 g) cukru krupice
250 g banánů (oloupaných)
15 g másla
vanilkový extrakt
175 ml rostlinného oleje
2 vejce
150 g hladké mouky
75 g celozrnné hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)
1 lžička skořice
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedle sody
50 ml bílého jogurtu cca 3%

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm si vyložte pečícím papírem. 
Banány rozlámejte na malé asi 2 cm kousky. Do menšího rendlíku dejte 150 g cukru, zalijte 25 ml vody a dejte vařit. Nemíchejte, jen občas zahýbejte rendlíkem. Cukr začne pomalu zlátnout a měnit se na karamel. Přidejte máslo, promíchejte, nejlépe dřevěnou vařečkou. Přidejte banány a míchejte, dokud se banány s karamelem nespojí a nezměknou, netrvá to dlouho. Sundejte se sporáku a nechte vychladnout.



V míse smíchejte obě mouky, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu, nechte stranou.
Vejce a zbývajících 100 g cukru vyšlehejte do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte banány i s karamelem a zašlehejte. Banány jsou měkké, měli by se krásně rozpadnout. Přisypte moučnou směs a dobře promíchejte, můžete i šlehačem. Nakonec přidejte jogurt. 
Směs nalijte do formy a dejte péct na 45 - 50 minut nebo až je korpus upečený. Nechte chvilku vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Korpus si můžete udělat i den předem, na noc ho zabalte do folie a dejte do lednice. 



Jogurtový krém se skořicí:
450 - 500 g smetanového nebo řeckého jogurtu
300 g smetany ke šlehání min. 33%
4 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky skořice

Jogurt nechte přes noc vykapat v plátnu nebo přes kávový filtr. Po dokapání by ho mělo být cca 300 g, hodně záleží, jaký druh jogurtu použijete. V míse ho lehce našlehejte.
Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuhu a opatrně vmíchejte do tvarohu. Dle chuti můžete přisladit. 

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, krém si rozdělte na tři části a promažte. Můžete ozdobit vlašskými ořechy, já použila glazované v cukru. Myslím, že by se na něj také skvěle hodil slaný karamel, ale ten už jsem nestihla udělat.
Každopádně dort bude určitě chutnat i dětem, otestovala jsem na svém dvouletém synovci a spořádal pěkný kousek :)


inspirace z webu www.bananachocolate.wordpress.com

50 komentářů:

  1. Ještě mám dotázek k tomuto dortíku. Chystám se na něj v pátek a chci se zeptat zda je do náplně vhodná Hollandia selský jogurt, nebo raději zvolit nějaký víc smetanový? Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Hollandia bude dobrá :) já použila 3% jogurt částečně smíchaný se zakysanou smetanou. Jen ho před okápaním promíchejte. Těším se na Váš komentář :) hezký večer Míša

      Vymazat
    2. Petro, Tak Hollandie se na krém moc neosvědčila, jak píše Maruš, radši tedy ten smetanový nebo řecký, to bude jistota :)

      Vymazat
    3. Opět vynikající recept! Dortík nám moc chutnal, kombinace banánového těsta a jogurtu se skořicí je opravdu výborná :) A díky za info o Hollandii, použila jsem Choceňský jogurt 10% a byl super.

      Vymazat
    4. Zdravím Petro, díky :)) moc mě těší, že další recept byl opět úspěsný a jsem ráda, že jste si všimla zprávy o jogurtu :) hezkou neděli :)

      Vymazat
  2. Ahoj Míšo, tak jsem na víkend upekla dortík a musím říct,že byl moc dobrý i Lukašek si pochutnal.Měla jsem ho sice trochu nižší tak jsem ho prokrojila jen jednou,ale na chuti mu to snad neubralo.Na krém jsem použila Holandii,kterou jsem musela doplnit tučným tvarohem,jelikož mi po vykapáni velkého kelímku(500ml) zbylo jen 160 g.
    Ahojky Maruš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Maruš, jsem moc ráda, že dort všem chutnal :)) a moc děkuji za tvou zkušenost s jogurtem Hollandia, určitě se bude hodit Petře S. Nicméně je vidět, že už si zkušená cukrářka, poradila sis s tím :)) hezký večer. Míša

      Vymazat
  3. Dort byl skvělý díky za recept Jitka Vitnerova

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den. Potřebuju poradit. Korpus už mám hotový. Mám dort slepit kremem už dnes večer nebo bude lepší až zítra dopoledne. Podávat se bude až zítra v podvečer. Nevim jak stabilní je ten krém. Děkuji Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Terezo, je to asi jedno, krém je myslím dost stabilní. Zdobila jsem s ním cupcakes a jeden poslední se jedl až třetí den a pořád byl dobrý :)) jen je potřeba, aby jogurt byl dostatečně vykapaný a hustý, aby krém držel.

      Vymazat
    2. Tak opět musim moc moc poděkovat za úžasný recept. Díky vám se tady všichni ještě olizuji :) Použila jsem řecký jogurt a nechala ho celou noc vykapat a krém je pevný a hlavně vynikající :) ještě jednou děkuji a těším se na další recepty.

      Vymazat
    3. Díky Terezo :)) jsem ráda, že dort nezklamal, Vašich komentářůsi moc vážím, je to pro mě skvělá zpětná vazba :))

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    dort je vynikající.Děkuji Vám za tyto stránky, jsou pro mě velkou inspirací.
    Ráda bych jednou pekla a zdobila jako Vy.
    Hezký večer Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, moc děkuji za Vaše milá slova :) velmi si jich vážím. Všechno se dá naučit, chce to jen chuť a nadšení do pečení a pak to jde skoro samo :) já sama jsem toho spoustu odkoukala z internetu a jsem moc ráda, že moje stránky jsou zase inspirací pro Vás :)). Hezký večer. Míša

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    hledala jsem na svátky pro rodinku, až přijedou, nějaký nový recept ke kávičce, abych překvapila a našla jsem Vaše úžasné stránky a tento dort. Moc se na vyzkoušení těším, snad se vydaří. Jen jsem se chtěla zeptat, když se dodrží i velikost formy, je opravdu tak krásně vysoký? Děkuji za krásné inspirativní stránky, i já se vše o pečení učila a stále učím z internetu...
    Krásné pohodové svátky. Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Soňo, moc děkuji za Vaše milé řádky :) budu ráda, pokud zde najdete inspiraci. Mě dort krásně vyskočil takhle do výšky, ale samozřejmě záleží na typu trouby, velikosti vajec, zkrátka když dva dělají totéž, výsledek nemusí být stejný :) když tak prokrojíte jen jednou a i tak bude určitě chutnat skvěle. Přeji krásné svátky a držím palce, ať se dort povede. Míša

      Vymazat
    2. Prosím ještě o radu, dort chci na 25.12., potřebuji poradit, jak si to mám rozvrhnout, kdy mohu korpus upéct, kdy namazat, peču sice dorty, ale zde nevím, jestli by to bylo stejné ta příprava. Ořechy se mi také povedly, tak snad i ten dortík. Děkuji Soňa

      Vymazat
    3. Soňo, hezký večer, dort se dá připravit klidně v rámci jednoho dne, jen je potřeba nechat korpus pořádně vychladnout. Stejně tak ale můžete upéct korpus 23.12., na noc zabalit do folie a do lednice, na Štědrý den promazat a nechat do 25.12. rozležet. Tenhle typ dortu je podobný jako např. mrkvový, korpus je krásně vláčný a chutná i samotný bez krému. Hezké svátky :)

      Vymazat
    4. Hezký sváteční podvečer,Milo,
      chtěla bych vám velice poděkovat za vynikající receptík a rady k němu, musím říct, že rodinka nešetřila chválou. Měla jsem prokrojený sice jen jednou, nebyl tak krásně vysoký, jako ten váš, ale na to jste mě již upozorňovala, ale na vynikající chuti to nic neubralo, rozhodně jsem nedělala naposled, už nyní si ho rodinka co nejdříve vyžaduje. Díky a těším se až z vašich stránek opět něco vyzkouším. Soňa

      Vymazat
    5. Hezký večer Soňo, děkuji :) moc mě těší, že se dort povedl a hlavně, že chutnal. Přeji klidné sváteční dny a těším se na další komentář. M.

      Vymazat
    6. Dobrý den Milo,prosím chci dnes na rychlo péči vás dort a tak nestihnu okapat jogurt.Jak mohu ještě udělat náplň nebo jaká by se hodila?Jsem začátečník a umím jen maslovou :(

      Vymazat
    7. Dobré ráno, můžete použít krém, který je u receptu na Mrkvový dort s javorovým sirupem :) http://www.vikendovepeceni.cz/2015/01/mrkvovy-dort-s-javorovym-sirupem.html dorty jsou chuťově hodně podobné. Mila

      Vymazat
  7. Hezký večer Milo. Děkuji i já za tento skvělý dort, který jsem měla možnost poprvé ochutnat u své mamky o svátcích (Soňa viz. Komment výše). Sama jsem ho dnes již podruhé dělala a vždy také s obrovským úspěchem. Podobný dort jsem ještě nikdy neochutnala, tak proto asi tak chutná. Děkuji a už se těším na další nové recepty, které jsou všechny moc zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, hezký večer i Vám. Moc děkuji za komentář, jsem velmi ráda, že má banánový dort stále více příznivců :) myslím, že si to zaslouži. Bude mi potěšením, pokud Vás zaujmou i ostatní recepty a budu se těšit na další komentář. M.

      Vymazat
  8. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat na ten vanilkový extrakt,v surovinách je uvedený,ale v postupu ho nikde nevidím..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění :) extrakt nejlépe přidat do těsta společně s banány ... hezký večer. Míša

      Vymazat
    2. Nakonec jsem extrakt vynechala,ale dort byl stejně skvělý,děkuji za recepty,všechno vypadá moc lákavě :)

      Vymazat
    3. Myslím, že to vůbec nevadí :) dominantní jsou v tomhle receptu banány a karamel. Každopádně jsem moc rada, že Vám dort chutnal :)

      Vymazat
  9. Dobrý den,
    myslíte, že se k dortu bude hodit i krém z tvarohu a smetanového sýra? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, určitě :) myslím, že i v této verzi bude chutnat skvěle :)

      Vymazat
  10. Dobrý den,

    chystám se na tento úžasný dortík a chci se zeptat, jak na ty glazované ořechy v cukru. Jen rozpustit cukr a ořechy v něm namočit?
    Předem děkuji, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, dobrý den, postup na glazované ořechy najdete u receptu na Mrkvový dort s javorovým sirupem :) http://www.vikendovepeceni.cz/2015/01/mrkvovy-dort-s-javorovym-sirupem.html
      Pěknou neděli. Míša

      Vymazat
  11. Děkuji za super rychlou odpověď. Hezký den, Lenka

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den Míšo,

    musím vám velmi poděkovat za tento receptík. V neděli jsem dortík upekla a chutnal nejen mému dvouletému synkovi, ale hlavně jeho velmi velmi vybíravému tatínkovi. Určitě dortík zařadím do mého pečícího repertoáru. Zkouším ráda nové recepty, ale většinou se vracím ke své klasice. Jsem opravdu moc ráda, že mám díky vám recept na nový, neokoukaný a ještě k tomu vynikající dort.
    Přeji hezký den,
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, dobrý den, děkuji, tak to jsem moc ráda, že měl dort úspěch i u tak náročného strávníka :) chuťově podobný a také moc dobrý je i Mrkvový dort s javorovým sirupem, určitě také někdy zkuste. Hezký den. Míša

      Vymazat
  13. Dobrý den,

    chci se jen zeptat jestli se dá na tento dort bez problému použít místo klasického cukru cukr třtinový případně obilný sirup? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, do těsta můžete bez obav použít cukr třtinový. Karamel dělám jen z bílého cukru, se třtinovým nemám zkušenosti, ale podle diskusí na netu by to mělo taky fungovat :)

      Vymazat
  14. Dobrý den,narazila jsem na tenhle recept a podle ohlasů bude asi fakt dobrý.Chci se zeptat,do základního těsta je potřeba jaký jogurt?Bílý tučný nebo může být i odtučněný?Děkuji za odpověď LENKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím Vás, troufám si říct, že dort je opravdu dobrý :) do základního těsta používám bílý jogurt cca 3% tuku. Ale klidně můžete dát i smetanový, je to malé množství. Nízkotučnému bych se radši vyhnula :) Do krému určitě ale jogurt s min. 10% tuku. Míša

      Vymazat
  15. Zdravím, byla jsem požádána o upečení dortu pro vegány...hned mě napadl tento, který jsem již pekla...vynechala jsem vajíčko a místo másla dala rostlinný tuk...krém jsem dělala z rostliné šlehačky...musím říci, že měl úspěch....ještě jednou dík za skvělý recept Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji za zprávu, tak to je skvělé, že se dá dort upravit i takto :) určitě to inspiruje i někoho dalšího :) díky. Míša

      Vymazat
  16. Dobrý den Míšo,
    že zbožňuji Vaše stránky ani nemusím psát, obdivuji stále víc Vaši vytrvalost a skvělé nápady. Kamarádka chce k narozeninám banánový dort s čokoládovým krémem. Myslíte si prosím, že by šlo na tento korpus použít krém-pařížskou šlehačku, tak jak ji děláte u pařížského dortu? Děkuji a těším se na další recepty. Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, zdravím Vás, moc děkuji za Vaši přízeň :) tuhle kombinaci jsem zatím nezkoušela, ale myslím, že by to mohlo být dobré :) Kombinaci banánu a čokolády dělám obvykle v podobě kubánského dortu, to je vlastně takový pařížský s banány :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
    2. Děkuji, to je super nápad, už jsem si ho vyhledala. Asi udělám tento korpus a zbytek jako kubánský dort:-)
      Mějte se moc hezky Dáša

      Vymazat
  17. Dobrý den,děkuji za skvělý recept. Dort jsem pekla tchyni k narozeninám a všichni byly nadšeni. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, zdravím a moc děkuji :) jsem ráda, že dort měl takový úspěch. Míša

      Vymazat
  18. Dobrý den, mohu se zeptat jakou formu na dort 23cm používáte? Ráfek mám, klasickou rozevírací také, ne tedy 23cm, ale docela se mi líbí silikonové rozevírací se skleněným dnem. Máte s nimi nějakou zkušenost? Děkuji ELiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, zdravím, na tento dort používám obvykle klasickou formu s odnímatelným dnem, takovou tu černou nepřilnavou. Ráfek používám spíše na klasické dortové korpusy. Přiznám se, že silikonové formy na pečení nepoužívám, nějak jsem k nim nenašla cestu :) ale na dezerty za studena jsou perfektní :)

      Vymazat
    2. Děkuji za zprávu :-), ty klasické mám dvě, ale už se mi u jedné opakovaně stalo, že forma začala dost špatně těsnit :-(. Nicméně se taktéž obávám rozevírací silikonové :-). Přikoupím tedy asi novou klasickou. ještě jednou děkuji. Miluju Váš blog, máte skvělé recepty. Návštěvy se jen oblizují :-)

      Vymazat