pondělí 12. listopadu 2018

Žloutkové piškoty

Poslední dobou jsem se zase trochu vrhla na pečení makronek a celkem drasticky mi tak stoupla spotřeba bílků. Jenže co s těmi zbylými žloutky? Bílky mrazím bez problémů, ale u žloutků s tím moc spokojená nejsem. Tak jsem se rozhodla zkusit tyhle žloutkové piškoty podle receptu Pavlíny Berzsiové.


Zpočátku jsem si možná jako teď Vy říkala, piškoty? Pytlík piškotů koupím za pár korun v obchodě, tak proč se s nimi dělat doma. Navíc piškoty ani nejím, snad jen v případě nějakých žaludečních nevolností :) Nicméně mi to nedalo, bylo mi líto žloutky vyhodit, tak jsem to zkusila. A musím říct, že mě už dlouho nic tak příjemně nepřekvapilo :)

pondělí 29. října 2018

Slávinky - kynuté rohlíčky s rozinkami

Vánočku mám spojenou s Vánocemi, mazanec zase s Velikonocemi. A protože tyhle dobroty během roku nepeču, i když je mám moc ráda, občas hledám různé alternativy. Tyhle rohlíčky jsem objevila na webu pekárnománie.cz a na první pohled mi byly sympatické. Takže jsem neváhala, upekla a skoro všechny už snědla :))


Rohlíčky jsou krásně měkké, nadýchané, voňavé ... prostě dobrota. Rozinky nejsou na první pohled moc vidět, jsou schované uvnitř, aby se nespálily. Nahoře jsou rohlíčky sypané sekanými mandlemi, ale myslím, že by se to klidně obešlo i bez nich. Jsou skvělé hned po upečení, ale i další den. 

čtvrtek 25. října 2018

Medové řezy s ořechy

Před pár lety byly tyhle řezy hitem a pekly se snad v každé domácnosti. Dokonce se jim přezdívalo "nebe v hubě". Ani u nás doma jsme nebyli výjimkou a pekli je několikrát. Jenže pak se recept založil někam dospodu a na řezy se pod návalem dalších dobrot tak nějak zapomnělo. A to je velká škoda, protože jsou vynikající :)


Chuťově trochu připomínají medovník a tak nějak se hodí do současného podzimního  počasí. Nejlepší jsou několik dní po upečení, kdy se krásně rozleží a zvláční. Proto je dobré, připravit je s dostatečným předstihem, pak někam dobře schovat a vytáhnout až těsně před servírováním :) 


čtvrtek 18. října 2018

Slaný koláč s dýní, špenátem a nivou

Slaný koláč peču celkem často a pokaždé se snažím trochu pozměnit náplň. Někdy je to ve stylu "co dům dal", jindy cíleně vymýšlím různé sezónní kombinace. Tahle dýňová je myslím dost povedená. Testovala jsem ji několikrát nejen na rodině, ale i příležitostných návštěvách, tak třeba zaujme i vás a rozšíříte si tak portfolio dýňových receptů :)


Koláč můžete servírovat hned po upečení, samozřejmě nechte trochu vychladnout, abyste si nespálili pusu :) ale báječně chutná i studený další dny. Případně ho stačí jen trochu nahřát v mikrovlnce a máte skvělý oběd do práce nebo rychlou večeři. Na receptu je skvělé, že se těsto nemusí předpékat, peče se zároveň s náplní.


pondělí 8. října 2018

Jablečný závin neboli štrúdl

Pokud jde o moučníky či dezerty s jablky, tak štrúdl u mě jednoznačně vede. Jsem schopná sama za odpoledne "sežrat" celou nohavici :) Ale zapomeňte na štrúdl z kupovaného listového těsta, ten by u mě neobstál. Mám ráda těsta tenká, křupavá, vonící po másle, zkrátka něco na způsob taženého. A tento je přesně takový. 


Příprava těsta není nijak náročná, hezky se s ním pracuje, netrhá se a jde rozválet pěkně do tenka. Jen se musí připravit pár hodin předem, aby dostatečně ztuhlo. Mimochodem, víte, že první recept, který jsem před lety zveřejnila na svém blogu, byl právě na jablečný závin :)