Jak sestavit patrový dort

Svatební a vícepatrové dorty nedělám moc často ... naštěstí ... jsou to vždycky nervy, aby všechno klaplo. Nicméně občas se mě na jejich přípravu ptáte, tak jsem se rozhodla vám to sepsat. A protože jsem zrovna teď jeden svatební dělala, tak jsem vám celý postup i nafotila. Berte to ale trochu s rezervou, protože patrové dorty se dají připravovat různými způsoby a každý cukrář to dělá jinak. Tohle je tedy ta moje varianta :) 


Dříve jsem patrové dorty sestavovala tak, že jsem si promazala a dokončila jednotlivá patra samostatně a teprve ve finále je poskládala na sebe. Kdo pečete, tak víte, že pokud je dort obmazaný jen šlehačkou s mascarpone, tak je to celkem nadlidský výkon :) Dort není za co chytit, snadno se poškodí a trefit se na střed spodního patra je skoro nemožné. Pokud jsou dorty zamražené nebo obmazané máslovým krémem, manipulace je mnohem snadnější, jenže já mám prostě radši tu šlehačku :) 

Proto sestavuji patrové dorty rovnou pěkně na sobě, jedno patro po druhém. Už od začátku mám dort na finální podložce nebo tácu, abych ho nemusela později přendavat. V třípatrovém provedení by to snad ani nešlo. Začnu tedy spodním patrem (korpusem), které si promažu, naplním, zvenku jen lehce, nanečisto obmáznu a dám na několik hodin chladit do lednice. Do vychlazeného patra zapíchnu několik silných brček, stačí 4-5 kusů podle velikosti korpusu, a zastřihnu je na výšku korpusu. 




Zastřižená brčka zamáznu lehce krémem a položím podložku, která musí být stejně velká nebo nepatrně menší než druhý, v tomto případě prostřední, korpus. Podložka nám jednotlivá patra od sebe hezky oddělí a společně s brčky zabrání tzv. propadnutí dortu do sebe. Prostě udrží jednotlivá patra hezky v rovině. Další výhodou je také fakt, že se dort i lépe krájí. 

Na podložku pak opět navrstvím pláty druhého korpusu, promažu, naplním, lehce obmáznu a opět dám na několik hodin chladit do lednice. Zachlazení je určitě potřeba, aby byl dort stabilní a hezký rovný. 





A opět zapíchnu do korpusu brčka, v tomto případě už budou stačit jen tři. Zastřihnu, zamáznu krémem, položím podložku a sestavím třetí korpus, Lehce obmáznu a opět chladím. Samozřejmě základem celého dortu jsou správně upečené korpusy, které musí být dostatečně vysoké a rovné. Jednotlivé pláty by měly být stejně silné, aby i patra po naplnění byla zhruba stejně vysoká. Tedy pokud není záměr mít každé patro jiné. 




A blížíme se pomalu do finále. Jak už jsem zmínila výše, používám na finální obmazání celého dortu krém z mascarpone a šlehačky. Obvykle v poměru jedna ku jedné, s malým množstvím krupicového cukru. Šlehám vše společně v jedné míse do volnější konzistence. Na obmaz není dobré mít krém úplně do tuha. Krém nanáším nožem nebo paletou a začínám pěkně od spodu. Nanáším silnější vrstvu, aby mi korpus neprosvítal. Na závěr pak jednotlivá patra uhladím nerezovou kartou, případně nožem. Ještě štěstí, že jsou dnes v módě dorty s "okousanými" okraji :) protože zahladit dort na spojích mezi patry není tak úplně jednoduché. Dort se skvěle obmazává na točně, je potřeba mít ale opravdu pevnou a stabilní, aby takto velký dort udržela. 




Abych předešla případným dotazům, tak průměry jednotlivých pater byly 28, 22 a 16 cm. Výška každého patra ca. 10 cm. Dorty si nevážím, takže váhu vám neřeknu, ale byl sakra těžký. Spodní dvě patra měla vanilkový korpus, horní patro pak kakaové bezlepkové. Krému uvnitř celého dortu byl pistáciový s malinami a jahodami, hojně prokapaný malinovým pyré. Zvenku již zmiňované mascarpone se šlehačkou, kterého padlo téměř kilo od každého. Všechny recepty na krémy i korpusy jsou tady z mého blogu :)

Dort byl na přání nevěsty ozdoben živými květy, ovocem a makronkami, laděno do fialové barvy. Pokud je to možné, tak dort zdobím vždy až v den svatby nebo těstě před předáním. Květy do dortu nezapichuji, pouze pokládám na krém. Je potřeba vzít v úvahu, že dekorace jako makronky nebo sněhové pusinky na dortu dlouho nevydrží, v krátké době se rozmáčí. Obecně je zdobení dortu hodně individuální záležitost, každému se líbí něco jiného. Pokud se vám tedy nějaký dort nelíbí, neznamená to, že není hezký :) 



Komentáře

  1. Nádherný 💜. Ďakujem za zdieľanie. Tatiana.

    OdpovědětSmazat
  2. Dobrý den. Nádherný dortík! Obdivuji, jak je krásně rovný...Můžete mi prosím poradit, jak toho docílit? Jak skládáte korpus? Po upečení spodní stranou nahoru? A seřezavate nějak? A krém uvnitř je také smetanový? Udrží smetanový krém v dolních patrech další dvě patra? A máte mantinely z máslového krému? A nepopraska smetana a mascarpone na povrchu? Mám z toho obavy...dávám zvenku máslový, ale raději mám smetanový😮omlouvám se za tolik dotazů a předem děkuji za rady☺️

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, korpusy skládám vzhůru nohama, seřezávám pouze nahoře, pokud je korpus vyšší, než potřebuji, jinak ne. Ano, pistáciový krém je ze smetany a čokolády. Patra sedí na výztuhách, takže můžete dát jakýkoliv krém. Vzhledem k tomu, že neobmazávám máslovým krémem, tak by mantinely byly zbytečné. Pokud dodržíte postup a dostatečně vychladíte mezifáze, tak smetanový krém nepopraská :)

      Smazat
    2. Jste skvělá, moc vám děkuji za rady, brzy je vyzkouším v praxi, tak snad se vše povede 🤩

      Smazat
  3. Zdravím Mišo. Dort je nádherný, jako vždy 👍.Můžu se zeptat, jaké podložky používáte na prolozeni korpusu?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Díky, používám ty oboustranné, zlato - stříbrné, jak vidíte na fotkách.

      Smazat
  4. je moc krásný :)

    OdpovědětSmazat
  5. Máte krásné stránky a ráda čerpám z Vašich rad a receptů. ☺️🎂 Pro kolík osob byl tento dort? Děkuji za odpověď. 🙂

    OdpovědětSmazat
  6. Krásný den Míšo, co říct - NÁDHERA a zase NÁDHERA... Jste opravdu moji obrovskou inspirací a nestačím se divit kráse vašich výrobků. Díky že se s námi dělíte o cenné rady a recepty... Děkuji Hanka

    OdpovědětSmazat
  7. Dobrý den, opět krása, chci se zeptat, když bych chtěla dělat dvoupatrový může být forma 22 a 20 cm nebo to je malý rozdíl. Děkuji moc

    OdpovědětSmazat
  8. Milá Míšo. Já mám takový dotaz, jaký byste asi nečekala. To , že je dort nádherný a vy šikovná, za tím si stojím. Ale dnes mne zajímá něco, čeho si možná jiní návštěvníci Vašeho blogu, přes tu krásu dortu, nevšimli. A to pilka na prokrajování dortu 😆. To je také domácí výroba? Vypadá pevně. 😉

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Vy jste tedy Colombo :) ano, to je hliníková pilka a je skvělá, mám už ji několik let a koupila jsem ji kdysi na jednom cukrářském eshopu. Na rozdíl od struny korpus krásně prokrojí, nepotrhá, je výškově nastavitelná, lehká .... za ty roky se mi vážně vyplatila.

      Smazat
  9. Dobrý deň. Nádherná torta a super postup. Ja by som sa chcela spýtať stredovú tyč není treba? Niekde ju vidím ze ju dávajú vy ste zase nedavali tak ako zvoliť ci dat alebo nedať. Ďakujem krásne za dva týždne ma takáto čaká tak ma návod potešil 😊

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já jsem středovou tyč dávala jen jednou, když se dort vezl asi 60 km daleko. Jinak je nedávám, přišlo mi to vždy zbytečné. Ale ono hodně záleží na výšce dortu a také typu krému a zdobení.

      Smazat
    2. Ďakujem krásne za odpoveď. Torta pôjde nejakých 15km max a korpusy a výška bude ako vaša takže asi by to mala zvládnuť aj bez tyče. Ďakujem vám za odpoveď a prajem všetko dobré 😊

      Smazat
  10. Dobrý den Mišo, dort je nádherný, stejně jako všechny vaše výtvory. S vámi je pečení, nejen radost,ale v mém případě snad i závislost 😊😊. Všechno krásně popíšete, vysvetlite a odpovíte na všechny otázky. Proto se na vás obracím taky s dotazem. Peču a mrazim🙂podle vás,dorticky jsou chuťově výborné i krásně,ale vždycky se mi v lednici orosi a poleva jako by chtěla stékat. Myslíte,že je to lednici a pokud ano máte pro mě radu,co s tím,nebo jakou lednici si mám pořídit. Moc dekuji a preji vam krásný víkend. Martina

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji :) jaké dortíčky máte přesně na mysli? Některá poleva se rosí a nic se s tím neudělá, ale u některé by to být nemělo. Vliv na to může mít samozřejmě i lednice nebo špatný postup při výrobě :)

      Smazat
  11. Dobrý večer Mišo, orosila se me,jak ganach na mátovem dorticku, tak zrcadlova poleva na dorticku s ořechy a cokoladou. . Je to snad tím,že se dorticky před tím mrazili. Protože Pařížský dort byl v pohodě. Je to jen vada na kráse,ale mrzí mě,že tak výborné dorticky,mají chybu.
    Jinak, vždycky se moc těším,co nám zase pripravite, obdivuji vás,kam na všechny ty recepty chodite,jste prostě skvělá. Já s víkendendovym pečení,vstávám i leham do postele,aby mě něco neuniklo. 😊😊😊😊😊

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ganache se orosit může, zrcadlová poleva ne, tam bude problém zřejmě někde jinde. Buď máte hodně vlhko v lednici nebo jak už jsem psala, nějaká chybička při přípravě :) Zkuste dát dortíky do papírové krabice, možná by je to pomohlo izolovat a nerosily by se.

      Smazat
  12. Dobrý den, máte zkušenosti se skládáním patrového dortu z korpusu na Váš úžasný bezlepkový dort (http://www.vikendovepeceni.cz/2018/03/bezlepkovy-jahodovy-dort.html) ? Chtěla bych upéct dvoupatrový. Obávám se, že se křehký bezlepkový korpus propadne. Případně ocením Vaše rady a tipy. Děkuji, Natálie

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, v minulosti jsem dělala i bezlepkový. Tím, že jsou patra vyztužená, dort se propadnout nemůže :) Bezlepkové korpusy jsou křehké, ale pokud ho budete skládat výše uvedeným způsobem, neměl by být problém.

      Smazat
  13. Dobrý den,
    Vy jste skvělá,moc diky,že nás zásobujete takovýma super příspěvkama a receptama,bez Vas bych nepekla👍
    Mám ale dotaz z kolika vajec máte spodni patro o průměru 28cm?a pečete si třeba dva korpusy na jedno patro?
    Děkuji za odpověď
    Jitka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Spodní korpus jsem pekla z 12 vajec najednou. Nicméně občas peču i dva korpusy a pak je skládám do jednoho.

      Smazat
  14. Dobrý den, jestliže povezu dort 80 km daleko je potřeba dát středovou tyč. Udělat tedy díry do podložek nebo podložky nedávat? Děkuji ☺️

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. V tomto případě hodně záleží na typu dortu, jaké budou korpusy, krémy .... jak bude pevný a stabilní. V každém případě, pokud budete dávat výztuhy do korpusů, tak podložky mezi patra dát musíte, jinak nemají význam.

      Smazat
  15. Dobrý den, to je úžasná práce 👏👏👍 můžu se zeptat jestli máte nějaký tip na přepravu takového dortu? Na jaře mě čekají dva a pokaždé hodinka v autě 🤔 jaký krém by byl vhodný, aby makronky vydržely déle než pár hodin nerozmočene? Moc děkuji 😉 Bára

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Báro, já vozím dorty v kufru auta v krabici určené na takovéto velké patrové dorty. Nemám žádný chladicí box ani nic podobného a nikdy nebyl problém.
      Makronky vydrží bez problému na máslovém krému, ale zase ta chuť nic moc.

      Smazat
  16. Dobrý den, prosím vás, myslíte, kdybych dort naplnila a sestavila a potom teprve celý dala vychladit a třeba druhý den jej obmazala zvenku, že by krém na povrchu popraskal? Děkuji za odpověď, Martina

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jednotlivá patra je potřeba postupně chladit. Pokud ho sestavíte celý najednou, nebude stabilní, krémy nebudou držet, může se i vychýlit do strany .... nedoporučuji. Mezi každým patrem je potřeba chladit několik hodin v lednici.

      Smazat
  17. Zdravim Vas Miso,urcite tady budu za pako,ale hrozne me udivuje a zajima....jak se pak ten dort kraji,i stema brckama??Nemuze se stat ze se nakroji pak i to brcko k dorticku na talirek?? Uz jsem to videla nekolikrat a porad nad tim nejak pokrucuji hlavou.....:-D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, dort se krájí obvykle i s brčkama, případně je možné je před krájením vytáhnout. Byla jsem u několika krájení patrových dortů a nikdy s tím nebyl problém.

      Smazat
    2. Dekuji za odpoved..... a take za super recepty na Vasich strankach.... :-)

      Smazat
  18. Uzasne, jste moji velkou inspiraci. Dekuji

    OdpovědětSmazat
  19. Dobry den Miso, diky moc za uzasne recepty, strasne moc noveho jste mě naučila:)
    Chtela bych se zeptat ohledne toho slehackoveho kremu na obmazani - vydrzi krem vizuelne čerstvý i do druheho dne? Je mozne dort obmazat den predem a v den akce uz jen dozdobit květy atd?
    Dekuji předem za odpověď! M.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mě moc těší. Ano, krém vydrží bez problému do druhého dne, také to tak dělám, musí ho ale být silnější vrstva, ne jen slabý obmaz, ten by mohl okorat.

      Smazat

Okomentovat