Tvarohové koláče s višněmi

Díky makronkám mám doma pořád nadbytek žloutků a tak je přidávám všude kam se dá. Do dortového korpusu, pomazánky, míchaných vajíček .... a dnes vyšla řada na kynuté těsto. Nebudete věřit, ale do těchto koláčů jsem jich nacpala rovnou osm. Pět do těsta, dva do tvarohu a jeden žloutek na potření. A musím říct, že kynuté těsto je díky nim úžasné. 


Co vám budu povídat, koláče začaly mizet z plechu tak rychle, že jsem je nestihla ani pořádně vyfotit. Na druhou stranu, mě osobně přijdou nejvíce fotogenické právě na tom plechu. A jestli máte pocit, že na koláčích nevidíte žádný tvaroh, tak se nebojte, je schovaný uvnitř :)

Tvarohové  koláče s višněmi (16 ks)

Kynuté těsto:
320 g hladké mouky
špetka soli
50 g cukru krupice
20 g čerstvého droždí
130-140 ml mléka
5 žloutků
60 g rostlinného oleje
citronová kůra

Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a zbytkem cukru, promíchejte. Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, ručně nebo v robotu. 
Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 35-40 stupňů. 
Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 16 kousků. Z každého vyválejte malý bochánek a nechte pod utěrkou znovu nakynout.


Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce
50 g zakysané smetany
1-2 lžíce moučkového cukru
2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
citronová kůra

Všechny suroviny promíchejte do hladka, dle chuti můžete přisladit. 

Drobenka:
65 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
40 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. 


Příprava koláčů
350-400 g višní (kompotované, mražené*)
na potření - 1 žloutek + trochu mléka (nebo 1 celé vejce)
cca 30 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. 
Nakynuté bochánky rozmáčkněte do placičky a do každé dejte lžičku tvarohové náplně. Zabalte, spoje dobře přimáčkněte a spojem dolů položte na plech. Opět lehce prsty rozmáčkněte na placičku a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem (žloutkem). Do středu dejte višně a zasypte je drobenkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až hezky zezlátnou. 
Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rum a touto směsí ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte. Nechte vychladnout a pusťte se do nich. 

TIP - *pokud použijete mražené višně, dejte je do rendlíku, přidejte lžíci cukru krupice a zalijte malým množstvím vody. Jen krátce povařte, sceďte přes sítko a nechte vychladnout. 



Vytisknout recept



Komentáře

  1. Dobrý den Míšo, koláče mi kynou:-).... úplně božské těsto. Budu je nahoru zdobit višnemi, některé jahodami a borůvkami - děti je milují. Rovnou jsem zadělala dvojitou dávku, protože určitě zmizí jako ty Vaše.
    Dneska jsem poprvé vyzkoušela citronový olej který používáte Vy v jiných receptech a ta vůně je boží.
    Mějte se moc fajn a díky za recept. Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) také budu muset příště udělat z dvojité dávky, protože ta jedna byla rychle pryč :) citronový olej je super, používám všude místo citronové kůry.

      Smazat
    2. Vyborne, jemné koláče Dnes pečiem ďalšiu dávku.

      Smazat

Okomentovat