Tvarohový mazanec

Velikonoce tu máme za pár dnů a tak je čas promyslet, co se bude péct. Vím, že ty letošní budou trochu jiné, ale o důvod víc, si je trochu zpříjemnit. Ať už si vyrobíte doma nějakou hezkou velikonoční dekoraci, budete s dětmi malovat vajíčka nebo jako v mém případě si upečete něco dobrého. 


Recepty na kynutý mazanec mám na blogu dva a oba určitě stojí za vyzkoušení. Nicméně ten tvarohový mě už delší dobu lákal a vzhledem k faktu, že droždí je teď tak trochu nad zlato, nebylo nad čím váhat. Tvarohový mazanec je snadný na přípravu a chuťově je možná i lepší, než ten kynutý. Díky tvarohu, který tam mimochodem není vůbec cítit, vydrží krásně vláčný několik dní. 

Klasický kynutý mazanec se před pečením nahoře nařezává do kříže. Dočetla jsem se, že u tohoto tvarohového se to nedoporučuje, protože těsto se pak obvykle rozjede do stran a mazanec praskne. Radu jsem poslechla, nenařízla, nicméně i tak mi mazanec trochu popraskal :) 

Tvarohový mazanec:
150 g změklého másla
150 g moučkového cukru (případně více dle chuti)
2 vejce + 1 žloutek
250 g měkkého tvarohu
500 g hladké mouky
15 g kypřícího prášku do pečiva
citronová kůra
rozinky máčené v rumu
sekané mandle
+ vejce na potření

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Změklé máslo prošlehejte (utřete) společně s cukrem, pak přidejte vejce a žloutek. Po částech vmíchejte tvaroh a přidejte citronovou kůru. Přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky a část sekaných mandlí. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, ze kterého vytvarujte bochánek.
Přeneste ho na plech, pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypte zbytkem sekaných mandlí. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut, zhruba po 20-25 minutách snižte teplotu na 160 stupňů. Špejlí si ověřte, že je propečený. Mazanec nechte zcela vychladnout, pak zabalte do folie a nechte 1-2 dny rozležet. Před servírování můžete pocukrovat.





Vytisknout recept

Komentáře

  1. Zdravím Míšo,

    recept vypadá velmi lákavě. Kynutý mazanec doma nemusíme, takže tento tvarohový je dobrá alternativa. Jen se chci zeptat - měkký tvaroh je tvaroh v alobalu???

    Díky moc Sylva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Sylvo, myslím, že v tomhle případě je to jedno, jestli použijete tvaroh v kostce nebo ten vaničkový :)

      Smazat
  2. Dobrý deň, práve ho pečiem :-) Rozležať by sa mal v chlade alebo pri pokojovej teplote? Veľmi chválim Váš jablkový cheesecake, je spojením tradičného s novým :-) ja mám rada cheesecake, moja mama jablkový koláč, takto sme vždy spokojné obe :-) Ďakujem.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Určitě bych nedávala do lednice, klidně při pokojové teplotě.

      Smazat
  3. Dobrý den, mazanec je v troubě. Podle úplně stejného receptu peču vánoční tvarohovou štolu. Je výborná a manžel ji má radši než klasickou vánočku. U nás se tedy určitě rozležet nestačí. Ani v chladu, ani v teple. :-) Alena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, musím přiznat, že mi taky chutná o trochu více, než klasický kynutý mazanec.

      Smazat
    2. Mazanec se vůbec nepovedl, recept nezařazuji mezi oblíbené ....

      Smazat
  4. Mazanec upekla dcera a je opravdu vynikající! Lepší než kynutý.

    OdpovědětSmazat
  5. Martina Krpenská14. dubna 2020 17:28

    Dobrý den,
    Chtěla bych za sousedy pochválit recept. Jsou to cizinci, tak jsem jim o Velikonocích věnovala kousek naší tradice. Byl ještě teplý když jsem jim ho nesla, o půl hodinky později psali, že už nezbyde ani na snídani a to je pro kuchaře/cukráře ta nejlepší pochvala.
    Děkujeme, Míšo, za vaše recepty a ještě víc za zkušenosti.
    Těším se na další kurz. Krásné dny Vam přeji. Martina

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Martino, je skvělé, jak se se sousedy dělíte :) a jsem moc ráda, že mazanec chutnal.

      Smazat

Okomentovat