Povidlové taštičky

Delší dobu jsem měla chuť na něco kynutého, ale pořád jsem se nemohla rozhodnout, co to bude. Koláče, závin, buchty .... až jsem si v šuplíku všimla tvořítka na taštičky, které už jsem roky nepoužila. A tak nastal čas ho trochu oprášit a něco do něj vymyslet. 


Těsto je sice kynuté, ale nenechává se kynout, takže to ve výsledku není takové to nadýchané, na které jsem původně měla chuť :). Ale nevadí, protože i tak jsou taštičky výborné a hlavně rychle hotové. Díky většímu obsahu másla zůstanou hezky vláčné a měkké. Pokud nemáte rádi povidla, hodit se do nich bude i tvaroh, mák nebo marmeláda. 

Povidlové taštičky (19-20 ks):
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
30 g cukru krupice
špetka soli
120 g změklého másla
2 žloutky
50 ml smetany ke šlehání
citronová kůra
20 g čerstvého droždí
3 lžíce mléka + lžička cukru krupice
--------------------------------------------
švestková povidla
tvořítko na taštičky o průměru 10 cm

Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí, nechte vzejít kvásek. 
Obě mouky prosejte do mísy, přidejte cukr a sůl, dobře promíchejte. Přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu, citronovou kůru a kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. 
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dva plechy vyložte pečícím papírem. 

Těsto nenechávejte kynout a hned rozválejte na lehce pomoučněné ploše. Tvořítkem na taštičky vykrojte kolečko, dejte doprostřed lžičku povidel a taštičku uzavřete. Spotřebujte postupně celé těsto. Pokud nemáte tvořítko, okraje dobře přitiskněte a zamačkejte vidličkou. 
Taštičky rozložte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte částečně zchladnout, pak lehce pocukrujte. 




Vytisknout recept



Komentáře

  1. Míšo, už jsem s napětím očekávala nějakou vaší dobrotu :-)Víkendová volba je jasná. Díky moc a mějte se krásně v této šílené době. Hanka

    OdpovědětSmazat
  2. Míšo, taštičky jsou skvělé, včera jsem je napekla, udělala jsem povidlové a tvarohové a dneska už je skoro po nich:-D. Díky za recept. Hanka

    OdpovědětSmazat
  3. Milá Míšo, nikdy recepty nekomentuji, ale tady musím udělat výjimku. Vaše recepty jsou skvostné, ale tyhle taštičky, to je tedy něco. Úplně se rozplývají na jazyku ... Sice jsem už nesehnala běžnou hladkou mouku a těsto dělala ze špaldové, ale to vůbec neva. Jen příště musím minimálně z dvojnásobné dávky 😊

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Elo, moc děkuji, o to víc si Vašeho komentáře vážím :) sama totiž také patřím k lidem, kteří komentáři šetří :))

      Smazat
  4. S těstem se nádherně pracovalo :). Plnila jsem jablečnými povidly a druhý den už nezbyl ani jeden.
    Děkuji za recept, musím zapsat do kuchařky :D

    OdpovědětSmazat
  5. Upečeno na zítřejší snídani a 1/3 už není, děti se do nich pustili s vervou... moc dobré!

    OdpovědětSmazat
  6. Dob den, včera jsem pekla dětem a to těsto je díky většímu množství másla krásně křehké, ale i nadychane. Klukům moc chutnalo 😉💞

    OdpovědětSmazat
  7. Milá Míšo, taštičky jsou výborné, těsto křehké a rychle hotové. Péct podle vašich receptů, to je vždycky sázka na jistotu. Díky, Dana

    OdpovědětSmazat
  8. Dobrý den, chci vám poděkovat za vaše recepty. Ráda peču a vaše rolády jsou bezkonkurenční. Tentokrát jem zkoušela tyto taštičky, ale všechny se mi v troubě otevřely. Nevadí, i tak jsou výborné. Pavlína

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší :) taštičky je potřeba hodně zamáčknout a nedávat příliš náplně, povidla mají občas tendenci "vyvalit" se ven.

      Smazat
  9. Dobrý den, dnes vyzkoušeno... upečeno v 8:00 a nyní v 10:00 už zůstal pouze 1 plech. 😃. Výborný recept. Moc děkuji a ať se daří 😃

    OdpovědětSmazat

Okomentovat