Plněné kokosky

Před pár týdny jsem zavítala do cukrárny Lukáše Skály, a přestože jsem šla původně jen na "kukačku", nakonec jsem si dva kousky odnesla. Velkou plněnou kokosku a marcipánovou bramboru. Tyhle dva zákusky patřily v dětství k mým oblíbeným a já už se nemohla dočkat, až ochutnám. Nebudu vás napínat, oba kousky byly vynikající :)



Motivovalo mě to natolik, že jsem se rozhodla, je doma také zkusit. Jako první přišly na řadu kokosky, jen jsem je udělala v trochu menší verzi. Mám prostě ráda ty miniatury. Základem je stejně jako u těch velkých kokoska, která je slepená s lineckým kolečkem a máčená v čokoládě. Na slepení můžete použít jakýkoliv krém, určitě ale doporučuji s podílem másla, aby to dobře drželo. Nesmíme také zapomenout na marmeládu, která přijde doprostřed krému a dodá celému zákusku tu správnou chuť. 



Plněné kokosky (15-20 ks)


Linecké těsto:
40 g moučkového cukru
80 g másla
1-2 žloutky
120 g hladké mouky
špetka soli
citronová kůra

Změklé máslo prošlehejte s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Přisypte prosátou mouku smíchanou se solí a vypracujte hladké těsto. Pokud připravujete v robotu, stačí párkrát protočit metlou a je hotovo. Pokud zpracováváte těsto ručně, tak jen velmi krátce a nepřidávejte další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte ztuhnout do lednice. 

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem. 
Na lehce pomoučněné ploše těsto rozválejte na sílu ca. 4 mm a vykrajujte kolečka požadované velikosti (ta moje jsou 4,5 cm). Rozložte je na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 minut, až lehce zezlátnou. 

Kokosky:
80 g bílků
100 g cukru krupice
1 lžíce meruňkového džemu
50-60 g strouhaného kokosu
(recept podle Pavlíny Berzsiové)

Troubu si předehřejte na 150 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 
Bílky a cukr dejte do misky a společně zahřejte ve vodní lázni na 60 stupňů. Odstavte, přidejte džem s kokosem a ručním šlehačem na nejnižší rychlost šlehejte do zchladnutí. Přendejte do sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte malé kokosky. Ty by měly být o trochu menší, než linecká kolečka. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. 


Čokoládový krém:
50 g hořké čokolády 55-65%
50 g smetany ke šlehání 33%
50 g změklého másla
+ pikantní marmeláda

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Nechte při pokojové teplotě zchladnout a lehce zhoustnout (asi jako nutela). Následně zašlehejte změklé máslo, krém by měl být hezky hladký. Přendejte si ho do sáčku s úzkou řezanou trubičkou. 
Krém nastříkejte po odvodu lineckého kolečka (kousek od kraje). Doprostřed dejte trochu marmelády a přiklopte kokoskou, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice vychladit.

Čokoládová poleva:
100-150 g hořké čokolády 55-65%
kakaové máslo

Dvě třetiny čokolády rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Přisypte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec přidejte malé množství kakaového másla (1/2 - 1 lžička). Čokoláda bude díky němu tekutější a lépe ztuhne. V čokoládě máčejte spodní část slepených kokosek a nechte zaschnout.
V uzavřené krabici nechte v chladu dostatečně rozležet. Pro urychlení stačí přidat rozkrojené jablko, budou měkké a vláčné do druhé dne :)









Komentáře

  1. Dobrý den, Míšo,
    kokosky vypadají super a jako holka jsem je taky milovala. Nejvíc to linecké kolečko v hořké čokoládě ve spojení s tím úžasným krémem, ach....ale marcipánová brambora, to byla pro mě ještě větší pochoutka! Kromě marcipánu jsem zbožňovala ten krém, který byl úplně jiný, než u ostatních zákusků. Dnes, s odstupem času a určitými cukrářskými zkušenostmi si říkám, že byl určitě ze 100% tuku. Budu muset ochutnat tu u Lukáše Skály, protože když jsem si bramboru po letech někde koupila, vždycky letěla okamžitě do koše.
    Mějte se hezky a buďte zdráva, Milena:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Mileno, také si někdy říkám, jestli dřív bylo všechno lepší nebo se nám to s odstupem času jen zdá :) každopádně 100% tuk se bohužel hojně používá ve spoustě cukráren a kazí tak chuť. Skálu určitě zkuste, kokoskou i bramborou jsem byla nadšená a to mám celkem mlsný jazýček :)

      Smazat
  2. A já vždycky špekulovala, jak se tam dávala ta marmeláda. Teď už to vím! :-)

    OdpovědětSmazat
  3. Míšo, paráda... Tak že si vyzkouším kokosky i doma, takové, jako z cukrárny mě nenapadlo, nevěděla jsem na ně �� teď už to vím a za to mnohokráte díky:-D
    Hanka

    OdpovědětSmazat
  4. Zdravím Míšo,

    vždycky, když připravuji krém, kde je podíl másla, se mi po jeho přidání krém srazí. Máte nějaký fígl na postup, aby se mi to v tomto případě nestalo také? Velmi děkuji za pomoc!
    Nikol

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Nikol, pokud do něčeho zašleháváte máslo, tak ta směs nesmí být studenější, než máslo, jinak se to srazí. Obvykle stačí část nebo celou směs lehce nahřát a prošlehat znovu, mělo by to pomoct :)

      Smazat
    2. Děkuji moc za radu - povedlo se! :)
      Nikol

      Smazat
  5. Zkoušela jsem podle receptu delat kokosky a jsem celkem zručná pekařka, ale hmota na kokosky byla tekutá, ze by se dala na plech lit lžičkou:(( Recept jsem dodrzela do puntiku.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem sama při dalším pečení zjistila, hodně záleží na jemnosti kokosu. Je potřeba opravdu hodně jemný, případně můžete bílky nejdříve lehce našlehat a teprve pak přidat kokos.

      Smazat
  6. Zdravím Vás Míšo,

    myslíte, že můžu na kokosky použít bílky, co si střádám v mražáku? Vím, že u makronek je to dokonce i lepší, ale tady nevím.

    Díky moc
    Sylva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě můžete. Myslím, že ty mražené se dají použít na cokoliv, stejně jaké čerstvé.

      Smazat
  7. Zdravím Míšo,

    tak kokosky se právě chladí v lednici,ale jsem naštvaná, zradily mě bílky. Dala jsem je dle návodu do vodní lázně,ale dosáhnout 60 stupňů byl nadlidský úkol (pravda je, že mám klasický teploměr, ne digitální a tuším, že právě zde byl problém). Voda měla už 80-90 stupňů, ale bílky s cukrem pořád max 40,vůbec to nestoupalo. Přidala jsem příkon, ale po chvilce se ve směsi začaly objevovat takové táhlé bílé cucky (nevím, jak to lépe nazvat, bílky se tím teplem začaly srážet). Nevím, jestli to tak mělo být nebo ne, teploměrem jsem se už radši neřídila a dobroty na bázi bílků nepeču, takže to je taková premiéra. Radši jsem to stáhla ze sporáku a začala šlehat s kokosem a marmeládou. Směs byla jednoznačně řidší, na spodu bylo i trošku uvolněné vody. Kokosky jsem kladla na plech lžičkou, zdobící sáček by ani neměl smysl, v troubě trochu vyrostly, ale po vyndání z nich mám placky. Nicméně jsem kokosky dodělala a večer je asi jen pocákám čokoládou, protože vizuální stránku už nijak nezachráním. Chuťově jsou ale výborné!!! Můžete mi poradit, jak to zkusit příště bez teploměru? Chci si ho koupit, ale teď má prostě přednost zubní korunka:D

    Díky moc za radu

    Sylva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, na vině může být také mísa, ve které jste zahřívala :) např. některé mísy od robotů jsou termostabilní a zahřívat v nich nejde. Ale vzhledem k tomu, že se Vám začaly bílky srážet, zřejmě bude špatný teploměr.
      U kokosek jsem zjistila, že hodně záleží na jemnosti kokosu - viz. komentář výše. Je potřeba opravdu hodně jemný. Pokud máte hrubší, je lepší nejdříve samotné bílky lehce našlehat a pak teprve přidat kokos :)
      Teplota se bez teploměru špatně odhaduje, já sama si netroufám poznat :) každopádně když to v tomto případě bude méně, nevadí, protože kokosky se pak ještě pečou.

      Smazat
    2. A myslíte si, že by to šlo bez té vodní lázně? Prostě vyšlehat sníh s cukrem a pak do pevné směsi lehce vmíchat kokos s marmeládou? Jinak to opravdu muselo být tím teploměrem, nic jiného mě nenapadá. Mísu jsem od robotu neměla a kokos byl jemný. Kokosky jsem večer dodělala a jsou chuťově skvělé. Myslím, že o nějakém rozležení se u nás doma nedá mluvit, protože už ráno před snídaní jich bylo v krabičce méně:))

      Sylva

      Smazat
    3. Bez té vodní lázní nebudou po upečení měkké, bude potřeba je nechat rozležet. Nicméně můžete zkusit :)

      Smazat

Okomentovat