Čokoládové eclairs

Odpalované těsto jsem si poslední dobou hodně oblíbila. A to nejen pro jeho přípravu a chuť, ale i pro jeho variabilitu pokud jde o tvary. Věneček i větrník jsou fajn, ale musím říct, že nejvíce mi svým tvarem učaroval francouzský eclair. Česky bychom asi řekli banánek, i když už to nezní tak vznešeně :) Eclair bývá obvykle naplněný zespodu nebo z boku jen malými otvory špičkou, tedy bez rozříznutí. Vynikne tak jeho elegantní tvar.


Je pravda, že to chce trochu cviku při stříkání, aby byly banánky stejně silné a dlouhé. Velký podíl má na tom i trouba, která si občas při pečení odpalovaného těsta dělá co chce. Doporučuji péct pouze na horní a dolní ohřev, nikoliv na horký vzduch. Každopádně učení dělá mistra a pokud se vám to hned napoprvé nepovede perfektně, příště to bude určitě lepší. 


Čokoládové eclairs (12 ks)

Odpalované těsto:
60 ml mléka
65 ml vody
špetka soli 
lžíce cukru krupice
50 g másla
80 g hladké mouky
110 g vajec (ca. 2 menší vejce)
+ moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku a promíchejte do hladka. Těsto odpalujte při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, ca. 2-3 minuty. 
Těsto přendejte do mísy a míchejte do mírného zchladnutí. Vejce přidávejte postupně, každé nejdříve dobře zapracujte, než přidáte další. 
Těsto si dejte do sáčku s řezanou trubičkou o průměru 12 mm a na připravený plech nastříkejte banánky o délce ca. 12 cm. Banánky poprašte lehce moučkovým cukrem a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 20 minutách snižte teplotu na 170 stupňů a ještě dalších 10-12 minut dopékejte. Banánky by měly být na dotek pevné a tvrdé.


Čokoládový krém:
150 g hořké čokoády Callebaut 70%
115 g mléka, tučné nebo polotučné
240 g smetany ke šlehání 33%
2 g plátkové želatiny Dr. Oetker

Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte nabobtnat. 
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Mléko zahřejte k bodu varu a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu. Poté ho ve dvou krocích nalijte na rozpuštěnou čokoládu, vždy dobře promíchejte stěrkou. Celou směs pak promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přilijte studenou smetanu a opět vše promixujte. Směs nalijte do misky, zakryjte folií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na osm hodin vychladit. 
Vychlazený krém si přendejte do sáčku s úzkou špičkou (krém už se nešlehá). Do každého banánku udělejte zespodu tři malé otvory špičatým nožem a pomocí sáčku je naplňte. Dejte do lednice vychladit. 


Čokoládová poleva:
100 g smetany ke šlehání 33%
100 g hořké čokolády 50-60%
+ kakaové boby na posypání

Čokoládu zalijte horkou smetanu, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout. Eclairs máčejte v polevě a posypte kakaovými boby (případě kousky čokolády).



Vytisknout recept

Komentáře

  1. Vypadají božsky 😍 Děkujeme za recept, při nejbližší příležitosti musím vyzkoušet 😉

    OdpovědětSmazat
  2. Míšo, no jo, "eklerky" to je dobrota:-D.. dělám je docela často z čokoládového těsta, se šlehačkou s vanilkovým luskem, navrch čokoláda:-)taková Fitnes verze:-))) tyhle určitě také vyzkouším. Mějte se krásně. Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, myslím, že odpalované těsto je skvělé v jakékoliv podobě i náplni :) krásné dny.

      Smazat
  3. Tak ty jsou DOKONALÉ..jste prostě nejlepší 🙏👍👍👍

    OdpovědětSmazat
  4. Dobrý den Míšo, tak jsme dnes vyzkoušeli a musím uznat , že je to fakt výborný zákusek. Trochu jsem měla obavu ,jestli krém zatuhne, ale povedlo se. Hezký den Jitka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Díky, když se držíte receptu a surovin, mělo by to klapnout :)

      Smazat
  5. Hezky den Miso, myslite, ze je mozne "eklerky" zamrazit? Jestli budou stale chutove stejne? Dekuji

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Nenaplněné odpalované těsto mrazím běžně, ať už jsou to eclair nebo věnečky. Nicméně myslím, že tyhle čokoládové by ustály zamrazení i naplněné.

      Smazat
    2. Plátkovou želatinu bych radši nemrazila, po rozmrazeni se rozpouští, bestie.

      Smazat
    3. Dezerty s želatinou se běžně mrazí a právě díky želatině si udrží svůj tvar, a je jedno, jestli je plátková nebo prášková :)
      Pokud se Vám dezert rozpouštěl, tak bylo želatiny buď málo nebo byla špatně zapracovaná :)

      Smazat

Okomentovat