Sametové dortíky

Valentýn se blíží, tak co připravit vaší drahé polovičce něco romantického? I když musím přiznat, že tyhle dortíky nebyly vůbec určené na Valentýna, ale na oslavu narozenin pro slečnu, která miluje růžovou. Je pravda, že barva se teda tak úplně nepovedla podle mých představ, ale úspěch měly dortíky i tak :))


Pro korpus jsem použila upravený recept na dort Red Velvet, proto tedy ten název "sametové". Tenhle korpus je fajn, je vláčný, měkký, neokorá, nedrolí se a hlavně se dobře vykrajuje. Krém je dobře známá klasika ze sýra, mascarpone a smetany. Někdy je prostě lepší sáhnout po osvědčeném krému, než vymýšlet něco nového. Dortíky jsou ještě prokapané ovocným pyré a uvnitř se skrývají borůvky. 

Sametové dortíky (10 ks)
Sametový korpus:
250 g hladké mouky
špetka soli
120 g změklého másla
200 g cukru krupice
3 vejce, pokojové teploty 
250 ml podmáslí 
růžová barva (tekutá, gelová, prášková) 
1 lžička  octa 
1 lžička jedlé sody

Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem. 
Smíchejte podmáslí s růžovou barvou a dobře promíchejte.
V míse vyšlehejte změklé máslo, přidejte cukr a později i vejce, prošlehejte do krémova. Pak střídavě přidávejte prosátou mouku smíchanou se solí a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát.
V malé misce smíchejte jedlou sodu s octem a vmíchejte stěrkou do těsta, dobře promíchejte. Těsto nalijte do formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut, Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.
Nechte trochu zchladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a opatrně vyklopte na chladicí mřížku. 


Smetanový krém:
100 g mascarpone
100 g čerstvého sýra typu Philadelphia
200 g smetany ke šlehání 33%
2 lžíce cukru (případně více či méně dle chuti)

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Krém si přendejte do sáčku s řezanou trubičkou. Použila jsem špičku francouzská hvězda a Wilton 1M.

Sestavení dortíků
ovocné pyré nebo šťáva
čerstvé borůvky, maliny
jedlé květy na ozdobu
vykrajovátko o průměru 6 cm, tácky pod dortíky

Zcela vychladlý korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak dva pláty. Z plátů vykrojte kolečka o průměru 6 cm. Mě se povedlo vykrojit celkem 20 koleček a sestavit tak 10 dortíků.  
Kolečko korpusu položte na tácek, lehce pokapejte ovocným pyré a nastříkejte krém. Doprostřed krému vmáčkněte malinu nebo borůvky a přiklopte druhým kolečkem korpusu. Opět ho zvlhčete ovocnou šťávou a nastříkejte krém. Nahoře můžete ozdobit ovocem nebo jedlými květy. 



Vytisknout recept


Komentáře

  1. Dobrý den Míšo, ty dortíčky vypadají fantasticky, jednoduše nádhera. Krásný nápad jako dárek na sv. Valentýna:-)
    Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli budete zveřejňovat recept na cheesecake který máte na posledním příspěvku na Instagramu ve formě řezů? Ten je taky luxusní!!!! Díky moc. Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) podobný cheesecake určitě časem také zařadím, nebojte :)

      Smazat
  2. super Míšo zase sladká bomba a krásně lahodí oku ,prosím jak udělám to ovocné pyré ,to víte jsem holka zvědavá a vše musím vyzkoušet děkují a jak píšete Valentýn se blíží :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Pyré připravíte jednoduše, propasírováním ovoce. U některých starších receptů je to uvedeno. Já pyré kupuji již hotové.

      Smazat
  3. Mňam, tak tie vyzerajú skvelo, hneď by som ich ochutnala. Určite tento recept vyskúšam.
    Môj blog: http://lifeforjul.blogspot.com/

    OdpovědětSmazat
  4. Nápad se mi moc zamlouvá, nejen pro Valentyna☺️
    Jen tady nemáme podmáslí, stačí když použiji 33% smetanu?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Podmáslí je kysané a nízkotučné, je možné nahradit jogurtem, zakysanou smetanou nebo kefírem. Smetana vhodná není.

      Smazat
  5. Dobry den, opravdu nema byt v receptu kakao? ☺

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Kakao jsem záměrně vynechala, aby vynikla růžová barva. Pokud nechcete dortíky růžové, klidně kakao přidejte :)

      Smazat
  6. Dobry den Miso,
    kdyz bych chtela udelat jako cely dort, aby byl 2x prokrojeny jakou by jste mi doporucila velikost formy? A myslite, ze bych ho mohla obarvit na modro? Syn by asi z ruzove nadseny nebyl ;)
    Dekuji za radu.
    Svetla

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Velikost formy 21-22 cm jako u klasického red velvetu. Můžete obarvit na jakoukoliv barvu, nicméně modrá půjde v kombinaci s těstech asi lehce do zelena :)

      Smazat
  7. Dobrý den Míšo, dnes jsme vyzkoušeli tento úžasný recept a musím uznat ,že dortíky jsou opravdu chutné . Jenom nevím kolik barvy použít. Použila jsem asi lžičku práškové barvy. Těsto bylo krásně červené.,ale po upečení spíš do žluta.
    Jitka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tady hodně záleží na druhu a značce barvy. Každá se chová jinak, takže těžko říct. Osobně si myslím, že bude problém v barvě :) ne v množství.

      Smazat
  8. Dobrý den, jaký ocet prosím používáte? Vinný, jablečný, klasický? Moc děkuji 🙏

    OdpovědětSmazat
  9. Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jestli může být forma ve tvaru obdélníku 30x37 cm , protože nevím jak by se mi do to té kulaté vešlo 20 koleček 6cm. Možná jsem to blbě přečetla tak se omlouvám za komentář.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Korpus se po upečení prokrojí, takže budete mít dva pláty a požadované množství koleček snadno vykrojíte. Nedoporučuji péct ve větší formě, vrstva těsta bude příliš slabá a korpus bude vysušený.

      Smazat
  10. Změní se nějak výrazně chuť, když se vynechá kakao? A lze přidat i jinou barvu?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. V receptu kakao není. Ano, můžete si dát barvu jakou chcete.

      Smazat

Okomentovat