Čokoládové sušenky s ořechy

Tak cukroví už máme snědené, ale protože mě občas honí mlsná, je dobré mít něco po ruce. Něco malého, samozřejmě sladkého, co dlouho vydrží ... snad :) Občas se mi stane, že si něco takhle upeču, dám do plechové krabice a zapomenu na to. Obvykle je to v době, kdy mám pečící období a nemám tak na sladké chuť. O to větší radost pak nastane, když zapomenutou krabici objevím. 


Každopádně tyhle sušenky už mi pomalu z krabice mizí, takže zapomenutí se asi konat nebude. Obsahují velké množství ořechů, které jsou nejen zdravé, ale hlavně dobré. Použila jsem kombinaci mandlí a arašídů, ale klidně si dejte svoje oblíbené, ať už to budou lískové, vlašské nebo třeba pistácie. V každém případě použijte kvalitní čokoládu s min. 70% podílem kakaa. Sušenky tak budou nejen výrazně čokoládově chutnat, ale nebudou příliš sladké. 

Čokoládové sušenky s ořechy (22-24 ks):
60 g mandlí
60 g nesolených arašídů
110 g hořké čokolády 70%
75 g másla
115 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
110 g cukru krupice
40 g vajec (jedno necelé), pokojové teploty

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mandle i arašídy rozložte na plech a dejte na 10 minut do trouby opražit. Nechte zcela vychladnout, pak nahrubo nasekejte nebo rozmixujte. 
Čokoládu společně s máslem rozpusťte, ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, a nechte vychladnout. V misce smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva. 
Cukr vyšlehejte společně s vejcem do husté pěny, pak po částech stěrkou vmíchejte zchladlou čokoládovou směs a následně mouku. Nakonec vmíchejte ořechy. Z těsta tvořte kuličky, v dlaních lehce zmáčkněte na placičku (pečením se příliš neroztečou) a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem si těsto odvažovala po ca. 23-24 g a vzniklo mi tak 23 sušenek. 
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 10-11 minut, až lehce popraskají. Nepečte příliš dlouho nebo budou tvrdé a vysušené. Skladujte v uzavřené dóze. 


inspirace z knihy "Vůně francouzského pečení"

Vytisknout recept

Komentáře

  1. Mnam to vyskusame,ideal na vylety

    OdpovědětVymazat
  2. Sušenky vypadají báječně. Chci se zeptat, zda mandle mají být loupané?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to úplně jedno, můžete použít loupané i neloupané.

      Vymazat
  3. Poslední dobou jsem propadla sušenkám právě z důvodů, které uvádíte: není nad to mít dózu, která vždycky nabízí pohotovostní sladkost. Ovšem tyhle sušenky se zařadí k těm, které se v dóze příliš neohřejí. 🙂 Opět vynikající recept!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat