Čokoládové sušenky s ořechy

Tak cukroví už máme snědené, ale protože mě občas honí mlsná, je dobré mít něco po ruce. Něco malého, samozřejmě sladkého, co dlouho vydrží ... snad :) Občas se mi stane, že si něco takhle upeču, dám do plechové krabice a zapomenu na to. Obvykle je to v době, kdy mám pečící období a nemám tak na sladké chuť. O to větší radost pak nastane, když zapomenutou krabici objevím. 


Každopádně tyhle sušenky už mi pomalu z krabice mizí, takže zapomenutí se asi konat nebude. Obsahují velké množství ořechů, které jsou nejen zdravé, ale hlavně dobré. Použila jsem kombinaci mandlí a arašídů, ale klidně si dejte svoje oblíbené, ať už to budou lískové, vlašské nebo třeba pistácie. V každém případě použijte kvalitní čokoládu s min. 70% podílem kakaa. Sušenky tak budou nejen výrazně čokoládově chutnat, ale nebudou příliš sladké. 

Čokoládové sušenky s ořechy (22-24 ks):
60 g mandlí
60 g nesolených arašídů
110 g hořké čokolády 70%
75 g másla
115 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
110 g cukru krupice
40 g vajec (jedno necelé), pokojové teploty

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mandle i arašídy rozložte na plech a dejte na 10 minut do trouby opražit. Nechte zcela vychladnout, pak nahrubo nasekejte nebo rozmixujte. 
Čokoládu společně s máslem rozpusťte, ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, a nechte vychladnout. V misce smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva. 
Cukr vyšlehejte společně s vejcem do husté pěny, pak po částech stěrkou vmíchejte zchladlou čokoládovou směs a následně mouku. Nakonec vmíchejte ořechy. Z těsta tvořte kuličky, v dlaních lehce zmáčkněte na placičku (pečením se příliš neroztečou) a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem si těsto odvažovala po ca. 23-24 g a vzniklo mi tak 23 sušenek. 
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 10-11 minut, až lehce popraskají. Nepečte příliš dlouho nebo budou tvrdé a vysušené. Skladujte v uzavřené dóze. 


inspirace z knihy "Vůně francouzského pečení"

Vytisknout recept

Komentáře

Okomentovat