Oreo makronky

Přestože mi sušenky Oreo nechutnají, tak tahle náplň mě zaujala natolik, že jsem se rozhodla ji vyzkoušet. A dobře jsem udělala, je totiž skvělá. Chuť sušenek je tam znát na první ochutnání a dostatečně výrazně, což se u některých příchutí bohužel říct nedá. Navíc vypadají moc pěkně, tmavá náplň hezky ladí se světlou pusinkou posypanou drobečky. No řekněte, nejsou to krasavice :)


Recept na makronky je stejný, jako všechny moje předchozí. Jen nebudeme v tomto případě přidávat barvu, ale ozdobíme drobečky sušenek. Což je sice fajn změna, ale pro někoho natolik velká, že si makronku nebude moc dopřát. Jak je to možné? Jednoduše, přidáním sušenek do náplně totiž makronky ztrácí svou přirozenou bezlepkovost. Takže pozor :) 

Oreo makronky (ca. 40 celých makronek)

Těsto na makronky (ca. 80 pusinek): 
150 g mandlové mouky 
150 g moučkového cukru 
55 g + 55 g bílků 
150 g cukru krupice 
40 ml vody 
+ jedna sušenka Oreo na posypání

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka (průměr 3,5-4 cm), případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. Šablonu ke stažení najdete na této stránce

Troubu si předehřejte na 135-140 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba vyzkoušet. Makronky je dobré péct s horkým vzduchem.

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem krátce promixujte a dejte do větší mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. 

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) se špetkou soli do polotuhého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. 

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy. 
Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Sušenku Oreo zbavte náplně a rozdrobte. Drobečky lehce posypte nastříkané makronky. Makronky pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 14-18 minut. Není třeba je předem sušit. Doba pečení záleží na nastavené teplotě. 

Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru. 



Smetanová náplň s Oreo sušenkami:
(recept podle Kariny Rivera C)

200 g bílé čokolády Valrhona Ivoire nebo Callebaut Velvet
130 g smetany ke šlehání min. 33%
66 g sušenek Oreo (6 ks)
20 g invertního cukru
10 g másla

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. 
Smetanu zahřejte společně s cukrem a přidejte na kousky nalámené sušenky Oreo (i s náplní). Krátce provařte do rozpuštění sušenek. Poté nalijte směs ve třech částech na rozpuštěnou čokoládu a promíchejte. Přidejte máslo a promixujte tyčovým mixérem. 
Náplň dejte do misky, přikryjte folií (položte přímo na náplň) a dejte vychladit do lednice. 
Před plněním náplň nejdříve promíchejte stěrkou, je poměrně tuhá, pak přendejte do sáčku a makronky naplňte. Nechte do druhého dne rozležet, uchovávejte v lednici v uzavřené dóze. 



Vytisknout recept

Komentáře

  1. Dobry den Miso, tak tento recept urcite zkusim co nejdrive, nebot mame v rodine same milovniky Orea ;-) mam ale dve otazky: vzdycky jste uvadela, ze makronky nepect na horkovzduch, ale normalne, proc ta zmena? A dalsi otazka se tyka cukru v naplni, je mozne ho nahradit obyc cukrem? jestli ne, jakou vyhodu ma tento druh cukru? Diky moc a peceni zdar! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím Vás, pokud máte oreo rádi, dvojí důvod, proč to vyzkoušet :) S tím horkým vzduchem je to trochu jinak :) teprve teď jsem si uvědomila, že to vlastně v receptech nikde přímo nepíšu, proto jsem to tentokrát napsala. Ale máte pravdu, když jsem před lety s makronkama začínala, tak jsem pekla bez horkého vzduchu. Tehdejší trouba mi to ani jinak neumožňovala. Nicméně teď už dlouhodobě peču jen s horkým vzduchem. Ale i tak je to hodně individuální, stejně tak jako teplota pečení, každý si to musí otestovat sám na své troubě :)
      Nejsem chemik, tak že o invertním cukru vím asi tak jako všichni ostatní. Nicméně v těchto náplní je proto, aby byla náplň hezky hladká, nepraskala, prostě taková pěkná emulze. Osobně si ale myslím, že v tomto případě se dá zcela vynechat, případně nahradit glukozou.

      Vymazat
    2. Diky Miso, urcite vyzkousim a dam vedet ;-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer.Taky mě zajímá ten invertní cukr.Dá se někde koupit normálně,aniž by se muselo platit za dopravu a nebo se dá případně i nahradit?A proč se vlastně přidává místo obyčejného cukru?Děkuji. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věděla, že bude na cukr spousta dotazů :)) ale chápu Vás, já osobně o něm vím jen to, co jsem se dočetla na netu. Nicméně v těchto typech krémů se přidává kvůli konzistenci a struktuře, aby krém nepraskal, byl hezky hladký, taková emulze. Invertní cukr koupíte na cukrářských eshopech nebo se dá vyrobit i doma. Osobně si myslím, že je možné ho zcela vynechat. Pokud byste chtěla nahradit, tak glukozou.

      Vymazat
    2. Makronky vypadají úžasně. Také mě invertní cukr zarazil a jsem moc ráda, že se dá nahradit glukozou, tu mám doma. Míšo opět super, hned vyzkouším, myslím, že budou u nás mít velký úspěch. Díky za krásné recepty. Zítra budu dělat čokoládokaramelovou ganache opět podle vašeho receptu. Máte je prostě nejlepší!

      Vymazat

Okomentovat