Kynutý tvarohový cop

Vánoce se pomalu blíží a já už dostávám chuť na maminčinu domácí vánočku. Takže abych si to čekání trochu zkrátila a zpříjemnila, upekla jsem si tento tvarohový cop. Vánočku mi připomíná nejen vzhledem, ale trochu i chutí. Kynuté těsto je takové tužší a hutnější, tedy přesně takové, jaké mám na vánočce ráda. 


Tvarohu je tam podstatně méně, než jsem zvyklá dávat třeba do koláčů, ale v tomto případě to vůbec nevadí. I to "málo" stačí, aby těsto zůstalo krásně vláčné. Určitě ale použijte tvaroh v kostce, nikoliv ten vaničkový. Náplň musí být hustá, aby vám při rozkrojení a motání těsta nevytekla ven. 

Kynuté těsto:
350 g hladké mouky (použila jsem mix pšeničné a špaldové)
špetka soli
130 ml mléka
20 g čerstvého droždí
50 g másla
50 g cukru krupice
3 žloutky
citronová kůra
+ vejce na potření

Do teplého mléka odeberte lžičku cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. 
Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky a citronovou kůru a nalijte do mísy s mouku. Přidejte i rozpuštěné máslo a vypracujte pevné těsto. Je trochu tužší, ale kynutím zjemní. 
Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi 1,5 - 2 hodiny zvolna kynout. Čím déle, tím lépe, během kynutí můžete jednou propracovat. 


Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
1 žloutek
moučkový cukr dle chuti
citronový kůra
rozinky máčené v rumu

Tvaroh rozmíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou do hladka. Nakonec přidejte rozinky. Tvarohová náplň by měla být hustá. 

Dokončení
žloutek nebo vajíčko na potření
plátek másla + rum

Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozválejte na placku ca. 40x30 cm a rozetřete na ni celou tvarohovou náplň. Od delší strany zatočte do závinu a položte ho spojem dolů na připravený plech.
Ostrým nožem závin po celé délce rozřízněte na polovinu a jednotlivé poloviny položte vedle sebe řeznou stranou nahoru. Zapleťte do copu tak, že začněte od středu nejdříve k jednomu kraji, pak k druhému, konce pevně přimáčkněte. Celé dobře pomažte vajíčkem. Rozinky mají tendenci se pálit, zkuste je zatlačit dovnitř, aby příliš nevykukovaly. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 170-180 stupňů, aby cop příliš neztmavl. 
Po vytažení z trouby potřete celý cop rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Před servírováním pocukrujte. 



Komentáře

  1. Dokonalá luxusní tvarohová vánočka, příště dám do ní i mandličky. Manžel jí snědl skoro celou ještě teplou. Moc děkuji za recept, opět nezklamal.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to jsem ráda, že jsem ji nejedla teplou sama :)))

      Smazat
  2. Dobrý den Míšo, opravdu skvělý recept. Dcera -cukrářka chválí výborné vláčné těsto, které není ani po dvou dnech vysušené.

    OdpovědětSmazat
  3. Dobry den Miso,
    Cop je vynikajici! Testo je hebke, jemne vlacne. Zadny beton co by se musel zapijet konvici caje.. Uz dlouho jsem hledala takove testo. Cop jsem pekla uz 2x a vzdy se povedl. Ostatne jako i jine recepty od Vas. Dekuji za Vas sladky blog!! A pekny vikend :)
    Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jano, moc děkuji, jsem ráda, že cop tak chutná, patří i k mým oblíbeným :)

      Smazat
  4. Nevydržela jsem a zařízla ho ještě teplý :) je VYNIKAJÍCÍ! Ikdyz je těsto opravdu tužší na zapracování, kynutí ho opravdu krásně nadýcha jako peřinku. No jen se obávám, jestli karanténa bude trvat další týdny, tak se z bytu pak nejspíš všichni 4 vykoulíme :)))

    OdpovědětSmazat

Okomentovat