Kynutý tvarohový cop

Vánoce se pomalu blíží a já už dostávám chuť na maminčinu domácí vánočku. Takže abych si to čekání trochu zkrátila a zpříjemnila, upekla jsem si tento tvarohový cop. Vánočku mi připomíná nejen vzhledem, ale trochu i chutí. Kynuté těsto je takové tužší a hutnější, tedy přesně takové, jaké mám na vánočce ráda. 


Tvarohu je tam podstatně méně, než jsem zvyklá dávat třeba do koláčů, ale v tomto případě to vůbec nevadí. I to "málo" stačí, aby těsto zůstalo krásně vláčné. Určitě ale použijte tvaroh v kostce, nikoliv ten vaničkový. Náplň musí být hustá, aby vám při rozkrojení a motání těsta nevytekla ven. 

Kynuté těsto:
350 g hladké mouky (použila jsem mix pšeničné a špaldové)
špetka soli
130 ml mléka
20 g čerstvého droždí
50 g másla
50 g cukru krupice
3 žloutky
citronová kůra
+ vejce na potření

Do teplého mléka odeberte lžičku cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. 
Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky a citronovou kůru a nalijte do mísy s mouku. Přidejte i rozpuštěné máslo a vypracujte pevné těsto. Je trochu tužší, ale kynutím zjemní. 
Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi 1,5 - 2 hodiny zvolna kynout. Čím déle, tím lépe, během kynutí můžete jednou propracovat. 


Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
1 žloutek
moučkový cukr dle chuti
citronový kůra
rozinky máčené v rumu

Tvaroh rozmíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou do hladka. Nakonec přidejte rozinky. Tvarohová náplň by měla být hustá. 

Dokončení
žloutek nebo vajíčko na potření
plátek másla + rum

Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozválejte na placku ca. 40x30 cm a rozetřete na ni celou tvarohovou náplň. Od delší strany zatočte do závinu a položte ho spojem dolů na připravený plech.
Ostrým nožem závin po celé délce rozřízněte na polovinu a jednotlivé poloviny položte vedle sebe řeznou stranou nahoru. Zapleťte do copu tak, že začněte od středu nejdříve k jednomu kraji, pak k druhému, konce pevně přimáčkněte. Celé dobře pomažte vajíčkem. Rozinky mají tendenci se pálit, zkuste je zatlačit dovnitř, aby příliš nevykukovaly. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 170-180 stupňů, aby cop příliš neztmavl. 
Po vytažení z trouby potřete celý cop rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Před servírováním pocukrujte. 



Komentáře

  1. Dokonalá luxusní tvarohová vánočka, příště dám do ní i mandličky. Manžel jí snědl skoro celou ještě teplou. Moc děkuji za recept, opět nezklamal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to jsem ráda, že jsem ji nejedla teplou sama :)))

      Vymazat
  2. Dobrý den Míšo, opravdu skvělý recept. Dcera -cukrářka chválí výborné vláčné těsto, které není ani po dvou dnech vysušené.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat