Dýňové mini cheesecakes se slaným karamelem
Tak jsem tu opět s dýní a slibovaným receptem na dýňové mini cheesecakes, v tomto případě ještě "vytuněné" slaným karamelem. Opět jedna vydařená kombinace, která se nejen barvou, ale i chutí hodí k současnému podzimnímu období. Teď už jen uvařit dobrou kávu nebo čaj a skvělý chuťový zážitek je zaručen :)
Stejně jako u dýňových muffinů i tady budete potřebovat dýňové pyré. Můžete ho připravit v troubě, stačí dýni rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a při teplotě 180 stupňů upéct do měkka. Teplou dýni pak rozmixujte (bez slupky) na jemné pyré. Nespotřebované pyré můžete krátce uchovat v lednici nebo zamrazit.
Dýňové mini cheesecakes (12 ks)
Sušenkový základ:
110 g sušenek typu Bebe rodinné
50 g rozpuštěného másla
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Troubu předehřejte na 150 stupňů.
Sýrová náplň:
450 g čerstvého sýra typu Philadelphia
100 g cukru krupice
2 velká vejce
120 g dýňového pyré - viz. výše
2 lžíce třtinového cukru
½ lžičky skořice
½ lžičky mletého zázvoru
špetka mletého nového koření a muškátového oříšku
V míse lehce našlehejte sýr, přidejte cukr a na nízké otáčky míchejte, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém. Asi polovinu směsi rozdělte do připravených košíčků.
Ke zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Opatrně lžící naneste na sýrovou vrstvu do košíčků. Dejte péct na 20 minut do vyhřáté trouby.
Dortíky nechte zcela vychladnout ve formě, nejlépe pár hodin v lednici, teprve pak opatrně přendejte na tácek.
Slaný karamel:
200 g cukru krupice
85 g másla
125 g smetany ke šlehání 33%
1 lžička mořské soli
Cukr dejte do hrnce se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou až do úplného rozpuštění. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí.
Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Balonovou metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní nechte zchladnout a teprve pak opatrně naneste na vychlazené dortíky. Můžete ozdobit opraženými ořechy.
![]() |
Vytisknout recept |
Krásne, a so slávnym karamelom to musí byť výborné
OdpovědětVymazatDěkuji :)
Vymazatoooo to vypadá božsky, sliny se mi v hubě sbíhají :D, jen to vidím a čtu. Určitě musím vyzkoušet!
OdpovědětVymazatDíky, je to dobrota :)
VymazatMíšo to je zase paráda. Zrovna se mi hodí k cupcakum. Jdu je vyzkoušet, Jste nejlepší :-)
OdpovědětVymazatUrčitě zkuste :)
VymazatMíšo, chtěla bych se zeptat, stalo se mi, že minicheesecake po vyndání z trouby změnil tvar - jakoby se srazil a zdeformoval papírový košíček.. nevíte čím by to mohlo být? zkoušela jsem od Vás ty s povidly.. děkuji Lenka
OdpovědětVymazatNa vině mohou být košíčky, některé se deformují. Nepečete na horký vzduch? To by taky mohlo dělat problém :)
VymazatMíšo, vypadají úchvatně;-) mňam, slaný karamel, to je něco pro mě!!! Už se těším, až je o víkendu vyzkouším, dýní je dost:-P... Krásný večer. Hanka
OdpovědětVymazatHanko, zkuste, karamel je sázka na jistotu :)
VymazatDobrý den, Míšo!
OdpovědětVymazatMoc děkuji za Váš blog a úžasné recepty - vždy zde najdu inspiraci :) Ráda bych Vás poprosila o radu - chtěla bych dýňový cheesecake se slaným karamelem udělat jako narozeninový dort (forma o průměru 24cm). Budou stačit suroviny jako na 12 cupcaků?
Moc děkuji a přeji mnoho úspěchů!
Pavlína
Pavlíno, zdravím Vás, dýňový cheesecake do větší formy na blogu mám, teoreticky by to mohlo vyjít, možná bych nepatrně navýšila množství nebo vzala formu 22 cm :)
VymazatDobrý den Míšo,
OdpovědětVymazatpotřebovala bych od Vás poradit slavnostní mňamku na křtiny. Může to být dort i něco jiného.
Děkuji za Váš blog, je to velká inspirace.
Monika
Tak mrkněte na seznamy receptů nebo fotogalerii, dobrot je tu spousta. Těžko radit, když nevím, co máte rádi :)
VymazatDobrý den Míšo, vyzkoušela jsem minulý týden a opět úspěch. Tak pomalu zjišťuji, že už peču jenom podle vás. Děkuji za nové inspirace. Jitka
OdpovědětVymazatDěkuji.
Vymazat