Dýňové mini cheesecakes se slaným karamelem

Tak jsem tu opět s dýní a slibovaným receptem na dýňové mini cheesecakes, v tomto případě ještě "vytuněné" slaným karamelem. Opět jedna vydařená kombinace, která se nejen barvou, ale i chutí hodí k současnému podzimnímu období. Teď už jen uvařit dobrou kávu nebo čaj a skvělý chuťový zážitek je zaručen :) 


Stejně jako u dýňových muffinů i tady budete potřebovat dýňové pyré. Můžete ho připravit v troubě, stačí dýni rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a při teplotě 180 stupňů upéct do měkka. Teplou dýni pak rozmixujte (bez slupky) na jemné pyré. Nespotřebované pyré můžete krátce uchovat v lednici nebo zamrazit. 

Dýňové mini cheesecakes (12 ks)

Sušenkový základ:
110 g sušenek typu Bebe rodinné
50 g rozpuštěného másla

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Dejte do lednice, než si připravíte náplň. 
Troubu předehřejte na 150 stupňů.

Sýrová náplň:
450 g čerstvého sýra typu Philadelphia
100 g cukru krupice
2 velká vejce
120 g dýňového pyré - viz. výše
2 lžíce třtinového cukru
½ lžičky skořice
½ lžičky mletého zázvoru
špetka mletého nového koření a muškátového oříšku

V míse lehce našlehejte sýr, přidejte cukr a na nízké otáčky míchejte, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém. Asi polovinu směsi rozdělte do připravených košíčků. 
Ke zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Opatrně lžící naneste na sýrovou vrstvu do košíčků. Dejte péct na 20 minut do vyhřáté trouby.
Dortíky nechte zcela vychladnout ve formě, nejlépe pár hodin v lednici, teprve pak opatrně přendejte na tácek. 


Slaný karamel:
200 g cukru krupice
85 g másla
125 g smetany ke šlehání 33%
1 lžička mořské soli

Cukr dejte do hrnce se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou až do úplného rozpuštění. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. 
Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Balonovou metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní nechte zchladnout a teprve pak opatrně naneste na vychlazené dortíky. Můžete ozdobit opraženými ořechy. 



Vytisknout recept

Komentáře

  1. Krásne, a so slávnym karamelom to musí byť výborné

    OdpovědětVymazat
  2. oooo to vypadá božsky, sliny se mi v hubě sbíhají :D, jen to vidím a čtu. Určitě musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo to je zase paráda. Zrovna se mi hodí k cupcakum. Jdu je vyzkoušet, Jste nejlepší :-)


    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, chtěla bych se zeptat, stalo se mi, že minicheesecake po vyndání z trouby změnil tvar - jakoby se srazil a zdeformoval papírový košíček.. nevíte čím by to mohlo být? zkoušela jsem od Vás ty s povidly.. děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vině mohou být košíčky, některé se deformují. Nepečete na horký vzduch? To by taky mohlo dělat problém :)

      Vymazat
  5. Míšo, vypadají úchvatně;-) mňam, slaný karamel, to je něco pro mě!!! Už se těším, až je o víkendu vyzkouším, dýní je dost:-P... Krásný večer. Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, Míšo!
    Moc děkuji za Váš blog a úžasné recepty - vždy zde najdu inspiraci :) Ráda bych Vás poprosila o radu - chtěla bych dýňový cheesecake se slaným karamelem udělat jako narozeninový dort (forma o průměru 24cm). Budou stačit suroviny jako na 12 cupcaků?
    Moc děkuji a přeji mnoho úspěchů!
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, zdravím Vás, dýňový cheesecake do větší formy na blogu mám, teoreticky by to mohlo vyjít, možná bych nepatrně navýšila množství nebo vzala formu 22 cm :)

      Vymazat
  7. Dobrý den Míšo,
    potřebovala bych od Vás poradit slavnostní mňamku na křtiny. Může to být dort i něco jiného.
    Děkuji za Váš blog, je to velká inspirace.
    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mrkněte na seznamy receptů nebo fotogalerii, dobrot je tu spousta. Těžko radit, když nevím, co máte rádi :)

      Vymazat
  8. Dobrý den Míšo, vyzkoušela jsem minulý týden a opět úspěch. Tak pomalu zjišťuji, že už peču jenom podle vás. Děkuji za nové inspirace. Jitka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat