Ořechovo-cuketový chlebíček

Cukety nepěstuju, ale občas ke mě nějaká zavítá. Tahle byla taková ta hodně velká, přerostlá, která už se nedá použít na grilování ani do salátu. Na druhou stranu je zase skvělá třeba do bramboráků nebo nějaké sladké "buchty". A protože recept na bramborák by se na tomhle sladkém blogu vyjímal dost divně, zvolila jsem raději variantu "buchty", respektive chlebíčku :)


Cuketa má na rozdíl třeba od dýně či mrkve nevýraznou chuť, barvu i vůni a pokud ji oloupete, věřte, že nikdo její přítomnost neodhalí. Dodá těstu vláčnost a chlebíček tak vydrží skvělý i několik dní. Nicméně předpokládám, že většina z vás už něco cuketového zkoušela, takže tohle  není žádná novinka. 

Pro vylepšení chuti jsem přidala vlašské ořechy a špetku skořice. Pro lepší pocit pak celozrnnou mouku a třtinový cukr. Chlebíček chutná skvěle samotný s hrnkem kávy či čaje, ale také s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Já mám tento typ "buchty" ráda k snídani. Ale jen občas, protože obvykle mám sladkého až nad hlavu a dám si radši něco slaného :)

Ořechovo-cuketový chlebíček (forma na chlebíček ca. 25x10 cm): 
2 menší vejce 
1/2 hrnku cukru krupice (může být i třtinový) 
1/3 hrnku rostlinného oleje 
1 hrnek oloupané a nahrubo nastrouhané cukety 
1 hrnek polohrubé mouky 
1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky 
1 menší lžička prášku do pečiva 
1/2 lžičky skořice 
špetka soli 
1/2 hrnku hrubě mletých ořechů 
(hrnek o objemu 250 ml nebo hrníčkové odměrky)

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Menší formu na chlebíček (ca. 25x10cm) vymažte máslem a vysypte moukou. 
V míse prošlehejte vejce, cukr a olej, pak přidejte strouhanou cuketu. V jiné misce promíchejte obě prosáté mouky, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Přisypte k mokré směsi a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte mleté ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, že je propečeno. 
Nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním můžete pocukrovat. Chlebíček vydrží krásně vláčný několik dní. 

Komentáře

  1. Dobrý den, děkuji za další recept, určitě brzo vyzkouším! Jen jsem se chtěla zeptat...už párkrát jsem podobnou cuketovou buchtu pekla. A přestože je první den, dva krásně vláčná, třetí den jakoby cuketa začne pouštět víc vody a z buchty se stává rozbředlá nepoživatelná věc :-) Čím to je? Je potřeba nastrouhanou cuketu pořádně vymačkat před přidáním do těsta? Děkuju za radu, Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle se mi nikdy nestalo :) poslední kousek tohoto chlebíčku jsem dojídala až čtvrtý den a byl pořád stejný. Cuketu jsem strouhala na hrubo a přidala i se šťávou. Nedáváte buchty do lednice?

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď. Buchtu jsem dala do ledničky právě až ten třetí den, no nevím, kde dělám chybu. Ale vyzkouším ještě tento recept podle vás a uvidíme..:-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc ráda navštěvuji Vaše stránky a vždy netrpělivě očekávám nový recept s krásnými obrázky😊. Mám zkušenost, že cuketovou buchtu z asi 60 ti dkg cukety polívanou čokoládovou polevou ze smetany dávám do lednice a vydrží skoro týden nepromáčená. ( Vydržela by i déle ale už přijel další strávník). Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marto, děkuji za Váš komentář i sledování mého blogu :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, ořechovo-cuketový chlebíček jsem vyzkoušela včera a je opravdu výborný. Děkuji za recept, stejně jako za všechny další. Vaše stránky sleduji pravidelně, jste bezkonkurenční.
    Věra

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, tak tady jsem si pochutnala nejvíc já:-) už jsem pekla víc moučníků z cukety, ale nic naplat, ten váš je prostě nejlepší:-D díky Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat