Kávové makronky

Už delší dobu vám slibuji nějakou novou náplň do makronek a tak jsem tady s ní. Vybrala jsem svou oblíbenou kávovou, které neodolám, kdykoliv ji mám po ruce. A to přestože kávu jako takovou moc často nepiju. Jenže kdo by odolal makronce :) 


Základem krému je bílá čokoláda a smetana. Já jsem si poslední dobou oblíbila čokoládu Callebaut Velvet, která není příliš sladká a obsahuje větší podíl kakaového másla. Díky tomu je krém pevnější a dobře drží. Pokud si název zadáte do vyhledávače, vyskočí vám několik obchodů, kde ji koupit :)

Kávu jsem přidala rozpustnou, nutno zmínit, že musí být chuťově dobrá, aby i výsledný krém byl dobrý. Můžete samozřejmě použít i kávu mletou zrnkovou, ale po scezení je nutné doplnit smetanu do původní hmotnosti uvedené v receptu. Pro intenzivnější chuť a vůni makronek můžete přidat trochu mleté kávy i do těsta na makronky (promixovat společně s moukou a cukrem). 

Recept na makronky používám poslední roky stále stejný, s cukrovým rozvarem.


Kávové makronky (ca. 40 ks)

Těsto na makronky (ca. 40 celých slepených makronek): 
150 g mandlové mouky 
150 g moučkového cukru 
55 g + 55 g bílků 
150 g cukru krupice 
40 ml vody 
černá nebo šedá gelová barva 
+ 1/2 lžičky mleté kávy(nemusí být)

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka (průměr 3,5-4 cm), případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. Šablonu ke stažení najdete na této stránce.  

Troubu si předehřejte na 135-140 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba vyzkoušet.

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a dejte do větší mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. V této fázi můžete také přimíchat barvu. 

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) se špetkou soli do polotuhého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu, pokud jste ji nepřidali již do mandlové pasty, a dobře zašlehejte. 

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy. 

Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Mě se velmi osvědčilo poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 14-18 minut. Není třeba je předem sušit. Doba pečení záleží na nastavené teplotě. 

Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru. Až po úplném vychladnutí, lépe po pár hodinách, makronky naplňte. 


Kávová náplň:
200 g bílé čokolády Callebaut Velvet*
100 g smetany ke šlehání 33%
2 lžičky rozpustné kávy
40 g másla, pokojové teploty

Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní kávu. Nalijte na rozpuštěnou čokoládu, promíchejte stěrkou a následně promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přidejte změklé máslo a tyčovým mixérem zapracujte do krému.
Přendejte do misky, zakryjte folií (položte přímo na krém) a nechte v lednici ztuhnout, obvykle do druhého dne. 
Před plněním makronek krém v misce nejprve dobře promíchejte, pak přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a makronky naplňte. Naplněné makronky skladujte v lednici v uzavřené dóze a nechte alespoň do druhého dne rozležet.


*Pokud použijete jiný druh čokolády, je potřeba zohlednit obsah kakaového másla, jinak může být konzistence krému odlišná. Příliš tekutý krém je možné před plněním trochu našlehat.


Vytisknout recept

Komentáře

  1. Dobrý den, moc děkuji za nový recept na krém, určitě brzy vyzkouším, makronky peču podle vás rozvarové, vždy se povedou, ale musím je nechat zaschnout, pokud je dám do trouby hned, popraskaji, nevim kde dělám chybu🤔, nevíte čím by to mohlo být? Moc děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů 😁. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, děkuji. Chybu neděláte, na vině bude zřejmě Vaše trouba :) ve většině případů se makronky sušit nemusí, ale v některých troubách to bez sušení bohužel nejde. Takže klidně sušte dál :)

      Vymazat
    2. Dobrý den Míšo, tak jsem právě promazala kávové makronky. Chci se zeptat na krém, včera jsem ho připravila ( koupila jsem i čokoládu Velvet), dala to lednice a dnes (před plněním) mi přišel opravdu dost tuhý, má to tak být? Trochu mám strach, aby se do zítra makronky vůbec rozležely... děkuji a přeji hezký den Alena

      Vymazat
    3. Aleno, ano, krém do druhého dne v lednici hodně ztuhne a je dobré ho nechat při pokojové teplotě trochu povolit. Ale nebojte, makronky se určitě rozleží, pokud je máte dobře upečené.
      Já si obvykle krém hlídám a jakmile má tu správnou konzistenci, tak plním.

      Vymazat
    4. Jo jo, měla jste pravdou, obávala jsem se zbytečně, byly naprosto úžasné😉😁

      Vymazat
  2. Míšo, makronky vypadají krásně - jako vždy;-)a krém by se zcela jistě skvěle vyjímal i na dortu, vyzkouším a možná mi časem půjdou i ty makronky:-)))) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky, na dort bych volila raději krém se šlehanou smetanou, tento takový sladší a hutnější :)

      Vymazat
  3. Míšo, ty Vaše makronky, to je prostě dokonalost! Smekám a přeji Vám krásné podzimní dny, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, dnes jsem zkoušela, první plech fuj, tak jsem snížila teplotu, druhý perfektní, třetí tak napůl , takže nevím co?? jestli jsem málo bouchala s plechem, protože ty dobré u třetího byly na krajích, děkuji Markéta,ps: máte výborné recepty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepíšete, jaký problém s makronkami máte, takže těžko říct, kde se stala chyba. Slovo "fuj" není moc výstižné :)

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    Jaký byste doporučila teploměr na ten cukrový rozvar?
    Děkuji Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. Míšo, ty vaše makronky jsou naprosto dokonalé. Zkoušela jsem jiné recepty a třikrát mi to nevyšlo, tak jsem na ně zanevrela. Váš recept vypadá úplně jinak a zvědavost mě nutí je vyzkoušet. Tak snad se povedou 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobré péct pořád podle stejného receptu a ten vylepšovat :) není dobré recepty střídat.

      Vymazat
  7. Dobrý den, milá Míšo, už pár dní naprosto fascinována procházím Vaše recepty. Myslím, že jste v dobrém slova smyslu raritou mezi blogery, protože obvykle se někdo nadchne, vydrží nějakou dobu zveřejňovat příspěvky a pak se po něm slehne zem. Dokážu si představit, kolik času Vám musí zabrat tento blog a opravdu smekám! O víkendu jsem se konečně zhruba po roce odhodlávání rozhodla vyrobit mousse dortíky s mirror glaze (prostě jsem čekala na to, až najdu smysluplný recept). Na základě Vašich rad se povedly, byly famózní a moje rodina si myslí, že jsem se snad minula povoláním (jsem ekonom) a doporučili, abych se stala cukrářkou. Zkrátka a dobře - podle Vašich receptů zvládne být cukrářem prakticky kdokoliv :-). Jen Vy sama však víte, kolik úsilí stojí za každým vypilovaným receptem a máte můj velký dík a obdiv, že i nám ostatním umožňujete pomocí Vašich osvědčených kouzel stát se alespoň na víkend cukrářským mágem:-). A teď prosím dotaz k makronkám - ty jsem také donedávna považovala za "nevyrobitelné", nicméně po přečtení Vašich receptů je každopádně zkusím. Chci se zeptat: myslíte, že je dobré si na ně koupit nějakou silikonovou formu, aby byly všechny stejné? Našla jsem např. formu od Silikonmartu. A dále - šla by na obarvení použít i nějaká přírodní barviva (např. šťáva z červené řepy)? Přece jen peču pro děti a průmyslovým barvivům (tzv. Éčkům) se snažím vyhýbat. Moc děkuji za odpověď a přeji hodně sil a dalších skvělých nápadů. Děkuji Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás a moc děkuji za krásný a moc milý komentář :) vážím si Vašich slov uznání a jsem moc ráda, že se Vám blog líbí a sklízíte díky němu úspěch. Máte pravdu, je za tím spousta práce, ale baví mě to a reakce čtenářů mě přesvědčují, že to má smysl :)
      K Vašim dotazům ohledně makronek, já osobně nemám se silikonem na pečení makronek dobré zkušenosti, nepoužívám ho, peču výhradně na teflonové folii. Pod folii si vkládám šablonu, abych měla makronky cca stejně veliké.
      Barvy používám jen ty klasické "éčkové", ale snažím se v malém množství. Přírodní jsem zkusila, ale buď nebarví nebo mají příchuť dané suroviny, např. mořská řasa, uhlí apod. Určitě není možné přidávat na obarvení šťávu nebo jakoukoliv tekutinu, změnila by se konzistence těsta :) Vím, že s barvami je to těžké, ale k makronkám prostě barvičky patří a když si dáte jednu dvě na chuť, nebude to tak hrozné. Nicméně můžete si těsto obarvit třeba kakaem, přidat koření, posypat oříšky, kokosem .... Mějte se fajn a ať se daří.

      Vymazat
  8. Dobrý deň, dnes som piekla svoje prvé makronky v živote, podľa Vášho receptu talianska metóda. O makronkach som veľmi dlho čítala, takže som vstupovala do boja ako pripravený teoretik :-) prvý plech - ako popukané piškóty :-)) druhý plech - krásne, ale pridlho pečené :-) tretí plech, asi najlepší, no makrónky vo vnútri nie celkom dopečené - duté. Som si istá, že problém bude v teplote a dĺžke pečenia. Piekla som 130-140 cca 16 minút. Tu asi nie je čo poradiť, len skúšať ďalej. Predsa otázka, ako dlho nechávate makrónky na podložke po dopečení? V tejto fáze ja osobne strácam trpezlivosť :-)) Ďakujem aj za skvelý blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, makronky chtějí svůj čas a trpělivost. Pokud Vám makronky praskají, může to být vysokou teplotou, případně je nechte chvilku zaschnout. Makronky nechávám na plechu po upečení zcela vychladnout, je to uvedeno nahoře v receptu :)

      Vymazat

Okomentovat