Mini Pavlovy

Recept na tyhle obří pusinky je na blogu už více jak pět let, přesto se mě na něj všichni ptáte :) Na vině není špatné vyhledávání na blogu, ale zřejmě fakt, že jsem je před lety pojmenovala hezky česky. Pavlovy se tak celá léta schovávaly pod názvem Bezé mističky s ovocem :) 


Takže abych případným dalším "hledačům" usnadnila práci, rozhodla jsem se přidat téměř identický recept, pravda, designově trochu vylepšený, pod názvem Mini pavlova. Snad už je teď najde každý. 

Pavlovy peču pořád podle stejného receptu, pouze jsem trochu snížila teplotu v troubě a prodloužila dobu pečení. Dělám je také menší, proto mi obvykle vyjdou na dva plechy a jsem tak nucena zapínat horký vzduch. 

Protože jsem je teď pekla na několik oslav, vyhrála jsem si trochu ze zdobící trubičkou. Nejlépe jdou řezanou, kdy stříkáte klasické soudečky. Trochu náročnější je pak tvoření hladkou trubičkou, kdy děláte ze sněhu malé pusinky a skládáte tak dortík postupně. Každopádně fantazii se meze nekladou a je to jen na vás. Pokud se vám nechce zdobit špičkou, udělejte si lžící již výše zmíněné misky, také mají svoje kouzlo :) 

 

Mini Pavlovy (12-15 ks):

120 g bílků, pokojové teploty (asi 4 bílky) 
200 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička octa 
1/2 lžíce kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 100-110 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Pokud budete péct více plechů najednou, zapněte horký vzduch a teplotu nastavte na 90 stupňů. 
Chcete-li mít všechny dortíky stejně veliké, nakreslete si zespodu pečícího papíru kolečka. Ty moje byly o průměru ca. 65 mm.
Bílky začněte šlehat při nižších otáčkách, až se vytvoří bílá pěna, začněte po částech přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr dobře zašlehá, než přidáte další. Doporučuji přidat ve 4-5 dávkách. Šlehejte při středních otáčkách, ke konci zvyšte na maximum. Ve sněhu by neměly být patrné krystalky cukru.
Stěrkou vmíchejte ocet, vanilkový extrakt a škrob, dobře promíchejte. 
Těsto si přendejte do sáčku se špičkou a nastříkejte na plech. V jednom případě jsem použila řezanou špičku Wilton 1M, nastříkala jsem nejdříve dno a pak okraj. Ve druhém případě jsem použila hladkou trubičku a "misku" jsem vytvořila pomocí malých pusinek. 
Dortíky dejte péct do vyhřáté trouby na 1,5-2 hodiny podle velikosti. Pokud pečete dva plechy na jednou, během pečení je alespoň jednou prohoďte. Na konci troubu vypněte a nechte v ní pusinky zcela vychladnout. Já obvykle peču večer a nechávám v troubě do rána.

Dokončení:
300-350 ml smetany ke šlehání (část smetany můžete nahradit mascarpone)
čerstvé ovoce 

Smetanu vyšlehejte, já osobně cukr nedávám, protože pusinky jsou sladké dost. Pokud chcete smetanu pevnější a trvanlivější, můžete část (ca. 100-150 g) nahradit mascarpone. 
Ušlehanou smetanu si přendejte do sáčku a nastříkejte na pusinky. Ozdobte čerstvým ovocem. Kousky ovoce můžete dát samozřejmě i dovnitř pod šlehačku, záleží, jak moc velké pusinky jste si upekli. 
Pavlovy plňte až pár hodin před servírováním, aby se příliš nerozmáčely. Samotné pusinky si můžete upéct několik dní předem, uchovat v uzavřené dóze při pokojové teplotě a nazdobit až později. 




Vytisknout recept

Komentáře

  1. Míšo, ty vypadají luxusně:-D
    Vážně nádhera!!! Tak myslím, že letos kamarádka dostane k narozeninám pyramidový stojan s mini verzí Pavlova- fakt úžasný nápad. Díky Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuji Vás, Míšo, jak máte Pavlovy krásně stejné, jednu jako druhou. Prostě precizní práce a já mám na ně děsnou chuť, nastřádané bílky v lednici...tak co s tím?:-)
    Mějte se moc hezky, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou nádherné. Dělala jsem přesně podle receptu i pekla na udané stupně , ale mám je nahnědlé :-( Vy je máte nádherné bílé. Nevíte, kde mám chybu? Děkuji Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá trouba peče trochu jinak, zkuste příště teplotu snížit :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, prosím mohu použít bramborový škrob.? Nesehnala jsem kukuřičný.

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasné a krásné právě dopečene jen nevím jestli šlehat šlehačku současně s mascarpone nebo obojí zvlášť a potom smíchat dohromady. Za radu děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den. Právě jsem se vrátila z oslavy, kam jsem podle vašich receptů pekla citronové makronky...... pekla jsem je poprvé, a asi štěstí začátečníka, povedly se a byly luxusní, vinikající, fakt super. Mini Pavlovy......super a váš vynikající dýňový dort se slaným karamelem a nakyslým krémem....musím říct, že už jsem ho podle vašeho receptu pekla vícekrát a vždy sklidil veliký úspěch s odkazem na vaše stránky. Jsem vaším blogem naprosto nadšena a určitě vyzkouším více vašich receptů. Děkuji mockrát. Hanka Š.
    PS: Všechno se na oslavě snědlo a to jsem měla pocit, že jsem to přehnala.:o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to mě moc těší, že se Vám vše povedlo a všem chutnalo. Věřím, že i další recepty budou mít podobný úspěch :)

      Vymazat
    2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho se mohou skladovat (samozřejmě bez náplně) Děkuji a pěkný den :-)

      Vymazat
    3. V uzavřené krabici při pokojové teplotě několik dní :)

      Vymazat
  7. Dobrý den Míšo, obracím se na Vás s prosbou - máme doma moc rádi mini Pavlovu a většinou udělám takové malé mističky - akorát mi pokaždé popraskají. Když je dávám do trouby jsou nádherné a i během pečení vypadají skvěle, ale najednou jsou uprostřed trhlinky (někdy i větší) - sice se to zakryje krémem, ale nevíte co by mohla být příčina. Pavlovu suším na 80 st. na horkovzduch cca 1,5-2 hod. podle poklepání.
    Jinak váš web - super, moc ráda peču podle vás sladkosti a také si mi většinou povedou, až na tu Pavlovu.
    Děkuji za info, Nela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelo, i mě pavlovy někdy uvnitř popraskají. Myslím, že je to zcela přirozené :) Dva plechy peču také na horkovzduch, pokud mám jen jeden, tak na klasický spodní a dolní ohřev.
      Otevíráte během pečení troubu? Někdy je to dobré, aby odešla případná vlhkost ... zkuste, ale určitě se těmi prasklinami netrapte :)

      Vymazat
    2. Zdravím Vás Míšo, děkuji za rychlou odpověď. Ano troubu během sušení otevírám a vím, že prasklinky na závadu nejsou, ale přece ..... Zkusím ještě sušit Pavlovy na ten klasický spodní a horní ohřev a ještě jednou moc děkuji, příjemný víkend Nela

      Vymazat
  8. Dobrý den. Dnes jsem poprvé pekla podle vašeho receptu. Vše šlo dobře. A nevím kde jsem udělala chybu nějak se mi roztekly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se vám roztekly, měla jste zřejmě málo vyšlehaný sníh nebo naopak přešlehaný.

      Vymazat
  9. Dobrý deň. Skúšala som pavlovky podľa receptu. Počas pečenia z nich vytekaju akoby kvapky bielkov alebo cukru, neviem kde robím chybu. Bielky sú krásne vyslahane. Držia tvar.
    Po upečení sú vo vnútri také akoby lepkave. Poraďte prosím, čo robiť inak. Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vytékají bílky, tak nebude zřejmě dobře zašlehaný cukr a málo vyšlehaný sníh. Používáte cukr krupice? Šleháte ručním šlehačem nebo v robotu?

      Vymazat
  10. Dobrý den, prosím o radu. Uprostřed se mi mini Pavlovy jakoby lepily, dcera to přirovnala k marshmalou. Nevíte prosím, kde sem udělala chybu? Děkuji....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat