Mini Pavlovy

Recept na tyhle obří pusinky je na blogu už více jak pět let, přesto se mě na něj všichni ptáte :) Na vině není špatné vyhledávání na blogu, ale zřejmě fakt, že jsem je před lety pojmenovala hezky česky. Pavlovy se tak celá léta schovávaly pod názvem Bezé mističky s ovocem :) 


Takže abych případným dalším "hledačům" usnadnila práci, rozhodla jsem se přidat téměř identický recept, pravda, designově trochu vylepšený, pod názvem Mini pavlova. Snad už je teď najde každý. 

Pavlovy peču pořád podle stejného receptu, pouze jsem trochu snížila teplotu v troubě a prodloužila dobu pečení. Dělám je také menší, proto mi obvykle vyjdou na dva plechy a jsem tak nucena zapínat horký vzduch. 

Protože jsem je teď pekla na několik oslav, vyhrála jsem si trochu ze zdobící trubičkou. Nejlépe jdou řezanou, kdy stříkáte klasické soudečky. Trochu náročnější je pak tvoření hladkou trubičkou, kdy děláte ze sněhu malé pusinky a skládáte tak dortík postupně. Každopádně fantazii se meze nekladou a je to jen na vás. Pokud se vám nechce zdobit špičkou, udělejte si lžící již výše zmíněné misky, také mají svoje kouzlo :) 

 

Mini Pavlovy (12-15 ks):

120 g bílků, pokojové teploty (asi 4 bílky) 
200 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička octa 
1/2 lžíce kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 100-110 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Pokud budete péct více plechů najednou, zapněte horký vzduch a teplotu nastavte na 90 stupňů. 
Chcete-li mít všechny dortíky stejně veliké, nakreslete si zespodu pečícího papíru kolečka. Ty moje byly o průměru ca. 65 mm.
Bílky začněte šlehat při nižších otáčkách, až se vytvoří bílá pěna, začněte po částech přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr dobře zašlehá, než přidáte další. Doporučuji přidat ve 4-5 dávkách. Šlehejte při středních otáčkách, ke konci zvyšte na maximum. Ve sněhu by neměly být patrné krystalky cukru.
Stěrkou vmíchejte ocet, vanilkový extrakt a škrob, dobře promíchejte. 
Těsto si přendejte do sáčku se špičkou a nastříkejte na plech. V jednom případě jsem použila řezanou špičku Wilton 1M, nastříkala jsem nejdříve dno a pak okraj. Ve druhém případě jsem použila hladkou trubičku a "misku" jsem vytvořila pomocí malých pusinek. 
Dortíky dejte péct do vyhřáté trouby na 1,5-2 hodiny podle velikosti. Pokud pečete dva plechy na jednou, během pečení je alespoň jednou prohoďte. Na konci troubu vypněte a nechte v ní pusinky zcela vychladnout. Já obvykle peču večer a nechávám v troubě do rána.

Dokončení:
300-350 ml smetany ke šlehání (část smetany můžete nahradit mascarpone)
čerstvé ovoce 

Smetanu vyšlehejte, já osobně cukr nedávám, protože pusinky jsou sladké dost. Pokud chcete smetanu pevnější a trvanlivější, můžete část (ca. 100-150 g) nahradit mascarpone. 
Ušlehanou smetanu si přendejte do sáčku a nastříkejte na pusinky. Ozdobte čerstvým ovocem. Kousky ovoce můžete dát samozřejmě i dovnitř pod šlehačku, záleží, jak moc velké pusinky jste si upekli. 
Pavlovy plňte až pár hodin před servírováním, aby se příliš nerozmáčely. Samotné pusinky si můžete upéct několik dní předem, uchovat v uzavřené dóze při pokojové teplotě a nazdobit až později. 




Vytisknout recept

Komentáře

  1. Míšo, ty vypadají luxusně:-D
    Vážně nádhera!!! Tak myslím, že letos kamarádka dostane k narozeninám pyramidový stojan s mini verzí Pavlova- fakt úžasný nápad. Díky Hanka

    OdpovědětSmazat
  2. Obdivuji Vás, Míšo, jak máte Pavlovy krásně stejné, jednu jako druhou. Prostě precizní práce a já mám na ně děsnou chuť, nastřádané bílky v lednici...tak co s tím?:-)
    Mějte se moc hezky, Milena:-)

    OdpovědětSmazat
  3. Jsou nádherné. Dělala jsem přesně podle receptu i pekla na udané stupně , ale mám je nahnědlé :-( Vy je máte nádherné bílé. Nevíte, kde mám chybu? Děkuji Katka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Každá trouba peče trochu jinak, zkuste příště teplotu snížit :)

      Smazat
  4. Dobrý den, prosím mohu použít bramborový škrob.? Nesehnala jsem kukuřičný.

    OdpovědětSmazat
  5. Úžasné a krásné právě dopečene jen nevím jestli šlehat šlehačku současně s mascarpone nebo obojí zvlášť a potom smíchat dohromady. Za radu děkuji.

    OdpovědětSmazat
  6. Dobrý den. Právě jsem se vrátila z oslavy, kam jsem podle vašich receptů pekla citronové makronky...... pekla jsem je poprvé, a asi štěstí začátečníka, povedly se a byly luxusní, vinikající, fakt super. Mini Pavlovy......super a váš vynikající dýňový dort se slaným karamelem a nakyslým krémem....musím říct, že už jsem ho podle vašeho receptu pekla vícekrát a vždy sklidil veliký úspěch s odkazem na vaše stránky. Jsem vaším blogem naprosto nadšena a určitě vyzkouším více vašich receptů. Děkuji mockrát. Hanka Š.
    PS: Všechno se na oslavě snědlo a to jsem měla pocit, že jsem to přehnala.:o)))

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to mě moc těší, že se Vám vše povedlo a všem chutnalo. Věřím, že i další recepty budou mít podobný úspěch :)

      Smazat
    2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho se mohou skladovat (samozřejmě bez náplně) Děkuji a pěkný den :-)

      Smazat
    3. V uzavřené krabici při pokojové teplotě několik dní :)

      Smazat
  7. Dobrý den Míšo, obracím se na Vás s prosbou - máme doma moc rádi mini Pavlovu a většinou udělám takové malé mističky - akorát mi pokaždé popraskají. Když je dávám do trouby jsou nádherné a i během pečení vypadají skvěle, ale najednou jsou uprostřed trhlinky (někdy i větší) - sice se to zakryje krémem, ale nevíte co by mohla být příčina. Pavlovu suším na 80 st. na horkovzduch cca 1,5-2 hod. podle poklepání.
    Jinak váš web - super, moc ráda peču podle vás sladkosti a také si mi většinou povedou, až na tu Pavlovu.
    Děkuji za info, Nela

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Nelo, i mě pavlovy někdy uvnitř popraskají. Myslím, že je to zcela přirozené :) Dva plechy peču také na horkovzduch, pokud mám jen jeden, tak na klasický spodní a dolní ohřev.
      Otevíráte během pečení troubu? Někdy je to dobré, aby odešla případná vlhkost ... zkuste, ale určitě se těmi prasklinami netrapte :)

      Smazat
    2. Zdravím Vás Míšo, děkuji za rychlou odpověď. Ano troubu během sušení otevírám a vím, že prasklinky na závadu nejsou, ale přece ..... Zkusím ještě sušit Pavlovy na ten klasický spodní a horní ohřev a ještě jednou moc děkuji, příjemný víkend Nela

      Smazat
  8. Dobrý den. Dnes jsem poprvé pekla podle vašeho receptu. Vše šlo dobře. A nevím kde jsem udělala chybu nějak se mi roztekly.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Pokud se vám roztekly, měla jste zřejmě málo vyšlehaný sníh nebo naopak přešlehaný.

      Smazat
  9. Dobrý deň. Skúšala som pavlovky podľa receptu. Počas pečenia z nich vytekaju akoby kvapky bielkov alebo cukru, neviem kde robím chybu. Bielky sú krásne vyslahane. Držia tvar.
    Po upečení sú vo vnútri také akoby lepkave. Poraďte prosím, čo robiť inak. Dakujem

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Pokud vytékají bílky, tak nebude zřejmě dobře zašlehaný cukr a málo vyšlehaný sníh. Používáte cukr krupice? Šleháte ručním šlehačem nebo v robotu?

      Smazat
  10. Dobrý den, prosím o radu. Uprostřed se mi mini Pavlovy jakoby lepily, dcera to přirovnala k marshmalou. Nevíte prosím, kde sem udělala chybu? Děkuji....

    OdpovědětSmazat
  11. Dobrý den. Chci se zeptat zda sníh slehac normálně nebo nad vodní lázní?:) dekuji

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Šlehá se bez vodní lázně, jinak by to bylo v receptu uvedeno.

      Smazat
  12. Dobrý den, můžu použít normální ocet? nebo musí být nějaký speciální? Děkuji


    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Můžete použít normální ocet.

      Smazat
    2. Dobrý den. Začínám být trošku zoufalá :-(.. peču pavlovy poprvé dle Vašeho receptu a ne a ne je v troubě usušit. Peču dva plechy najednou, takže mám puštěný horkovzduch na 100 stupňů a už je peču tři hodiny a pořád mají ty středy měkké. Bojím se, že by mi nešly pak z papíru sundat. Co dělám špatně? Když jsem přidala stupně, tak začaly během chvilky hnědnout, takže jsem to opět stáhla na 100. Děkuji za odpověď.

      Smazat
    3. Měla jste dostatečně vyšlehaný sníh? Jak zkoušíte ty středy? Na dotek?

      Smazat
  13. Dobrý den Míšo, chtěla jsem se zeptat. Chystám se pect mini pavlovy podle Vašeho receptu na pondělí do práce. Můj dotaz zni, když je udělám v neděli, naplnim, ozdobim jestli mi do pondelka v lednici nezvlhnou a nebudou ošklivý nebo jak to napsat. Děkuji za odpověď Michaela

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Pavlovy je lepší plnit až v den servírování. Je to sněhová pusinka, která rychle vlhne.

      Smazat
  14. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli opravdu stačí plnit dvě hodiny před podáváním, mě se zdály takové tuhé na krajeni, nebo to bylo tím že jsem měla půl na půl šlehačku a mascarpone? že málo navlhly? ale druhý den přes noc byly měkké asi jak to má být, nemohu soudit zatím jsem jiné neměla, děkuji za odpověď Markéta, máte krásný blog

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Můžete naplnit i více hodin předem, ale den dopředu moc nedoporučuji. Rychle vlhnou a do druhého dne jsou obvykle hodně rozmáčené. Nicméně pokud Vám to nevadí, klidně si naplňte dříve.

      Smazat
    2. Děkuji za odpověď

      Smazat
  15. Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu..jak jste dělala pavlovy z těch mini pusinek a s jakým nástavcem? a jak udělat dno?
    Případně zda by nešlo video nebo foto postupu, v textu to píšete, ale zkouším už na druhém plechu to a za boha se mi ten tvar z pusinek nedaří :) tak nevím jestli mám špatný nástavec na zdobící sáček a nebo to dělám blbě ..moc moc děkuji za pomoc :) Petra

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Stačí na to hladká špička, kterou stříkáte od vnější strany dovnitř. Jednu pusinku můžete stříknout i jako dno. Hůře se to popisuje, já sama na to také musela přijít :) zkuste se podívat na youtube, tam určitě nějaká videa na pavlovy budou :)

      Smazat
  16. Krásný den, Míšo,
    mohu se zeptat, proč se do Pavlov přidává ocet? :) Toto je první recept, kde tuto přísadu navíc vidím :) Moc děkuji,
    Eliška

    OdpovědětSmazat

Okomentovat