Máslová kolečka s marmeládou

Jako dítě jsem měla moc ráda třené linecké banánky plněné marmeládou a máčené v čokoládě. Většinou se u nás doma kupovalo takové to větší balení, kde jich bylo několik a já si vždy vybírala kousek, který byl nejvíce namočený do čokolády. Nedávno jsem měla možnost po letech kupovaný banánek zase ochutnat a řeknu vám, byl to hnus. 


Takže abych si chuť trochu napravila, upekla jsem si "banánky" vlastní. Nejsou to sice banánky, ale kolečka a na rozdíl od většiny receptů obsahují jen bílky, nikoliv žloutky či celá vejce. Přesto jsou skvělá. Samozřejmě za předpokladu, že je slepíte dobrou marmeládou a namočíte do čokolády, nikoliv do tukové polevy, která se jako čokoláda jenom tváří :)

Máslová kolečka (ca. 15-16 kousků):
190 g změklého másla
75 g moučkového cukru
30 g bílků (jeden menší bílek)
225 g hladké mouky
špetka soli

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vylože pečícím papírem.
Hodně změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte bílek. Nakonec vsypte prosátou mouku se solí a vymíchejte hladké těsto.
Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na plech kolečka nebo klidně banánky. Dejte po jednom plechu péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.


Dokončení:
pikantní marmeláda - višeň, červený rybíz
ca. 100 g hořké čokolády min, 50-60%
lžička kakaového másla

Kolečka slepte marmeládou a nechte trochu ztuhnout. 
Dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbývající třetinu společně s kakaovým máslem a míchejte do úplného rozpuštění. Kakaové máslo čokoládu trochu "naředí" a zároveň zajistí, aby lépe ztuhla. Míchejte do úplného zchladnutí, pro urychlení můžete přelít do čisté a chladné misky. 
Do čokolády namáčejte kolečka jedním koncem, na mřížce nechte ztuhnout. Kolečka skladujte při pokojové teplotě. 


inspirace z webu https://perleensucre.com/

Komentáře

  1. Je zvláštní, Míšo, že asi jsme to my, děti, měly všechny stejné - Vašemu popisu o výběru banánku co nejvíce namočeném v čokoládě jsem se smála, protože jsem k tomu přistupovala úplně stejně:-))) Taky jsem je milovala a tohle těsto s bílkem vůbec neznám, hned zítra musím zkusit, děkuji. Moc se těším na posezení s kávičkou, mňam.....a Vám přeji pohodové dny, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že nejvíce máčené kousky si vybírá asi většina z nás, co miluje čokoládu :)) mějte se krásně a užívejte zbytek léta.

      Vymazat
  2. Taky chci zkusit, vyzkoušela jsem už pár receptů, než jsem našla ten,co mi vyhovuje.Je skoro totožný,jen jsou v něm celá vejce,tak chci zkusit jen s bilkem, děkuju.

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, hlásím se taky do klubu pojídačů nejvíce namočených banánků:-D.... Asi jsme to tak měli opravdu všichni, můj manžel to dělá dodnes:-)))) už se těším, že je o víkendu vyzkouším, určitě budou super, jako všechno od Vás;-). Díky Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Tato úžasná kolečka jsem zkoušela na chatě, neměla jsem sáček z řezenou trubičkou a všechny pokusy o domácí výrobu této pomůcky ztroskotali, nakonec jsme se synem vytvořili rozpatlaná kolečka, prý motorové pily. Nezvládla jsem je polít ani slepit, protože děti mi je snědli z plechu než stačila vystydnout :-D Díky za báječný recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to vůbec nevadí, těsto je dobré samo o sobě :)

      Vymazat
  5. Vyborné, jemné krehké hneď po upečení. Zdenka

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,už jsem si tento recept s dovolením opsala :-)
    Moje známá vždy říkala..."jako babičky,přidat bílek,aby to křupalo"
    Babičky to měly všechno vychytané:-)Nikdy nezapomenu na maminčiny košíčky,dělám je také,ale u ní vždycky chutnaly tak nějak líp :-)
    Kolečka určitě vyzkouším,protože jsem i já zbožňovala banánky a stejně tak vyhledávala,který je víc s čokoládou :-)
    Děkuji za recept.Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, děkuji za milý komentář, máte pravdu, babičky věděly jak na to :)

      Vymazat
  7. Dobry den, chci se zeptat, pokud pouziju maslo, neroztecou se tvarove? Mam zkusenost, ze pokud pouzivam maslo, vzdy se tvar znici. S herou nebo stelou se to nestava, ale chutove to neni dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozdíl před a po upečení můžete porovnat na fotkách, ale myslím, že nějak zásadně se neroztečou. Máslo bych určitě nenahrazovala :)

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved. At se dari.

      Vymazat

Okomentovat