Máslová kolečka s marmeládou

Jako dítě jsem měla moc ráda třené linecké banánky plněné marmeládou a máčené v čokoládě. Většinou se u nás doma kupovalo takové to větší balení, kde jich bylo několik a já si vždy vybírala kousek, který byl nejvíce namočený do čokolády. Nedávno jsem měla možnost po letech kupovaný banánek zase ochutnat a řeknu vám, byl to hnus. 


Takže abych si chuť trochu napravila, upekla jsem si "banánky" vlastní. Nejsou to sice banánky, ale kolečka a na rozdíl od většiny receptů obsahují jen bílky, nikoliv žloutky či celá vejce. Přesto jsou skvělá. Samozřejmě za předpokladu, že je slepíte dobrou marmeládou a namočíte do čokolády, nikoliv do tukové polevy, která se jako čokoláda jenom tváří :)

Máslová kolečka (ca. 15-16 kousků):
190 g změklého másla
75 g moučkového cukru
30 g bílků (jeden menší bílek)
225 g hladké mouky
špetka soli

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vylože pečícím papírem.
Hodně změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte bílek. Nakonec vsypte prosátou mouku se solí a vymíchejte hladké těsto.
Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na plech kolečka nebo klidně banánky. Dejte po jednom plechu péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.


Dokončení:
pikantní marmeláda - višeň, červený rybíz
ca. 100 g hořké čokolády min, 50-60%
lžička kakaového másla

Kolečka slepte marmeládou a nechte trochu ztuhnout. 
Dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbývající třetinu společně s kakaovým máslem a míchejte do úplného rozpuštění. Kakaové máslo čokoládu trochu "naředí" a zároveň zajistí, aby lépe ztuhla. Míchejte do úplného zchladnutí, pro urychlení můžete přelít do čisté a chladné misky. 
Do čokolády namáčejte kolečka jedním koncem, na mřížce nechte ztuhnout. Kolečka skladujte při pokojové teplotě. 


inspirace z webu https://perleensucre.com/

Komentáře

  1. Je zvláštní, Míšo, že asi jsme to my, děti, měly všechny stejné - Vašemu popisu o výběru banánku co nejvíce namočeném v čokoládě jsem se smála, protože jsem k tomu přistupovala úplně stejně:-))) Taky jsem je milovala a tohle těsto s bílkem vůbec neznám, hned zítra musím zkusit, děkuji. Moc se těším na posezení s kávičkou, mňam.....a Vám přeji pohodové dny, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že nejvíce máčené kousky si vybírá asi většina z nás, co miluje čokoládu :)) mějte se krásně a užívejte zbytek léta.

      Vymazat
  2. Taky chci zkusit, vyzkoušela jsem už pár receptů, než jsem našla ten,co mi vyhovuje.Je skoro totožný,jen jsou v něm celá vejce,tak chci zkusit jen s bilkem, děkuju.

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, hlásím se taky do klubu pojídačů nejvíce namočených banánků:-D.... Asi jsme to tak měli opravdu všichni, můj manžel to dělá dodnes:-)))) už se těším, že je o víkendu vyzkouším, určitě budou super, jako všechno od Vás;-). Díky Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Tato úžasná kolečka jsem zkoušela na chatě, neměla jsem sáček z řezenou trubičkou a všechny pokusy o domácí výrobu této pomůcky ztroskotali, nakonec jsme se synem vytvořili rozpatlaná kolečka, prý motorové pily. Nezvládla jsem je polít ani slepit, protože děti mi je snědli z plechu než stačila vystydnout :-D Díky za báječný recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to vůbec nevadí, těsto je dobré samo o sobě :)

      Vymazat
  5. Vyborné, jemné krehké hneď po upečení. Zdenka

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,už jsem si tento recept s dovolením opsala :-)
    Moje známá vždy říkala..."jako babičky,přidat bílek,aby to křupalo"
    Babičky to měly všechno vychytané:-)Nikdy nezapomenu na maminčiny košíčky,dělám je také,ale u ní vždycky chutnaly tak nějak líp :-)
    Kolečka určitě vyzkouším,protože jsem i já zbožňovala banánky a stejně tak vyhledávala,který je víc s čokoládou :-)
    Děkuji za recept.Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, děkuji za milý komentář, máte pravdu, babičky věděly jak na to :)

      Vymazat
  7. Dobry den, chci se zeptat, pokud pouziju maslo, neroztecou se tvarove? Mam zkusenost, ze pokud pouzivam maslo, vzdy se tvar znici. S herou nebo stelou se to nestava, ale chutove to neni dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozdíl před a po upečení můžete porovnat na fotkách, ale myslím, že nějak zásadně se neroztečou. Máslo bych určitě nenahrazovala :)

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved. At se dari.

      Vymazat
  8. dobrý den tak jsem dnes i když není víkend a žádná oslavička musela vyzkoušet vaše kolečka (banány) a jsou dokonalé ,netroškařila jsem a rovnou udělala dvojtou dávku ,děkují vám tímto za super recept ,toto vyměním o vánocích za linecké a nemusím to péct měsíc dopředu aby to bylo to pravé ,tento váš recept je jedlý okamžitě .Akorád se chci zeptat nevadí kdž to kakaové máslo nahradím máslem?Už jsou slepené (pár kousku snězených) a čekají na poslední dokončovácí fází ......, čoko :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas je potřeba udělat si radost i v týdnu :) a kolečka jsou na to jako dělaná. Pokud dáte klasické máslo, tak Vám čokoláda nikdy zcela neztuhne, ale nahradit to samozřejmě jde.
      PS - Recept na linecké mám také na blogu, je měkké hned po upečení a je vážně skvělé, takže ho klidně také zkuste :)

      Vymazat
  9. Dobry vecer, kolecka jsou moc dobra, taky je fajn, ze se dava pouze bilek, to se na Vanoce bude hodit :-) Jen testo bylo dost tuhe, slo docela spatne strikat, az se mne po prvnim plechu (delala jsem z dvojite davky) protrhl sacek a testo teklo vsude, jenom ne tam, kde melo :-) Opravdu testo ma byt dost tuhe? Dekuji, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, vidíte, mě bílky dost často chybí :)) těsto by nemělo být nějak extra tuhé. Je potřeba mít hodně změklé máslo a bílek pokojové teploty, tak by to mělo být v pohodě :)

      Vymazat

Okomentovat