Dort Pavlova

Pavlova mě nikdy moc nelákala. Vycházela jsem z faktu, že je to sněhová pusinka a ty já moc nemusím. Jenže nedávno mi doma jedna mini pavlova zbyla a tak jsem ji se slovy "přeci to nevyhodím" snědla. Wow, světe div se, byla úžasná :) Netrpělivě jsem pak čekala na vhodnou příležitost, abych mohla upéct tuhle velkou krásku. 



Je pravda, že jsem dort Pavlova už před lety dělala. Tenkrát jsem upekla tři samostatné pláty a vrstvila na sebe společně se šlehačkou. Dodnes si pamatuji, jak to nešlo vůbec krájet, o servírování ani nemluvě. Takže abych se tomu vyhnula, udělala jsem tentokrát Pavlovu v podobě "misky". Musím říct, že se krájela podstatně lépe :) 

Mimochodem, znáte historii tohohle úžasného dortu? Pokud ne, určitě si o tom něco přečtěte :) 

Dort Pavlova:
120 g bílků, pokojové teploty
200 g cukru krupice
1 lžíce octa
1 lžíce kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 100 stupňů, na pečící papír si nakreslete kruh o průměru ca. 20-22 cm.
Bílky začněte šlehat při nižších otáčkách, až se vytvoří bílá pěna, začněte po částech přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr dobře zašlehá, než přidáte další. Doporučuji přidat ve 4-5 dávkách. Šlehejte při středních otáčkách, ke konci zvyšte na maximum. Ve sněhu by neměly být patrné krystalky cukru.
Stěrkou vmíchejte ocet a škrob a dobře promíchejte. 
Těsto můžete na plech "narovnat" lžící nebo si ho přendat do sáčku se špičkou a nastříkat. Nejprve je potřeba udělat "dno" dortu a pak vytvořit okraje. V podstatě musíte udělat takovou misku. Záleží jen na vaší fantazii, jaký tvar bude dort mít :) 
Dejte péct do vyhřáté trouby na dvě hodiny, pak troubu vypněte a nechte v ní pusinku zcela vychladnout. Já obvykle peču večer a nechávám v troubě do rána. 



Dokončení dortu
250 ml smetany ke šlehání
100 g mascarpone
čerstvé ovoce

Pavlovu opatrně sloupněte z pečícího papíru a položte na tác či podnos, na kterém budete servírovat. 
Smetanu ušlehejte společně s mascarpone. Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky. 
Na dno dortu dejte část šlehačky a pokryjte vrstvou ovoce. Zakryjte zbývající šlehačkou a hustě poklaďte ovocem. Můžete přidat čerstvé bylinky nebo květy na ozdobu. 
Dort dejte do lednice na pár hodin rozležet, než budete servírovat. Dobře se krájí vroubkovaným nožem. 
Pavlovu doporučuji sníst v den plnění, aby se příliš nerozmáčela. Nicméně můžete si ji upéct předem a uchovat nenaplněnou v uzavřené krabici při pokojové teplotě.  







Vytisknout recept

Komentáře

  1. Míšo,vypadá úžasně a k létu určitě patří.Tak jsi mě inspirovala,že jdu na to.Krásnou neděli a spoustu skvělých nápadů. Iva Ž.

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna minulý týden jsem na Vašem blogu Pavlovu hledala. Jak silná by měla být vrstva sněhu na dno misky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odhaduji ca. 1-2 cm, je to vidět na fotografii, kde je Pavlova rozkrojená :)

      Vymazat
  3. Můžu se zeptat, jestli ta trouba po dopečení má zůstat zavřená nebo otevřená?

    OdpovědětVymazat
  4. Já Pavlovu miluji. Nechávám ji naplnenou šlehačkou do druhého dne, ona ji krásně nasaje, zvlacní a druhý den, po dozdobení ovocem, ji krajím jako dort, bez drobení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že tahle se po několika hodinách taky krájela moc dobře :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, chci se zeptat , jestli by šel recept upravit, aby se dal vytisknout. Jinak vynikající recepty, podle jiných už nepeču. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, chybička opravena, recept už je možné tisknout :) ikonka nahoře nad komentáři.

      Vymazat
  6. Pavlova mě už dlouho lákala, a teď jsem i posbírala odvahu a pustila se do ní :-).
    Ale během pečení/sušení se mi "počůrala" pustila kolem sebe cukrovou šťávu. To asi není normální co? Nevíte čím to může být? Děkuji Eliška.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, to mě mrzí, normální to určitě není. Zřejmě nebyly dostatečně vyšlehané bílky, je potřeba šlehat opravdu dlouho a při středních otáčkách, až je všech cukr hezky rozpuštěný.

      Vymazat
    2. dobrá, příště zkusím šlehat déle. Děkuji :-)

      Vymazat
  7. Dobrý večer Míšo, Pavlova je nejoblíbenější dort mojí kamarádky, který jí každý rok peču k narozeninám, ale vyřešit ho jako misku- skvělý nápad;-).... Zase jsem se něco přiučila. Díky za typ. Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat