Jahodový dort

Jahodová sezóna je v plném proudu, tak je potřeba toho využít a něco dobrého z nich připravit. Třeba jahodový dort :) Já sama jahody sice moc nevyhledávám, ale myslím, že patří jednoznačně k nejoblíbenějším druhům ovoce. A přestože si jahody můžeme koupit celoročně, tak tyhle sezónní a české jsou jednoznačně nejlepší. Tak toho honem využijme :)


Dezertů s jahodami je samozřejmě velká spousta, na blogu jich také několik najdete. Já sama preferuji použít jahody čerstvé, ve spojení s lehkým krémem či šlehačkou. Osobně je mi tak trochu proti srsti upéct z čerstvých jahod kynutý koláč :) Nicméně v tomhle ohledu asi trochu vybočuju z řady, protože nemám ráda ani kynuté jahodové knedlíky :)

Vanilkový korpus (forma průměr 26 cm):
6 vajec, bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky 
1 lžíce vanilkového cukru
citronová kůra/citronový olej
50 g rostlinného oleje 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech vyložený papírem. 
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. 
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 30 - 40 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 
Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční a bude se s ním lépe pracovat. 


Smetanový krém:
500 g zakysané smetany
150 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání 33%
50 g cukru krupice, případně více dle chuti
čerstvé jahody

Zakysanou smetanu nechte přes noc vykapat v plátěném ubrousku, zbaví se tak přebytečné vody. Já používám vychytávku na odkapání od Tescomy :)
Mascarpone dejte do misky společně se smetanou a cukrem a společně vyšlehejte do krému. 
Vykapanou zakysanou smetanu promíchejte do hladka a po částech k ní  přidejte ušlehané mascarpone se šlehačkou. Míchejte jen stěrkou a opatrně, aby krém zůstal hezky nadýchaný. 

Sestavení dortu
Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty. První plát položte na tác a lehounce mázněte malým množstvím krému, snažte se ho vetřít do korpusu. Část krému si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte ho kolem celého obvodu plátu. Vznikne vám takový mantinel. Dovnitř naneste slabší vrstvu krému a hustě poklaďte pokrájenými čerstvými jahodami. Jahody zakryjte krémem a přiklopte druhým plátem korpusu, lehce přimáčkněte.
Dort jen zlehka obmažte krémem a dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně přes noc. 


Dokončení dortu
100 g smetany ke šlehání 
100 g mascarpone
čerstvé jahody na ozdobu
dortové želé

Smetanu vyšlehejte společně s mascarpone. Krémem obmažte celý dort a dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. 
Vršek dortu ozdobte jahodami. Pokud budete jahody krájet na menší kousky, doporučuji je potřít dortovým želé. Já jsem jahody uzavřela do "ráfku", který jsem si připravila z bílé čokolády a transfer folie. 


recept na dortový korpus z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

Komentáře

  1. Míšo, tento dort vypadá krásně, jahody miluje celá moje rodina, takže za mě super! Tento váš korpus peču často, je nadýchaný a jemný;-) krásná obměna na léto! Díky za další krásný typ a mějte se báječně. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) také jsem si tento korpus oblíbila a víceméně už jiný nepeču :)

      Vymazat
  2. Dort je nádherný. Můžu se zeptat, jak jste udělala čokoládový terčík s písmenem? Pečetítko je mi jasné, ale použila jste čokoládu jen rozehřátou, nebo temperovanou? V jaké asi byla před "razítkováním" konzistenci?
    Nebo se pečetidlo musí třeba poolejovat?
    za případnou odpověď moc děkuji. Alice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, děkuji. Ano, použila jsem rozehřátou čokoládu. Konzistence se řídí teplotou, na kterou daný druh čokolády vytemperujete :) Pečetidlo musí být několik hodin předem v mrazáku, olejovat není potřeba :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji, hned jak přijdu domů, dám pečetidlo mrazit :-).

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    obdivuji Vaše dorty!
    Chtěla jsem se zeptat, zda toto množství na korpus opravdu stačí na formu 26cm nebo bych měla množství surovin raději navýšit?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, množství je na formu 26 cm. Korpus je jen jednou prokrojený, takže není tak vysoký :)

      Vymazat

Okomentovat