Tvarohová bábovka

Když jsem před časem pekla bábovku s marcarpone, říkala jsem si, že by se dala určitě podobně připravit i s tvarohem. Takže jsem to zkusila, s menšími úpravami, a skvělá bábovka je na světě. Díky tvarohu je krásně vláčná nejen po upečení, ale i další dny. Dokonce bych řekla, že je další den ještě lepší :)


Příprava není složitá, vejce se šlehají celá a vše pak zamícháte v jedné míse. Jen je potřeba počítat s trochu delší dobou pečení. Těsto je díky tvarohu takové hutnější, nevyběhne tolik do výšky a potřebuje více času, aby se dostatečně propeklo. Bábovku jsem upekla ve své oblíbené formě Nordic Ware Heritage Loaf. Kdo tyhle formy máte, tak mi dáte za pravdu, že se s nimi peče skvěle. 

Tvarohová bábovka (střední forma): 
5 menších vajec (velikost M)
200 cukru krupice
80 g rostlinného oleje
100 g zakysané smetany
250 g tvarohu v kostce
250 g polohrubé mouky
15 g prášku do pečiva
špetka soli
citronová kůra
rozinky máčené v rumu

Troubu předehřejte na 180 stupňů, střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Použila jsem formu Nordic Ware Heritage Loaf. 
Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak postupně zašlehejte olej, zakysanou smetanu a tvaroh. Přidejte citronovou kůru.
Nakonec vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva a rozinky. Dala jsem tři vrchovaté lžíce. Těsto promíchejte hezky do hladka a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50-60 minut. Špejlí si ověřte, že je propečená. 
Bábovku nechte chvilku chladnout ve formě, teprve pak opatrně překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat.




Vytisknout recept


Komentáře

  1. ovšem ta forma na bábovku - ta je nádherná. Také takové těsto dělám a opravdu-pokud se hned nesní, tak vydrží... přeji krásné dny z Jizerek. Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Forma je nejen krásná, ale úžasně se v ní peče :) mějte se fajn.

      Vymazat
  2. Wow, ta forma je super! Bábovka bude jistě výborná, jako všechny dobroty, které podle Vašeho blogu peču (a že jich je spousta :-) ). Mám nějak upravit množství surovin pro klasickou formu na bábovku? Tato se mi zdá větší, ale třeba jen zkreslují fotografie. Děkuji za odpověď. Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, díky :) jj forma je super, všechny jejich formy jsou kouzelné a hlavně se v nich super peče. Težko říct, co si představit pod pojmem "klasická forma" :) pro představu, tato moje forma je na ca. 1,5 litru, takže zas takový obr to není :)

      Vymazat
    2. Super, děkuji moc, zítra zjistím objem svojí formy a případně upravím množství surovin. Vypadá tak lákavě :-)

      Vymazat
  3. Výborná bábovka, děkuji za recept. Jindra

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer Míšo, bábovka byla vynikající, jen hrozinky (jelikož u nás moc nefrčí) jsem nahradila borůvkami ;-) .... Další dobrota do sbirky:-)Díky moc. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky :) jasný, klidně si zaměňte dle potřeby, rozinky by se daly i vynechat.

      Vymazat
  5. Podobný recept mám taky, ale tak krásnou formu ne!
    Viděla jsem že je prodávají i tady ale trochu mě odradila jejich cena :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cena formy je vyšší, ale peče se v ní skvěle :) navíc ty nádherné tvary :)

      Vymazat
  6. Všichni si velmi chválí bábovku z herbáře od Kitchenette. Dělala jsem ji také. Ale když jsem ji nechala v otevřené troubě dojít, tak mi spadla. Poradila byste nám, jak zabránit scvrknutí? Děkuji. Nevím, kde je chyba. Jak moc nemusím tvarohové bábovky, tak chuť této byla dokonalá. Místo goji jsem dala brusinky https://kitchenette.cz/clanek/tvarohova-babovka-s-goji-vol-ii

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by bylo vhodnější napsat dotaz na blog, ze kterého jste bábovku pekla.

      Vymazat

Okomentovat