Velikonoční mazanec mojí maminky

Jeden recept na velikonoční mazanec už na blogu mám a jsem na něj pyšná. Nicméně mazanci nebo vánočce mé maminky se prostě nevyrovná. Nevím jestli je to receptem, ruční zaděláním nebo prostě dlouholetými zkušenostmi. Každopádně mazanec je úžasný a peče se u nás doma už celé roky. 


Je to ten typ hutnějšího, pevnějšího těsta, které vydrží několik dní vláčné. Do těsta se dává poměrně málo droždí a je potřeba ho nechat dlouho kynout. Výsledek ale stojí za to. Tenhle mazanec chutná sám o sobě úžasně a několik dní. Dokonce bych řekla, že čím je starší, tím je lepší. Máslo ani marmeládu na něj potřebovat nebudete. 

Podobně jako před časem u receptu na Škvarkové placky jsem i v tom případě byla jen fotograf, zapisovatel a asistent. Celá příprava, zadělání těsta i pečení je práce mé maminky. Jo vlastně jsem byla ještě hlavní ochutnávač. I když teda nevím, jestli se snědení skoro půlky mazance dá považovat za ochutnání :))

Mazance na fotografiích jsou trochu menší, protože bylo zaděláno z 1,5 dávky a mamka z toho vykoulela 4 bochánky. 


Velikonoční mazanec (2 vetší kousky):
750 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
200 g cukru krupice
300 g másla
50 g čerstvého droždí
300 ml mléka (tučné, polotučné)
6 žloutků (může být i více)
sůl, citronová kůra, vanilka 
mandle, rozinky máčené v rumu
vejce na potření

Do vlažného mléka odeberte asi dvě lžíce cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte zbytek cukru, sůl a citronovou kůru. Můžete přidat vanilkový cukr, extrakt nebo semínka z lusku. 
Do mísy s moukou přidejte kvásek, žloutky, zchladlé máslo, rozinky a nasekané mandle (část si nechte na posypání). Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Já tuhle práci svěřuji robotu, moje mamka vařečce a následně vlastním rukám. 
Těsto nechte kynout v chladné místnosti ideálně přes noc nebo alespoň několik hodin. Během kynutí můžete 1-2 propracovat. 


Z vykynutého těsta udělejte dva bochánky a nechte je asi hodinu kynout na plechu v teple. Doporučuji dát každý bochánek na samostatný plech, jsou dost velké. 
Mezitím si rozehřejte troubu na 200 stupňů. 
Vykynuté bochánky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Můžete nahoře nastřihnout do kříže. 
Pečte prvních 10 minut při 200 stupních, potom snižte teplotu na 160 stupňů a dalších 40-50 minut dopékejte. Propečenost si ověřte špejlí. 
Mazance nechte vychladnout, pak můžete pocukrovat. 



Vytisknout recept


Komentáře

  1. Míšo prosím tou studenou místností na kynutí myslite co? Třeba lednici? Děkuji 😋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lednice je už dost studená :) my jsme nechali kynout v chodbě, kde se netopí.

      Vymazat
  2. Mìšo,o co dělat s tím druhým mazancem, než se ten první upeče? Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypracujte do bochánku a dejte kynout do tepla, až kdy dáte péct ten první. Mezitím nechat v chladu :)

      Vymazat
  3. Krásné Velikonoce Míšo, mazanec je famózní, i já, která nema tento typ pečiva ráda, musim uznat, ze je výborný.... Díky a užívejte slunečné dny. Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat