Kávový dort

Kávový dort už jsem připravovala několikrát, ale takhle verze je myslím nejvíc povedená. Kombinace nadýchaného kakaového korpusu a jemného kávového krému je prostě božská. Jak už jsem párkrát zmiňovala, kafe jako takové moc nepiju, ale kávovému dortíku prostě neodolám. 


Tento kakaový korpus je můj favorit a peču ho asi nejčastěji. Recept jsem před lety objevila na fóru dortomanie a na blogu ho naleznete už u několika příspěvků. Nicméně tady je v plné velikosti na klasický dort. Ideální je upéct si ho den předem, krásně zvláční a bude se s  ním lépe pracovat. 

Podobně jako korpus, tak i kávový krém nebude pro pravidelné čtenáře nic nového :) Najdete ho např. u Bezé rolády s kávovým krémem nebo u Kávových cupcakes. Osobně mám tyhle krémy na bázi smetany a čokolády moc ráda. Jsou rychlé a jednoduché na přípravu a chutí se jim nic nevyrovná. Je samozřejmě potřeba použít kvalitní čokoládu, zvláště v tom případě, kdy se jedná o bílou. Nebojte se přidat kávy do základu krému více, protože se chuť následně ještě zjemní přidáním mascarpone. 


Kakaový korpus o průměru 22-23 cm: 
180 g cukru krupice 
7 vajec, odděleně 
80 g oleje 
70 g hladké mouky 
40 g hrubé nebo polohrubé mouky 
50 g kakaa 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu nebo ráfek o průměru 22-23 cm vyložte pečícím papírem. 
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Z počátku šlehejte samotné bílky na střední otáčky, až se vytvoří pěna, začněte pomalu přidávat cukr a zvyšte šlehání na maximum. 
Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje. Přidejte k vyšlehaným bílkům a stěrkou promíchejte. 
Obě mouky a kakao prosejte do mísy a opatrně vmíchejte do vaječné hmoty, nejlépe ve dvou až třech dávkách. Míchejte pouze stěrkou nebo vařečkou, nikoliv šlehačem. 
Těsto dejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus propečený. 
Korpus ihned po vytažení z trouby i s formou otočte vzhůru nohama na horký plech. Nechte takto vychladnout. Korpus bude díky tomuto "manévru" krásně vláčný a vyrovná se případný "kopeček" nahoře na korpusu. Po zchladnutí opatrně ořízněte boky formy a korpus z formy vyjměte. 
Pokud nebudete hned plnit, zabalte korpus do folie a dejte do chladu. 

Kávový krém (připravit den předem): 
500 ml smetany ke šlehání 33% 
250 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona) 
5-6 lžic rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu) 
+ 250 g mascarpone k našlehání 

Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem, přikryjte folií (položte přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit. 
Až budete chtít dort plnit, k vychlazenému základu přidejte mascarpone a společně vyšlehejte do krému. Doporučuji šlehat na nižší až střední otáčky, raději pomalu, zvláště ke konci hlídat, aby se krém nepřešlehal.


Sestavení dortu 
kakaový korpus 
kávový krém 
malý šálek silné kávy na prokapání 

Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. Pokud chcete mít dort hezky rovný, sestavujte dort vzhůru nohama, tzn. dno korpusu použijte jako vršek :) 
První plát položte na tác a pokapejte kávou. Rovnoměrně rozetřete asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Opět pokapejte kávou a dejte druhou třetinu krému. Přiklopte třetím plátem a jen zlehka dort obmázněte. Dejte do lednice vychladit, ideálně do druhého dne. Zbytek krému si schovejte na finální obmazání. 

Druhý den nebo po několika hodinách dort obmažte zbytkem krému. Dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou krém uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. Naneste krém i na vršek dortu a nožem uhlaďte do roviny. Doporučuji uhlazovat od kraje ke středu. Dejte do lednice vychladit. 

Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády 50-60%
100 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pro urychlení můžete dát misku na pár minut do mrazáku. 
Polevu si přendejte do sáčku nebo zdobicí lahvičky a nanášejte na hranu vychlazeného dortu. Pokud poleva příliš rychle stéká po dortu dolů, nechte ji ještě trochu ztuhnout. 
Zbytek polevy pak rozetřete na vršek dortu a uhlaďte. Ještě před zaschnutím polevy dort ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem použila makronky, mandle v čokoládě, kousky čokolády a křupinky. 


inspirace na korpus z fóra "dortomanie"



Komentáře

  1. Můžu se zeptat jak jste udělala tu kulatou pudinku na boku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ozdoba je z čokolády a stačí Vám k tomu pečetidlo na vosk, které otisknete do rozpuštěné čokolády :)

      Vymazat
  2. Jůůůů, Míšo, tohle je zase nádhera! Když vidím tu kávu i v makronkách, úplně se mi sbíhají sliny! Zase skvost po všech stránkách, radost pohledět! Mějte se hezky, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň, sledujem Váš blog už dlho zo Slovenska. Máte úžasné recepty a krásnu a precíznu pracu. Klobúk dolu.
    Majka

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den Míšo, no nádhera.... Jste vážně moc šikovná! I když kávu nevyhledávám, na tohle mám opravdu chuť;-)
    Díky za inspiraci :-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) tak třeba změníte na kávové dezerty názor :)

      Vymazat
  5. Pekla jsem o víkendu na narozeninovou oslavu a měl neskutečný úspěch. Opět výborný recept!!! Moc děkuji 😊

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký den Míšo,

    chtěla jsem se zeptat, jak jste udělala ty makronky? Myslím tím tu náplň...je také kávová? Použila jste do těsta nějakou bílou barvu? A k tomu ještě dala i tu kávu? Chtěla bych je udělat, ale na vašem blogu jsem kávové makronky nenašla. Jinak opět nádherný dort, musím vyzkoušet. Mějte pěkný odpočinkový den☺
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím, ano, myslím, že i do makronek jsem dala kávovou náplň :) Makronky jsou celé z vlašských ořechů, nikoliv z mandlí, a není tam žádné barvivo. Káva je pouze v náplni, recept podobný jako jsou na blogu zázvorovo-skořicové, jen místo koření je rozpustná káva :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, úžasná chuť, jen prosím poraďte, krém jsem měla velmi řídký (s čokoládou Callebaut), druhý den se na obmázání nedal vůbec použít. Vlastně mi ani neztuhla ganache (v lednici byla minimálně 12hod)... čím by to mohlo být? Kateřina H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím, tak to mě mrzí. Používám také Callebaut a bez problému. Jakou jste použila smetanu, případně mascarpone? Nemohla jste mít krém málo vyšlehaný?

      Vymazat
  8. Dobry den, trosku zapasim s kremem. Nejspis jsem ho preslehala, porad se mi zdal ridky a pokracovala jsem ve slehani. Myslite, ze bych mohla zvlast vyslehat slehacku a pak zaslehat mascarpone? dekuji za odpoved a fantasticke recepty! Ruzenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, krém se musí šlehat pomalu a při nižších otáčkách. Díky přidání mascarpone je menší pravděpodobnost, že ho přešleháte, takže bych určitě šlehala dohromady. Nicméně na vině může být třeba i kvalita čokolády ... bohužel s přešlehaným krémem se už nic neudělá :(

      Vymazat

Okomentovat