Tvarohovo-makový koláč

Tak jsem zase váhala, jak jinak když jsem narozena ve znamení Vah, jestli upéct tvarohový nebo makový koláč. Znáte to? :) Ale taky je pravda, že už mě dlouho lákalo spojit tyhle dvě náplně a posadit je na sebe. Tak jsem to zkusila a ono to vyšlo, a dokonce moc dobře. Příště tam zkusím ještě nějak vpašovat švestková povidla a bude to dokonalé :)


Základem koláče je křehké těsto, které jsem tentokrát z nedostatku času hodila do robota a umixovala vše za studena. Korpus jsem zatížený fazolemi předpekla a následně teprve přidala náplně. Nicméně vše jde poměrně rychle, není třeba se předpékání bát. Koláč si můžeme upéct klidně 1-2 dny předem, bude mít tak prostor krásně zvláčnět. 

Přípravu doporučuji začít makovou náplní, aby stihla dostatečně zchladnout. Pak si můžete připravit těsto a v době pečení už snadno zamícháte tvarohovou náplň. Tak směle do toho :) 


Tvarohovo-makový koláč (průměr ca. 23 cm)

Křehké těsto:
180 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
90 g studeného másla
2-3 žloutky
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 
Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Koupíte například na chefshop.cz nebo bonami.cz. Potřebovat budete ještě kousek pečícího papíru a luštěniny na slepé pečení. 
Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte žloutky a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. 
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 
Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Přikryjte pečícím papírem, nasypte luštěniny a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.
Vyndejte z trouby, opatrně sundejte papír i luštěniny. Troubu nechte zapnutou na 180 stupňů, jen vypněte horký vzduch. 


Maková náplň (připravte si předem):
100 g mletého máku
200 ml mléka (polotučné, tučné)
1-2 lžíce cukru krupice
piškotové drobečky ca. 40 g
rum dle chuti
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce (tučný, polotučný)
50 ml smetany ke šlehání 
50 g cukru krupice
1 vejce + 1 žloutek
1 lžička hladké mouky
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

Všechno společně v misce promíchejte, podle chuti případně přislaďte. 


Dokončení 
Na předpečený korpus (rovnou na teplý) rozetřete rovnoměrně nejdříve makovou náplň a na ni pak tvarohovou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut, pak teplotu snižte na 120 stupňů a dalších 15-20 minut dopékejte. 
Koláč nechte zcela vychladnout ve formě, doporučuji servírovat až následující den, když těsto zvláční a chutě se propojí. 





Vytisknout recept


Komentáře

  1. Dobrý večer Míšo, ja jsem taky ve znamení Vah, ale nikdy neváhám vyzkoušet recept od vás :-)), jelikož je to pokaždé bez chyby;-)... Tako kombinace je super a s povidly bude taky pecka, jako vaše maková roláda s povidly- z té je každý, kdo ji ochutnal, úplně nadšený..moc díky za dalši dobrotu. Hezký večer. Hanka



    OdpovědětVymazat
  2. Tohle musím zítra zkusit :-) Jako dítě jsem cokoliv makového nesnášela a v dospělosti, jak když obrátí list a mák je moje nejoblíbenější náplň.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Hankou, roláda je výborná. A co není! :) Míšo, vše je TUTOVKA ! Krásný den.... Miru

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za další skvělý recept. Neměla jsem mák, dala hrušková povidla a byla to tedy ňamka! PS: děti si k narozeninám už jiný než Váš schwarzwaldský dort nepřejí :) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, hrušková povidla miluju a zvláště domácí :) to teda musela být dobrota :)

      Vymazat
  5. Dobrý den Míšo, minulý týden jsem na svých cukrožroutech :-) tento recept vyzkoušela a všichni měli boule až za ušima! Takže děkuji za další skvělý recept ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Výborné!!!!Těsto jsem potřela povidlím a bylo to bezva!!!Eva

    OdpovědětVymazat

Okomentovat