Tiramisu

Když už jsem se v předchozím příspěvku na bábovku zmínila o tiramisu, tak proč se do něj rovnou nepustit. Moc často ho nepřipravuji a zatím jsem se vždy vyhýbala receptům z čerstvých vajec. Jako spousta dalších jsem je nahrazovala ušlehanou smetanou. To byla ale velká chyba. Italové vědí, proč tam ta vajíčka dávají a já už to dnes vím také :)


Mascarpone má po přidání našlehaných vajíček úplně jinou chuť i konzistenci než se smetanou. Je mnohem jemnější, krásně nadýchané a lehké. A teď mám na mysli především ve smyslu sytosti :) Sama jsem snědla dvě pořádné porce a vůbec jsem nebyla "zaplácnutá", přeslazená ani přejedená. Prostě dezert lehký jak peříčko. 


Receptů jsem si samozřejmě prošla několik, někdo dává jen žloutky, někdo celá vejce. Okoukla jsem i recept, který má na svém webu Emanuele Ridi. Dnes už chápu je slova, že tiramisu pro čtyři osoby sní lehce sám :) Nakonec jsem si ale udělala svou vlastní variantu. 

A protože mi ta čerstvá vajíčka pořád vrtala hlavou, rozhodla jsem se je nakonec trochu "uvařit" zašleháním cukrového rozvaru. Výhody to má hned dvě, jednak jsou vejce částečně tepelně upravená a zároveň se cukr dobře rozpustí. Nicméně pokud se vajec nebojíte, klidně si vyšlehejte jen žloutky s cukrem, z bílků připravte sníh a vše opatrně spojte s mascarpone. 


Tiramisu (ca. 4-6 porcí):
3 menší vejce
100 g cukru krupice + 35 ml vody
250 g mascarpone
1 balení cukrářských piškotů 200 g
hrnek silné černé kávy
mandlový likér Amaretto
kakao na posypání

Cukr zalijte vodou a společně svařte na cukrový rozvar o teplotě ca. 115-116 stupňů. Mezitím si vejce vyšlehejte do pěny. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, za stálého šlehání ho opatrně vlijte do vajíček. Pokračujte ve šlehání, než je hmota hezky hustá a nadýchaná. 
Mascarpone našlehejte a po částech do něj opatrně vmíchejte (všlehejte) vaječnou pěnu. Nečekejte tuhý ani pevný krém, je to celkem tekutý :) 
Do kávy přidejte dle chuti mandlový likér, připravte si misku vhodné velikosti. Já jsem použila keramickou formu o rozměru ca. 23x15 cm. 
Piškoty krátce namočte z obou stran v kávě a naskládejte na dno misky. Zalijte polovinou krému. Rozložte druhou vrstvu namočených piškotů a zalijte zbytkem krému. Uhlaďte do roviny a posypte hustě kakaem. Piškoty nemusí spotřebovat všechny, záleží na velikosti misky a množství krému.
Tiramisu dejte do lednice alespoň na 4 hodiny vychladit, klidně i do druhé dne. 




Vytisknout recept

Komentáře

  1. Já osobně se vajec bojím. A docela dost. Dělám to tak, že vejce a cukr míchám ve vodní lázni na nějakých asi 65°stupnů.Pak šlehám do studena. Hmota je krásně tuhá. Zbytek dělám stejně. Dobrou chuť všem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tenhle Váš způsob je obdoba mého cukrového rozvaru. Díky za tip :)

      Vymazat
  2. taky se vajec ojím tak vyzkouším tento způsob děkují za dobrý tip

    OdpovědětVymazat
  3. Ja jsem se take tiramisu kvuli tem vajickum vyhybala, zkusim vase tipy. Dekuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky způsob...s těmi vějci. Ale stejně se ochuzujete o tu pravou chuť. Vždy se musím pousmát té hysterie okolo vajec. To je asi dobou. Stačí dodržet pár základních pravidel... Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som robila tiramisu veľakrát, bez ohrievania vajec. Aj v zime aj v lete, aj z domacich aj kupovaných vajec. Stále urobím kontrolu v poháre s vodou a nikdy sme nemali problemy.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den Míšo, musím s vámi naprosto souhlasit... Dezert je lehoučký jako peříčko.... Moc nám všem chutnal.Vždycky jsem chtěla vyzkoušet, ale ze syrových vajec mám strach, hlavně kvůli dětem... vždycky jsem dělala tu českou klasiku: mascarpone, šlehačka atd. tohle je ale naprosto úžasné;-) mockrát děkuji. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji, Vy jste taková moje věrná duše :) vždy pěkně vyzkoušíte a pochválíte, moc děkuji :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, přesto, že vaše stránky a recepty miluju a vlastně podle ničeho jiného už ani nepeču, tak tiramisu jedu výhradně podle Riddiho-pro mě je nepřekonatelné....ty počeštělé verze mě prostě neberou...
    Co se týče vajec, tak všechny vaše zmíněné úpravy jsou víceméně k ničemu, protože už ve škole nás učili, že bakterie salmonely zabije až tepelná úprava, která je nad 70 stupňů a především trvá déle než 8 minut-což si myslím, že ani jedna z výše uvedených nesplňuje....ALE chápu psychologický efekt, taky mi představa syrových vajec nedělá dobře :) Ale prostě ta chuť je silnější a navíc jsem ho dělala už tolikrát, že už ten strach nějak povolil :)
    Přeji Vám krásný víkend a čekám na další a další recepty :)
    Naše tiramisu už se taky chladí :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Míšo,dá se prosím místo Amarreta použít něco jiného? Děkuji Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, já bych klidně nahradila rumem :) nebo nějakým kávovým likérem.

      Vymazat
  9. Dobrý večer Míšo, prosim Vás když udělám v pátek večer,bude to jedlé v neděli? Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jedlé to bude určitě :) také jsem část dojídala až třetí den a bylo super :) nebylo rozblemcané :)

      Vymazat
  10. Myslela jsem jako jestli to nebude moc rozblemcané 😊děkuji

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím, dnes jsem zkousela vas recept a bohuzel to bylo jedna velka hruza. Krem byl jako voda..a piskoty v nem spis plavaly. Vse jsem udelala presne podle postupu tak jsem z toho docela nestastna..zatim se chladi ale myslim ze si na nem pochutnaji spis nase slepice :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, krém je tekutější, to je v pořádku, ale určitě by neměl být vodový, někde se stala chyba. Málo vyšlehaná vejce do pěny? Špatně zašlehaný cukrový rozvar? Máte stolní robot nebo jen ruční šlehač? Použila jsem teploměr na cukrový rozvar? Těžko soudit takto na dálku ...

      Vymazat

Okomentovat