Makronky s Ruby čokoládou

Jak jsem slíbila, tak činím a první recept s novou Ruby čokoládou je tu :) Není to sice nic převratného ani světoborného, ale červená čokoláda je přeci jen trochu specifická. Takže  než se pustím do něčeho složitého, zkusila jsem ji nejdřív jako náplň do makronek. 


Pro ty, kteří o "červené" čokoládě slyší poprvé, jedná se o čokoládu vyrobenou z růžových kakaových bobů a to bez použití barviv. Svou chutí a růžovou barvou je tak naprosto unikátní. Chutná přesně tak, jak se o ní píše, má svěží, lehce ovocnou a nakyslou chuť. Po prvním ochutnání jsem si nebyla jistá, zda mi chutná či nikoliv, znáte ten pocit :), ale čím dál tím víc ji přicházím na chuť :) Myslím, že podobné pocity bude mít více lidí, někteří ji zavrhli hned na začátku, jiní si ji velmi oblíbili. 

Každopádně jako náplň do makronek mě naprosto nadchla. Lehce nakyslá, zjemněná smetanou, ideální spojení. Jediné, co mě trochu zklamalo, je barva. Po přidání smetany se celkem pěkná růžová barva čokolády změní na šedou až hnědou barvu. Ale co, člověk nemůže mít všechno :)


Těsto na makronky (ca. 70-80 jednotlivých půlek): 
150 g mandlové mouky 
150 g moučkového cukru 
55 g + 55 g bílků 
150 g cukru krupice 
40 ml vody 
červená gelová barva 

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. 

Troubu si předehřejte na 140-150 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba vyzkoušet :) 

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a prosejte přes větší sítko do mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. V této fázi můžete také přimíchat barvu. 

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 117-118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) se špetkou soli do polotuhého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu, pokud jste ji nepřidali již do mandlové pasty, a dobře zašlehejte. 

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy. 


Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Mě se velmi osvědčilo poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 14-18 minut. Doba pečení záleží na nastavené teplotě. 

Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru. 

Náplň z Ruby čokolády: 
240 g červené čokolády Ruby Callebaut 
160 g smetany ke šlehání 40% 

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Přikryjte folií a dejte do lednice na 2-3 hodiny ztuhnout. 

Náplň přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a makronky naplňte. Uzavřete do krabice a dejte lednice alespoň na 24 hodin rozležet. 



Vytisknout recept

Komentáře

  1. Míšo, ráda zkouším všechny vaše nové recepty, ale ty makronky....tak ráda bych je vyzkoušela ,ale to je vyšší dívčí;-)... doufám, že ještě Ola kala vyvěsí nový kurz na makronky, protože nez jsem doladila termin s manželem,je vše obsazeno:'( no, ale to se dalo čekat!;-) Tak snad to vyjde. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, věřím, že se další kurzy vypíší, když ne teď na jaře, tak určitě na podzim :) a já Vás tam moc ráda potkám. Mějte se fajn.

      Vymazat
  2. Dobrý den, opět lákavý recept, který určitě vyzkouším. Čokoládu miluju v jakékoliv podobě. Kdybych chtěla udělat náplň pouze s bílou čokoládou, v jakém poměru? V odkazu na náplně do makronek jsem našla jen ochucené. Děkuji, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím, na náplň z bílé čokolády se obvykle používá poměr 2:1, tedy 200 g bílé čokolády a 100 g smetany ideálně 40%. Nicméně hodně záleží na kvalitě čokolády, pokud by nebyl krém dostatečně pevný, je potřeba smetany trochu ubrat :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo ,včera jsem Ruby čokoládu ochutnala a za mě dobrý.Makronky jsem dělala minulý týden čokoládové a super,s Vaším návodem to šlo samo občas někde prasklinka,ale na poprvé-dobré.Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte recept na pyramidu z větrníčků.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elen, děkuji, jsem ráda, že se vše povedlo :) Máte na mysli určitě dezert "Croquembouche", bohužel recept nemám, ale na internetu jich určitě bude několik :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, krásný recept. Dívala jsem se po té čokoládě a na českém eshopu jsem ji nenašla. Poradíte, kde se dá sehnat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím, já kupovala 10 kg balení u firmy Almeco, menší balení mají na eshopu Obchůdek u balonku, případně www.manucafe.cz, ale tam je cena teda hodně přemrštěná :)

      Vymazat
  5. Chtěla bych se zeptat proč mi makronky popraskaly? Postupovala jsem podle postupu��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím Vás, pokud Vám popraskal celý plech může to být přemícháním těsta, špatnou barvou, špatně vyšlehaným sněhem nebo se Vám mohlo dostat do bílků trochu vody ... pokud Vám na plechu popraskalo jen několik makronek, je to troubou a nic s tím neuděláte :) Makronky nepatří zrovna ke snadným dezertům a je potřeba je zkusit několikrát, než si je dostatečně osvojíte :)

      Vymazat
  6. Dobrý večer, chtěla bych se Vás zeptat na pár otázek :) je nutné bilky nechat 3
    dny před samotným pečením odstát? V jiném receptu jsem četla, že by tim měly více zvodovatet, aby se s nimi lépe pracovalo. Má to nějaký vliv? Dále by mě zajímalo, zda je potřeba nechat makronky zaschnout před tím než se vloží do trouby? Nedávno jsem pekla svoje první makronky a nepovedly se úplně podle mých představ. Sice "nožka" vyběhla, ale maličko se roztekaly do stran a špatně se odlepovaly od silikonové podložky. Nemáte náhodou s ní nějakou zkušenost? Je lepší použít pečící papír? Děkuji moc za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneto, zdravím, pokud se jedná o přípravu makronek italskou technikou, tedy s rozvarem, můžete použít klidně čerstvá vejce. Je pravda, že staří bílky jsou tekutější a lépe se odvažují, ale na výsledek to nemá vliv, to je alespoň moje zkušenost :) To stejné platí o zaschnutí, makronky připravené italskou technikou nemusíte sušit, můžete po nastříkání hned dát do trouby. Nicméně pokud máte pocit, že jsou po zaschnutí lepší, klidně sušte :)
      Pokud se Vám makronky roztekly do stran, měla jste moc řídké těsto, příště míchat kratší dobu. Já peču výhradně na teflonových podložkách, silikon se mi vůbec neosvědčil. Pokud použijete pečící papír, tak určitě hnědý, nikoliv bílý :) Jinak nezoufejte, že se první pokud nepovedl úplně dobře makronky potřebují těch pokusů mnohem a mnohem více, než budou perfektní :)

      Vymazat
  7. Dobrý den Míšo, děkuji moc za Váš úžasný blog. S makronkama jsem ve fázi, kdy si říkám, proč se jednou daří a po druhé ne, když recept je stejný. Chystám se na další pokus :-). Míšo, koukala jsem na Vaše recepty různých druhů makronek
    a chci se zeptat, který použít? Jsou u některých jen nepatrné rozdíly v množství bílků nebo vody. Mám dělat ke každé náplni ten přesný recept nebo mohu použít jeden a obarvit barvivy a dát různé náplně? Už mám koupenou i Ruby čokoládu, je výborná. Ještě mám dotaz k čokoládové náplni s malinami uvnitř, musí to být mňamka. Pokud bych dávala čerstvou malinu, mám ji taky namáčet do rozvaru nebo nějak upravovat? Děkuji mockrát za Váš čas. S pozdravem Petra
    PS: Zrovna si ke kávě pochutnávám na dortu z křehkého těsta, dle Vašeho receptu. Pekla jsem ho pro dceru k 7mým narozeninám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Petro, ano, s makronkami to tak někdy je, zvláště v počátcích :) ale věřte mi, že když vytrváte (někdy opravdu dlouho), tak se budou dařit pokaždé.
      Máte pravdu, na blogu mám jeden recept s francouzskou technikou (citronové) a pak několik receptů s italskou technikou, které jsou si více méně podobné. Jak šel čas, zkoušela jsem různé recepty, teď aktuálně používám tento :)
      Doporučuji vybrat si jeden recept (jakýkoliv) a pilovat ten stejný. Barvy a náplně si samozřejmě můžete měnit dle libosti :)
      Pokud budete dávat do makronky čerstvé ovoce, tak určitě nemáčejte, to je potřeba jen u toho mraženého. Jinak mimochodem, skvělá je náplň z Ruby čokolády a malinového nebo rybízového pyré (dáte místo smetany).
      Mějte se fajn a ať se daří. M.

      Vymazat
    2. Dobrý den, Míšo,
      děkuji moc za užitečné rady. V makronkách se lepším a nevzdávám to.
      Vždy nějaké popraskají, ale o ty se s radostí postará rodina. :-) Nejvíce u nás chutná náplň pistáciová s bílou čokoládou, malinová a s Ruby čokoládou.
      Občas mi naběhne nožička více u jedné strany. Dočetla jsem se tady u Vás, že to může být špatně vymíchaným těstem. Já jsem si myslela, jestli to nemůže být dlouhým sušením.
      Děkuji za Váš blog :-) Petra

      Vymazat
  8. Dobrý den Míšo, předně bych vám chtěla poděkovat za vaše stránky a za inspiraci, kterou ve vás mám!!! Vždy to k vám chodím omrknout a pro některé osvědčené recepty se stále vracím... Makronky jsou pro mě ale stále záhadou a potřebovala bych poradit. Již jsem zkoušela více receptů s rozvarem i bez. Myslím, že těsto bylo vždy v pohodě, nepraská, nožka vyběhne, chuťově dobrý. Problém je pečení. Pekla jsem na silikonové podložce, kterou jsem si kdysi koupila, teď i na bílém pečícím papíře. Vždy je výsledek stejný. Ze silikonové podložky nejdou téměř odlepit, z papíru lépe, ale přijde mi, že jsou nedodělané. Jsou takové trochu žvejkavé a to je špatně. Pravidelně mám makronky z Francie a ty jsou jemné a křehké. Peču na 140 °C cca 16 -18 min. Déle už bych ale nemohla, na těch světlých už pak jde vidět, že začínají zlátnout. Netušíte, co dělám špatně? Kakaové jsem pekla i déle a ty pak šly oddělat dobře, ale zase byly úplně tvrdé :D. Jsou to hrozné mrchy :D Myslíte, že to může být tou podložkou? Mě se to moc nezdá, že by to bylo tak zásadní... :((( Děkuji za radu a přeji pěkný den a voňavé pečení :) Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím Vás a děkuji za přízeň mému blogu :) máte pravdu, makronky jsou záhadné samy o sobě :) Já mám se silikonem špatné zkušenosti, makronky mi z něj nikdy nešly odlepit, musela jsem péct dlouho a pak byly tvrdé. Pečící papír je fajn, ale určitě sáhněte po hnědém. Ten bílý je příliš hladký a makronky se na něm roztékají. Já mám nejlepší zkušenost s teflonovou folií, vlastně už na ničem jiném makronky nepeču. Krásně se odloupnou a peču při 135 stupních ca. 16 minut. Kakaové pak o 1-2 minuty déle. Vidíte, já ty pravé francouzské ještě ani neochutnala, resp. kdysi dávno, když jsem je sama ještě nepekla, takže ani nevím, jestli ty moje jsou ok :)))))
      Jinak z mého pohledu má podložka na výsledek určitě vliv, nejen na vzhled, ale trochu i vnitřek :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  9. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč mi nozicka u makronek vyběhne jen třeba na půlce obvodu makronky, nevite čím to prosím muže být? Děkuji za odpověď. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím, na vině může být špatně vymíchané těsto nebo špatná technika stříkání na plech. Ale i cokoliv jiného :) protože u makronek jeden nikdy neví :)

      Vymazat
    2. Mockrát Vám děkuji za odpověď. Váš blog je užasňácký😉

      Vymazat

Okomentovat