sobota 9. února 2019

Makronky s Ruby čokoládou

Jak jsem slíbila, tak činím a první recept s novou Ruby čokoládou je tu :) Není to sice nic převratného ani světoborného, ale červená čokoláda je přeci jen trochu specifická. Takže  než se pustím do něčeho složitého, zkusila jsem ji nejdřív jako náplň do makronek. 


Pro ty, kteří o "červené" čokoládě slyší poprvé, jedná se o čokoládu vyrobenou z růžových kakaových bobů a to bez použití barviv. Svou chutí a růžovou barvou je tak naprosto unikátní. Chutná přesně tak, jak se o ní píše, má svěží, lehce ovocnou a nakyslou chuť. Po prvním ochutnání jsem si nebyla jistá, zda mi chutná či nikoliv, znáte ten pocit :), ale čím dál tím víc ji přicházím na chuť :) Myslím, že podobné pocity bude mít více lidí, někteří ji zavrhli hned na začátku, jiní si ji velmi oblíbili. 

Každopádně jako náplň do makronek mě naprosto nadchla. Lehce nakyslá, zjemněná smetanou, ideální spojení. Jediné, co mě trochu zklamalo, je barva. Po přidání smetany se celkem pěkná růžová barva čokolády změní na šedou až hnědou barvu. Ale co, člověk nemůže mít všechno :)


Těsto na makronky (ca. 70-80 jednotlivých půlek): 
150 g mandlové mouky 
150 g moučkového cukru 
55 g + 55 g bílků 
150 g cukru krupice 
40 ml vody 
červená gelová barva 

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. 

Troubu si předehřejte na 140-150 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba vyzkoušet :) 

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a prosejte přes větší sítko do mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. V této fázi můžete také přimíchat barvu. 

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 117-118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) se špetkou soli do polotuhého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu, pokud jste ji nepřidali již do mandlové pasty, a dobře zašlehejte. 

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy. 


Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Mě se velmi osvědčilo poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 14-18 minut. Doba pečení záleží na nastavené teplotě. 

Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru. 

Náplň z Ruby čokolády: 
240 g červené čokolády Ruby Callebaut 
160 g smetany ke šlehání 40% 

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Přikryjte folií a dejte do lednice na 2-3 hodiny ztuhnout. 

Náplň přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a makronky naplňte. Uzavřete do krabice a dejte lednice alespoň na 24 hodin rozležet. 



Vytisknout recept

11 komentářů:

  1. Míšo, ráda zkouším všechny vaše nové recepty, ale ty makronky....tak ráda bych je vyzkoušela ,ale to je vyšší dívčí;-)... doufám, že ještě Ola kala vyvěsí nový kurz na makronky, protože nez jsem doladila termin s manželem,je vše obsazeno:'( no, ale to se dalo čekat!;-) Tak snad to vyjde. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, věřím, že se další kurzy vypíší, když ne teď na jaře, tak určitě na podzim :) a já Vás tam moc ráda potkám. Mějte se fajn.

      Vymazat
  2. Dobrý den, opět lákavý recept, který určitě vyzkouším. Čokoládu miluju v jakékoliv podobě. Kdybych chtěla udělat náplň pouze s bílou čokoládou, v jakém poměru? V odkazu na náplně do makronek jsem našla jen ochucené. Děkuji, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím, na náplň z bílé čokolády se obvykle používá poměr 2:1, tedy 200 g bílé čokolády a 100 g smetany ideálně 40%. Nicméně hodně záleží na kvalitě čokolády, pokud by nebyl krém dostatečně pevný, je potřeba smetany trochu ubrat :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo ,včera jsem Ruby čokoládu ochutnala a za mě dobrý.Makronky jsem dělala minulý týden čokoládové a super,s Vaším návodem to šlo samo občas někde prasklinka,ale na poprvé-dobré.Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte recept na pyramidu z větrníčků.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elen, děkuji, jsem ráda, že se vše povedlo :) Máte na mysli určitě dezert "Croquembouche", bohužel recept nemám, ale na internetu jich určitě bude několik :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, krásný recept. Dívala jsem se po té čokoládě a na českém eshopu jsem ji nenašla. Poradíte, kde se dá sehnat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím, já kupovala 10 kg balení u firmy Almeco, menší balení mají na eshopu Obchůdek u balonku, případně www.manucafe.cz, ale tam je cena teda hodně přemrštěná :)

      Vymazat
  5. Chtěla bych se zeptat proč mi makronky popraskaly? Postupovala jsem podle postupu��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím Vás, pokud Vám popraskal celý plech může to být přemícháním těsta, špatnou barvou, špatně vyšlehaným sněhem nebo se Vám mohlo dostat do bílků trochu vody ... pokud Vám na plechu popraskalo jen několik makronek, je to troubou a nic s tím neuděláte :) Makronky nepatří zrovna ke snadným dezertům a je potřeba je zkusit několikrát, než si je dostatečně osvojíte :)

      Vymazat