čtvrtek 28. února 2019

Citronový cheesecake

Jaro nám pomalu ťuká na dveře a vybízí tak nejen k jarnímu úklidu, ale i k nějakému lehčímu dezertu. A troufám si říct, že cheesecake k takovým určitě patří. Tento je navíc "vytuněný" citronovým krémem, takže je nejen lehký, ale i svěží. A pokud si ho přizdobíte třeba čerstvou meduňkou nebo mátou, bude vypadat už vyloženě "jarně" :) 


Do cheesecaku jsem tentokrát zkusila přidat mascarpone a musím říct, že v malém množství to určitě není na škodu. Konečně jsem se také "dokopala" a připravila pro vás recept, kde je dno tvořeno křehkým těstem, nikoliv sušenkami. Je to určitě příjemná změna, jak v chuti, tak konzistenci. Příprava není o nic složitější a výsledek je perfektní. Myslím, že sušenkám u nás doma asi odzvonilo :)

Pro ty, kteří budou péct cheesecake poprvé, přikládám několik rad:
- všechny suroviny si vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu
- sýrovou náplň nešlehejte příliš rychle, jen při nízkých otáčkách
- pečte jen na dolní a horní ohřev (bez ventilátoru a horkého vzduchu)
- pár minut po upečení ořízněte vnitřní stranu formy, aby koláč při chladnutí nepraskl
- cheesecake nechte ve formě zcela vychladnout, ideálně přes noc v lednici
- porce krájejte ostrým hladký nožem (můžete i nahřátým), po každém řezu ho otřete
- nenahrazujte sýr tvarohem, tohle je cheesecake (sýrový koláč), nikoliv tvarožník :)


Citronový cheesecake (průměr 23 cm)

Křehké těsto:
120 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
60 g studeného másla
2 žloutky 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte žloutky a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. 
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 
Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi, a vyložte jím dno připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.
Mezitím si připravte sýrovou náplň.


Sýrová náplň:
700 g čerstvého sýra typu Philadelphia (použila jsem Cream cheese z Lidlu)
250 g mascarpone
200 g cukru krupice
2 lžíce hladké mouky
5 vajec
citronová kůra a šťáva (nebo citronový olej)

Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
V míse společně promíchejte sýr, mascarpone, cukr a mouku. Pak po jednom postupně přidejte vejce, každé dobře zašlehejte. Nakonec přidejte citronovou kůru (nebo pár kapek oleje) a trochu citronové šťávy (dle chuti). Směs míchejte (šlehejte) jen na nízké otáčky. 
Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte péct do vyhřáté trouby. Doporučuji formu předem položit na plech a dát do trouby i s plechem. 
Prvních 15 minut pečte na 180 stupňů, pak teplotu snižte na 120 stupňů a dopékejte dalších ca. 60 - 70 minut. Cheesecake můžete nechat chladnout ve vypnuté a otevřené troubě. Pár minut po dopečení ořízněte ostrým slabým nožem vnitřní stranu formy, aby se cheesecake "odlepil" a při chladnutí nepraskl. 
Koláč nechte zcela vychladnout ve formě při pokojové teplotě, pak ho přetáhněte folií a chlaďte přes noc. Vychlazený pak opatrně vyndejte z formy a ozdobte citronovým krémem.

Citronový krém (lemon curd)
Citronový krém si připravte podle receptu na blogu, stačit by měla 1 - 1,5 dávka. Jen doporučuji malou změnu ke konci přípravy. Máslo zapracujte do krému tyčovým mixérem, nikoliv šlehačem, jak je uvedeno. Díky tomu bude krém krásně nadýchaný a jemný. 
Citronový krém nechte chvilku vychladit v lednici, teprve pak ho naneste na vychlazený cheesecake. 




Vytisknout recept

6 komentářů:

  1. Já si korpus peču už dlouh😉Jen do dynoveho jdou lepší sušenky-karamelové.A mascarpone také jedno používám.U nás se pečou cheasecaky často, muž je ma nejraději😊Dokonce jsem si o nich koupila knizku.Pěkné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už ho také pekla víckrát, ale nějak nebyl čas ho zveřejnit v receptu :) díky za tip s dýňovým :) Já mám cheesecake také moc ráda, ale pořád u mě vítězí ten klasický NY :) mějte se fajn.

      Vymazat
  2. Dobrý večer Míšo, na ten se třesu, v sobotu jdu do něj;-)... Svěží citron, mascarpone, mňam:-) U nas doma cheesecake taky hodně frčí...Mockrát děkuji za úžasný recept a mějte se krásně. Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Krasný den Míšo,já Vás fakt zbožňuju.... :) Boží recepty, dokonalý popis. Mějte krásnou neděli. Miru

    OdpovědětVymazat