Borůvkovo-citronový dort

Jsem moc ráda, když mohu někomu udělat radost narozeninovým dortem. Nadšení je o to větší, když se jedná o dětský dort a mám při jeho přípravě volnou ruku. A teď nemám na mysli jen vzhled, ale i kombinaci chutí. Podobně tomu bylo i v tomto případě. Jediným požadavkem byl "světlý" korpus a přání, aby byl dort hezký :) 


Většina dětí má rádo ovoce, takže jsem vsadila na borůvky a pro trochu pikantnosti přidala špetku citronového krému. Vše doplnil smetanový krém a již zmíněný vanilkový korpus. Myslím, že kombinace vcelku povedená, malá oslavenkyně byla spokojená :) 



Jako u většiny dortů doporučuji rozdělit přípravu alespoň do dvou dnů nebo rozfázovat v rámci celého dne. Jako první je potřeba upéct korpus, připravit borůvkovou náplň a citronový krém. 

Protože dort tak trochu cestoval, volila jsem na obmazání sněhový máslový krém. Je pevný, hezky drží a makronky se na něm do druhého dne nerozmáčí. Nicméně pokud si dort děláte jen doma pro sebe, klidně si ho obmažte stejným krémem, kterým budete plnit, jen ho budete potřebovat o něco více. 


Vanilkový korpus (průměr 16 cm):
3 bílky
4 žloutky
90 g cukru krupice
100 g hladké mouky 
1 lžička vanilkového cukru
citronová kůra/citronový olej
25 g rostlinného oleje 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 16 cm (výška 8 cm) vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech vyložený papírem. 
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty stěrkou lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. 
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 25-30 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.
 

Borůvková náplň:
150 g mražených lesních borůvek
1-2 lžičky cukru krupice

Borůvky dejte do kastrůlku, přidejte cukr a pár kapek vody. Společně krátce povařte. Můžete případně zahustit trochou kukuřičného škrobu. Dejte do lednice vychladit. 


Smetanový krém:
250 g mascarpone
250-300 g smetany ke šlehání 33%
ca. 50 g cukru krupice (případně více či méně podle chuti)

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Podle chuti případně doslaďte. 


Sestavení a dokončení dortu:
citronový krém (lemon curd) - recept zde
sněhový máslový krém - recept zde

Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. První plát položte na tác a pomažte citronovým krémem. Naneste smetanový krém a rozetřete. Na krém rozložte polovinu borůvek i se šťávou. Přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte a postup opakujte.
Celý dort nakonec jen lehce obmažte a dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně přes noc.

Připravte si sněhový máslový krém podle receptu na blogu
Krém naneste v silnější vrstvě nožem nebo sáčkem po celém obvodu dortu. Dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou krém uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. Naneste krém i na vršek dortu a nožem uhlaďte do roviny. Doporučuji uhlazovat od kraje ke středu.
Množství krému je orientační, záleží, jak silnou vrstvu na dort dáte. Zbytek krému můžete použít na naplnění makronek, lze i zamrazit. 
Dort ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila své oblíbené makronky a sněhové pusinky. 



recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka

Vytisknout recept


Komentáře

  1. Famózní. Opravdu nádherná kombinace barev paní Míšo. Jste MISTR. Jste pro mne velkou inspirací. Moc ráda zkouším Vaše recepty. Děkuji a těším se na další Vaše skvosty. 👍👍🙏🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě si dovolím dotaz. Pečete také CHOUX a Religieuse? Já tomu zcela propadla..je to závislost 😂🙏

      Vymazat
    2. Zdravím a moc děkuji :) jsem ráda, že Vás moje práce inspiruje, jen tak dál :)
      Odpalované těsto peču, ale obvykle jen věnečky nebo větrníčky. Mě osobně hodně fascinují éclair, ale zatím se mi nedaří tak pěkně rovné a dokonalé :) Religieuse je výzva i pro zkušené cukráře, uvidím, třeba taky někdy zkusím :)

      Vymazat
    3. Zkuste, je to příjemné pečení a prý dle ohlasu mých "koštérů" vynikající. Má to mnoho variant náplní a to je to, co mě baví. Přeji Vám hodně zdaru do další práce a těším se na nové receptíky.

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    dort vypadá úžasně, takže jej musím určitě vyzkoušet. Ráda bych se zeptala, zda mi na jeden dort bude stačit citrónový krém v takovém množství, jaký je v receptu. Dále se chci zeptat, u tohoto krému máte napsáno, že skladovat v lednici asi týden. Chápu tedy dobře, že bych jej neměla použít hned?
    Děkuju za odpověď a přeji krásný den.
    Káťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, zdravím a děkuji. Citronového krému budete na tento dort potřebovat jen trochu, takže jedna dávka je určitě dostatečná, ještě Vám zbyde :) Krém je určitě dobré nechat dostatečně vychladit, ale stačí pár hodin, skladováním je myšlena spíše trvanlivost krému jako takového :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo, dort vypadá jako vždy úžasně, moc obdivuji Vaše korpusy, prosím poraďte mi, jak to děláte, že je máte tak krásně rovné, často se mi stane, že mi vyběhne vršek a musím ho potom upravovat. Předem diky za tip ;-) Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím a moc děkuji :) také mi vršek vyběhne do kopečku, ale během chladnutí trochu spadne a při překlopení na chladicí mřížku se obvykle vyrovná. Případně můžete zkusit hned po upečení obrátit dnem vzhůru na horký plech a nechat chladnout takto :)

      Vymazat
  4. Míšo, ten dort je nádherný!!! Přesně podle mých představ! Borůvky a citron - úžasné. Jste vážně třída ����. Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za úžasný blog s recepty, všechno, co jsem podle Vás pekla, se mi povedlo a všem moc chutnalo. O víkendu se chystám na dort a zaujal mě tento recept. Chtěla bych se zeptat, proč dovnitř dortu dáváte smetanový krém a navrch sněhový máslový? Nestačil by jen jeden? Děkuji za odpověď, Iva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, děkuji, jsem moc ráda, že blog plní svůj účel :) určitě by stačil jen jeden krém, ale nahoře v příspěvku píši, proč jsou dva :)

      Vymazat
  6. Dobrý večer Míšo, jak děláte srdíčkové makronky?já jsem ráda ,když se mi podaří všechny jakžtakž stejně velké a vy je máte překrásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elen, zdravím Vás, srdíčková makronka na tomto dortu je dělaná jen sáčkem od oka a překvapivě se povedla :)) nicméně mám i silikonovou podložku přímo na srdíčka. Jen se mi na ní moc dobře nepeče, makronky se pečou déle a jsou pak dost vysušené až tvrdé. Takže za mě lepší varianta dělat to jen od ruky klasicky na papír nebo folii :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet tento Váš nádherný dort, mám ale formu o průměru 22 cm. O kolik bych měla navýšit poměr surovin na náplň? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslím, že můžete udělat z 1,5 - 2 dávky, podle toho, jak chcete dort vysoký. Každopádně je potřeba navýšit i suroviny na korpus :)

      Vymazat
  8. Dobrý večer, moc děkuju za tento blog, který je pro mě velkou inspirací 😉. Vanilkový korpus jsem dělala už několikrát a vždy byl výborný, ale teď bych chtěla zkusit minidortiky, šel by korpus upéct i na plechu jako placka a pak vykrajet kolečka? Máte s tím prosím zkušenost? Moc děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že je můj blog pro Vás inspirací :) když dělám minidortíky, tak si obvykle upeču klasický korpus do formy, pak ho prokrojím na pláty a z nich pak vykrajuji kolečka. Někdy pro urychlení peču roládový plát :)

      Vymazat

Okomentovat