středa 23. ledna 2019

Makové makronky

Makové makronky mě lákaly už dlouho, jednak moc hezky vypadají, ale hlavně jsem si vůbec nedokázala představit jejich chuť. Pro mě trochu nezvyklé spojení francouzské delikatesy a máku, který známe spíše v koláči nebo buchtách. A tak mi to jednoho dne nedalo a prostě jsem je vyzkoušela :) 


Úspěch měly nejen u mě, ale i u většiny testujících, takže jsem si v krátké době dala repete. Měla jsem tak možnost trochu vylepšit krém, který byl na první pokus dost sladký. Upravila jsem také poměr másla a sýru, aby makronky zůstaly déle křehké. Pokud patříte k příznivcům makronek a máte rádi mák, určitě je vyzkoušejte.   

Recept na makronky je více méně úprava dvou starších receptů, které už na blogu mám. Nehledejte v tom žádné zásadní změny či triky. Pokud máte svůj osvědčený recept, klidně ho použijte a podle mě zkuste jen makovou náplň. 


Makové makronky (ca. 35-40 celých slepených makronek)

Těsto na makronky (ca. 70-80 jednotlivých půlek):
150 g mandlové mouky
150 g moučkového cukru
55 g + 55 g bílků 
150 g cukru krupice
40 ml vody
fialová nebo růžová gelová barva
maková semínka na posypání

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení.

Troubu si předehřejte na 140-150 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba vyzkoušet :) 

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a prosejte přes větší sítko do mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. V této fázi můžete také přimíchat barvu. 

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 117-118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) se špetkou soli do polotuhého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu, pokud jste ji nepřidali již do mandlové pasty, a dobře zašlehejte,

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy.

Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Mě se velmi osvědčilo poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky posypte semínky máku a po jednom plechu pečte ve vyhřáté troubě 14-18 minut. Doba pečení záleží na nastavené teplotě. 
Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. 

Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.


Maková náplň:
150 g změklého másla
100 g čerstvého sýra typu Lučina, Palouček, Cream Cheese
moučkový cukr dle chuti 
šťáva z 1/2 citronu
3-5 lžic mletého máku

Změklé máslo, moučkový cukr a citronovou šťávu v misce společně našlehejte. Pak po částech přidejte čerstvý sýr, který by měl mít pokojovou teplotu. Dobře prošlehejte, podle chuti můžete přidat cukr, ale berte v úvahu, že makronky jsou dost sladké, v krému ho tedy moc být nemusí.
Nakonec stěrkou vmíchejte mletý mák. Já jsem dala pět vrchovatých lžic, ale klidně dejte více či méně dle chuti. 
Krém si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a zcela vychladlé makronky naplňte. 
Dejte do lednice ztuhnout, ztuhlé makronky pak přendejte do uzavřené krabice a nechte v lednice 24 hodin rozležet (min. přes noc). 
 



Vytisknout recept



14 komentářů:

  1. Dobrý večer Míšo, jedním slovem nádhera!!! O makronky jsem se jednou pokousela, ale dopadlo to spatne....vyšly mi z toho nevzhledné placky :-( už jsem si pročetla všechny vaše rady u všech receptů na makronky a sbírám odvahu se do nich pustit... Doufám, ze se mi jednou také takto povedou;-). MejtM se fajn. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :) makronky se musí trénovat mnohem více, než cokoliv jiného, pár pokusů bohužel v jejich případě nestačí :) Je to běh na dlouhou trať a někdy je lepší si upéct raději něco jiného :)

      Vymazat
  2. dobrý večer, Vaše makronky jsou naprosto luxusní :) chystám se na svůj druhý pokus a chtěla jsem se zeptat, na kurzu nám říkali že teplota rozvaru by měla být 110 C a vy je děláte s rozvarem 118 C :) je ta teplota důležitá? nebo prostě něco mezi těmito teplotami je dobře? Moc děkuju Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, moc děkuji :) makronky potřebují spousty času a spousty pokusů :) recepty se liší a nejčastěji právě teplotou rozvaru. Na blogu mám recept, kde se také vaří na 110 stupňů a funguje to :) někdo vaří jen na bublinu, tedy bez teploměru. Hodně záleží i na ostatních faktorech. Mohu se zeptat, kde jste byla na kurzu? :)

      Vymazat
  3. ...a udělala jste moc dobře, Míšo, protože Vaše makronky, ostatně jako vše ostatní, to je prostě bomba! A v případě makronek je pochvala a obdiv o to větší, že ne vždy nám, ostatním smrtelníkům, vyjdou takhle krásně:-)
    Hezké dny a ať se Vám daří vše, na co sáhnete a po celý rok! Milena :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Makronky,
    to je meta, kterou se už nějakou dobu chystám pokořit !
    \já i děti je milují!
    A makové ti už je vyšší level !
    Koupila jsem si mandlovou mouku, podložku,... asi budu muset ještě investovat do teploměru , pročetla několik návodů, jak na ně i video shlédla a stále sbírám odvahu se do nich pustit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, pokud jste připravená, tak směle do toho :) makronky nepotřebují ani tak odvahu, jako trpělivost a spoustu času na zkoušení. Přeji hodně štěstí :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, před Vánoci jsem objevila váš blog a od té doby patří tato stránka mezi mé oblíbené. Děkuji za skvělou inspiraci. Na oplátku se podělím o svou zkušenost s makovými makronkami. Kvůli své kamarádce, která má alergii na ořechy, jsem ve vašem receptu na makronky zkusila vyměnit mandle za mletý bílý mák, v poměru 1:1. A taky to funguje. Nejsou sice tak pěkně hladké jak mandlové, ale to byla jen nepatrná vada na kráse. Úspěch sklidily. Krásný den, Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávko, zdravím Vás, jsem ráda, že patřím mezi "oblíbené" :) Děkuji také za tip na makronky, musím říct, že mě také napadlo nahradit část mandlí mletým mákem, takže to v budoucnu určitě vyzkouším :)

      Vymazat
  6. Dobrý den, makronky před pečením nezasychají na plechu? Děkuji, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, u italské techniky s rozvarem není potřeba před pečením sušit, můžete rovnou do trouby :)

      Vymazat
  7. Dobrý večer Míšo, vaše makronky jsou naprosto dokonalé, já dělala několikrát bez rozvazu podle vašich citronových a vždy se povedly, dnes jsem poprvé zkusila s rozvarem a průšvih, první plech dopadl jako popraskané piskoty tak jsem další raději nechala zaschnout,ty už vypadaji hezky, ale jsou pro změnu duté, nevíte prosím v čem by to mohlo byt? Moc děkuji a už teď se těším na váš další recept Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím Vás a moc děkuji :) pokud se Vám daří makronky bez rozvaru, tak v nich klidně pokračujte a netrapte se těmi s rozvarem :) Pokud Vám popraská celý plech, je těsto obvykle přemíchané nebo pečete na příliš vysokou teplotu. To může mít za následek i duté makronky. Nicméně v poslední době mi dutost makronek způsobila i špatná mandlová mouka. Jinak makronky s rozvarem nemusíte nechávat schnout, můžete po nastříkání rovnou péct :) mějte se fajn a ať se daří. Míša

      Vymazat