Bábovka s mascarpone
Mascarpone u nás v posledních letech hodně zdomácnělo, některé dezerty už si bez něj ani neumím představit. A to teď nemám vůbec na mysli tiramisu :) Já osobně ho mám radši za studena, ať už v podobě krému, nadýchané pěny nebo v nepečeném cheesecaku. Tentokrát jsem udělala výjimku a zkusila ho pěkně "za tepla", překvapivě v bábovce :)
Bábovka je díky mascarpone krásně jemná a vláčná, získala si mě na první kousnutí. A to nejsem zrovna bábovkový typ :) V krku se vám určitě nezadrhne a skvěle bude chutnat i další dny. Myslím, že by šla snadno připravit i jako mramorová. Tak co, zkusíte taky šoupnout mascarpone do bábovky?
Bábovka je díky mascarpone krásně jemná a vláčná, získala si mě na první kousnutí. A to nejsem zrovna bábovkový typ :) V krku se vám určitě nezadrhne a skvěle bude chutnat i další dny. Myslím, že by šla snadno připravit i jako mramorová. Tak co, zkusíte taky šoupnout mascarpone do bábovky?
Nenechte se zmást velikostí bábovky na fotografiích, připravila jsem ji totiž na zkoušku jen z poloviční dávky a je opravdu hodně malá.
4 velká vejce
180-200 cukru krupice
80 ml rostlinného oleje
125 g bílého jogurtu
250 g mascarpone
250 g polohrubé mouky
15 g prášku do pečiva
špetka soli
citronová kůra, vanilka
Troubu předehřejte na 180 stupňů, střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou.
Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak postupně zašlehejte olej, jogurt a mascarpone. Přidejte citronovou kůru a vanilku.
Nakonec vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Těsto promíchejte hezky do hladka a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. Špejlí si ověřte, že je propečená.
Bábovku nechte chvilku chladnout ve formě, teprve pak opatrně překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat.
Dobrý den Míšo, tohle je o poznání jednodušší než makronky;-).... Jsem moc ráda za další typ na rychlou dobrotu:-), jelikož si manžel tentokrát "zasedl" na sladkosti bez krému. O víkendu jsem pekla čokoládový perník z podmáslí a tento víkend bude bábovka od Vás:-)
OdpovědětVymazatDíky za další recept do sbírky. Hanka
To máte pravdu, Hanko :) jednodušší a možná i lepší :) i když jak se to vezme.
VymazatBábovku s mascarpone dělám dost často, ale zatím jsem tam nikdy nepřidala jogurt.
OdpovědětVymazatPříště určitě zkusím, působí na mě vláčně :-)
Zkuste, vláčná určitě je :)
VymazatVyskusala som a je naozaj vyborna :) dakujem za receptik...
OdpovědětVymazatSkvělé, děkuji :)
VymazatVýborná bábovka, měla úspěch. Děkuji za recept, Jindra
OdpovědětVymazatMoc děkuji :)
VymazatMíšo, bábovka měla obrovský úspěch;-). Hanka
OdpovědětVymazatHanko, díky :))
VymazatMoc rada zkusim, i když tento týden mě čeká hodně z tvých receptu, dcera má narozeniny a ja musím nakrmit hujerovic, vybrala si minipavlova a dort s cokoladovou zrcadlovou polevou , a pro babičky zkusim tu babovku v mramorové verzi.Moc dekuji za úžasné recepty. I v práci už všichni pečou podle tvých receptu��
OdpovědětVymazatJe mi jasné, že budeš mít zase náročné pečení pro tak velkou rodinu :) tak ať se vše podaří a hezkou oslavu :)
VymazatJednoduchý a báječný recept, Míšo. Rozhodně jsem neměla v plánu sníst půl bábovky, ale prostě stalo se :-) Až doteď jsem si myslela, že je mascarpone pouze pro studenou kuchyni. Děkuji za recept :-)
OdpovědětVymazatLenko, děkuji :) také jsem netušila, že bude bábovka s mascarpone tak dobrá :)
VymazatDobrý den, moc ráda se inspiruji vašim blogem. Tento recept jsem zkoušela hned 3x. Poprvé mi vznikla výborná bábovka, podruhé nepřekonatelná bublanina s visněmi a dnes potřetí skvělá bublanina bez cukru s jahodami 😎
OdpovědětVymazatTak to moc ráda slyším :) vidím, že těsto na bábovku našlo mnohonásobné využití :) super nápady :)
Vymazat